De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Maarten van Rossumpad etappe 14 | Van Apeldoorn naar Vaassen

Maarten van Rossumpad etappe 14 | Van Apeldoorn naar Vaassen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17 km

Wat voor soort wandeling?Maarten van Rossumpad

Startplaats of station van deze wandelingApeldoorn (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 74/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Niet minder dan een Koninklijke Wandeling. Want tussen Apeldoorn en Vaassen stuit je op het schitterende Paleis Het Loo. Absoluut hoogtepunt van deze etappe. Hoewel: het lange stuk snelweg mag er ook wezen. En dan bedoel ik een snelweg die niet doorging en als heerlijk wandelpad door het leven gaat. Geweldig!

Overzichtspagina Maarten van Rossumpad >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Oranjes snuffelen & apies kijken

Tip: combineer deze wandeling met een bezoek aan het indrukwekkende Paleis en de schitterende tuinen. Vlakbij het beginpunt ligt overigens nog de Apenheul. Dus je kunt vooraf apies kijken en tussendoor Oranjes besnuffelen. Gevarieerd dagje al met al.

Schitterende villa’s

De start van deze etappe voert je door aardig bos en wijken met soms schitterende villa's. Berg en Bos heet het hier. Bos zien we genoeg, berg is in geen velden of wegen te bekennen. Niet onaangenaam, maar super opwindend is het allemaal niet.

Maarten van Rossumpad etappe 14 | Van Apeldoorn naar Vaassen

Heet van De Naald

Echt spannend wordt het pas nadat je De Naald bent gepasseerd. Die 17 meter hoge obelisk was in 1901 een cadeautje van de Apeldoorners aan het stralende bruidspaar koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Bekender is die Naald van Koninginnedag 2009. Toen reed Karst T. hier in zijn Suzuki Swift in op een optocht waarvan ook de koninklijke familie deel uitmaakte. Gevolg: 8 doden.

Versailles overtreffen

Voorbij De Naald loop je Koninklijke Contreien binnen. Schitterende beukenlanen - statig is een understatement - leiden je naar misschien wel het mooiste paleis van Nederland. Willem III zou dat misschien graag horen. Hij wilde met de bouw van Paleis Het Loo in 1686 zelfs Versailles overtreffen.

Maarten van Rossumpad etappe 14 | Van Apeldoorn naar Vaassen

Hoogtepunt van de etappe

Of het hem gelukt is, laat ik in het midden. Maar mooi is het wel. Jammer als je het paleis niet bezoekt, je mist heel wat. Echt het hoogtepunt van deze etappe. Je Museumjaarkaart opent de paleisdeuren zelfs helemaal gratis.

Smijten met serviezen

En dan kun je de zalen en kamers bewonderen waar generaties Oranjes 3 eeuwen lang hebben verbleven. Gewoond & gegeten. Geslapen & gesnurkt. Koninklijke Boertjes & Vorstelijke Poepjes gelaten (er hangt een apart luchtje). Ongetwijfeld veel ruzie gemaakt. Misschien wel met dure Delfts blauwe serviezen gesmeten. Maar vrij zeker ook aardig wat gelachen. Geroddeld misschien over andere Koningshuizen. Of over afwezige familieleden. Oranjes, het zijn net mensen.

Maarten van Rossumpad etappe 14 | Van Apeldoorn naar Vaassen

Kasteel Het Oude Loo

Het nabije Kasteel Het Oude Loo werd al eerder gebouwd, in de 15e eeuw. Stadhouder-koning Willem III kocht het kasteel met het omliggende gebied in 1684. Het werd de vaste zomerresidentie van stadhouders en koningen. En daar dacht Willem III dus ineens: ik wil een Paleis! Goed plan.

Hoogst spuitende fontein van Europa

Bezoek vooral ook de uitgestrekte paleistuinen. Ze zijn aangelegd in Franse Barokstijl, en ze zijn verrukkelijk. Misschien bescheiden vergeleken met die van het grootse Versailles. Maar de fonteinen overtreffen de Franse. In de tijd van Willem III spoten ze lekker vers water dankzij hooggelegen grondwater. En even snoeven: de Koningssprong van 13 meter was in zijn tijd de hoogst spuitende fontein van Europa. Wat zijn we toch goed.

Maarten van Rossumpad etappe 14 | Van Apeldoorn naar Vaassen

Koninklijke foto's van Vincent Mentzel

Wij bezochten in het paleis ook nog de geweldige expositie 'Koninklijke foto's' van Vincent Mentzel. Precies op de laatste expodag, dus die loop je helaas mis. Mentzel maakte de afgelopen 40 jaar duizenden foto's van de Koninklijke familie. Unieke foto's, want hij mocht vaak mee op reis. Ontroerende beelden, mooie beelden, en soms beelden waarvan je in de lach schiet.

Lekkere snelweg

Met moeite zwaaien we paleis en tuin vaarwel en vervolgen we ons pad. Nu wordt het een aantal kilometers doorbijten, maar dan belanden we bij iets heel moois: een snelweg. Althans, rond 1930 was het was de bedoeling dat hier de Rijksweg 50 zou komen, een nieuwe verbinding tussen Apeldoorn en Zwolle.

Maarten van Rossumpad etappe 14 | Van Apeldoorn naar Vaassen

Wilhelmina's zand

Omdat voor de aanleg van het tracé zand nodig was uit de paleistuin van Het Loo, heeft Koninging Wilhelmina daar eigenhandig een stokje voor gestoken. Je ziet het voor je. Wilhelmina, omgeven door ministers, staatssecretarissen en hoge ambtenaren. En opeens schieten haar ogen vuur en slaat ze zo hard met gebalde vuist op haar Louis XVI-kabinet dat de spaanders ervan afvliegen: “Nee, nee, NEE. Het is MIJN zand!!!” En Wilhelmina's Wil is Wet.

Watermolens & gezellige koeien

Wij wandelaars staan achter haar. Want het oude tracé is nu een meer dan schitterend aarden voetpad. Dwars door bloemrijke velden, met af en toe een verdwaald paard of een gezellig troepje koeien. Een paar keer kruis je de Weenumse beek waar in de 17de eeuw 5 watermolens overuren draaiden. Kilometers genieten geblazen.

Maarten van Rossumpad etappe 14 | Van Apeldoorn naar Vaassen

Kasteel Cannenburch

Bij het eindpunt van deze etappe in Vaassen ligt nog het machtige kasteel Cannenburch. Het is door Maarten van Rossum zelve in de 16e eeuw gebouwd en heeft een prachtig oud parkbos met weilanden en vijvers. Maar die bezoek ik bij de start van de volgende etappe (van 23 kilometer!).

Supermooie wandelgids

Het Maarten van Rossumpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van GelderlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

Tags: Veluwe, Maarten van Rossumpad, langeafstandswandelingen, LAW's

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>