Maarten van Rossumpad etappe 6 | Van Ravenswaaij naar Lienden

Maarten van Rossumpad etappe 6 van Ravenswaaij naar Lienden Samenvatting van deze etappe: hmmm... Want tjongejonge wat een asfalt vinden we onder onze voetzolen. En wat een drukte op ons pad. Motorrijders, auto's, tractoren. Ligfietsers, racefietsers, mountainfietsers, e-fietsers. En zelfs jetskiërs & solexrijders. Het uitzicht is er niet minder om. Maar dit is tot nog toe Maartens minste etappe.

Overslaan of niet?

Wie het Maarten van Rossumpad loopt, slaat natuurlijk geen etappe over. Ook deze niet. Nee, dan ben je een kerel (m/v) en neem je asfalt en drukte op de koop toe. Maar zoek je een mooie wandeling, kijk dan zeker verder. In mijn overzicht met topwandelingen bijvoorbeeld.

Is er dan niks leuk aan deze wandeling?

Maarten van Rossumpad etappe 6 van Ravenswaaij naar Lienden

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling22 km

Wat voor soort wandeling?Maarten van Rossumpad

Startplaats of station van deze wandelingRavenswaaij

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 50/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Het valt niet mee om een lange wandelroute door Nederland te leggen die louter uit hoogtepunten bestaat. Alle langeafstandswandelingen (lang woord) moeten soms gewoon een saai, oninteressant of lelijk traject overbruggen. Dit is zo'n etappe.

Wonderschoon landschap

Maar als je toch loopt, houd dan wel je ogen open. Niet alleen om ongewenste intimiteiten met medeweggebruikers te voorkomen. Maar ook: je loopt soms wél door wonderschoon landschap.

Rivierenlandschap

Rivierenlandschap in dit geval. Open landschap is het, met prachtige uitzichten op de rivieren Lek en Nederrijn en hun schitterende uiterwaarden. Je hoeft je niet te vervelen, want het uitzicht is elk moment anders. Boerenland met koeien en paarden. Akkers met opkomend graan en mais. Het zilveren lint van de rivier daartussen. Pittoreske kerkjes en schoorstenen van oude steenfabrieken aan de einder.

Amsterdam-Rijnkanaal

Voorbij Ravenswaaij loop je eerst een stukje over de dijk langs de Lek en vervolgens ga je het Amsterdam-Rijnkanaal over: een 70 km lange 'snelweg' voor de scheepvaart tussen de Waal en de Amsterdamse havens. In 1952 werd het kanaal in gebruik genomen. Het moest Amsterdam bereikbaar houden voor de steeds grotere en sneller varende binnenvaartschepen. Het kanaal telt nogal wat sluizen die de vaart er flink uit halen.

 

Rijswijk & de Romeinen

Mooi dorpje op je pad is Rijswijk, met de St. Martinuskerk in typisch Gelders-Nederrijnse stijl. Een oud dorp is het ook: een 9e-eeuwse oorkonde vermeldt de plaats voor het eerst. En al in de Romeinse tijd woonden hier mensen. Jammer genoeg is hier geen horeca te vinden, want het zou mooi zijn om hier even te verpozen.

Het Raadsel van de Verdwenen Koffiekopjes

En nu we het toch over de inwendige mens hebben: leuke horeca komen we niet tegen onderweg. Twee 'koffiekopjes' in het gidsje blijken van de aardbodem verdwenen: Happy View bij Maurik en Oude Hofstede bij Eck en Wiel. Bij een camping en een recreatieplas zijn nog wat terrassen, maar onze goedkeuring kunnen die niet wegdragen.

Stampen over de Rijnbandijk

Dus stampen we horecaloos door over de drukke Rijnbandijk. Waar we enorm op onze tellen moeten passen: telkens als twee auto's elkaar passeren, worden wij in de berm gedrongen. Kilometer na kilometer gaat het zo door. Misschien is het hier extra druk op zondag en valt het doordeweeks wel mee?

Supermooi gidsje

Wandelgids Maarten van Rossumpad op Bol.com Het Maarten van Rossumpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Eiland van Maurik (klinkt leuk...)

Maar wij wandelen niet doordeweeks. Wij wandelen op de dag des Heren. Alsof het nog niet genoeg is, komt er nog iets vervelends bij: het Eiland van Maurik. Klinkt leuk, maar het is een recreatiegebied. En dan weet je het wel. Alleen het woord recreatiegebied is al deprimerend. Maar wat vind je hiervan: kilometers voor en kilometers na het Eiland van Maurik worden we lastiggevallen door het bloedirritante gebrul van mannen op jetski's. Kan dat niet verboden worden?

Lommerrijk boerenweggetje

Enfin, als het ski-gebrul langzaam wegsterft en wij de Rijnbandijk eindelijk in de ban kunnen doen, wordt het leuker. We lopen hier over een lommerrijk boeren(asfalt)weggetje tussen boomgaarden vol peertjes-in-de-groei en akkers vol wuivend graan.

Relaxte solexen

Dan komt er toch nog iets gemotoriseerds op ons pad. En dit keer schieten we spontaan in de lach: een optocht van solexrijders met bijzonder uitgelaten berijders die naar ons zwaaien. Wij steken onze duimen op: <<LIKE>>. En zo komt het weer helemaal goed met ons humeur.


Hotel De Gouden Molen in Rossum op Booking.comMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Hotel De Gouden Molen in Rossum

Schitterend hotel langs de Waal biedt kamers met een historische achtergrond. Rustig terras aan de rivier en een restaurant met elegante Franse gerechten. Krijgt van 141 gasten op Booking.com een 8,5: "Lekker ontbijt, prachtig uitzicht, gezellige sfeer, heerlijk diner!"

Foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

Tags: 20-25 km, Maarten van Rossumpad, langeafstandswandelingen, LAW's, Betuwe

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!