Maarten van Rossumpad etappe 9 | Van Heelsum naar Oosterbeek

Wandeling over het Maarten van Rossumpad van Heelsum naar Arnhem

Zijn de bossen nu op hun mooist? vragen wij ons af, wandelend tussen Heelsum en Oosterbeek over het Maarten van Rossumpad. Eind oktober, zonlicht speelt met goudgele bladeren, de halve wereld is vrolijk aan de wandel. Landgoed Duno trakteert ons op fabelachtige uitzichten over de Nederrijn. Kasteel Doorwerth verleidt ons met historie en z'n stokoude robinia. Superetappe!

Slow walking

Gelukkig maar dat het een niet al te lange etappe is (15 km meldt m'n gps aan de finish). Er is onderweg zoveel te zien en te fotograferen dat je er echt de tijd voor moet nemen. Slow walking is het devies, je stress slaat vanzelf op de vlucht.

 

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

  Wandeling over het Maarten van Rossumpad van Heelsum naar Arnhem
 

Aan de wandel?

  Afstand van deze wandeling15 km
  Wat voor soort wandeling?Maarten van Rossumpad
  Startplaats of station van deze wandelingHeelsum (bushalte)
  Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 82/100
  Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling
  Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Vlak na de start stuit je op het eerste hoogtepuntje: het kerkje op de heuvel. Zo staat de hervormde kerk van Heelsum bekend, en hij ligt er buitengewoon schattig bij. Hij dateert uit 1519 en is gebouwd op een terp, opgepimpt door sierlijke oude linden.

Heilige bossen

Elke zondag is er een dienst, vertelt de dominee ons bij het uitgaan van de kerk. Wij zoeken de heilige graal liever buiten, tussen de bossen, de landerijen met koeien en paarden die zichtbaar genieten van het rustige najaarszonnetje.

Kasteel Doorwerth

Van de kerk wandelen we langs de stuwwal over de Fonteinallee naar kasteel Doorwerth. In de groene uiterwaarden van de Nederrijn aan de rand van de Veluwse bossen staat dit sprookjesachtig kasteel uit de 13e eeuw, gebouwd door ridder Berend. Schitterend kasteel-zoals-een-kasteel-moet-zijn, met alles erop en eraan: burchten, torens, poorten, slotgracht en ophaalbrug. Ridder Berend wist van wanten.

Oudste robinia van NL

Op de binnenplaats van het kasteel staat de oudste robinia van Nederland, die volgens de overlevering in 1579 geplant is. Deze schitterende boom heeft flink geleden onder granaatvuur in de Tweede Wereldoorlog, net als het kasteel trouwens, maar heeft zich na de oorlog goed hersteld.

Drie musea

Voor cultuursnuivers: het kasteel telt liefst drie musea: het Kasteelmuseum, het Museum Veluwezoom en het Jachtmuseum. Ook is er een aangename uitspanning, goed voor een kop koffie of een versnapering.

Heveadorp

Verderop kom je bij het merkwaardige Heveadorp, ontstaan in 1915 toen fabrikant Wilhelmi hier een rubberbandenfabriek bouwde. Wilhelmi zette karakteristieke huisjes met rieten kap neer voor z'n arbeiders. Zijn echtgenote deed om 22 uur het licht in de woningen uit met een centrale schakelaar, zodat de arbeiders de volgende dag weer fris op hun werk zouden verschijnen. De fabriek werd in 1962 overgenomen door Vredestein, maar door omzetverliezen in 1978 gesloten. Je moet wel even 300 meter van de route af om de leuke huisjes te kunnen bewonderen.

Duno: sprookjesachtig landgoed

Na het dorpje beklim je de hoge zuidelijke rand van de Arnhemse stuwwal. Die duikt hier steil naar de uiterwaarden van de Nederrijn. Je loopt over landgoed Duno, waar hellingbossen en droge dalen elkaar afwisselen. Echt een sprookjesachtig landschap. Door de vele overgangen van hoog naar laag en van zandgrond naar kleigrond barst het hier van de wilde planten zoals bosanemoon, dalkruid en grootbloemige muur.

Supermooi gidsje

Wandelgids Maarten van Rossumpad op Bol.com Het Maarten van Rossumpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

De Hunnenschans

Loop op Duno vooral naar de Hunnenschans, even van de route af. Daar krijg je een van de mooiste uitzichten die deze wandeling rijk is. Vanaf de hoog op de Veluwerand gelegen Hunnenschans kijk je weids uit over Nederrijn, Betuwe en Arnhemse skyline. Bij helder weer kun je zwaaien naar Duitsland in de verte.

Oude Kerk Oosterbeek

Dan daal je af naar de uiterwaarden. Over paadjes om van te watertanden – in een schitterende entourage van graslanden, knotwilgen, slootjes en stroompjes – wandel je naar de Oude Kerk Oosterbeek. Je ziet hem al van verre liggen. Een beeld geplukt uit een ansichtkaart.

Dappere knotlinde

De hervormde kerk is met ruim 1000 jaar een van de oudste kerken van Nederland. Bij hevige gevechten in de Tweede Wereldoorlog (Operatie Marketgarden) werd dit ouwetje zwaar gehavend, maar ze is gelukkig knap gerenoveerd. Let vooral op de 300-jarige knotlinde voor de deur: die heeft alle bombardementen overleefd. Dappere boom!

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Tags: meerdaagse wandelingen, 15-20 km, Maarten van Rossumpad

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!