De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Maarten van Rossumpad etappe 5 | Van Wadenoijen naar Zoelmond

Maarten van Rossumpad etappe 5 | Van Wadenoijen naar Zoelmond

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling18 km

Wat voor soort wandeling?Maarten van Rossumpad

Startplaats of station van deze wandelingWandenoijen

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 71/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

De 'parel van de Betuwe' staat vandaag op ons wandelprogram: het stadje Buren ligt namelijk halverwege deze etappe van het Maarten van Rossumpad. En Buren blijkt vandaag inderdaad het stralend hoogtepunt. Helaas was het vele asfalt een beetje een domper op deze wandeling door het land van de Linge.

Overzichtspagina Maarten van Rossumpad >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Belbusje komt zo

In Wadenoijen kom je niet zomaar, daar moet je wel wat voor doen. De belbus bellen namelijk. Dus dat deden we en nu schudden we in het Arriva-busje-met-te-strak-afgestelde-vering over de binnenweggetjes van de Betuwe. Onze nieren protesteren, maar de leuke chauffeur vergoedt veel.

Het zij zo

Over de 60 is onze chauffeur, maar je geeft hem 40 jaar. “Ik kan nog steeds een spagaat,” zegt hij lachend. Zijn geheim: optimistisch zijn. “Ik begin de dag met positieve gedachten, dat houdt me jong.” En als hij gedurende de dag toch op een onoplosbaar probleem stuit? “Dan denk ik eenvoudig: het zij zo. Dat geeft rust.” Die wijsheid nemen we mee op onze wandeltocht van vandaag.

Maarten van Rossumpad etappe 5 | Van Wadenoijen naar Zoelmond

Buren: parel van de Betuwe

We wandelen vandaag langs de Linge naar Buren. Het stadje is zo mooi dat het ook wel de ‘parel van de Betuwe’ wordt genoemd. ‘Oranjestad’ is een andere benaming, vanwege de nauwe band met het Huis van Oranje.

Fruitboomgaarden

Afijn, Buren ligt pas halverwege, en daar zijn we op deze hete zondag nog lang niet. Eerst wandelen we door het zinderende Betuwe-landschap. Weilanden gevuld met koeien, schapen en paarden. Velden met opkomend graan en wat wij verslijten voor aardappels. Oneindig veel fruitboomgaarden. Vruchtbaar land is het.

Maarten van Rossumpad etappe 5 | Van Wadenoijen naar Zoelmond

Te laat & te vroeg

De beste tijd voor deze wandeling is natuurlijk in de bloeitijd van de fruitbomen, vanaf half april tot half mei. Wij zijn veel te laat. En veel te vroeg, het is maar hoe je het bekijkt. Want de kersen hangen wel in de bomen, maar ze zijn nog lang niet plukrijp. Niet dat we ze zouden plukken hoor, want zo zijn wij niet. Maar dan zouden er vast overal kraampjes staan langs de boerderijen met zakken zalige kersen voor een euro.

Betuweroute

Een viaduct tilt ons een snelweg over. En een spoorlijn. Boeiuh!, zul je denken. Maar wacht eens even: dit is wel de beruchte Betuweroute waar we hier overheen lopen. Tien jaar kostte de aanleg voordat koningin Beatrix in 2007 deze goederenspoorlijn 'feestelijk' opende.

Maarten van Rossumpad etappe 5 | Van Wadenoijen naar Zoelmond

Budget: 2,5 miljard. Overschrijding: 2,1 miljard

Een waar megaproject was het: 160 km lang, met 130 bruggen en viaducten, 5 tunnels, 160 km geluidsschermen en 190 faunapassages. Het budget bedroeg 2,5 miljard maar werd met 2,1 miljard overschreden. Een bijzonder knappe prestatie.

Wuivend riet langs de Linge

Genoeg feiten en cijfers. We komen hier om te wandelen toch? Intussen wordt de route mooier en mooier. We lopen een heel stuk langs de idyllische Linge, met langs de oever wuivende rietkragen. Aan de dijk steken de schitterende boerderijen elkaar de loef af. Alleen dat verdomde asfalt is Grote Bah.

