Maarten van Rossumpad etappe 11 | Velp - Laag-Soeren Maarten van Rossumpad etappe 11 | Velp - Laag-Soeren
Gelderland – langeafstandspad – 19km

Maarten van Rossumpad etappe 11 | Velp - Laag-Soeren

Maarten van Rossumpad etappe 11 | Velp - Laag-Soeren Maarten van Rossumpad etappe 11 | Velp - Laag-Soeren
Gelderland – langeafstandspad – 19km

Maarten van Rossumpad etappe 11 | Velp - Laag-Soeren

Late herfstzon en de dichte bossen van de Veluwezoom, is er een mooiere combinatie denkbaar? Op deze etappe van het Maarten van Rossumpad tussen Velp en Laag-Soeren kun je er volop van genieten. Ook in andere seizoenen is deze wandeling niet te versmaden. Landgoed Beekhuizen is bijzonder romantisch, de Onzalige Bossen zijn ongewoon zalig en de Posbank is de parel op de toch al overvolle kroon.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Fraaie landgoederen
  • Glooiende Posbank
  • Bloeiende heidevelden
  • Onzalige Bossen
  • Wild spotten
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Druk op zondagen

Maak je deze wandeling op een mooie zondag, zoals wij deden? Bereid je dan voor op hordes vrolijke medewandelaars onderweg. Vooral rond de Posbank en de Carolinahoeve. Ondanks de drukte is deze wandeling een aanrader van jewelste.

Flink klimmen

Vanaf station Velp wandel je door vlakke akkers naar de hoge heuvels van de Veluwezoom. Direct al moet je flink klimmen en dalen, en dat zet de toon voor de rest van de wandeling. Rek je kuiten maar vast op.

Maarten van Rossumpad etappe 11 | Van Velp naar Laag-Soeren

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Beekhuizen: romantisch landgoed

Landgoed Beekhuizen is het eerste hoogtepunt. Je wandelt langs een zalig romantische meertje dat zich middenin de dichte bossen heeft genesteld. Als een spiegel verdubbelt het de schoonheid van de oude eiken, beuken en rododendrons die het omgeven. Via een leuk struinpaadje kun je het meertje van alle kanten bewonderen.

Zwitserlevengevoel

Dan loop je een schitterend stuk pal langs glasheldere beekjes, die je af en toe oversteekt via houten bruggetjes. Het landgoed is aangelegd door Johan Frederik Willem baron van Spaen (1746-1827). Hij maakte gebruik van natuurlijke beken van de Veluwe en beboste het heideterrein met naaldhout om een Zwitserse sfeer te creëren. In de ijskelder van het landgoed genieten nu de vleermuizen van dit Zwitserlevengevoel.

Maarten van Rossumpad etappe 11 | Van Velp naar Laag-Soeren

Watermolens voor papier

De beek waar je langsloopt heeft tal van watermolens aangedreven. Ze werden gebruikt voor de productie van papier. Later zijn watervallen, vijvers en fonteinen in de beek aangelegd. Enkele vijvers en watervallen kun je nog zien tijdens de wandeling.

Nationaal Park De Veluwezoom

Deze etappe van het Maarten van Rossumpad doorkruist Nationaal Park De Veluwezoom. Met bijna 5000 hectare is dit een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. Behalve uit oeroude bossen bestaat De Veluwezoom uit heide, stuifzand en landgoederen. De bossen vormen het domicilie van een grote variëteit aan planten en dieren als wilde zwijnen en edelherten.

Maarten van Rossumpad etappe 11 | Van Velp naar Laag-Soeren

Statige beukenlanen

In 1930 kreeg de Veluwezoom als eerste natuurgebied in Nederland de status van Nationaal Park. Het bos is adembenemend mooi. Kaarsrechte lanen met statige beuken doorsnijden lichtere eiken- en berkenbossen, forse lariksen staan schouder aan schouder met fijnsparren.

Edelherten & wilde zwijnen spotten

Ben je een wildfanaat? Van juni tot en met oktober is de kans het grootst om wild te spotten, vooral in de ochtend- of avondschemering. De dieren zijn dan namelijk het actiefst. Op de Veluwe en Veluwezoom samen leven zo'n 5000 wilde zwijnen en rond 1500 edelherten.

Maarten van Rossumpad etappe 11 | Van Velp naar Laag-Soeren

Herikhuizerveld a.k.a. De Posbank

Halverwege kom je bij de absolute topper van deze etappe: het Herikhuizerveld, in de volksmond De Posbank genoemd. Een enorme, met heide begroeide stuwwal. De heide is natuurlijk het allermooist in de bloeitijd (half augustus – half september), maar de Posbank steelt eigenlijk altijd de show. Het gigantische heidegebied glooit mooi, waarbij groepjes bomen de heuvels en diep uitgesleten dalen extra cachet geven.

IJsseldal & Achterhoek

Je doorkruist het Herikhuizerveld en klimt flink naar het beroemde uitzichtpunt De Posbank. Vanaf een hoogte van 90 meter boven NAP krijg je een fenomenaal uitzicht over het IJsseldal en de Achterhoek. Bij helder weer kun je gluren bij de buren in Duitsland.

Maarten van Rossumpad etappe 11 | Van Velp naar Laag-Soeren

ANWB-pionier G.A. Pos

Deze Veluwse heuveltop is genoemd naar een stenen bank die daar in 1918 werd geplaatst ter ere van ANWB-pionier G.A. Pos. Veel al dan niet gemotoriseerde dagjesmensen weten deze plek te vinden. Bij Paviljoen De Posbank is het dringen geblazen voor de koffie met taart. Gestreste ouders met jengelkinderen, brullende motormuizen, blaffers inclusief baasjes – we lieten ze met genoegen links liggen.

Koningswegen door Onzalig Bossen

Een eindje voorbij de Posbank loop je opeens over iets heel bijzonders: de Koningsweg, een prachtige, kaarsrechte laan door de Onzalige Bossen. De Konings- of jachtwegen op de Veluwe zijn in de 17e eeuw op bevel van Koning-stadhouder Willem III aangelegd. Via deze wegen begaf de Koninklijke stoet zich op wildezwijnen- en hertenjacht – met karossen, wagens, ruiters en honden.

Maarten van Rossumpad etappe 11 | Van Velp naar Laag-Soeren Maarten van Rossumpad etappe 11 | Van Velp naar Laag-Soeren

Restaurant Carolinahoeve

Het kilometerslange pad daalt en stijgt voortdurend en is omzoomd door oude beuken: alsof je door een erehaag loopt van statige beschermheren. Aan het eind kom je bij restaurant Carolinahoeve, met een aardig maar druk terras.

Maarten van Rossumpad etappe 11 | Van Velp naar Laag-Soeren

Kuuroord Laag-Soeren

Laag-Soeren is geen verkeerde plek om te eindigen. Als je het dorp binnenloopt, overvalt je een gevoel van weldadige rust en ruimte. Dat het hier goed toeven is, wisten ze al in de 19e eeuw: Laag-Soeren kreeg grote bekendheid als Nederlands eerste kuuroord. Allemaal dankzij de aanwezigheid van zuiver Veluws sprengenwater en de bosrijke omgeving met frisse, schone lucht. Snuif hem nog maar eens op, die lucht, voor je de duffe bus weer instapt.

 

Wandelgids Maarten van Rossumpad

Het Maarten van Rossumpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze gids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

maartenvanrossumpad velp laagsoeren-10
maartenvanrossumpad velp laagsoeren-11
maartenvanrossumpad velp laagsoeren-12
maartenvanrossumpad velp laagsoeren-13
maartenvanrossumpad velp laagsoeren-14
maartenvanrossumpad velp laagsoeren-15
maartenvanrossumpad velp laagsoeren-16
maartenvanrossumpad velp laagsoeren-17
maartenvanrossumpad velp laagsoeren-18
maartenvanrossumpad velp laagsoeren-19
maartenvanrossumpad velp laagsoeren-20
maartenvanrossumpad velp laagsoeren-21
maartenvanrossumpad velp laagsoeren-22
maartenvanrossumpad velp laagsoeren-23
maartenvanrossumpad velp laagsoeren-24
maartenvanrossumpad velp laagsoeren-25
maartenvanrossumpad velp laagsoeren-26
maartenvanrossumpad velp laagsoeren-27
maartenvanrossumpad velp laagsoeren-28
maartenvanrossumpad velp laagsoeren-29
maartenvanrossumpad velp laagsoeren-30
maartenvanrossumpad velp laagsoeren-31
maartenvanrossumpad velp laagsoeren-32
maartenvanrossumpad velp laagsoeren-33
maartenvanrossumpad velp laagsoeren-34
maartenvanrossumpad velp laagsoeren-35
maartenvanrossumpad velp laagsoeren-36

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy