Maarten van Rossumpad etappe 3 | Van Rossum naar Waardenburg
Aan de wandel?
15 km
Maarten van Rossumpad
Rossum (bushalte)
Frankwandelt-rating: 80/100

Asfalt & lachen
Enige nadeel van dit traject: we lopen vooral over asfalt dat we moeten delen met (supersnelle) fietsers. Maar het is zo mooi langs de Waal dat we dat graag voor lief nemen. Vooral op een zonovergoten dag als vandaag waarop het leven ons toelacht en wij voluit teruglachen.
Waar Maarten geboren is...
We starten aan de voet van het mooie Slot Rossum, dat op de plek staat waar Maarten van Rossum is geboren. Door de kasteeltuin met oude, bijzondere bomen laveren wij richten de Waal die we kilometers lang volgen.
IJle populieren & ooievaarsnesten
Richting Hurwenen gaat het. En we zien zoveel onderweg dat we bijna ogen tekortkomen. Rijen ondenkbaar ijle populieren die in lenteblad komen. Fruitbomen die aarzelend bloesemen. Rietgedekte boerderijen & molens & kerktorentjes in de verte. Zwermen watervogels. Een elektriciteitsmast gevuld met nesten van ooievaars die af en aan vliegen.
Drukbevaren rivier
Dat de Waal zo'n drukbevaren rivier is, wisten we niet. We zien containerschip na containerschip passeren. De binnenvaart boert blijkbaar goed.
Uitwaaien langs de Waal
Uitwaaien langs de Waal maakt hongerig. Gelukkig ligt juist op het mooiste plekje aan de rivier Brasserie De Roskam. Op het zonovergoten terras pal aan het water verlustigen we ons aan koffie met 'authentieke appeltaart'.
Winnaar Eropuit in Eigen Land Prijs
Helaas hebben ze hun authentieke appeltaart wat te laat uit hun authentieke vriezer bevrijd: veel te koud. Maar ze zijn 'Winnaar Eropuit in Eigen Land Prijs 2013-2014 in de categorie Beste Restaurant'. Dus we hebben gewoon dikke vette pech. Hebben wij weer.
Uiterwaarden
Na de bevroren appeltaart duiken we de uiterwaarden van de Waal in. Dit is het mooiste stukje van de wandeling. Over een grasdijkje loop je door een landschap dat in de loop van de eeuwen is gevormd door de rivier. Schitterende uitzichten over de rivier en een uitgestrekt natuurgebied met plassen en grasland.
Hurwenense Kil
Hurwenense Kil heet het hier. Het gebied is ontstaan in 1639 toen een voormalige meander van de Waal door menselijk ingrijpen werd afgesneden van de rivier. Bij hoogwater wordt het gebied nog steeds overstroomd. In de omgeving zijn nog zandputten, een overblijfsel van de klei die hier gewonnen werd voor de baksteenindustrie.
Roerdomp & reiger
Nu zijn de water- en moerasvogels hier heer en meester. Roerdomp, reiger en bruine kiekendief strijken er neer. In de winter zijn de Hurwenense Uiteraarden een pleisterplaats voor eenden en ganzen.
Twee blikvangers
Dan komen de twee blikvangers van de dag in beeld: de Martinus Nijhoffbrug over de Waal en de kerktoren van Zaltbommel. Die toren gaan we van dichtbij bewonderen, want we maken een rondje door Zaltbommel, dat we binnenlopen via de enig overgebleven stadspoort uit 1316.
Mooi vestingstadje
En dat is misschien wel de grootste verrassing van vandaag: wat een mooi vestingstadje is dit! Een genot om over de stadsmuur langs de Waal te wandelen en door het middeleeuwse stadje te slenteren. Toegegeven, alleen zijn we niet op het door motorclubs geconfisqueerde marktplein, met z'n prachtige stadhuis uit 1762. Maar in de straatjes erachter heerst dan weer een bijna serene stilte.
Maarten van Rossumhuis
Zaltbommel is de plaats waar Maarten van Rossum in 1535 zijn Stadskasteel liet bouwen. Het is uitbundig versierd met vroeg-renaissance beeldhouwwerk. In 1885 is het pand gerestaureerd door dr. Pierre Cuypers. Bekende naam? Klopt, hij was de bouwer van het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam. Sinds 1937 fungeert het Stadskasteel als museum en luistert het naar de naam Maarten van Rossumhuis.
Sint Maartenskerk
Natuurlijk lopen we naar de Sint Maartenskerk, het pronkjuweel van Zaltbommel. De ooit 100 meter hoge toren van de 13e eeuwse kerk mocht niet hoger zijn dan de Dom van Utrecht. Het houtsnijwerk van de panelen in deze laat-gotische kerk behoren tot de oudste van ons land. Loop even de kerk in, want ook de binnenkant is zeer de moeite waard.
Martinus Nijhoffbrug
Dan volgt het slotakkoord: we trekken de Martinus Nijhoffbrug over. En dat is een belevenis. We krijgen geweldige vergezichten over het land van Maas en Waal, terwijl het verkeer langs ons raast en machtige schepen over de Waal onder ons door varen. We voelen ons 'on top of the world'.
Psalmen zingen
Midden op de brug, het gaat vanzelf, beginnen we psalmen te zingen. Heel luid, want daar aan de oever, niet meer dan een minuscuul poppetje in de diepte, waart nog de geest rond van de dichter Martinus Nijhoff, de naamgever van de brug. En het is superbelangrijk dat hij onze psalmen hoort.
Landschap wijd en zijd
Dus Martinus ligt daar in het gras aan de Waal. Drinkt zijn thee uit zijn thermoskan. Zijn hoofd vol van het landschap wijd en zijd. Onze psalmen laten z'n oren klinken. En dan ontstaat het gedicht De Moeder De Vrouw dat je hieronder ziet.
De Moeder De Vrouw
“Ik ging naar Bommel om de brug te zien.
Ik zag de nieuwe brug. Twee overzijden
die elkaar vroeger schenen te vermijden,
worden weer buren. Een minuut of tien
dat ik daar lag, in 't gras, mijn thee gedronken,
mijn hoofd vol van het landschap wijd en zijd -
laat mij daar midden uit de oneindigheid
een stem vernemen dat mijn oren klonken.
Het was een vrouw. Het schip dat zij bevoer
kwam langzaam stroomaf door de brug gevaren.
Zij was alleen aan dek, zij stond bij 't roer,
en wat zij zong hoorde ik dat psalmen waren.
O, dacht ik, o, dat daar mijn moeder voer.
Prijs God, zong zij, Zijn hand zal u bewaren.”
Gedicht door de mangel
Tussen neus en lippen halen we het gedicht even snel door de mangel. De eerste twee regels vinden we helemaal top. Jammer van de volgende regel 'die elkaar vroeger schenen te vermijden', dat rijmt als in Jan van Veens Candlelight. De laatst regels krijgen van ons dan weer een dikke vette prima. Nog wat psalmen reciterend laten we ons de brug afrollen richting Waardenburg. Topwandeling!
Supermooie wandelgids
De mooiste bloesemwandelingen in de buurt
- Rondwandeling Mariënwaerdt vanuit Beesd | Lengte: 18km | Frankwandelt-rating: 84/100
- ANWB-wandeling Heerlijkheid Mariënwaerdt vanuit Beesd | Lengte: 14km | Frankwandelt-rating: 80/100
- Groene Wissel Heerlijkheid Mariënwaerdt vanuit Beesd | Lengte: 14km | Frankwandelt-rating: 80/100
- Rhenoijschepad: Klompenpad vanuit Rhenoy | Lengte: 14km | Frankwandelt-rating: 78/100
- NS-wandeling Graaf van Buren vanuit Tiel | Lengte: 21km | Frankwandelt-rating: 78/100
- Groene Wissel Fruitbloesem langs de Linge vanuit Leerdam | Lengte: 14km | Frankwandelt-rating: 78/100
- ANWB-wandeling Parels langs de Linge vanuit Leerdam | Lengte: 25km | Frankwandelt-rating: 77/100
- Groene Wissel Lingeland vanuit Heukelum | Lengte: 15km | Frankwandelt-rating: 77/100
- OV-stapper Fort Vuren vanuit Gorinchem | Lengte: 25km | Frankwandelt-rating: 77/100
- NS-wandeling Mariënwaerdt-Linge vanuit Geldermalsen | Lengte: 22km | Frankwandelt-rating: 75/100
Plan je wandelvakantie bij SNP voor 2021
Vakantieplannen maken
Uiteraard houdt SNP zich aan het advies om tot medio maart 2021 niet naar het buitenland op vakantie te gaan. Maar plannen maken voor daarna mag natuurlijk wel. Dat kan zonder zorgen: je mag bij SNP tot 30 dagen voor vertrek je reis kosteloos omboeken of annuleren. En ze vragen géén aanbetaling. Zo kun jij met een goed gevoel nu al je vakantie voor 2021 boeken.
Foto’s van deze wandeling
Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
De beste camera’s en verrekijkers!
Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.
Tags: 15-20 km, 10-15 km, Maarten van Rossumpad, langeafstandswandelingen, LAW's