Maarten van Rossumpad etappe 3 | Rossum - Waardenburg Maarten van Rossumpad etappe 3 | Rossum - Waardenburg
Gelderland – langeafstandspad – 15km

Maarten van Rossumpad etappe 3 | Rossum - Waardenburg

Maarten van Rossumpad etappe 3 | Rossum - Waardenburg Maarten van Rossumpad etappe 3 | Rossum - Waardenburg
Gelderland – langeafstandspad – 15km

Maarten van Rossumpad etappe 3 | Rossum - Waardenburg

Prachtige etappe met in de hoofdrol brede rivieren die traag door oneindig laagland gaan. Die rivier is in dit geval de Waal, en die ga je van alle kanten bewonderen. Eerst loop je er langs, vervolgens verken je de uiterwaarden en als toetje steek je hem over via de Martinus Nijhoffbrug. Zaltbommel nuttig je tussendoor als kers op de taart.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Uiterwaarden van de Waal
  • Fraaie vergezichten
  • Natuurgebied Hurwenense Kil
  • Martinus Nijhoffbrug
  • Vestingstadje Zaltbommel
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Asfalt & lachen

Enige nadeel van dit traject: we lopen vooral over asfalt dat we moeten delen met (supersnelle) fietsers. Maar het is zo mooi langs de Waal dat we dat graag voor lief nemen. Vooral op een zonovergoten dag als vandaag waarop het leven ons toelacht en wij voluit teruglachen.

Waar Maarten geboren is...

We starten aan de voet van het mooie Slot Rossum, dat op de plek staat waar Maarten van Rossum is geboren. Door de kasteeltuin met oude, bijzondere bomen laveren wij richten de Waal die we kilometers lang volgen.

Maarten van Rossumpad etappe 3 | Van Rossum naar Waardenburg

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

IJle populieren & ooievaarsnesten

Richting Hurwenen gaat het. En we zien zoveel onderweg dat we bijna ogen tekortkomen. Rijen ondenkbaar ijle populieren die in lenteblad komen. Fruitbomen die aarzelend bloesemen. Rietgedekte boerderijen & molens & kerktorentjes in de verte. Zwermen watervogels. Een elektriciteitsmast gevuld met nesten van ooievaars die af en aan vliegen.

Drukbevaren rivier

Dat de Waal zo'n drukbevaren rivier is, wisten we niet. We zien containerschip na containerschip passeren. De binnenvaart boert blijkbaar goed.

Maarten van Rossumpad etappe 3 | Van Rossum naar Waardenburg

Uitwaaien langs de Waal

Uitwaaien langs de Waal maakt hongerig. Gelukkig ligt juist op het mooiste plekje aan de rivier Brasserie De Roskam. Op het zonovergoten terras pal aan het water verlustigen we ons aan koffie met 'authentieke appeltaart'.

Winnaar Eropuit in Eigen Land Prijs

Helaas hebben ze hun authentieke appeltaart wat te laat uit hun authentieke vriezer bevrijd: veel te koud. Maar ze zijn 'Winnaar Eropuit in Eigen Land Prijs 2013-2014 in de categorie Beste Restaurant'. Dus we hebben gewoon dikke vette pech. Hebben wij weer.

Maarten van Rossumpad etappe 3 | Van Rossum naar Waardenburg

Uiterwaarden

Na de bevroren appeltaart duiken we de uiterwaarden van de Waal in. Dit is het mooiste stukje van de wandeling. Over een grasdijkje loop je door een landschap dat in de loop van de eeuwen is gevormd door de rivier. Schitterende uitzichten over de rivier en een uitgestrekt natuurgebied met plassen en grasland.

Hurwenense Kil

Hurwenense Kil heet het hier. Het gebied is ontstaan in 1639 toen een voormalige meander van de Waal door menselijk ingrijpen werd afgesneden van de rivier. Bij hoogwater wordt het gebied nog steeds overstroomd. In de omgeving zijn nog zandputten, een overblijfsel van de klei die hier gewonnen werd voor de baksteenindustrie.

Maarten van Rossumpad etappe 3 | Van Rossum naar Waardenburg

Roerdomp & reiger

Nu zijn de water- en moerasvogels hier heer en meester. Roerdomp, reiger en bruine kiekendief strijken er neer. In de winter zijn de Hurwenense Uiteraarden een pleisterplaats voor eenden en ganzen.

Twee blikvangers

Dan komen de twee blikvangers van de dag in beeld: de Martinus Nijhoffbrug over de Waal en de kerktoren van Zaltbommel. Die toren gaan we van dichtbij bewonderen, want we maken een rondje door Zaltbommel, dat we binnenlopen via de enig overgebleven stadspoort uit 1316.

Maarten van Rossumpad etappe 3 | Van Rossum naar Waardenburg

Mooi vestingstadje

En dat is misschien wel de grootste verrassing van vandaag: wat een mooi vestingstadje is dit! Een genot om over de stadsmuur langs de Waal te wandelen en door het middeleeuwse stadje te slenteren. Toegegeven, alleen zijn we niet op het door motorclubs geconfisqueerde marktplein, met z'n prachtige stadhuis uit 1762. Maar in de straatjes erachter heerst dan weer een bijna serene stilte.

Maarten van Rossumhuis

Zaltbommel is de plaats waar Maarten van Rossum in 1535 zijn Stadskasteel liet bouwen. Het is uitbundig versierd met vroeg-renaissance beeldhouwwerk. In 1885 is het pand gerestaureerd door dr. Pierre Cuypers. Bekende naam? Klopt, hij was de bouwer van het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam. Sinds 1937 fungeert het Stadskasteel als museum en luistert het naar de naam Maarten van Rossumhuis.

Maarten van Rossumpad etappe 3 | Van Rossum naar Waardenburg

Sint Maartenskerk

Natuurlijk lopen we naar de Sint Maartenskerk, het pronkjuweel van Zaltbommel. De ooit 100 meter hoge toren van de 13e eeuwse kerk mocht niet hoger zijn dan de Dom van Utrecht. Het houtsnijwerk van de panelen in deze laat-gotische kerk behoren tot de oudste van ons land. Loop even de kerk in, want ook de binnenkant is zeer de moeite waard.

Martinus Nijhoffbrug

Dan volgt het slotakkoord: we trekken de Martinus Nijhoffbrug over. En dat is een belevenis. We krijgen geweldige vergezichten over het land van Maas en Waal, terwijl het verkeer langs ons raast en machtige schepen over de Waal onder ons door varen. We voelen ons 'on top of the world'.

Maarten van Rossumpad etappe 3 | Van Rossum naar Waardenburg

 

Psalmen zingen

Midden op de brug, het gaat vanzelf, beginnen we psalmen te zingen. Heel luid, want daar aan de oever, niet meer dan een minuscuul poppetje in de diepte, waart nog de geest rond van de dichter Martinus Nijhoff, de naamgever van de brug. En het is superbelangrijk dat hij onze psalmen hoort.

Landschap wijd en zijd

Dus Martinus ligt daar in het gras aan de Waal. Drinkt zijn thee uit zijn thermoskan. Zijn hoofd vol van het landschap wijd en zijd. Onze psalmen laten z'n oren klinken. En dan ontstaat het gedicht De Moeder De Vrouw dat je hieronder ziet.

De Moeder De Vrouw

“Ik ging naar Bommel om de brug te zien.
Ik zag de nieuwe brug. Twee overzijden
die elkaar vroeger schenen te vermijden,
worden weer buren. Een minuut of tien
dat ik daar lag, in 't gras, mijn thee gedronken,
mijn hoofd vol van het landschap wijd en zijd -
laat mij daar midden uit de oneindigheid
een stem vernemen dat mijn oren klonken.

Het was een vrouw. Het schip dat zij bevoer
kwam langzaam stroomaf door de brug gevaren.
Zij was alleen aan dek, zij stond bij 't roer,

en wat zij zong hoorde ik dat psalmen waren.
O, dacht ik, o, dat daar mijn moeder voer.
Prijs God, zong zij, Zijn hand zal u bewaren.”

 

Maarten van Rossumpad etappe 3 | Van Rossum naar Waardenburg

Gedicht door de mangel

Tussen neus en lippen halen we het gedicht even snel door de mangel. De eerste twee regels vinden we helemaal top. Jammer van de volgende regel 'die elkaar vroeger schenen te vermijden', dat rijmt als in Jan van Veens Candlelight. De laatst regels krijgen van ons dan weer een dikke vette prima. Nog wat psalmen reciterend laten we ons de brug afrollen richting Waardenburg. Topwandeling!

 

Wandelgids Maarten van Rossumpad

Het Maarten van Rossumpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze gids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
maarten van rossumpad rossum waardenburg-10
maarten van rossumpad rossum waardenburg-11
maarten van rossumpad rossum waardenburg-12
maarten van rossumpad rossum waardenburg-13
maarten van rossumpad rossum waardenburg-14
maarten van rossumpad rossum waardenburg-15
maarten van rossumpad rossum waardenburg-16
maarten van rossumpad rossum waardenburg-17
maarten van rossumpad rossum waardenburg-18
maarten van rossumpad rossum waardenburg-19
maarten van rossumpad rossum waardenburg-20
maarten van rossumpad rossum waardenburg-21
maarten van rossumpad rossum waardenburg-22
maarten van rossumpad rossum waardenburg-23
maarten van rossumpad rossum waardenburg-24
maarten van rossumpad rossum waardenburg-25
maarten van rossumpad rossum waardenburg-26
maarten van rossumpad rossum waardenburg-27
maarten van rossumpad rossum waardenburg-28
maarten van rossumpad rossum waardenburg-29
maarten van rossumpad rossum waardenburg-30
maarten van rossumpad rossum waardenburg-31
maarten van rossumpad rossum waardenburg-32

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy