Maarten van Rossumpad etappe 14 | Apeldoorn - Vaassen Maarten van Rossumpad etappe 14 | Apeldoorn - Vaassen
Gelderland – langeafstandspad – 17km

Maarten van Rossumpad etappe 14 | Apeldoorn - Vaassen

Maarten van Rossumpad etappe 14 | Apeldoorn - Vaassen Maarten van Rossumpad etappe 14 | Apeldoorn - Vaassen
Gelderland – langeafstandspad – 17km

Maarten van Rossumpad etappe 14 | Apeldoorn - Vaassen

Niet minder dan een Koninklijke Wandeling. Want tussen Apeldoorn en Vaassen stuit je op het schitterende Paleis Het Loo. Absoluut hoogtepunt van deze etappe. Hoewel: het lange stuk snelweg mag er ook wezen. En dan bedoel ik een snelweg die niet doorging en als heerlijk wandelpad door het leven gaat. Geweldig!

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Paleis Het Loo
  • Fraaie paleistuinen
  • Hoogste fontein van Europa
  • Heerlijke 'snelweg'
  • Kasteel Cannenburch
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Oranjes snuffelen & apies kijken

Tip: combineer deze wandeling met een bezoek aan het indrukwekkende Paleis en de schitterende tuinen. Vlakbij het beginpunt ligt overigens nog de Apenheul. Dus je kunt vooraf apies kijken en tussendoor Oranjes besnuffelen. Gevarieerd dagje al met al.

Schitterende villa’s

De start van deze etappe voert je door aardig bos en wijken met soms schitterende villa's. Berg en Bos heet het hier. Bos zien we genoeg, berg is in geen velden of wegen te bekennen. Niet onaangenaam, maar super opwindend is het allemaal niet.

Maarten van Rossumpad etappe 14 | Van Apeldoorn naar Vaassen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Heet van De Naald

Echt spannend wordt het pas nadat je De Naald bent gepasseerd. Die 17 meter hoge obelisk was in 1901 een cadeautje van de Apeldoorners aan het stralende bruidspaar koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Bekender is die Naald van Koninginnedag 2009. Toen reed Karst T. hier in zijn Suzuki Swift in op een optocht waarvan ook de koninklijke familie deel uitmaakte. Gevolg: 8 doden.

Versailles overtreffen

Voorbij De Naald loop je Koninklijke Contreien binnen. Schitterende beukenlanen - statig is een understatement - leiden je naar misschien wel het mooiste paleis van Nederland. Willem III zou dat misschien graag horen. Hij wilde met de bouw van Paleis Het Loo in 1686 zelfs Versailles overtreffen.

Maarten van Rossumpad etappe 14 | Van Apeldoorn naar Vaassen

Hoogtepunt van de etappe

Of het hem gelukt is, laat ik in het midden. Maar mooi is het wel. Jammer als je het paleis niet bezoekt, je mist heel wat. Echt het hoogtepunt van deze etappe. Je Museumjaarkaart opent de paleisdeuren zelfs helemaal gratis.

Smijten met serviezen

En dan kun je de zalen en kamers bewonderen waar generaties Oranjes 3 eeuwen lang hebben verbleven. Gewoond & gegeten. Geslapen & gesnurkt. Koninklijke Boertjes & Vorstelijke Poepjes gelaten (er hangt een apart luchtje). Ongetwijfeld veel ruzie gemaakt. Misschien wel met dure Delfts blauwe serviezen gesmeten. Maar vrij zeker ook aardig wat gelachen. Geroddeld misschien over andere Koningshuizen. Of over afwezige familieleden. Oranjes, het zijn net mensen.

Maarten van Rossumpad etappe 14 | Van Apeldoorn naar Vaassen

Kasteel Het Oude Loo

Het nabije Kasteel Het Oude Loo werd al eerder gebouwd, in de 15e eeuw. Stadhouder-koning Willem III kocht het kasteel met het omliggende gebied in 1684. Het werd de vaste zomerresidentie van stadhouders en koningen. En daar dacht Willem III dus ineens: ik wil een Paleis! Goed plan.

Hoogst spuitende fontein van Europa

Bezoek vooral ook de uitgestrekte paleistuinen. Ze zijn aangelegd in Franse Barokstijl, en ze zijn verrukkelijk. Misschien bescheiden vergeleken met die van het grootse Versailles. Maar de fonteinen overtreffen de Franse. In de tijd van Willem III spoten ze lekker vers water dankzij hooggelegen grondwater. En even snoeven: de Koningssprong van 13 meter was in zijn tijd de hoogst spuitende fontein van Europa. Wat zijn we toch goed.

Maarten van Rossumpad etappe 14 | Van Apeldoorn naar Vaassen

Koninklijke foto's van Vincent Mentzel

Wij bezochten in het paleis ook nog de geweldige expositie 'Koninklijke foto's' van Vincent Mentzel. Precies op de laatste expodag, dus die loop je helaas mis. Mentzel maakte de afgelopen 40 jaar duizenden foto's van de Koninklijke familie. Unieke foto's, want hij mocht vaak mee op reis. Ontroerende beelden, mooie beelden, en soms beelden waarvan je in de lach schiet.

Lekkere snelweg

Met moeite zwaaien we paleis en tuin vaarwel en vervolgen we ons pad. Nu wordt het een aantal kilometers doorbijten, maar dan belanden we bij iets heel moois: een snelweg. Althans, rond 1930 was het was de bedoeling dat hier de Rijksweg 50 zou komen, een nieuwe verbinding tussen Apeldoorn en Zwolle.

Maarten van Rossumpad etappe 14 | Van Apeldoorn naar Vaassen

Wilhelmina's zand

Omdat voor de aanleg van het tracé zand nodig was uit de paleistuin van Het Loo, heeft Koninging Wilhelmina daar eigenhandig een stokje voor gestoken. Je ziet het voor je. Wilhelmina, omgeven door ministers, staatssecretarissen en hoge ambtenaren. En opeens schieten haar ogen vuur en slaat ze zo hard met gebalde vuist op haar Louis XVI-kabinet dat de spaanders ervan afvliegen: “Nee, nee, NEE. Het is MIJN zand!!!” En Wilhelmina's Wil is Wet.

Watermolens & gezellige koeien

Wij wandelaars staan achter haar. Want het oude tracé is nu een meer dan schitterend aarden voetpad. Dwars door bloemrijke velden, met af en toe een verdwaald paard of een gezellig troepje koeien. Een paar keer kruis je de Weenumse beek waar in de 17de eeuw 5 watermolens overuren draaiden. Kilometers genieten geblazen.

Maarten van Rossumpad etappe 14 | Van Apeldoorn naar Vaassen

Kasteel Cannenburch

Bij het eindpunt van deze etappe in Vaassen ligt nog het machtige kasteel Cannenburch. Het is door Maarten van Rossum zelve in de 16e eeuw gebouwd en heeft een prachtig oud parkbos met weilanden en vijvers. Maar die bezoek ik bij de start van de volgende etappe (van 23 kilometer!).

 

Wandelgids Maarten van Rossumpad

Het Maarten van Rossumpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze gids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

maarten van rossumpad apeldoorn vaassen-10
maarten van rossumpad apeldoorn vaassen-11
maarten van rossumpad apeldoorn vaassen-12
maarten van rossumpad apeldoorn vaassen-13
maarten van rossumpad apeldoorn vaassen-14
maarten van rossumpad apeldoorn vaassen-15
maarten van rossumpad apeldoorn vaassen-16
maarten van rossumpad apeldoorn vaassen-17
maarten van rossumpad apeldoorn vaassen-18
maarten van rossumpad apeldoorn vaassen-19
maarten van rossumpad apeldoorn vaassen-20
maarten van rossumpad apeldoorn vaassen-21
maarten van rossumpad apeldoorn vaassen-22
maarten van rossumpad apeldoorn vaassen-23
maarten van rossumpad apeldoorn vaassen-24
maarten van rossumpad apeldoorn vaassen-25
maarten van rossumpad apeldoorn vaassen-26
maarten van rossumpad apeldoorn vaassen-27
maarten van rossumpad apeldoorn vaassen-28
maarten van rossumpad apeldoorn vaassen-29
maarten van rossumpad apeldoorn vaassen-30
maarten van rossumpad apeldoorn vaassen-31
maarten van rossumpad apeldoorn vaassen-32
maarten van rossumpad apeldoorn vaassen-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy