Maarten van Rossumpad etappe 18 | Van Dalfsen naar Ommen

Maarten van Rossumpad van Dalfsen naar Ommen door het Vechtdal Tussen Dalfsen en Ommen rekt het weidse Vechtdal zich uit als een kat na een loom zondagmiddagdutje. Heerlijk is het hier. Akkers vol manshoog mais, eindeloze landerijen, gezonde koeien in overdreven groene weiden. Aan alles merk je dat je door vruchtbaar land wandelt. Lekkere etappe (maar het kan nóg lekkerder).

Groene Wissels & Trage Tochten

Deze etappe van het Maarten van Rossumpad kan namelijk nog een puntje zuigen aan bijvoorbeeld de Groene Wissels vanuit Ommen en Dalfsen. En aan de Trage Tocht vanuit Dalfsen. Bij Maarten krijg je toch net wat meer asfalt voor je kiezen. En er zitten net wat meer saaie delen tussen. Maar toch blijft het heerlijk wandelen in het Vechtdal.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Maarten van Rossumpad van Dalfsen naar Ommen door het Vechtdal

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling19 km

Wat voor soort wandeling?Maarten van Rossumpad

Startplaats of station van deze wandelingDalfsen

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 73/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

De wandeling start op het leuke stationnetje van Dalfsen. En omdat Buienradar net een fikse regenbui op ons afstuurt, gaan we aan de koffie op het al even leuke terras van het stationscafé. Gek, het blijft droog. Vinden we niet erg.

Dikke druppels & steekvliegen

Maar net als we 100 meter op pad zijn, vallen de eerste dikke druppels. En daar blijft het niet bij. Wat een weer. Hebben wij weer. De paraplu's gaan op en wij lopen lekker droog. Dat het goed toeven is onder onze paraplu's merken ook de vliegen die in zwermen om onze hoofden komen cirkelen. En het zijn niet zomaar vliegen. Nee, ze steken. Ká-u-té-vliegen.

Pleisterplaats

We houden kilometers last van die steekvliegen. Nooit gehad in Nederland. Is het Vechtdal een Steek Vliegen Pleisterplaats? En zo ja: waarom doet niemand daar iets aan?

Idyllisch plaatje

Afijn, mooi is het ondertussen wel. Door bossen komen we. Met leuke doorkijkjes naar akkers vol mais en velden vol tevreden paarden en koeien. Af en toe een rietgedekte boerderij om het idyllische plaatje compleet te maken.

Vechtdal: oud land

Het Vechtdal is oud land en op de een of andere manier voel je dat als je hier wandelt. Die heerlijke rust die alles doordesemt. De eerste bewoners vestigden zich hier duizenden jaren geleden op de plekken die van nature hoger en droger lagen. Ze gingen graan, peulvruchten en bieten telen. Zo ontstond de eerste akkerbouw.

 

Landgoed Vilsteren

De hooilanden langs de Vecht gebruikten de vroege bewoners voor voedsel voor de dieren. Met hun stront bemestten ze de akkers. Hierdoor ontstond in de loop der eeuwen de typische hogere en bolle ligging van die akkers: de essen. Dat zie je heel goed rond het fraaie landgoed Vilsteren.

Roofkasteel Rechteren

Voor een aantal hoogtepunten moet je overigens van de route af. Het mooi gelegen kasteel Rechteren bijvoorbeeld, dat bijna volledig omarmd wordt door een voormalige Vechtmeander. Het kasteel was in de middeleeuwen een roofburcht, strategisch gelegen op een eilandje in de Vecht. Van daaruit maakten de bewoners de weg van Zwolle naar het oosten onveilig.

Bruine vuurvlinder: bedreigde soort

Let ondertussen even goed op wat er om je heen fladdert. Je loopt door het gebied van de bruine vuurvlinder. Die staat op de Rode Lijst Dagvlinders: het is een bedreigde soort. Deze vlinder komt in ons land alleen nog maar voor in noordoost Overijssel. Hij is dol op Jacobskruiskruid. Voorzomer en najaar maak je de meeste kans om hem te spotten.

Dampende bossen & muggen

Wij mogen dat geluk helaas niet smaken. Wel lopen we nu door dampende bossen die vergeven zijn van insecten die op onze Zwarte Lijst staan: irritante ká-u-té-muggen. Tjonge, we worden compleet lekgestoken.

Supermooi gidsje

Wandelgids Maarten van Rossumpad op Bol.com Het Maarten van Rossumpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Esdorpje Vilsteren: 1000 jaar oud

Snelwandelend haasten we ons verder. We bereiken onder luid gezoem het ruim 1000 jaar oude esdorpje Vilsteren. Kerkje, schilderachtige molen, plukjes boerderijen en mooie huizen, lekkere horeca. In de tijd dat Maarten van Rossum op z'n ros door het dorp denderde, bestond Vilsteren uit zes boerderijen met samen 45 inwoners. Over het dorp maakte de KRO eind jaren 70 de documentaire 'De trein stopt niet in Vilsteren'. En anno 2016 stopt die trein er nog steeds niet.

Riviertje De Regge

Dan lopen we nog een mooi stuk langs de Vecht en het zijriviertje De Regge. Beide zijn regenrivieren met een sterk wisselende waterstand. Bij lage waterstand waren de rivieren vroeger moeilijk te bevaren. Schippers gebruikten daarom een speciaal soort boot: de zomp, een platbodem met een diepgang van maximaal 1 meter.

Overwoekerd pad

En langs die mooie Regge raken we het spoor volkomen bijster. Hebben we niet goed opgelet, of willen de rood-witte tekens ons koste wat kost onder prikkeldraad doorsturen? Dat doen we maar en we belanden op een overwoekerd pad langs het spoor.

Op avontuur

Wat onzeker vervolgen we onze weg. Avontuurlijk voelt het wel. Dankzij m'n onverwoestbare GPS van Garmin vinden we de route weer en volkomen verlost van muggen en steekvliegen wandelen we lommerrijk Ommen binnen. We verheugen ons nu al op de volgende etappe!


Hotel-restaurant De Zon in OmmenMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Hotel-restaurant De Zon in Ommen

De Zon ligt op een prachtige locatie aan de oevers van de Vecht in Ommen. Warm ingerichte kamers, uitgebreid ontbijtbuffet, regionale gerechten. Bij kouder weer houden de kachels op het mooie terras je warm. Krijgt van 249 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 8,3: "Prachtige kamer met uitzicht op de Vecht, heel vriendelijk personeel, fantastisch diner. Alleen maar genieten."

Foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: 15-20 km, Maarten van Rossumpad, langeafstandswandelingen, LAW's, Vechtdal

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!