Maarten van Rossumpad etappe 20 | Balkbrug - De Wijk Maarten van Rossumpad etappe 20 | Balkbrug - De Wijk
Overijssel – langeafstandspad – 19km

Maarten van Rossumpad etappe 20 | Balkbrug - De Wijk

Maarten van Rossumpad etappe 20 | Balkbrug - De Wijk Maarten van Rossumpad etappe 20 | Balkbrug - De Wijk
Overijssel – langeafstandspad – 19km

Maarten van Rossumpad etappe 20 | Balkbrug - De Wijk

Prachtige etappe van het Maarten van Rossumpad door het Reestdal, zeker een van de mooiste tot nog toe. Van begin tot eind krijg je een heerlijke mix van bossen, heide en onbedorven boerenland. In boswachterij Staphorst kun je reeën, vossen, dassen en roofvogels op je pad vinden. En het icarusblauwtje. Aanrader!

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Het fraaie Reestdal
  • Boerenlandgevoel
  • Natte heide met vennetjes
  • Zeldzame vlinders
  • Huis Dickninge
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Haardennen: meer dan dennen alleen

Wij starten dichtbij het centrum van Balkbrug, en niet bij de Ommerschans waar het ‘officiële’ startpunt van deze etappe is. En dus wandelen we al snel door de prachtige Haardennen. Met natuurlijk een hele hoop dennen, maar ook: eiken, berken en lijsterbessen.

Natte heide & mini-vennetjes

Bos maakt plaats voor natte heide, mini-vennetjes en zandruggen. Een ontmoeting met een adder kun je hier niet uitsluiten. We passeren het Heuveltjesbos, dat z’n naam dankt aan de oude stuifzandheuveltjes die in dit gebied liggen.

Maarten van Rossumpad etappe 20 | Van Balkbrug naar De Wijk

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Reestdal: afwisseling & rust

Wat is het hier prachtig! We bevinden ons middenin het dal van het riviertje De Reest. Dat staat bekend als een van de mooiste rivierdalen van Nederland. De afwisseling is enorm, de rust ongekend. Moeras, graslanden, hooilanden, bos, heide en veentjes. Bijzondere bewoner van het Reestdal is de das. Tegen de schemer waggelen de dassen hun burcht uit.

Vlinders met stippen...

Ongezien voor ons blijft het gehuchtje Kievitshaar, dat de gids ons beloofde. Hadden we ergens van het pad af gemoeten? Wij blijven midden in de natuur. En worden omfladderd door talloze vlinders. Onze kennis van deze insecten is beperkt tot: witte vlinders, gele vlinders en vlinders met stippen.

Maarten van Rossumpad etappe 20 | Van Balkbrug naar De Wijk

Icarusblauwtje

Maar opeens zien we een ieniemienie blauw vlindertje. En we herkennen daarin zowaar het icarusblauwtje waarvan een foto onze gids siert. Hoera voor onszelf! Ze komen voor in bloemrijke graslanden en hebben een felblauwe kleur. Om ons in verwarring te brengen komt in dit gebied ook het in Nederland beschermde heideblauwtje voor. Maar die hebben we genegeerd, dat werd ons te ingewikkeld.

Boswachterij Staphorst

Na fraaie kilometers door open boerenland wandelen we boswachterij Staphorst binnen. Deels is het bos aangelegd tussen 1930 en 1940, nadat het Rijk de grond kocht voor 1 cent per vierkante meter. Werklozen gingen hier aan aan de slag om bos aan te planten.

Maarten van Rossumpad etappe 20 | Van Balkbrug naar De Wijk

En alweer die adder...

Tussen de relatieve jonge werklozenbomen vind je ook oud heide- en veenlandschap. Dat werkt als een magneet op bijzondere dieren. Zo kun je roofvogels tussen de toppen van de bomen door zien zeilen, sporen van de das ontdekken en met een beetje geluk oog in oog met een ree komen te staan. Ook hier kun je een adder op z’n staart trappen.

De Vier Bergen

Verderop passeren we een aantal spiegelgladde vennen. Ze herinneren aan de tijd dat hier turf werd gewonnen. Mooiste stukje hier is 'De Vier Bergen', een uitgestrekt heideveld dat je over een smal paadje doorkruist.

Maarten van Rossumpad etappe 20 | Van Balkbrug naar De Wijk

De grens over

Dan arriveren we bij het kronkelende riviertje De Reest. Over tientallen kilometers vormt het de grens tussen Overijssel en Drenthe. Niet alleen heeft het Reestdal z’n naam aan dit riviertje te danken, maar ook het kleinschalige landschap met de oogstrelende natuur.

Tolhuisje van Jan Stapel

Let aan de Drentse kant van het riviertje even op het tolhuisje met slagboom. Tot 1965 is hier nog tol geheven (tarief 10 cent) door tollenaar Jan Stapel. Toen hij 81 werd, is hij ermee gestopt.

Maarten van Rossumpad etappe 20 | Van Balkbrug naar De Wijk

Huis Dickninge

Kers op de taart van deze prachtwandeling is het zicht op Huis Dickninge, gelegen op een eilandje in de Reest. Het huis is in de 18e eeuw in de plaats gekomen van het gelijknamige Benedictijnenklooster uit 1325. De monniken van Dickninge hebben een belangrijke rol gespeeld bij het ontginnen en in cultuur brengen van deze streek.

Maarten van Rossumpad etappe 20 | Van Balkbrug naar De Wijk

De Reest: bijna een rechte sloot

Dat het Reestdal zo goed bewaard is gebleven, is overigens meer geluk dan wijsheid. Diverse keren bogen de bestuurders van beide provincies zich over de vraag hoe ze van het kronkelige riviertje een rechte sloot konden maken. Dat kon natuurlijk alleen als er aan weerszijden van De Reest stukjes grond van provincie zouden wisselen. Gelukkig zijn ze daar nooit uitgekomen...

 

Wandelgids Maarten van Rossumpad

Het Maarten van Rossumpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze gids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
maarten van rossum balkbrug de wijk-10
maarten van rossum balkbrug de wijk-11
maarten van rossum balkbrug de wijk-12
maarten van rossum balkbrug de wijk-13
maarten van rossum balkbrug de wijk-14
maarten van rossum balkbrug de wijk-15
maarten van rossum balkbrug de wijk-16
maarten van rossum balkbrug de wijk-17
maarten van rossum balkbrug de wijk-18
maarten van rossum balkbrug de wijk-19
maarten van rossum balkbrug de wijk-20
maarten van rossum balkbrug de wijk-21
maarten van rossum balkbrug de wijk-22
maarten van rossum balkbrug de wijk-23
maarten van rossum balkbrug de wijk-24
maarten van rossum balkbrug de wijk-25
maarten van rossum balkbrug de wijk-26
maarten van rossum balkbrug de wijk-27
maarten van rossum balkbrug de wijk-28
maarten van rossum balkbrug de wijk-29
maarten van rossum balkbrug de wijk-30
maarten van rossum balkbrug de wijk-31
maarten van rossum balkbrug de wijk-32

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Overijssel!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Overijssel? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Overijssel >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy