De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Maarten van Rossumpad etappe 13 | Van Beekbergen naar Apeldoorn

Maarten van Rossumpad etappe 13 | Van Beekbergen naar Apeldoorn

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling15 km

Wat voor soort wandeling?Maarten van Rossumpad

Startplaats of station van deze wandelingBeekbergen (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 58/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Op de kaart zag deze etappe er al niet zo bie uit. In de harde werkelijkheid valt hij nog meer tegen. Je schampt voortdurend langs Apeldoorns bebouwing, kruist drukke wegen, loopt langs spoor. Een mooi paadje langs een klaterend beekje verzacht de wandelpijn. En af en toe een pluk-bos-dat-er-wezen-mag.

Overzichtspagina Maarten van Rossumpad >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Wandelende paspoppen

Tegenover de bushalte in Beekbergen treffen we een speciaalzaak in gebruikte paspoppen. Dat dit gelijk het hoogtepunt van deze wandeldag is, zegt misschien wel iets over deze etappe... Maar zeker ook over die paspoppen: geweldig!

Golvend weggetje

Ondanks alle minpunten van deze wandeling – drukke wegen, spoorlijn, bebouwing – springt hij net met de hakken over de sloot. Het begin is zonder meer prettig: je loopt over een golvend weggetje door puur landbouwgebied.

Maarten van Rossumpad etappe 13 | Van Beekbergen naar Apeldoorn

Wandelen door Engeland

Overdadige maisvelden en aardige paarden in de wei. Vergezichten op bos en natuurgebied boven weidse luchten. Mooi weidelandschap dat luistert naar de naam Engeland.

Enkenlandschap

Dat heeft niets met het Verenigd Koninkrijk te maken. We wandelen hier door een 'enkenlandschap', een van de oudste en best bewaarde op de Veluwe. Enk betekende vroeger zoiets als 'landbouwgronden rond een Veluws dorp'. Van Enkenland zit je al snel op Engeland. Vandaar.

Maarten van Rossumpad etappe 13 | Van Beekbergen naar Apeldoorn

Spelderbos, heide & stuifzand

Enfin: exit Engeland, entree bosland. Want het bos in de verte komt dichterbij en we duiken het in. Het Spelderbos heet het. Best aardig: behalve grillig gevormd eikenbos tref je verwilderde heide, stuifzand met wat vennetjes. Een rechtlijnig pad stuwt ons op richting de snelweg. O nee, ik zou het hier alleen over leuke dingen hebben.

Koppelsprengen van Ugchelen

En leuk wordt het: je loopt over een schilderachtig paadje langs de zogeheten koppelsprengen van Ugchelen, een systeem van smalle beekjes dat zachtjes door de bossen kabbelt. Bijzonder is dat in deze sprengen de beekprik bivakkeert.

Maarten van Rossumpad etappe 13 | Van Beekbergen naar Apeldoorn

Lekker potje paaien (en dan sterven)

Dit onooglijke ‘palingachtige' visje is bijzonder. Hij is zeldzaam en internationaal beschermd. Hier in de koppelsprengen zwemmen ze rond alsof hun neus bloedt. Als ze volwassen zijn, maken ze een nestkuil voor hun eitjes. Eenmaal uit het ei leeft de beekprik 6 jaar als larve in de slibbodem. Dan zwemt hij stroomopwaarts op zoek naar partners om een lekker potje mee te paaien. Na dit paaifeest sterven de beekprikken.

Mystiek ontdekkingshuis

Let halverwege de koppelsprengen even op de mooie Hamermolen, van oorsprong een papiermolen uit de 17de eeuw. Nu is er een trainingsbureau voor top-leidinggevenden gevestigd, onder leiding van twee 'game changers'. Dit is een mystiek ontdekkingshuis voor zensationele bijeenkomsten, legt de website uit. Wat de game changers hier doen is: “Creëren - Dromen - Lachen - Aanraken - Inspireren - Betekenen – Verbinden.”

Maarten van Rossumpad etappe 13 | Van Beekbergen naar Apeldoorn

Geen game changer

Door niet al te inspirerende bossen (want te dicht bij de stad) dromen we van een mooiere wandeling. Maar eerst moeten we die snelweg nog onderdoor. Nee, een game changer is deze etappe zeker niet.

Werkverschaffingsproject Apenheul

Tegen het einde van de wandeling kom je door natuurpark Berg en Bos. Wild schijnt er voor te komen, maar het is vooral bekend vanwege de Apenheul. Wist je dat deze apentuin in de jaren 30 is aangelegd als werkverschaffingsproject? De grote vijver is nog met schop en kruiwagen gegraven. Via het best aardige Orderbos - met wat heideveldjes, een beekje en oude grafheuvels - bereiken we het eindpunt.

Maarten van Rossumpad etappe 13 | Van Beekbergen naar Apeldoorn

Route verleggen

Meer kan ik ook niet van deze etappe bakken. Wat ik zou doen als ik de routemaker-van-dienst was: de etappe bij Apeldoorn een stuk verleggen naar het westen. Vlakbij zijn namelijk de schitterende bossen rond Hoenderloo, Radio Kootwijk en Hoog Soeren. Onbegrijpelijk dat Maarten daar niet doorheen dendert op z'n peerd.

Supermooie wandelgids

Het Maarten van Rossumpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van GelderlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

Tags: 10-15 km, Maarten van Rossumpad, langeafstandswandelingen, LAW's

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>