Maarten van Rossumpad etappe 10 | Van Oosterbeek naar Velp

Wandeling over het Maarten van Rossumpad van Oosterbeek naar VelpDit is een wandeling die bol staat van de hoogtepunten. De romantische Groene Bedstee, landgoed Mariëndaal met z'n fraaie beukenlanen en vijvers, het heerlijke Park Sonsbeek en het imposante Kasteel Rosendael. Op papier is het een schitterende etappe. Maar de saaie en soms ronduit lelijke stukken werpen een flinke smet op deze etappe.

Mooiere wandelingen in de buurt

Voor wandelaars van het Maarten van Rossumpad is deze etappe natuurlijk verplichte kost. En onderweg valt er zeker veel te genieten. Maar voor wie een wandeldagje in de buurt van Arnhem wil maken zijn er veel mooiere routes in de aanbieding. Bijvoorbeeld:

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

  Wandeling over het Maarten van Rossumpad van Oosterbeek naar Velp
 

Aan de wandel?

  Afstand van deze wandeling19 km
  Wat voor soort wandeling?Maarten van Rossumpad
  Startplaats of station van deze wandelingMariëndaal (bushalte)
  Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 70/100
  Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling
  Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Vanaf de bushalte wandel je gelijk Landgoed Mariëndaal binnen. Waarbij wij direct ruzie kregen over de plek van de klemtoon in het woord Mariëndaal: op de eerste of op de tweede lettergreep. Afijn, de nadruk ligt hier zeker op de prachtige, heuvelachtige bossen en golvende weilanden waar je doorheen loopt.

Dassen & boommarters

Door de afwisseling van bossen en landbouwgronden is de das een vaste bewoner van Mariëndaal. En boommarters zoeken hun toevlucht in de holten van oude bomen. Kijk ook niet vreemd op als je de ijsvogel spot, die zich laaft aan de vele beekjes en sprengen op het landgoed, waarvan sommige ooit gegraven door monnikken.

Hallenbos

De beukenbossen op Mariëndaal zijn aangelegd rond 1870 en vormen een zogeheten hallenbos: de rijen dikke beukenstammen met hun dichte bladerdak erboven hebben iets weg van een imposante hal of van een kathedraal met pilaren en een gewelfd plafond.

Groene Bedstee

Op landgoed Mariëndaal rekt de Groene Bedstee zich behaaglijk uit. Een prachtig gezicht: over een lengte van 400 meter loopt een pad met aan beide zijden beukenhagen die aan de bovenzijde met elkaar zijn verbonden. Daardoor is een boomtunnel ontstaan waar je doorheen kunt lopen. Berceau heet dat officieel. De Groene Bedstee stamt uit 1865.

Berceaus & bleke dames

Berceaus komen uit de tijd dat het voor adellijke dames mode was er zo wit mogelijk uit te zien, om zich te onderscheiden van het plebs met z’n ordinaire zongebruinde huid. Dankzij de berceaus konden de dames wandelen en toch uit de zon blijven. Voor romantische zielen: halverwege de Bedstee, op de kruising, staat een lindeboom. Deze zou de liefde symboliseren.

Park Sonsbeek

Na een lang stuk door Arnhem – met een handvol aardige straatjes, maar ook taaie stukken – heb je opeens schitterend uitzicht op stadsnatuur: Park Sonsbeek. Dit is een van de dertien parken die deze Gelderse hoofdstad rijk is. Reden waarom Arnhem in 2009 is uitgeroepen tot Groenste Stad van Europa.

Parel in de Veluwezoom

De basis voor Sonsbeek is gelegd in de voorlaatste ijstijd. IJsmassa’s plooiden het landschap, later blies de wind löss en dekzand op de hellingen. Zo ontstond een rijkgeschakeerd gebied met als levensader de Sint-Jansbeek die door Sonsbeek voert. Het park geldt als ‘Parel in de Veluwezoom’ en als je erdoorheen wandelt snap je waarom: het is bijzonder fraai.

Supermooi gidsje

Wandelgids Maarten van Rossumpad op Bol.com Het Maarten van Rossumpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Belvédère, Grote Waterval & Hertenkamp

Rond 1820 nam de eigenaar van Sonsbeek, Baron Van Heeckeren, de bekende landschapsarchitect Zocher in dienst om zijn landgoed in Engelse landschapsstijl te hervormen. Fraaie glooiingen, kronkelende paden, bosschages, verrassende zicht-assen, lieflijke vijvers en fonteinen, pittoreske bruggetjes. Uit die tijd stammen de Belvédère, de Grote Waterval en de Hertenkamp. De familie Van Heeckeren woonde in het hooggelegen Huize Sonsbeek, ook wel de Witte Villa genoemd.

Park Klarenbeek: uitzicht over de Nederrijn

Even verder klim je naar restaurant De Stenen Tafel in Park Klarenbeek. Het enorme stadspark (70 hectare) ligt genesteld tegen de stuwwal die in de laatste ijstijd is ontstaan. Garantie voor flinke hoogteverschillen en fraaie vergezichten over romantisch landschap. Paarden grazen in sappige weiden, kleurrijke herfstbossen rollen het dal in, een mooi kerkje decoreert de horizon. Genieten.

Kasteel Rosendael

Tegen het einde van de wandeling kom je bij nog iets bijzonders: Kasteel Rosendael, uit begin 14e eeuw. Na een brand in 1714 is het kasteel herbouwd. De kasteeltuinen zijn uniek voor Nederland vanwege de natuurlijke niveauverschillen in het terrein. Ze werden rond 1836 door J.D. Zocher opnieuw ontworpen in Engelse landschapsstijl. Beroemd zijn de bedriegertjes: fonteinen die telkens op onverwachte momenten gaan spuiten.


Villa Veertien in DierenMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Villa Veertien in Dieren

Villa Veertien in Dieren Gevestigd in een gerenoveerde, 19e-eeuwse villa. Elegant ingerichte kamers en suites. Landschapstuin kijkt uit op de IJssel. Krijgt van 170 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 9,4: "Hele fijne accommodatie op een toplocatie. Prachtig uitzicht, lekker bed, veel ruimte en sfeer. Authentiek vriendelijk personeel."

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Tags: meerdaagse wandelingen, 15-20 km, Maarten van Rossumpad

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!