Maarten van Rossumpad etappe 5 | Van Wadenoijen naar Zoelmond

Brief aan de routemakers

Lieve routemakers,
Wij haten asfalt. Dit moet toch anders kunnen. Verzin een list.
Wandelgroet,
Frankwandelt & Ernawandeltmee

Franse allure

Dan zien we in de verte het stadje Buren opdoemen. Nog even doorbijten over drukker asfalt en opeens daalt een weldadige rust over ons. We wandelen over een kastanjelaantje een schitterend stadje binnen met Franse allure. Opeens zouden we ook best door 'Un Des Plus Beaux Villages De France' kunnen wandelen. Vraiement vrai.

Maarten van Rossumpad etappe 5 | Van Wadenoijen naar Zoelmond

Beste koffie van Buren

Neem vooral de tijd om van het stadje te genieten. Er is veel te zien en te fotograferen. En uit een lokale mond (ene Jur) horen wij waar we de allerbeste koffie kunnen drinken: bij de Italiaanse ijssalon naast de prachtige St. Lambertuskerk uit 1367. En wij kunnen dat beamen (de cheesecake is tussen haakjes ook al om van te watertanden).

Beschermd stadsgezicht

Het is een bijzonder mooi plaatsje met ruim 100 rijksmonumenten en een beschermd stadsgezicht. Hoe klein Buren ook is, het is een echte stad met al sinds 1395 stadsrechten. Het vestingstadje is nogal eens belegd. De vestingwerken van Buren zijn nog grotendeels intact. Er zijn nog wallen, muren en een stadspoort: de Culemborgse- of Huizenpoort.

Maarten van Rossumpad etappe 5 | Van Wadenoijen naar Zoelmond

De Prins van Oranje

Buren staat bekend als ‘Oranjestad’, omdat de historie nauw verbonden is met ons koningshuis. Willem van Oranje trouwde er in 1551 met Anna van Buren. Prinses Beatrix en koning Willem-Alexander zijn hierdoor gravin en graaf van Buren. De korenmolen uit 1716 op de wallen draagt dan ook de toepasselijke naam 'De Prins van Oranje'.

Elfstedentocht

De Oranjes gebruiken soms de schuilnaam Van Buren als ze incognito willen zijn. Bij de Elfstedentocht van 1986 deed Willem-Alexander mee onder de naam W.A. van Buren.

Maarten van Rossumpad etappe 5 | Van Wadenoijen naar Zoelmond

Paradijselijk landschap

Het mooiste stukje (en het enige onverharde) van deze etappe volgt na Buren. Hier lijkt het landschap rechtstreeks uit het paradijs geplukt. Over een slingerpad wandel je door het goudgele graan met aan de ene kant de zacht kabbelende Linge en aan de andere kant de 'skyline' van Oranjestad: de mooie St. Lambertuskerk en de korenmolen De Prins van Oranje die je nog heel lang in zicht houdt.

Italiaanse ijssalon in Zoelmond

Dan wordt het landschap wat eentoniger, het gestamp over het asfalt begint op onze knieën en ons humeur te werken. En het is zo heet dat we inmiddels enorm verlangen naar een ijsje. We fantaseren in Zoelmond de beste Italiaanse ijssalon van Nederland en omstreken. En hoe dichter we bij Zoelmond komen, hoe zekerder we weten dat die ijssalon daar ook werkelijk is. We zien hem gewoonweg voor ons, met alle Italiaanse toeters en bellen erop en eraan, tegenover de kerk natuurlijk.

Maarten van Rossumpad etappe 5 | Van Wadenoijen naar Zoelmond

Langste BBQ-worst van NL

De teleurstelling is dat ook groot als we in Zoelmond wel een mooi kerkje treffen, maar slechts een gesloten slager, die, zo meldt een trots bordje in de etalage 'de langste BBQ-saté van Nederland' heeft gemaakt (24 meter). Een record dat 'mede mogelijk is gemaakt door notariskantoor Sprenkels'.

Maarten van Rossumpad etappe 5 | Van Wadenoijen naar Zoelmond

Tegenvaller

Zal ons verder worst wezen. Wij hebben geen ijs, en dat is een enorme tegenvaller. Maar opeens herinneren we ons onze belbus-chauffeur. En gelaten zeggen we tegen elkaar: het zij zo.

Supermooie wandelgids

Het Maarten van Rossumpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: Maarten van Rossumpad, langeafstandswandelingen, LAW's, Betuwe

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>