Is het Romeinse Limespad de moeite waard? Is het Romeinse Limespad de moeite waard?
Evaluatie & ervaringen

Is het Romeinse Limespad de moeite waard?

Is het Romeinse Limespad de moeite waard? Is het Romeinse Limespad de moeite waard?
Evaluatie & ervaringen

Is het Romeinse Limespad de moeite waard?

Van de Zuid-Hollandse kust tot de Duitse grens doorkruiste ik het land op het Romeinse Limespad. 14 etappes en 275 kilometer later is het tijd om de balans op te maken. Hoe mooi is dit langeafstandspad? Is het een aanrader of een afrader?

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Historische binnenstad van Leiden
  • Wageningse Berg & Utrechtse Heuvelrug
  • Rivierengebieden en vergezichten
  • Vestingstadje Wijk bij Duurstede
  • Romeinse schatten in Museum Het Valkhof
  • Beroemde Romeinse schepen
  • Veel asfaltkilometers en saaie etappes
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Hoogtepunten...

Fraaie etappes kent het Limespad zeker. Niet verrassend vind je de mooiste trajecten op de stuwwal bij Wageningen en Arnhem. Ook de slotkilometers door het Rijk van Nijmegen zijn magnifiek. Maar verder zijn de hoogtepunten spaarzaam.

… en dieptepunten

Landschappelijk gezien zijn er helaas meer dieptepunten: 5 van de 14 etappes scoren bij mij hooguit een mager zesje. Etappe 12 van Arnhem Meinerswijk naar Bemmel maakt het bont: die kreeg de op een na laagste ‘Frankwandelt-rating’ van de ruim 600 routes die je op mijn site vindt.

Markering: voor verbetering vatbaar

Wat verder vaak opvalt aan dit langeafstandspad: de markering is op veel etappes bar slecht. Kun je LAW’s als het Pieterpad en het Trekvogelpad grotendeels prima lopen op de vertrouwde roodwitte tekens, bij het Romeinse Limespad is dat onmogelijk. Tekens zijn verdwenen, volledig vervaagd of staan op onlogische plekken. Heeft er sinds de Romeinse tijd eigenlijk nog wel eens iemand omgekeken naar dit pad?

Wandel met een mindset

Mocht je dit prijswinnende langeafstandspad willen bedwingen, dan heb je de juiste ‘mindset’ nodig: je wandelt dit pad vanwege de historische betekenis van de Romeinse Limes, niet vanwege de landschappelijke schoonheid.

Gebruik je verbeelding

Daarvoor doet het pad wel een zwaar beroep op je fantasie, want in het landschap zul je meestal tevergeefs zoeken naar tekens van de Romeinen. Langs je pad moet je het vaak doen met replica’s van wachttorens, schatten in musea en bordjes met uitleg die je verbeeldingskracht aanzwengelen.

Schepen van De Meern

Gelukkig zijn er langs de route – weliswaar spaarzame – plekken waar je wél oog in oog staat met overblijfselen van de Romeinse beschaving. Zoals ‘De Meern 1’ in Castellum Hoge Woerd (etappe 5), een gaaf Romeins ‘binnenvaartschip’ van 2000 jaar oud. Grootste troef tref je op de laatste etappe: Museum Het Valkhof, met z’n rijkdom aan Romeinse schatten.

Levende Romeinen

Pas toen ik dit museum bezocht – met de vele gave beeldjes, fraaie helmen, glaswerk, munten en ringen – gingen de Romeinen voor me leven. Rijkelijk laat, het langeafstandspad liep op z’n laatste benen. Dus om in Romeinse sferen te komen kan het geen kwaad om een bezoek te brengen aan dit museum vóórdat je je eerste stappen op het Limespad zet. Helaas moet je wachten tot 1 maart 2023, als de grote verbouwing achter de rug is.

Aanrader?

Genoten heb ik, kortom, maar ook afgezien. Gelachen, maar ook gevloekt. Door de modder geploeterd, maar ook (te) veel over asfalt. De Romeinen uit het jaar nul wat beter leren kennen, en ook praatjes gemaakt met de lokale bevolking anno 2022. Met plezier 14 verhalen geschreven. Gevuld met wandelavonturen, maar ook regelmatig met klaagzangen over de route. Een aanrader? Jazeker, maar denk om je mindset…

 

Limespad: in de voetsporen van de Romeinen

Het Romeinse Limespad voert je langs de historische grens (‘Limes’ in het Latijn) van het oude Romeinse rijk. Ze hebben nogal wat sporen nagelaten, die Romeinen. Langs de Rijn, tussen Lobith en Katwijk aan Zee, herinnert veel aan hun aanwezigheid.

275 kilometer lang

Op deze 275 kilometer lange route kom je langs gereconstrueerde wachttorens en castella. En je kunt de opgegraven artefacten bewonderen in musea zoals het Rijkmuseum voor Oudheden in Leiden en Het Valkhof in Nijmegen. Bekijk mijn overzicht van de etappes die ik gelopen heb.

Overzichtspagina Romeinse Limespad >>

 

Wandelgids Romeinse Limespad

Het Romeinse Limespad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

romeinse-limespad-01
romeinse-limespad-02
romeinse-limespad-03
romeinse-limespad-04
romeinse-limespad-05
romeinse-limespad-06
romeinse-limespad-07
romeinse-limespad-08
romeinse-limespad-09
romeinse-limespad-10
romeinse-limespad-11
romeinse-limespad-12
romeinse-limespad-13
romeinse-limespad-14

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy