Romeinse Limespad etappe 8: van Wijk bij Duurstede naar Lienden Romeinse Limespad etappe 8: van Wijk bij Duurstede naar Lienden
Utrecht – langeafstandspad – 21km

Romeinse Limespad etappe 8: van Wijk bij Duurstede naar Lienden

Romeinse Limespad etappe 8: van Wijk bij Duurstede naar Lienden Romeinse Limespad etappe 8: van Wijk bij Duurstede naar Lienden
Utrecht – langeafstandspad – 21km

Romeinse Limespad etappe 8: van Wijk bij Duurstede naar Lienden

Tussen Wijk bij Duurstede en Lienden wandel je 21 kilometer lang over asfalt. Daarbij geniet je weliswaar van weidse uitzichten over de Rijn en z’n uiterwaarden. Maar dat genot moet je delen met motorrijders die groepsgewijs over de Rijnbandijk brullen. Veel saaie kilometers zijn er ook. Kortom: geen schoonheidsprijs voor deze etappe.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Vestingstadje Wijk bij Duurstede
  • Slot Duurstede
  • Uiterwaarden van de Rijn
  • Héél veel asfalt
  • Héél veel saaie kilometers
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Romeinen en reistijd

Het startpunt volgens de indeling van Wandelnet ligt in Rijswijk, een minidorpje onder de rook van Wijk bij Duurstede, waar de Romeinen rond het jaar 50 hun Castellum Levefanum bouwden. Een onlogisch startpunt: vanaf Amsterdam is de reistijd ruim tweeënhalf uur. Veel beter start je daarom in Wijk bij Duurstede, waarbij je die reistijd meer dan halveert. Bijkomend voordeel: je pakt in het begin nog een hoogtepunt mee. En daar grossiert deze etappe verder beslist niet in.

Romeinse Limespad etappe 8 | Wijk bij Duurstede - Lienden

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Slot Duurstede

Het is een hoogtepunt van jewelste: de historische binnenstad van Wijk bij Duurstede en vooral het 13de eeuwse Slot Duurstede, gelegen op een sprookjesachtig kasteeleiland vol hoge eiken en beuken en compleet met slotgracht en ophaalbrug.

Romeinse Limespad etappe 8 | Wijk bij Duurstede - Lienden

Decor voor films

Slot Duurstede heeft de tand des tijds zeker niet ongeschonden doorstaan: het is flink gehavend. Misschien diende het sfeervolle kasteel juist om die reden als decor voor tal van films en tv-series, zoals De Diamant van Bassie & Adriaan. En zoals zoveel kastelen kun je Slot Duurstede tegenwoordig afhuren voor je ‘event’.

Romeinse Limespad etappe 8 | Wijk bij Duurstede - Lienden

Vaartochtje

Mijn event van vandaag vervolgt met een vaartochtje, want je gaat hier de Nederrijn over met ‘t Wijkse Veer. Vergeet niet wat muntjes mee te nemen voor de overtocht (in 2022: 60 cent). Aan gene zijde pak je de Rijnbandijk, een asfaltweg over een hooggelegen dijk die goede diensten bewijst om de Nederrijn in toom te houden bij hoog water.

Romeinse Limespad etappe 8 | Wijk bij Duurstede - Lienden

Brullen op de dijk

En dan begint je tocht van vele asfaltkilometers. Mijn eerste kilometers zijn nog lekker rustig. Met af en toe wat e-bikende ouderen die al groetend passeren. En groepjes racefietsende middelbare mannen die kreten naar elkaar slaken. Maar dan begint waar ik al voor vreesde: grote groepen motorrijders die over de smalle dijk sjezen, met bijbehorend motorgebrul. Eén keer snelt een groep van zeker honderd motoren me voorbij.

Romeinse Limespad etappe 8 | Wijk bij Duurstede - Lienden

Eiland van Maurik

En dan zijn het akelige kilometers, ondanks de fraaie vergezichten over de uiterwaarden van de Nederrijn die er vredig bijliggen. Verderop komt de rivier zelf ook in zicht, en het Eiland van Maurik. Dat klinkt weliswaar leuk, maar in de praktijk is het een immens watersportgebied en een “outdoor resort voor (bedrijfs)festivals tot 5000 bezoekers”. Toch heeft het wel iets van een subtropisch bounty-eiland als je door je oogharen kijkt.

Romeinse Limespad etappe 8 | Wijk bij Duurstede - Lienden

Fruitboomgaarden

Af en toe verlaat je de Rijnbandijk voor een stiller stuk door het achterland. Motoren tref je hier gelukkig niet, maar mooier wordt het er niet op. Je wandelt door het saaie landschap van de Betuwe, met maisvelden en eindeloze fruitboomgaarden. Ongetwijfeld zijn de uitzichten hier vrolijker in fruitbloesemtijd (april/mei), maar in de zomer valt hier weinig te genieten.

Romeinse Limespad etappe 8 | Wijk bij Duurstede - Lienden

Oud-Hollands tafereeltje

Genoeg geklaagd, want verderop worden de uiterwaarden fraaier en fraaier. Een groep koeien staat eerst met de koppen tegen elkaar te overleggen. Dan besluiten ze mij een oud-Hollands tafereeltje voor te schotelen: een landschapsschilderij waarbij ze de hoofdrol voor zichzelf opeisen, en bijrollen geven aan de glinsterende rivier en Kasteel Amerongen in de verre bosrand. Niets meer aan doen.

Romeinse Limespad etappe 8 | Wijk bij Duurstede - Lienden

Utrechtse Heuvelrug

Aan de overkant van de rivier, die je nu steeds dichter nadert, lonkt trouwens nog iets moois: de donkergroene stuwwal van de Utrechtse Heuvelrug. Waarom loopt deze etappe eigenlijk niet daaroverheen? Het is daar zoveel mooier, met veel onverharde paden en panoramische uitzichten. En je loopt daar weliswaar niet over de Romeinse Limes, maar je bent er wel vlakbij en je hebt er voortdurend uitzicht op. Het is maar een ideetje.

Dat zou gelijk nog een euvel oplossen: deze etappe van het Romeinse Limespad is tussen Rijswijk en Lienden een exacte kopie van etappe 6 van het Maarten van Rossumpad.

Romeinse Limespad etappe 8 | Wijk bij Duurstede - Lienden

Castellum Manaricium

Veel Romeinen kom je toch al niet tegen vandaag. Hoewel hier wel resten van Romeinse nederzettingen en castella zijn gevonden, bijvoorbeeld van Castellum Manaricium bij Maurik. De Romeinen bouwden ze op de hooggelegen stroomruggen langs de Rijn. Want ook in die tijd overstroomde de rivier regelmatig waarbij de laaggelegen Betuwe veranderde in één groot meer.

Romeinse Limespad etappe 8 | Wijk bij Duurstede - Lienden

Nieuwe natuur

Om overstromingen in onze tijd te keren zijn de uiterwaarden uitgegraven en verbreed en zijn de dijken verhoogd. De rivier heeft zo meer armslag om buiten z’n oevers te treden. Bijkomend voordeel: door de dynamiek van het stromende water ontstaan geulen, moerassen en plassen. Nieuwe natuur die allerlei soorten planten en dieren aantrekt.

Romeinse Limespad etappe 8 | Wijk bij Duurstede - Lienden

Kerk in de boomgaard

Richting Lienden verruil je de Rijnbandijk voor een aardiger (asfalt)fietspad dat door het landschap slingert. De kerk van Lienden doemt fraai op tussen de fruitboomgaarden. En zo eindigt deze tegenvallende etappe niet in mineur.

Romeinse Limespad etappe 8 | Wijk bij Duurstede - Lienden

Goudschat van Lienden

Sterker nog: je stuit op een goudschat. Dorpelingen hebben met metaaldetectoren in een van die boomgaarden namelijk gouden Romeinse munten gevonden, begraven vlak voor de definitieve val van het West-Romeinse rijk in 476. Overigens zijn in diezelfde boomgaard drie keer eerder gouden munten gevonden. Dus mocht je nog een metaaldetector in de kast hebben liggen...

 

Limespad: in de voetsporen van de Romeinen

Het Romeinse Limespad voert je langs de historische grens (‘Limes’ in het Latijn) van het oude Romeinse rijk. Ze hebben nogal wat sporen nagelaten, die Romeinen. Langs de Rijn, tussen Lobith en Katwijk aan Zee, herinnert veel aan hun aanwezigheid.

275 kilometer lang

Op deze 275 kilometer lange route kom je langs gereconstrueerde wachttorens en castella. En je kunt de opgegraven artefacten bewonderen in musea zoals het Rijkmuseum voor Oudheden in Leiden en Het Valkhof in Nijmegen. Bekijk mijn overzicht van de etappes die ik gelopen heb.

Overzichtspagina Romeinse Limespad >>

 

Wandelgids Romeinse Limespad

Het Romeinse Limespad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
limespad-08-wijk-bij-duurstede-lienden-10
limespad-08-wijk-bij-duurstede-lienden-11
limespad-08-wijk-bij-duurstede-lienden-12
limespad-08-wijk-bij-duurstede-lienden-13
limespad-08-wijk-bij-duurstede-lienden-14
limespad-08-wijk-bij-duurstede-lienden-15
limespad-08-wijk-bij-duurstede-lienden-16
limespad-08-wijk-bij-duurstede-lienden-17
limespad-08-wijk-bij-duurstede-lienden-18
limespad-08-wijk-bij-duurstede-lienden-19
limespad-08-wijk-bij-duurstede-lienden-20
limespad-08-wijk-bij-duurstede-lienden-21
limespad-08-wijk-bij-duurstede-lienden-22
limespad-08-wijk-bij-duurstede-lienden-23
limespad-08-wijk-bij-duurstede-lienden-24
limespad-08-wijk-bij-duurstede-lienden-25
limespad-08-wijk-bij-duurstede-lienden-26
limespad-08-wijk-bij-duurstede-lienden-27
limespad-08-wijk-bij-duurstede-lienden-28
limespad-08-wijk-bij-duurstede-lienden-29
limespad-08-wijk-bij-duurstede-lienden-30
limespad-08-wijk-bij-duurstede-lienden-31
limespad-08-wijk-bij-duurstede-lienden-32
limespad-08-wijk-bij-duurstede-lienden-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy