De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Maarten van Rossumpad etappe 7 | Van Lienden naar Wageningen

Maarten van Rossumpad etappe 7 | Van Lienden naar Wageningen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17 km

Wat voor soort wandeling?Maarten van Rossumpad

Startplaats of station van deze wandelingLienden (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 63/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Gelukkig een mooiere etappe dan het lelijke gedrocht dat Ravenswaaij en Lienden met elkaar verbindt. Maar weer over bijna alleen maar asfalt. Waar kan ik de slijtage aan m'n zolen declareren? Maarten van Rossum zou zich omdraaien in z'n graf. Die draafde in de 16e eeuw natuurlijk ook het liefst met z'n hengst over onverharde slingerpaadjes. Wel mooi zicht op de Grebbeberg!

Overzichtspagina Maarten van Rossumpad >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Van rivierenland naar Utrechtse Heuvelrug

Die Grebbeberg doemt indrukwekkend op als een beboste wal in het vlakke land. Maarten van Rossum en wij klimmen in deze etappe stapje voor stapje het rivierenland uit en een heel ander landschap binnen: de bossen en heuvels van de Utrechtse Heuvelrug en later de Veluwe. En ik wil je alvast verklappen: de komende etappes zijn om door een ringetje te halen. We hebben ze vorig jaar in de herfst al gelopen: snoeihard genieten.

Gemotoriseerde Rijnbandijk

Met enige schrik zien we in het mooie wandelgidsje dat we wéér een heel end over de Rijnbandijk moeten banjeren. Daar hebben we slechte herinneringen aan: het stikt er van de motormuizen en ander gemotoriseerd volk.

Maarten van Rossumpad etappe 7 | Van Lienden naar Wageningen

Slingeren door rivierenland

Gelukkig valt het reuze mee. Weliswaar loopt het pad hier ook over asfalt, maar het is van het goed soort: lekker smal en zonder herrieverkeer. Opgelucht halen we adem. En eigenlijk lopen we wel over een mooie, slingerende dijk door het rivierenland. De Oude Rijn zien we door de bomen schemeren. Aangenaam al met al.

Boomkwekerijen

Wat ook leuk is: we lopen hier door uitgestrekte boomkwekerijen. Eindeloze rijen bomen in alle soorten en maten zien we. Nooit bij stilgestaan dat bomen op zulke grote schaal gekweekt werden in Nederland. Maar al die bomen in parken, steden en tuinen moeten ergens gefabriekt worden natuurlijk.

Maarten van Rossumpad etappe 7 | Van Lienden naar Wageningen

Koeien met hoorns

We wandelen langs velden vol mais dat al lekker aan het opschieten is. Langs mooie oude dijkhuisjes. Langs gezellige boerderijdieren die ons gadeslaan. Een hele zwik vrolijke-fietsers-die-groeten komt ons tegemoet. Koeien met hoorns grazen in eindeloze uiterwaarden zonder te beseffen hoe goed hun leven is.

Cunerakerk

We stappen over van Oude Rijn op Nederrijn, vlakbij het dorp Rhenen met z'n grote Cunerakerk die uit het landschap oppiept. Z'n toren is met 81,8 meter een joekel van jewelste; hij werd rond 1500 gebouwd.

Maarten van Rossumpad etappe 7 | Van Lienden naar Wageningen

Grebbeberg: een echte berg

Dan komt de Grebbeberg in zicht, en dat is een bijzonder schouwspel. Die berg is maar zo'n 50 meter hoog, maar omdat het omliggende land als een biljartlaken zo glad is, lijkt Nederland opeens uit echte bergen te bestaan.

Blauwe Kamer: aalscholver & ijsvogel

Langzaam naderen we nu de Utrechtse Heuvelrug. We lopen langs de Nederrijn en hebben zicht op de Blauwe Kamer: een prachtig rivieroeverreservaat waar de Rijn regelmatig binnenstroomt en waar aalscholver en ijsvogel hun lekkere leventjes leiden. Dan snellen we als hazen naar het pontje dat ons voor een paar euro-kwartjes overzet.

Maarten van Rossumpad etappe 7 | Van Lienden naar Wageningen

Gouden tip: mooi terras

Overigens geef ik hier helemaal gratis een gouden tip: bij de pont zit leuke horeca, met een mooi terras dat uitzicht biedt op de Blauwe Kamer en op het pontje. Wij balen: we hebben net een stuk niet-te-vreten-appeltaart naar binnengewerkt bij een cafetaria. Met een verlopen kers die op uitgelopen spuitbusslagroom was gekwakt.

Fris & fruitig

Maar wij zijn nog lang niet uitgelopen. Verder gaat het nu, door de bossen rond de Blauwe Kamer. Je voelt hier dat je een ander gebied betreedt. Het is net of de lucht frisser en fruitiger is. We horen vogels zingen dat het een lieve lust is en ons humeur krijgt een instant opknapbeurt.

Maarten van Rossumpad etappe 7 | Van Lienden naar Wageningen

Steenfabriek met wilde bijen

Je volgt hier de zuidgrens van de Grebbeberg, waar eens het landijs uit de voorlaatste ijstijd z'n schouders onder de Utrechtse Heuvelrug heeft gezet. Richting Wageningen zie je de restanten van een steenfabriek. Hier werden tot 1975 zo'n 500.000 stenen gebakken. Nu hebben de ruïnes nieuwe bewoners: grootoorvleermuizen en wilde bijen.

39 steenfabrieken

Van rivierklei bakken ze overigens al sinds de 12e eeuw stenen. In Nederland zijn er nog 39 fabrieken over. De meeste liggen aan de Waal en de Maas, en wij zijn er inderdaad in de afgelopen etappes nogal wat tegengekomen.

Maarten van Rossumpad etappe 7 | Van Lienden naar Wageningen Maarten van Rossumpad etappe 7 | Van Lienden naar Wageningen

Onverhard paadje & industrieterrein

Over een mooi onverhard (jippie!!!) paadje slingeren we tussen landerijen door richting Wageningen. En om chagrijnig af te sluiten: de slotkilometers gaan langs een autoweg geflankeerd door industrieterreinen. Wel een intrigerend gebied met fotogenieke hijskranen en pakhuizen. Ach je moet er wat van proberen te bakken in het leven. Toch?

Supermooie wandelgids

Het Maarten van Rossumpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van GelderlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

Tags: Maarten van Rossumpad, langeafstandswandelingen, LAW's

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>