Romeinse Limespad etappe 14: van Nijmegen naar Duivelsberg Romeinse Limespad etappe 14: van Nijmegen naar Duivelsberg
Gelderland – langeafstandspad – 14km

Romeinse Limespad etappe 14: van Nijmegen naar Duivelsberg

Romeinse Limespad etappe 14: van Nijmegen naar Duivelsberg Romeinse Limespad etappe 14: van Nijmegen naar Duivelsberg
Gelderland – langeafstandspad – 14km

Romeinse Limespad etappe 14: van Nijmegen naar Duivelsberg

De laatste etappe van het Romeinse Limespad slingert door het Rijk van Nijmegen, een van de mooiste wandelgebieden van Nederland. Maar als je een topwandeling verwacht, kom je helaas bedrogen uit. De eerste kilometers gaan door woonwijken. En ook in het Rijk van Nijmegen kiest deze etappe niet de allermooiste paadjes. Gelukkig valt er toch genoeg te genieten.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Grote Markt van Nijmegen
  • Romeinse schatten in Museum Het Valkhof
  • De heuvels van het Rijk van Nijmegen
  • Filosofendal & Duivelsberg
  • Taaie kilometers door woonwijken
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Kermis op de Grote Markt

Op Wandelnet heeft deze etappe de bescheiden lengte van 10.1 kilometer. Daar komt aardig wat bij – ruim drie kilometer – als je start op het station van Nijmegen en aan het einde nog een bus wilt pakken. Vanaf het station wandel je – als je mijn gps-track neemt – al snel over de Grote Markt van Nijmegen. Deze laatste septemberdag maakt een grote kermis de markt helaas een stuk minder fotogeniek.

Romeinse Limespad etappe 14 | Nijmegen - Duivelsberg

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Museum Het Valkhof

Een winkelstraat leidt je naar het heerlijke park Het Valkhof en het gelijknamige museum dat ik voor een herhaald bezoek binnenstap. Gewoon omdat het kan. En om nogmaals alle Romeinse schatten die hier tentoongesteld zijn, te bewonderen. Ben je ook benieuwd naar de verzilverde helm, de grappige beeldjes, de collectie munten en het tere glaswerk? Helaas moet je wachten tot 1 maart 2023, als de verbouwing achter de rug is.

Romeinse Limespad etappe 14 | Nijmegen - Duivelsberg Romeinse Limespad etappe 14 | Nijmegen - Duivelsberg

Fraai & saai

Nu volgt een minder aantrekkelijk stuk door woonwijken. Weliswaar krijg je fraai uitzicht over de Ooijpolder, maar het steen onder je voeten en de eentonige bebouwing (met af en toe een enorme villa) knabbelen aan je wandelgenot. Pas over de helft van deze etappe loop je over onverharde paden de bossen van het Rijk van Nijmegen binnen.

Romeinse Limespad etappe 14 | Nijmegen - Duivelsberg

Fantaseren over Romeinen

Tot die tijd moet je fantasie overuren draaien. Want de route loopt langs tal van plekken die in de Romeinse tijd een rol hebben gespeeld. Zichtbaar zijn ze nauwelijks meer, maar als je erover leest op de bordjes langs je pad, gaan de Romeinen wel voor je leven.

Romeinse kampen

Dan zie je bijvoorbeeld op het hooggelegen Kops Plateau en de Hunerberg enorme Romeinse kampen voor je geestesoog. Je kunt hier lekker ver kijken over de uiterwaarden, maar voor de Romeinen waren dit strategisch belangrijke uitvalsbases voor veldtochten aan de overkant van de Rijn.

Romeinse Limespad etappe 14 | Nijmegen - Duivelsberg

Met zware bepakking

Zo’n kamp was trouwens flink uit de kluiten gewassen. Op de Hunerberg bivakkeerden jarenlang zo’n 15.000 Romeinse soldaten, die regelmatig op veldtocht gingen. Een enorme onderneming: vele duizenden legionairs uit verschillende kampen gingen dan op pad, soms te paard, maar de meesten moesten lopen. Dagelijks 20 kilometer, met zware bepakking en op weinig comfortabel schoeisel. Om het leger heen zwermden duizenden vrouwen, handelaars en sjouwers.

Romeinse Limespad etappe 14 | Nijmegen - Duivelsberg

Rijk van Nijmegen

Met dat beeld voor ogen wandel ik verder, op m’n goretex wandelschoenen met podotherapeutische zooltjes en met m’n high tech rugzakje voorzien van een zalig lunchpakketje. Eerst door die woonwijken, maar later trekt het Limespad gelukkig de bossen van het Rijk van Nijmegen in. Een flinke verbetering, al pakt het Limespad helaas niet het mooiste traject door dit gebied.

Romeinse Limespad etappe 14 | Nijmegen - Duivelsberg

Verhoging in de kloostermuur

Je komt langs een plek waar de Romeinen 2000 jaar geleden een aquaduct bouwden – aarden dammen met daarin een vijf kilometer lange houten goot. Een monsterklus, waarvoor ze 300.000 kubieke meters aarde verplaatsten. Een van die dammen is nog herkenbaar als een verhoging in een kloostermuur naast je pad – aan de andere kant van de muur staat overigens het voormalige klooster van de ongeschoeide Karmelietessen.

Romeinse Limespad etappe 14 | Nijmegen - Duivelsberg

Half miljoen liter per dag

Het aquaduct vervoerde vers water vanuit de heuvels van Berg en Dal naar het legerkamp van het Tiende Legioen. De soldaten joegen er liefst een half miljoen liter per dag doorheen. Een goede hygiëne was belangrijk in zo’n enorm legerkamp. Zo hadden ze toiletten die met water werden doorgespoeld. Een stelsel van riolen voerde het afvalwater weer af.

Pittige heuvels

Nu gaat de tocht over kleine aarden paadjes door pittige heuvels, waarbij soms een houten trap je te hulp schiet. Een prachtig traject. De heuvels stammen uit de voorlaatste ijstijd, toen een enorme gletsjer de grond omhoog duwde, tot soms wel 200 meter hoog. Smeltwater, wind en regen slepen de heuvels flink bij, tot zo’n 80 meter boven NAP.

Romeinse Limespad etappe 14 | Nijmegen - Duivelsberg

Afrikamuseum

Langs een drukke weg wandel je nu een stukje, en je passeert het Afrikamuseum, een aanrader voor wie even genoeg Romeinen gezien heeft. Dan wandel je een landschap binnen waar het Rijk van Nijmegen in grossiert: weidse heuvels en dalen met uitgestrekte weilanden, omzoomd door oude loofbossen. Verderop neem je een heerlijk paadje, overvleugeld door gigantische beukenbomen, langs weilanden met grazende paarden.

Romeinse Limespad etappe 14 | Nijmegen - Duivelsberg Romeinse Limespad etappe 14 | Nijmegen - Duivelsberg

Romeinse dakpannenfabriek

Je komt langs hotel De Holthurnsche Hof, dat verscholen ligt tussen monumentale bomen. Maar de historie van deze plek is nog interessanter: hier heeft de grootste Romeinse fabriek van aardewerk en dakpannen gestaan. Honderdduizenden olielampjes, borden, bekers en kruiken fabriceerden ze hier.

Romeinse Limespad etappe 14 | Nijmegen - Duivelsberg

Wijngaard & smeltwaterdal

Langs een flinke wijngaard, waar eind september de druiven rijp aan de ranken hangen, voert het pad weer het prachtige bos in. Op het eind volgt de mooiste kilometer van deze etappe. Je pakt een met herfstbladeren bekleed paadje door een diep uitgesleten smeltwaterdal. Op de steile oevers staan hoge beuken die naar je toe dreigen te vallen.

Romeinse Limespad etappe 14 | Nijmegen - Duivelsberg Romeinse Limespad etappe 14 | Nijmegen - Duivelsberg

De Duivelsberg

Over een stijgend paadje met houten treden klim je – puf puf – naar het eindpunt: restaurant De Duivelsberg, waar ze pannenkoeken serveren. Gelukkig moet je nog naar de bushalte in het dal lopen, want zo kom je ook nog langs de Duivelsberg zelve, schilderachtig overwoekerd met stervende varens.

Romeinse Limespad etappe 14 | Nijmegen - Duivelsberg Romeinse Limespad etappe 14 | Nijmegen - Duivelsberg

Romeinse Limespad: de moeite waard?

Nu de laatste kilometers van het Romeinse Limespad erop zitten, resteert de ‘million dollar question’: is dit langeafstandspad de moeite waard? Mijn overpeinzingen hierover heb ik voor je op een rij gezet. Benieuwd?

Romeinse Limespad: de evaluatie >>

 

Limespad: in de voetsporen van de Romeinen

Het Romeinse Limespad voert je langs de historische grens (‘Limes’ in het Latijn) van het oude Romeinse rijk. Ze hebben nogal wat sporen nagelaten, die Romeinen. Langs de Rijn, tussen Lobith en Katwijk aan Zee, herinnert veel aan hun aanwezigheid.

275 kilometer lang

Op deze 275 kilometer lange route kom je langs gereconstrueerde wachttorens en castella. En je kunt de opgegraven artefacten bewonderen in musea zoals het Rijkmuseum voor Oudheden in Leiden en Het Valkhof in Nijmegen. Bekijk mijn overzicht van de etappes die ik gelopen heb.

Overzichtspagina Romeinse Limespad >>

 

Wandelgids Romeinse Limespad

Het Romeinse Limespad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
limespad-14-nijmegen-duivelsberg-10
limespad-14-nijmegen-duivelsberg-11
limespad-14-nijmegen-duivelsberg-12
limespad-14-nijmegen-duivelsberg-13
limespad-14-nijmegen-duivelsberg-14
limespad-14-nijmegen-duivelsberg-15
limespad-14-nijmegen-duivelsberg-16
limespad-14-nijmegen-duivelsberg-17
limespad-14-nijmegen-duivelsberg-18
limespad-14-nijmegen-duivelsberg-19
limespad-14-nijmegen-duivelsberg-20
limespad-14-nijmegen-duivelsberg-21
limespad-14-nijmegen-duivelsberg-22
limespad-14-nijmegen-duivelsberg-23
limespad-14-nijmegen-duivelsberg-24
limespad-14-nijmegen-duivelsberg-25
limespad-14-nijmegen-duivelsberg-26
limespad-14-nijmegen-duivelsberg-27
limespad-14-nijmegen-duivelsberg-28
limespad-14-nijmegen-duivelsberg-29
limespad-14-nijmegen-duivelsberg-30
limespad-14-nijmegen-duivelsberg-31
limespad-14-nijmegen-duivelsberg-32
limespad-14-nijmegen-duivelsberg-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy