Romeinse Limespad etappe 5: van Woerden naar Utrecht Romeinse Limespad etappe 5: van Woerden naar Utrecht
Utrecht – langeafstandspad – 24km

Romeinse Limespad etappe 5: van Woerden naar Utrecht

Romeinse Limespad etappe 5: van Woerden naar Utrecht Romeinse Limespad etappe 5: van Woerden naar Utrecht
Utrecht – langeafstandspad – 24km

Romeinse Limespad etappe 5: van Woerden naar Utrecht

De Meern 1, een Romeins schip van 2000 jaar oud, kalefatert deze tegenvallende etappe van het Limespad flink op. Een ware tijdscapsule die veel blootlegt over het leven van de oude Romeinen in ons land. Daarvoor moet je helaas wel aardig wat saaie landschappen doorkruisen.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Romeins schip van 2000 jaar
  • Kasteel van Woerden
  • Fraai jaagpad langs de rivier
  • Castellum Hoog Woerden
  • Castellum Hoog Woerden
  • Horizonvervuiling
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Pittige etappe

Eigenlijk begint deze etappe een eindje buiten Woerden, bij een bushalte. Om te eindigen in de stad Utrecht, bij een bushalte. Al eerder heb ik besloten m’n eigen indeling te maken, die zoveel mogelijk van station naar station gaat. In mijn ogen veel logischer. Dat betekent wel dat dit een pittige etappe is van 24 kilometer.

Kasteel in de ochtendzon

Mijn etappe begint mooi, in vestingstadje Woerden waar ik nog even een kijkje ga nemen bij het kasteel uit de vorige etappe. Dat staat er schitterend bij in het warme ochtendlicht. Om het nabije stadsmuseum met Romeinse bodemschatten te bezoeken is het veel te vroeg. Romeinen zijn langslapers: het opent pas om 11 uur z’n deuren.

Romeinse Limespad etappe 5 | Woerden - Utrecht

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Knotwilgen & watervilla’s

De route slaat het jaagpad langs de Oude Rijn in. Een aangenaam traject langs de kronkelende rivier. Aan het water staan reusachtige knotwilgen en statige watervilla’s overvleugeld door treurwilgen. Tussen de bomen geniet je van vergezichten over oude dijkjes en weilanden.

Romeinse Limespad etappe 5 | Woerden - Utrecht

Schuit op vrouwkracht

Het jaagpad is rond 1660 aangelegd en herinnert aan de trekschuitvaart, waarbij paarden boten met passagiers en goederen voorttrokken tussen Woerden en Utrecht. Armlastige schippers trokken hun schuit zelf. Armlastige luie schippers spanden hun vrouw voor hun schuit.

Romeinse Limespad etappe 5 | Woerden - Utrecht

Fraaie kilometers

Veel minder zwoegen is het voor ons Limespad-wandelaars. De eerste zes kilometer valt er weinig te klagen, al is deze etappe ook hier niet vlekkeloos: je ziet voortdurend bebouwing en auto’s razen voorbij over de parallel lopende provinciale weg.

Oude Rijn wordt Leidsche Rijn

Na het dorpje Harmelen verruil je Oude Rijn voor Leidsche Rijn. Dat Leidsche Rijn klinkt als een rivier, maar je wordt gefopt: het is een kanaal dat in de late middeleeuwen en de 17e eeuw is aangelegd. Hier was de Rijn namelijk als een gek gaan meanderen en verzanden, waardoor hij onbevaarbaar werd.

Romeinse Limespad etappe 5 | Woerden - Utrecht

Saaie stenen

Rivier of kanaal, mooier wordt het er in ieder geval niet op. Je stappen gingen al de hele tijd over steen, maar een aardig jaagpad is andere koek dan de asfaltweg die je moet delen met flink wat auto’s en fietsers. Zo erg is dat niet, als het even duurt. Maar het duurt niet even. Het duurt lang, heel lang. Het kanaal lijkt eindeloos. En biedt ook geen mooie vergezichten. Stroomt langs nieuwbouwwijkjes en weilanden met horizonvervuiling. Een kleurrijk sluisje plakt een pleister op de wonde.

Romeinse Limespad etappe 5 | Woerden - Utrecht

Krappe tochtige wachttoren

Even verder verlaat de route het kanaal voor een detour langs een Romeinse wachttoren. Of wat ervan over is: niets. Een metalen plateau duidt het oppervlak aan. Een tochtige toren was het. Romeinse wachters bivakkeerden er soms wekenlang, zes kerels in één ruimte waar je je kont niet kon keren. Voortdurend beducht voor roofovervallen door piratenbendes. Je ziet het voor je, dankzij de informatiezuil die het in woord en beeld uit de doeken doet.

Castellum Hoog Woerden

De route verliest nog meer van z’n charme, de nieuwbouwwijken worden drukker en rommeliger. Maar als de nood het hoogst is, is de redding nabij. In dit geval in de vorm van een Romeins fort: Castellum Hoog Woerden, een houten bouwwerk voorzien van heuse kantelen. Uiteraard is het een replica, want van het Romeinse Castellum is geen spaan meer over. Het gekopieerde castellum ligt op de plaats van het oorspronkelijke en is even lang, breed en hoog.

Romeinse Limespad etappe 5 | Woerden - Utrecht

De Meern 1: gaaf Romeins binnenvaartschip

Is er dan niets meer echt? Jawel, want in het Castellum-museum vind je topstuk De Meern 1, een grotendeels nog gaaf Romeins ‘binnenvaartschip’ van 2000 jaar oud. Rond het 25 meter lange schip wordt de inventaris tentoongesteld: het schippersbed, gereedschappen, kookgerei, een roeispaan. De Meern 1 is het meest complete Romeinse rivierschip dat is gevonden in Noordwest-Europa.

Romeinse Limespad etappe 5 | Woerden - Utrecht

Tijdscapsule

De ontdekkers noemen het een ware tijdscapsule: het biedt een kijkje in het leven langs de Limes tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk. Het museum is eigenlijk nog gesloten, maar gelukkig mag ik een kijkje nemen als ik zeg dat ik een reportage maak voor Frankwandelt… Vanaf eind januari 2022 is het museum overigens weer helemaal open.

Romeinse Limespad etappe 5 | Woerden - Utrecht

Italiaanse populieren

Na dit hoogtepunt wandel je Leidsche Rijn binnen, de grootste Vinex-wijk van Nederland. Al snel stuit je op weer iets bijzonders: een vier kilometer lange holle graslaan, geflankeerd door Italiaanse populieren. Vóór het covid-tijdperk zetten zo’n 1000 bewoners van Leidsche Rijn zich hier jaarlijks aan de langste ontbijtdis van Nederland: 500 meter.

Romeinse Limespad etappe 5 | Woerden - Utrecht

Dafne Schippersbrug

Je pakt het viaduct over de A2 en perst er nog een sprintje uit over de Dafne Schippersbrug die het Amsterdam-Rijnkanaal overspant. Dafne is geboren en getogen in het nabijgelegen wijkje Oog in Al.

Romeinse Limespad etappe 5 | Woerden - Utrecht

Zilveren randje

Na het Jochem Uytdehaage-plantsoen – het barst hier van de Olympiërs – krijgt de route nog een zilveren randje: je wandelt langs het monumentale Muntgebouw – waar ooit Hollandse guldens werden geslagen. Een stel fraaie Utrechtse singels begeleiden je naar Utrecht CS.

Romeinse Limespad etappe 5 | Woerden - Utrecht

 

Limespad: in de voetsporen van de Romeinen

Het Romeinse Limespad voert je langs de historische grens (‘Limes’ in het Latijn) van het oude Romeinse rijk. Ze hebben nogal wat sporen nagelaten, die Romeinen. Langs de Rijn, tussen Lobith en Katwijk aan Zee, herinnert veel aan hun aanwezigheid.

275 kilometer lang

Op deze 275 kilometer lange route kom je langs gereconstrueerde wachttorens en castella. En je kunt de opgegraven artefacten bewonderen in musea zoals het Rijkmuseum voor Oudheden in Leiden en Het Valkhof in Nijmegen. Bekijk mijn overzicht van de etappes die ik gelopen heb.

Overzichtspagina Romeinse Limespad >>

 

Wandelgids Romeinse Limespad

Het Romeinse Limespad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
romeinse limespad 05 woerden utrecht-11
romeinse limespad 05 woerden utrecht-12
romeinse limespad 05 woerden utrecht-13
romeinse limespad 05 woerden utrecht-14
romeinse limespad 05 woerden utrecht-15
romeinse limespad 05 woerden utrecht-16
romeinse limespad 05 woerden utrecht-17
romeinse limespad 05 woerden utrecht-18
romeinse limespad 05 woerden utrecht-19
romeinse limespad 05 woerden utrecht-20
romeinse limespad 05 woerden utrecht-21
romeinse limespad 05 woerden utrecht-22
romeinse limespad 05 woerden utrecht-23
romeinse limespad 05 woerden utrecht-24
romeinse limespad 05 woerden utrecht-25
romeinse limespad 05 woerden utrecht-26
romeinse limespad 05 woerden utrecht-27
romeinse limespad 05 woerden utrecht-28
romeinse limespad 05 woerden utrecht-29
romeinse limespad 05 woerden utrecht-30
romeinse limespad 05 woerden utrecht-31

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy