Romeinse Limespad etappe 3: van Alphen aan den Rijn naar Bodegraven Romeinse Limespad etappe 3: van Alphen aan den Rijn naar Bodegraven
Zuid-Holland – langeafstandspad – 17km

Romeinse Limespad etappe 3: van Alphen aan den Rijn naar Bodegraven

Romeinse Limespad etappe 3: van Alphen aan den Rijn naar Bodegraven Romeinse Limespad etappe 3: van Alphen aan den Rijn naar Bodegraven
Zuid-Holland – langeafstandspad – 17km

Romeinse Limespad etappe 3: van Alphen aan den Rijn naar Bodegraven

Vandaag wandelen we weer vol verwachting over het Romeinse Limespad. Helaas verdient het traject tussen Alphen aan den Rijn en Bodegraven geen schoonheidsprijs. Al komen we langs het Archeon, een unieke molenviergang en de vindplaats van de wereldberoemde Zwammerdamschepen.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Unieke molenviergang
  • Archeon
  • Beroemde Zwammerdamschepen
  • Aardig dorpje
  • Saaie stukken
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Worstelen met het Limespad

Het valt niet mee, het Romeinse Limespad. Niet alleen omdat het traject van vandaag wat tegenvalt. We worstelen vooral flink met de etappe-indeling. De gids bevat zo’n indeling niet. En Wandelnet.nl biedt weliswaar een indeling, maar die is niet al te logisch. Want het is wel leuk dat de Wandelnet-etappe die we vandaag mogen lopen van Polder Westgeer naar Zwammerdam voert. Maar in Zwammerdam stopt geen bus in het weekend. En de meeste mensen lopen natuurlijk op een weekenddag. Tikkeltje irri.

Van Alphen naar Bodegraven

We besluiten zelf iets te verzinnen. En dus skippen we een kilometer of 10 en wandelen we van Alphen aan den Rijn naar Bodegraven. Misschien dat we later nog eens op een doordeweekse dag het ontbrekende stuk lopen. Maar ik denk het eigenlijk niet: al te boeiend ziet dat traject er niet uit.

Romeinse Limespad etappe 3 | Alphen aan den Rijn - Bodegraven

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Alphen: nederzetting uit Romeinse tijd

Ook niet overdreven boeiend is ons startpunt van vandaag – Alphen aan den Rijn. Maar wacht eens even: Alphen is wél een van de oudste nederzettingen van Nederland. Al in de eerste eeuw na Christus werd het bewoond. Toen streken hier gehavende stamleden neer die een pak rammel van de Romeinen hadden gekregen. Plus wat handige Germanen die een slaatje wilden slaan uit samenwerking met de nieuwe heersers. En waar nu het moderne centrum ligt, stond ooit castellum Albaniana: een van de oudste Romeinse forten aan de Rijn.

Archeon: exerceren als een Romein

Bovendien vind je in Alphen aan den Rijn Museumpark Archeon, een themapark waarin je de Romeinse tijd kunt herbeleven. Een compleet Romeins stadje hebben ze hier uit de klei getrokken. En als je zin hebt kun je er in een Romeins legioen exerceren, genieten van een Romeinse armmassage in het badhuis, of een mooie fibula (=Romeinse speld) maken.

Romeinse Limespad etappe 3 | Alphen aan den Rijn - Bodegraven

Lente in aantocht

Al die geneugten laten wij aan onze neus voorbij gaan: wij exerceren liever richting Bodegraven. En dat doen we over het jaagpad langs de Oude Rijn. Op deze prachtige dag zien we langs de oevers een complete batterij vissersmannen die aan een wedstrijd bezig zijn, een colonne zeilboten die uit hun winterstal zijn gehaald, koppels smoorverliefde zwanen en rijen ondenkbaar gele narcissen. De lente is in aantocht!

Romeinse Limespad etappe 3 | Alphen aan den Rijn - Bodegraven

Molenviergang van Aarlanderveen

Prachtig zijn de vele molens die ooit de polder droogmaalden. We komen langs de molenviergang van Aarlanderveen, de enige molenviergang ter wereld die nog in bedrijf is. Mooi gezicht.

Romeinen langs de Rijn

Hier ongeveer kijken rond het begin van onze jaartelling de oorspronkelijke bewoners hun ogen uit: enorme groepen mannen komen schouder aan schouder langs de Oude Rijn aangemarcheerd, gewapend met zwaarden en schilden. In hun gevolg paarden met karren volgeladen met spullen die de lagelanders nog nooit hebben gezien. Doorschijnende bekers, vogels die niet kunnen vliegen, zoete vruchten.

Romeinse Limespad etappe 3 | Alphen aan den Rijn - Bodegraven

Dorpskroeg Het Gezwam & Jostiband

In het dorpje Zwammerdam met onverwachts mooie huisjes, hebben we een lastig horeca-momentje. We lopen dorpskroeg Het Gezwam voorbij omdat dat ons niks lijkt en koersen af op Grand Café De Haven op Landgoed Hooge Burch dat dagbesteding biedt aan verstandelijk gehandicapten. Sympathiek natuurlijk, en de bijbehorende stichting is zelfs de thuisbasis van de beroemde Jostiband. Maar net nu (half maart 2020) wordt De Haven verbouwd. En dus vervolgen wij koffie- en appeltaartloos ons Limespad.

Romeinse Limespad etappe 3 | Alphen aan den Rijn - Bodegraven

Romeinen in Zwammerdam

Ook Zwammerdam biedt Romeinen-vertier. Want al in de Romeinse tijd lag hier fort Nigrum Pullum, zeg maar de voorloper van het huidige Zwammerdam. Hier zijn vanaf 1972 Romeinse eikenhouten schepen gevonden: drie kano’s gemaakt uit één boomstam plus drie grote platbodems.

Romeinse Limespad etappe 3 | Alphen aan den Rijn - Bodegraven

Zwammerdam staat op de kaart

Na de vondst van de eerste boomstamkano stond Nederland op z’n kop, maar nog meer indruk maakte de ontdekking van de grote platbodem, Zwammerdam 2. Zwammerdam stond opeens internationaal op de kaart.

Archeon restaureert Zwammerdamschepen

De Romeinse schepen zijn ze overigens aan het restaureren in het Archeon. Daar kun je ook een mooie tentoonstelling bezoeken over de Zwammerdamschepen, de Romeinse limes en de restauratie. Na restauratie worden de schepen opgenomen in het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum, dat bij Archeon wordt opgericht.

Romeinse Limespad etappe 3 | Alphen aan den Rijn - Bodegraven Romeinse Limespad etappe 3 | Alphen aan den Rijn - Bodegraven

Mooie kade & vette kluiten

Wij wandelen inmiddels verder over een mooie kade met aan weerszijden slootjes. Boze zwanen bewaken met luid gesis hun grasland, hun sloot, hun kroost dat op komst is. Dwars over de velden volgen we een bijzonder winderig en modderig traject. En al is deze route voor het overgrote deel verhard, toch lukt het ons weer om met vette kluiten aarde onder onze wandelschoenen besmuikt de trein in te stappen.

 

Limespad: in de voetsporen van de Romeinen

Het Romeinse Limespad voert je langs de historische grens (‘Limes’ in het Latijn) van het oude Romeinse rijk. Ze hebben nogal wat sporen nagelaten, die Romeinen. Langs de Rijn, tussen Lobith en Katwijk aan Zee, herinnert veel aan hun aanwezigheid.

275 kilometer lang

Op deze 275 kilometer lange route kom je langs gereconstrueerde wachttorens en castella. En je kunt de opgegraven artefacten bewonderen in musea zoals het Rijkmuseum voor Oudheden in Leiden en Het Valkhof in Nijmegen. Bekijk mijn overzicht van de etappes die ik gelopen heb.

Overzichtspagina Romeinse Limespad >>

 

Wandelgids Romeinse Limespad

Het Romeinse Limespad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
romeinse limespad 03 alphen bodegraven-10
romeinse limespad 03 alphen bodegraven-11
romeinse limespad 03 alphen bodegraven-12
romeinse limespad 03 alphen bodegraven-13
romeinse limespad 03 alphen bodegraven-14
romeinse limespad 03 alphen bodegraven-15
romeinse limespad 03 alphen bodegraven-16
romeinse limespad 03 alphen bodegraven-17
romeinse limespad 03 alphen bodegraven-18
romeinse limespad 03 alphen bodegraven-19
romeinse limespad 03 alphen bodegraven-20
romeinse limespad 03 alphen bodegraven-21
romeinse limespad 03 alphen bodegraven-22
romeinse limespad 03 alphen bodegraven-23
romeinse limespad 03 alphen bodegraven-24
romeinse limespad 03 alphen bodegraven-25
romeinse limespad 03 alphen bodegraven-26
romeinse limespad 03 alphen bodegraven-27
romeinse limespad 03 alphen bodegraven-28
romeinse limespad 03 alphen bodegraven-29
romeinse limespad 03 alphen bodegraven-30
romeinse limespad 03 alphen bodegraven-31
romeinse limespad 03 alphen bodegraven-32

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy