Maarten van Rossumpad etappe 21 | De Wijk - Havelte Maarten van Rossumpad etappe 21 | De Wijk - Havelte
Overijssel – langeafstandspad – 19km

Maarten van Rossumpad etappe 21 | De Wijk - Havelte

Maarten van Rossumpad etappe 21 | De Wijk - Havelte Maarten van Rossumpad etappe 21 | De Wijk - Havelte
Overijssel – langeafstandspad – 19km

Maarten van Rossumpad etappe 21 | De Wijk - Havelte

Tegenvallende etappe van het tot nog toe vaak prachtige Maarten van Rossumpad. Want vandaag wandel ik vooral over asfalt. Het landschap is wel aardig en weids, maar op den duur ook vrij saai. Wat pasgeboren lammetjes en langs zeilende ooievaars verzachten mijn wandelpijn. Met de hakken over de sloot een voldoende.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Fraaie boerenland
  • Klinkerweggetje langs oude vaart
  • Schapen en lammetjes
  • Eindeloze asfaltwegen
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Grumpy Old Man

Tijdens deze etappe voel ik me soms echt een ‘Grumpy Old Man’. Mopperend op het grauwe weer, terwijl mij een prachtige dag beloofd was. Klagend over de oneindige asfaltkilometers. In stilte (?) vloekend op de routemaker (“welke idioot laat mij nou kilometers over een autoweg lopen? Grrrr!”). Jammerend over een mini-pijntje onder m’n voet. Zo’n dag dus...

Hekel aan onverharde paden?

Maar zeg nou zelf: een route over eindeloze asfaltwegen, daar wordt een wandelmens toch niet blij van? Na een kilometer of 10 komt eindelijk een mooi onverhard pad in zicht. Maar nee hoor: de route slaat af, richting meer asfalt. Een kwartiertje later gebeurt precies hetzelfde: een aanlokkelijk zandpaadje laten we links liggen voor, in dit geval, een klinkerweg. Het lijkt bijna of de routemaker een hekel heeft aan onverharde paden.

Maar goed, jij bent hier niet om mijn geklaag aan te horen. Is er ook nog iets leuks te beleven? Nee!

Maarten van Rossumpad etappe 21 | Van De Wijk naar Havelte

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Lieve paarden

Of sorry: jawel. Het landschap is vaak best mooi. Boerenland, met vergezichten over akkers. Weilanden met lieve, dromerige paarden en lieve, slaapverwekkende schapen. In de verte leunen mooie oude boerderijen tegen de horizon. Af en toe zeilt een ooievaar majesteitelijk over. Da’s altijd zo’n prachtig gezicht.

Hoogtepunten onderweg...

Hoogtepunten schijnen er onderweg ook te zijn. Zo vermeldt mijn gids dat er in het dorpje Berghuizen een mooie plas is, met natte hooilanden en elzenbroekbos. De gids: “De plas met trilveen, riet en moerasbos vormt een mooi landschap. In de natte hooilanden groeien waterdrieblad, elzenzegge en laurierwilg.”

Maarten van Rossumpad etappe 21 | Van De Wijk naar Havelte

Frankslaapwandelt?

Stom genoeg loop ik daar gewoon aan voorbij. De route voert in ieder geval niet langs die prachtige plas. Berghuizen valt me wel op: een dorp waar ik een gaap moet onderdrukken. Misschien ben ik tijdens het wandelen even in slaap gevallen? Of componeerde ik net een flamboyante klaagzang? In ieder geval: al dat moois gaat aan m’n neus voorbij.

Heel veel rijksmonumenten...

Verderop trek ik het dorp Ruinerwold binnen. Daar had ik me echt op verheugd. Een oud dorpje uit 1795, gelegen middenin Drents veengebied. Volgens m’n wandelgids telt het dorp 29 rijksmonumenten en 14 provinciale monumenten. Ik hou dus echt m’n ogen wijd open.

Helaas zie ik heel veel saaie nieuwbouwwoningen. En heel veel even saaie oudbouwwoningen.

“Waar zijn al die verdomde monumenten nou?”, denk ik verontwaardigd. Of misschien zeg ik het wel hardop, want een oude Ruinerwolderin achter een rollator kijkt me verbouwereerd aan.

Maarten van Rossumpad etappe 21 | Van De Wijk naar Havelte

Langsrazende auto’s

Even verder stamp ik kilometers over een smalle autoweg. Telkens moet ik de berm in voor langsrazende auto’s. Blijkbaar mag je hier met 80 scheuren. Bepaald onplezierig. Dan kom ik bij De Oude Vaart, die aangenaam door de landerijen golft.

Scheepjes naar Meppel

Oud is hij inderdaad. In vroeger eeuwen vervoerden ze via deze vaart rogge met scheepjes naar Meppel. Voor de exploitatie van de grote veengebieden is rond 1750 de Drentse Hoofdvaart gegraven, waardoor de Oude Vaart zijn functie als waterweg verloor.

Maarten van Rossumpad etappe 21 | Van De Wijk naar Havelte

Maar moet ik hier wel in?

Hou ik wel van: wandelen langs oude, werkeloze vaarten. Langs het water stevent een idyllisch, hobbelig klinkerweggetje op de einder af. Maar dan zie ik een roodwit kruis staan bij het weggetje. En dat betekent: deze weg moet je niet in. Tien meter verder staat een roodwit teken dat me verder over de verkeersweg wil meetronen richting een nóg drukkere provinciale weg.

Weg versperd?

“Wat zullen we nou beleven?”, denk ik (of zeg ik hardop). Ik kijk op m’n gps, ik kijk in m’n gids. En beide vertellen me: neem dat idyllische weggetje langs de vaart. Dat doe ik dus maar, op het gevaar af dat de weg ergens versperd is. Want waarom zouden de roodwit-tekens me anders een andere kant op wijzen?

Gelukkig kan ik het weggetje gewoon tot het einde uitlopen. En wandel ik dus toch nog een aardige kilometer langs de vogelrijke Oude Vaart. Een doekje voor het bloeden.

Maarten van Rossumpad etappe 21 | Van De Wijk naar Havelte

Overslaan of niet?

Wie het Maarten van Rossumpad loopt, slaat natuurlijk geen etappe over. Ook deze niet. Maar zoek je een mooie wandeling, kijk dan zeker verder. In mijn overzicht met topwandelingen bijvoorbeeld. Speciaal voor jou geselecteerd en beschreven. Want ik ben weliswaar een mopperpot, maar wel een aardige mopperpot.

Tip: mooiere alternatieve route

Bezoeker Henk die aan de route woont, deelt mijn kritiek op etappe 21 van het Maarten van Rossumpad (etappe 22 op Wandelnet). Het mooie is: hij bedacht een alternatieve route tussen Ruinerwold en Havelte via de handige wandelknooppunten, die intussen ook is gemarkeerd en de route uit het boekje vervangt.

Heerlijke graspaden

Henk schrijft: “Je volgt de wandelknooppunten 51, 74 en 75 en wandelt over heerlijke graspaden én het fraaie weggetje langs de Oude Vaart waar Frank ook over schrijft.” Iets langer, landschappelijk veel mooier, vrijwel nergens auto’s en sinds oktober 2023 met de roodwitte markeringen aangegeven. “Maar wie liever langs de autoweg wil lopen: de stickers van de route uit het boekje zijn blijven hangen.”

Horecatip in Ruinerwold

Henk tekende een kaartje dat kaartje 64 uit de 4e druk van de wandelgids vervangt. Hij geeft ook nog een tip voor wie horeca zoekt in Ruinerwold. In het kaartje heeft hij met een A aangegeven waar brasserie en verswinkel ‘Het Ambacht’ te vinden is. Het kaartje, het gpx-bestand en een link naar het kaartje op AllTrails vind je hieronder.

Download de GPS-track van Henk >>

Download het kaartje van Henk >>

Kaartje op AllTrails >>

 

Wandelgids Maarten van Rossumpad

Het Maarten van Rossumpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze gids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

maarten van rossumpad dewijk havelte-10
maarten van rossumpad dewijk havelte-11
maarten van rossumpad dewijk havelte-12
maarten van rossumpad dewijk havelte-13
maarten van rossumpad dewijk havelte-14
maarten van rossumpad dewijk havelte-15
maarten van rossumpad dewijk havelte-16
maarten van rossumpad dewijk havelte-17
maarten van rossumpad dewijk havelte-18
maarten van rossumpad dewijk havelte-19
maarten van rossumpad dewijk havelte-20
maarten van rossumpad dewijk havelte-21
maarten van rossumpad dewijk havelte-22
maarten van rossumpad dewijk havelte-23
maarten van rossumpad dewijk havelte-24

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Drenthe >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy