Maarten van Rossumpad etappe 10 | Van Oosterbeek naar Velp

Aan de wandel?
19 km
Maarten van Rossumpad
Mariëndaal (bushalte)
Frankwandelt-rating: 70/100

Mooiere wandelingen in de buurt
Voor wandelaars van het Maarten van Rossumpad is deze etappe natuurlijk verplichte kost. En onderweg valt er zeker veel te genieten. Maar voor wie een dagwandeling in de buurt van Arnhem zoekt, zijn er veel mooiere routes in de aanbieding. Bijvoorbeeld:
- NS-wandeling Hemelse Berg
- Maarten van Rossum-pad van Velp naar Laag-Soeren
- Trage Tocht Sonsbeek
- Groene Wissel Mariëndaal en Warnsborn

Landgoed Mariëndaal
Vanaf de bushalte wandel je gelijk Landgoed Mariëndaal binnen. Waarbij wij direct ruzie kregen over de plek van de klemtoon in het woord Mariëndaal: op de eerste of op de laatste lettergreep. Afijn, de nadruk ligt hier zeker op de prachtige, heuvelachtige bossen en golvende weilanden waar je doorheen loopt.
Dassen & boommarters
Door de afwisseling van bossen en landbouwgronden is de das een vaste bewoner van Mariëndaal. En boommarters zoeken hun toevlucht in de holten van oude bomen. Kijk ook niet vreemd op als je de ijsvogel spot, die zich laaft aan de vele beekjes en sprengen op het landgoed, waarvan sommige ooit gegraven door monniken.

Hallenbos
De beukenbossen op Mariëndaal zijn aangelegd rond 1870 en vormen een zogeheten hallenbos: de rijen dikke beukenstammen met hun dichte bladerdak erboven hebben iets weg van een imposante hal of van een kathedraal met pilaren en een gewelfd plafond.
Groene Bedstee
Op landgoed Mariëndaal rekt de Groene Bedstee zich behaaglijk uit. Een prachtig gezicht: over een lengte van 400 meter loopt een pad met aan beide zijden beukenhagen die aan de bovenzijde met elkaar zijn verbonden. Daardoor is een boomtunnel ontstaan waar je doorheen kunt lopen. Berceau heet dat officieel. De Groene Bedstee stamt uit 1865.

Berceaus & bleke dames
Berceaus komen uit de tijd dat het voor adellijke dames mode was er zo wit mogelijk uit te zien, om zich te onderscheiden van het plebs met z’n ordinaire zongebruinde huid. Dankzij de berceaus konden de dames wandelen en toch uit de zon blijven. Voor romantische zielen: halverwege de Bedstee, op de kruising, staat een lindeboom. Deze zou de liefde symboliseren.
Park Sonsbeek
Na een lang stuk door Arnhem – met een handvol aardige straatjes, maar ook taaie stukken – heb je opeens schitterend uitzicht op stadsnatuur: Park Sonsbeek. Dit is een van de dertien parken die deze Gelderse hoofdstad rijk is. Reden waarom Arnhem in 2009 is uitgeroepen tot Groenste Stad van Europa.

Parel in de Veluwezoom
De basis voor Sonsbeek is gelegd in de voorlaatste ijstijd. IJsmassa’s plooiden het landschap, later blies de wind löss en dekzand op de hellingen. Zo ontstond een rijkgeschakeerd gebied met als levensader de Sint-Jansbeek die door Sonsbeek voert. Het park geldt als ‘Parel in de Veluwezoom’ en als je erdoorheen wandelt snap je waarom: het is bijzonder fraai.

Belvédère, Grote Waterval & Hertenkamp
Rond 1820 nam de eigenaar van Sonsbeek, Baron Van Heeckeren, de bekende landschapsarchitect Zocher in dienst om zijn landgoed in Engelse landschapsstijl te hervormen. Fraaie glooiingen, kronkelende paden, bosschages, verrassende zicht-assen, lieflijke vijvers en fonteinen, pittoreske bruggetjes. Uit die tijd stammen de Belvédère, de Grote Waterval en de Hertenkamp. De familie Van Heeckeren woonde in het hooggelegen Huize Sonsbeek, ook wel de Witte Villa genoemd.
Park Klarenbeek: uitzicht over de Nederrijn
Even verder klim je naar restaurant De Stenen Tafel in Park Klarenbeek. Het enorme stadspark (70 hectare) ligt genesteld tegen de stuwwal die in de laatste ijstijd is ontstaan. Garantie voor flinke hoogteverschillen en fraaie vergezichten over romantisch landschap. Paarden grazen in sappige weiden, kleurrijke herfstbossen rollen het dal in, een mooi kerkje decoreert de horizon. Genieten.

Kasteel Rosendael
Tegen het einde van de wandeling kom je bij nog iets bijzonders: Kasteel Rosendael, uit begin 14e eeuw. Na een brand in 1714 is het kasteel herbouwd. De kasteeltuinen zijn uniek voor Nederland vanwege de natuurlijke niveauverschillen in het terrein. Ze werden rond 1836 door J.D. Zocher opnieuw ontworpen in Engelse landschapsstijl. Beroemd zijn de bedriegertjes: fonteinen die telkens op onverwachte momenten gaan spuiten.
Supermooie wandelgids
De mooiste wandelingen op de Veluwezoom
- NS-wandeling Veluwezoom vanuit Dieren | Lengte: 14km | Frankwandelt-rating: 95/100
- Landgoedwandeling Middachten & Rhederoord vanuit Rheden | Lengte: 13km | Frankwandelt-rating: 87/100
- Trage Tocht Posbank vanuit Rheden| Lengte:16km | Frankwandelt-rating: 85/100
- Maarten van Rossumpad vanuit Velp | Lengte: 19km | Frankwandelt-rating: 85/100
- Trage Tocht Hof te Dieren vanuit Dieren | Lengte: 14km | Frankwandelt-rating: 80/100
Mooiste huisjes middenin de natuur
Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!
Foto’s van deze wandeling
De beste camera’s en verrekijkers!
Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.
Tags: 15-20 km, Maarten van Rossumpad, langeafstandswandelingen, LAW's