Maarten van Rossumpad etappe 8 | Wageningen - Heelsum

Wandeling over het Maarten van Rossumpad van Wageningen naar Heelsum

Vandaag doen we iets ondeugends: we vinden het veel te mooi herfstweer om langs de kale Waal te sjouwen. Dus skippen we 6 etappes van het Maarten van Rossumpad en duiken we de dichte bossen rond Wageningen in. Briljante beslissing, want het is hier adembenemend mooi in oktober. Belmonte, de Wageningse Berg, Quadenoord en de kronkelende Bosbeek. Frankwandelt-rating AAA+.

NS-wandeling Belmonte

De wandeling volgt grotendeels de route van NS-wandeling Belmonte, een van de mooiste wandelingen die ik ken. Maar deze etappe van het Maarten van Rossumpad biedt nog meer: de verrassende paadjes en open velden tussen Renkum en Heelsum.

 

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

  Wandeling over het Maarten van Rossumpad van Wageningen naar Heelsum
 

Aan de wandel?

  Afstand van deze wandeling18 km
  Wat voor soort wandeling?Maarten van Rossumpad
  Startplaats of station van deze wandelingWageningen (busstation)
  Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 90/100
  Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling
  Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Al snel na het centrum van Wageningen wandel je door Belmonte. En dat is in de herfst (en eigenlijk in elk jaargetijde) een feest voor ogen en neus. Half oktober kleurt deze enorme botanische tuin 50 tinten rood. Ook de herfstgeuren zijn niet van de lucht.

Vondelpark & vuurtoren

Belmonte is beroemd om z’n collectie sierkersen, rododendrons, magnolia's en appels. De botanische tuin ligt op het voormalig landgoed 'Belmonte' (=mooie berg). De tuin werd in parkstijl aangelegd door Jan D. Zocher jr. Een beroemde (tuin)architect: hij ontwierp ook het Amsterdamse Vondelpark en de vuurtoren in Egmond aan Zee.

Wetenschappelijk arboretum

In 1951 kocht de Wageningen Universiteit het landgoed en richtte het in als wetenschappelijk arboretum, met behoud van de open parkstijl en de prachtige uitzichten over Nederrijn en Betuwe.

Een van de mooiste paadjes van NL

Van die prachtige uitzichten kun je ruimschoots genieten tijdens het volgende hoogtepunt: het Bergpad over de Wageningse Berg. Wat is dit toch een geweldig paadje. Als ik ooit nog een top 10 met mooiste paadjes aller tijden ga maken, dan gooit het Bergpad hoge ogen.

Duitsland in de verte

Hoog boven de Nederrijn loop je op de kam van de Wageningse Berg, over een paadje omzoomd met bejaarde beuken en eiken. Kilometerslang zie je tussen de bomen de rivier, de uiterwaarden en het achterliggende landschap baden in herfstzon. Bij mooi weer tekenen de vervagende heuvels in Limburg en Duitsland zich mooi af tegen de blauwe hemel.

IJslobben & Grebbeberg

De Wageningse Berg werd in de voorlaatste ijstijd, 150.000 jaar geleden, gevormd door ijslobben die de bodem naar twee kanten wegdrukte. In het westen verrees de Grebbeberg, in het oosten de Wageningse Berg.

Fotogenieke kleurenpracht

Na deze bergetappe wandel je de bossen in. En schitterend zijn ze, vooral in de herfst. De combinatie van diepgroene naaldbomen en verkleurende eiken en reuzebeuken biedt dan een fotogenieke kleurenpracht. Ik zeg: niets meer aan doen.

Slingerende Molenbeek

Rondom de prettige pleisterplaats Nol in 't Bosch (schandalig lekkere appeltaart-met-slag) slinger je mee met de prachtige paadjes die langs de Molenbeek lopen. Prachtige doorkijkjes op open velden en heide doorbreken het dichte bos.

Uitspanning voor koetsiers

Nog even over Nol in 't Bosch: boswachter Arnoldus (Nol) Gerritsen begon hier in 1837 een uitspanning voor koetsiers. Het hotel-restaurant bestaat dus ruim 175 jaar en is nog steeds in handen van zijn familie. Ook de Oranjes wisten Nol te vinden. Koningin Beatrix was er als kind regelmatig te gast.

Molenbeek & Parenco

Die Molenbeek doet z'n stinkende best er natuurlijk uit te zien. Maar laat je niet voor het lapje houden: het is een spreng, een gegraven beek waarin grondwater stroomt. Het water werd gebruikt als drinkwater, maar ook als krachtbron om watermolens, maalderijen en oliepersen aan te drijven. Ook de grote papierfabriek Parenco, die je verderop kunt zien, heeft haar ontstaan te danken aan de Veluwse sprengenbeken.

Supermooi gidsje

Wandelgids Maarten van Rossumpad op Bol.com Het Maarten van Rossumpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

IJsvogel & Goudhaantje

De beken trekken behalve veel wandelaars ook nogal wat dieren. Het kabbelende water is favoriet bij de ringslang en bij viseters als de ijsvogel. Ook het kleinste – buitengewoon schattige – vogeltje van Nederland nestelt hier: het Goudhaantje. Van taalpuristen moet je tegenwoordig Goudhaan zeggen, maar aan dat soort onzin werk ik niet mee.

Landgoed Quadenoord

Even verderop – middenin het prachtige beekdal – sta je onverwachts oog in oog met… Afrikaanse beelden. Het is de beeldenexpositie van stichting African Art Promotion in een weiland op landgoed Quadenoord. Misschien niet een hele logische plek, maar wel verrassend, en er zitten bijzondere beelden bij.

Snuffelende oerkoeien

Dan verlaat deze etappe het tracé van NS-wandeling Belmonte. En opeens wordt het veel stiller om je heen. Het bos heb je hier voor jezelf. Via een paadje langs eiken doorkruis je weidse akkers en velden, terwijl oerkoeien je nieuwsgierig komen besnuffelen.

Markering waterdicht?

Topwandeling in het kwadraat. We vroegen ons alleen af of de markering wel 100% waterdicht is. Wij hadden gelukkig onze vertrouwde Garmin GPS die ons de weg wees.


Fletcher Hotel-Restaurant de Wageningsche Berg Mooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Fletcher Hotel-Restaurant de Wageningsche Berg

Echt een schitterend hotel op een toplocatie is Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg. Weergaloos uitzicht op Nederrijn en uiterwaarden. Krijgt van 726 gasten op Trivago.nl een 8,7: “Ruime en mooie moderne kamers, schitterende ligging. Het terras geeft een mooi uitzicht over de omgeving. Leuke wandelroute in het bos gelijk naast het hotel.”

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Tags: meerdaagse wandelingen, 15-20 km, Maarten van Rossumpad

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!