Van de oude dorpskerk van Bunnik tot het middeleeuwse slot van vestingstad Wijk bij Duurstede: deze etappe van het Romeinse Limespad kent vele hoogtepunten. De meeste kilometers wandel je over het jaagpad langs de fraaie Kromme Rijn. De soms ook wat taaie stukken onthouden de route een sterrenstatus.
Je start in Bunnik, een brinkdorp dat in de middeleeuwen is ontstaan aan de oevers van de Kromme Rijn. Let op die brink op het Romaans kerkje uit de 12de of 13de eeuw en op het monumentale raadhuis ernaast. Mocht je aan de koffie willen, dan is Het Wapen van Bunnik, gevestigd in een voormalige smederij, een aanrader.
Die koffie sla ik over, want dit is een serieus lange etappe (ruim 26 kilometer). Is hij voor jou te lang: als je in Cothen op de bus stapt, snoep je er 8 kilometer af. En heb je ook meer tijd om te genieten van al het moois dat je op je pad vindt.
Veel van je stappen gaan vandaag over het onverharde jaagpad langs de Kromme Rijn, dat je in Bunnik oppikt. De bochtige rivier, die van de stad Utrecht naar Wijk bij Duurstede loopt, vormde aan het begin van de jaartelling de natuurlijke grens van het Romeinse Rijk.
Langs het pad houden schoonheid en lelijkheid elkaar goed in evenwicht. Je wandelt langs natuurlijke oevers met rietkragen, felgeel koolzaad en schilderachtige knotwilgen. Intussen geniet je van fraaie uitzichten over de rivier waar het goed toeven is voor watervogels en kanoërs. Maar er zitten ook trajecten bij langs nieuwbouw en bedrijventerreinen. En je kruist snelweg A12, waar je een flink stuk op hoor- en zichtafstand langsloopt.
Gelukkig wacht je een paar kilometer verder een hoogtepunt: Kasteel Beverweerd. Het witte kasteel ligt te shinen op z’n eilandje langs de Kromme Rijn. Het is een kasteel dat uit het eerste het beste sprookjesboek lijkt weggelopen, compleet met torentjes en kantelen, een slotgracht en een oude ophaalbrug.
Beverweerd stamt uit de 13e eeuw, met als eerste bewoner ridder Zweder van Zuylen. Daarna kwam het in handen van de Oranjes en vervolgens van een hele schare adellijke families. Maar in de twintigste eeuw raakte het in verval. Sinds 2006 woont hier voormalig meestervervalser Geert Jan Jansen. Geen kasteelheer, wel kasteelhuurder. Even illuster is de verhuurder: de Hilversumse slager en vastgoedmagnaat Sjan van Ettekoven, die in 2017 z’n slag sloeg en het kasteel voor 4 miljoen euro op de kop tikte.
Over een laan met oude eiken bereik je het middeleeuwse dorpje Werkhoven, waar de route langs scheert. Het is de moeite waard om hier van de route af te wijken en te genieten van het beschermde dorpsgezicht en de 12de eeuwse tufstenen toren van de Sint Stevenskerk. Daarna verlaat het Limespad voor even de Kromme Rijn.
Maar je blijft dicht bij deze oude grens van het Romeinse Rijk. En de tocht wordt mooier en mooier. Zo wandel je een idyllische kilometer door de groene uiterwaarden, bezaaid met paardenbloemen en voorzien van een ooievaarsnest waarop een koppel aan het broeden is. Een vredig plekje voor de lunch op een van de bankjes.
Even verder volg je de Oude Kromme Rijn, een zijtak van de rivier. Vlakbij het meest zuidelijke puntje zijn resten gevonden van een ‘Villa Rustica’: een Romeins landhuis met een agrarische functie.
Vlak voor Cothen stap je weer over op het bloemrijke jaagpad langs de Kromme Rijn. Dat boerendorpje ligt er pittoresk bij, omgeven door weilanden en hoogstam fruitbomen. Een oude kerktoren, korenmolen Oog in ’t Zeil en kasteel Rhijnestijn vormen de heerlijke skyline van het middeleeuwse Cothen.
Na Cothen volgen nog meer mooie kilometers langs of in de nabijheid van de Kromme Rijn. Smalle fluitenkruid-paadjes leiden je langs braakliggende akkers en appelbomen, die vandaag (eind april) vol in bloei staan.
Je wandelt Wijk bij Duurstede binnen. In de buitenwijken lijkt het nog een doorsnee provincieplaats, maar even verder onthult het zich als een van de mooiste vestingstadjes die ik ken. Het hoogtepunt van deze lange etappe.
Op de plek waar nu Wijk bij Duurstede ligt, lag in vroeger eeuwen Dorestad, destijds een van de belangrijkste internationale handelsplaatsen in Noordwest-Europa. Waarschijnlijk was het zo belangrijk vanwege de ligging bij Rijn en Lek, twee voorname handelsroutes over water. Door dat succes trok Dorestad de aandacht van de Vikingen die deden waar ze goed in waren: de stad plunderen.
De route gaat door de historische binnenstad, met een 17de eeuws raadhuis en de Grote Kerk die nog drie eeuwen meer op de teller heeft. Wandel vooral een rondje om Slot Duurstede. De geschiedenis van dit kasteel gaat al terug tot de 13de eeuw. Een fotogeniek plekje, waar veel tv- en filmopnames plaatsvonden.
Met 26 kilometer in de benen heeft de vermoeidheid toegeslagen, en ik besluit een andere keer op ontdekkingstocht te gaan naar alle schatten van Wijk bij Duurstede.
Op deze 275 kilometer lange route kom je langs gereconstrueerde wachttorens en castella. En je kunt de opgegraven artefacten bewonderen in musea zoals het Rijkmuseum voor Oudheden in Leiden en Het Valkhof in Nijmegen. Bekijk mijn overzicht van de etappes die ik gelopen heb.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.