Romeinse Limespad etappe 1: van Katwijk aan Zee naar Leidsche Hout Romeinse Limespad etappe 1: van Katwijk aan Zee naar Leidsche Hout
Zuid-Holland – langeafstandspad – 14km

Romeinse Limespad etappe 1: van Katwijk aan Zee naar Leidsche Hout

Romeinse Limespad etappe 1: van Katwijk aan Zee naar Leidsche Hout Romeinse Limespad etappe 1: van Katwijk aan Zee naar Leidsche Hout
Zuid-Holland – langeafstandspad – 14km

Romeinse Limespad etappe 1: van Katwijk aan Zee naar Leidsche Hout

Nee, een ‘natural beauty’ is het zeker niet, de startetappe van het Romeinse Limespad. Vanuit Katwijk aan Zee wandel je richting Leiden. En je vind vooral wat droevige buitenwijken en (snel)wegen op je vrijwel helemaal verharde pad. “Vanaf nu kan het alleen maar mooier worden”, zeggen we telkens tegen elkaar. Want wij hebben een positieve grondhouding.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Boulevard van Katwijk
  • Katwijks Museum
  • Romeins castellum
  • Veel saaie stukken
  • Veel over asfalt
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Geen schoonheidsprijs

Thuis op de bank, bladerend door het prachtige gidsje van het Romeinse Limespad, had ik al gezien dat etappe 1 geen schoonheidsprijs zou verdienen. De kaart toont een route die vooral door bebouwd gebied loopt, en die snelweg A4 kruist. En dan weet je al hoe laat het is: dit wordt afzien.

Op de boulevard, in de regen

Niet al te laat staan wij met een ander groepje moedige Limespad-lopers bij het startpunt op de boulevard van Katwijk aan Zee. Het miezert en het waait, terwijl ons een rustige, droge dag was beloofd. Zoals zo vaak constateer ik ook vandaag dat het weerbericht enorm voor verbetering vatbaar is.

Romeinse Limespad etappe 1: Katwijk aan Zee – Leidsche Hout

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Kunstwerk De Brittenburg

Maar gelukkig hebben wij een positieve grondhouding. En dus bestuderen we het bronzen kunstwerk De Brittenburg van kunstenaar Nicolas Dings met belangstelling. Op een tafelplateau heeft Nicolas de plattegrond van het Romeinse grensfort De Brittenburg gegraveerd. De sculptuur stelt de soldaten van Keizer Caligula voor, die staan opgesteld om te vechten tegen de zee.

Verzwolgen door de zee

Met half dichtgeknepen ogen staren we naar die eindeloze zee. Niet alleen tegen de regen, maar ook om onze fantasie de vrije loop te laten. Daar ergens, 500 meter uit de kust, moet fort De Brittenburg zo’n 2000 jaar geleden fier overeind hebben gestaan. Ver terug in de tijd is het fort verzwolgen door de zee. Nog een paar keer – in de 15e, 16e en 17e eeuw – waren de ruïnes zichtbaar na stormen op het strand bij Katwijk aan Zee. Daarna heeft de zee het fort voor altijd opgeslokt.

Romeinse Limespad etappe 1: Katwijk aan Zee – Leidsche Hout

Hollandse badplaatsen...

Soms is je fantasie mooier dan de werkelijkheid, en dat is vandaag ook het geval. De boulevard van Katwijk aan Zee is qua schoonheid vergelijkbaar met die van Hollandse badplaatsen als Zandvoort, Egmond, Scheveningen. Niet overdreven aantrekkelijk dus, zeker op een miezerige dag als vandaag.

Haringhappende zeelui & De Vuurboet

Maar dankzij onze positieve grondhouding zien wij lichtpuntjes. De belangrijkste: bij strandtent Zee & Zon is het aangenaam vertoeven, ook al is de zon ver te zoeken. En ze hebben heerlijke appeltaart. Maar ook de vissende Katwijkers aan de kustlijn met hun lange werphengels plus het bronzen beeld van haringhappende zeelui verhoogt onze stemming. Letterlijk lichtpuntje is de markante vuurtoren De Vierboet uit 1605, de één na oudste vuurtoren van Nederland (de Brandaris uit 1594 is de oudste).

Romeinse Limespad etappe 1: Katwijk aan Zee – Leidsche Hout

Bible belt in Katwijk

We hebben het kortom best naar onze zin als we het dorpje Katwijk inlopen. Als ik aan Katwijk denk, dan borrelt het woord ‘bible belt’ bij me op. En verdomd (sorry), dat blijkt te kloppen. Die zone waarin streng gelovige gereformeerden (zeg maar: SGP’ers) wonen, loopt als een brede strook door Nederland van Zeeland naar Overijssel. Katwijk valt er geografisch eigenlijk net buiten, maar daar trekken de Katwijkers zich niets van aan: ook hier geloven ze in groten getale en met heel hun hart in de Here.

Katwijks Museum

Dat geloof konden ze in vroeger eeuwen goed gebruiken. Het vissersdorp heeft veel van zijn mannen aan de zee verloren. Een hard bestaan was het, zien we als we in het sympathieke Katwijks Museum inlopen (aanrader!). Het geeft een goed beeld van hoe de Katwijkers in vroeger eeuwen woonden en leefden.

Romeinse Limespad etappe 1: Katwijk aan Zee – Leidsche Hout

Kunstenaarskolonie

Tal van schilderijen in het museum tonen het noeste vissersleven. En daar zitten een paar juweeltjes bij. Die doeken stammen uit het einde van de negentiende eeuw, toen Katwijk werd overspoeld door meer dan duizend kunstenaars. Ze werden aangetrokken door de bedrijvigheid op het Katwijkse strand: het vissersleven sprak tot de verbeelding. Grote namen zijn Jan van Goyen, Jan Toorop, Willy Sluiter en Hans von Bartels.

Romeinse tijd in potscherven

Maar daar komen we natuurlijk niet voor op deze eerste etappe van de Romeinse Limesroute. We komen voor de restanten van de Romeinse tijd die hier te vinden zijn. En die zien we inderdaad, in een hoekje op zolder. Een handvol potscherven en kruiken, wat sieraden en gereedschap. Plus een berg stenen die de Romeinen gebruikten om met een katapult de vijand in puinpoeier te schieten. That’s it. Wij zijn er blij mee.

Romeinse Limespad etappe 1: Katwijk aan Zee – Leidsche Hout

Chagrijnig van een route

“Waarom”, hoor ik je denken, “schrijf je nu al 10 alinea’s lang alleen maar over Katwijk?” Dat zit zo: ik probeer uit te stellen dat ik je moet vertellen dat we van de rest van de route best chagrijnig werden. Ondanks onze positieve grondhouding.

Wandelroute van het Jaar 2019

Want na Katwijk lopen we door een saai duingebied waar we nooit het zicht verliezen op de saaie rafelranden van Katwijk. We wandelen door saaie buitenwijken met saaie huizen. Langs saaie straten en even saaie vaarten. En dan te bedenken dat we hier op de ‘Wandelroute van het Jaar 2019’ lopen. En dat de Romeinse grens waar we langslopen, is voorgedragen voor plaatsing op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Romeinse Limespad etappe 1: Katwijk aan Zee – Leidsche Hout

Het castellum van Valkenburg

Dus het ligt vast aan ons. Langzaam sukkelen we in een soort wandelslaap, waar we even uit wakkergeschud worden door ‘Het castellum van Valkenburg’. Hier heeft ooit het Praetorium Agrippinae gelegen, een Romeins grensfort aan de Oude Rijn. De archeoloog professor Van Giffen vond hier in de jaren veertig van de vorige eeuw restanten van graanopslagplaatsen, een grafveld, een Romeins badhuis.

Op naar de volgende etappe

We stappen verder door de miezerregen, onze paraplu's opgestoken. Fantaserend over hoe het zou zijn om ons te laten verwennen in een Romeins badhuis. En over de volgende etappe die vast meer te bieden heeft dan deze.

 

Limespad: in de voetsporen van de Romeinen

Het Romeinse Limespad voert je langs de historische grens (‘Limes’ in het Latijn) van het oude Romeinse rijk. Ze hebben nogal wat sporen nagelaten, die Romeinen. Langs de Rijn, tussen Lobith en Katwijk aan Zee, herinnert veel aan hun aanwezigheid.

275 kilometer lang

Op deze 275 kilometer lange route kom je langs gereconstrueerde wachttorens en castella. En je kunt de opgegraven artefacten bewonderen in musea zoals het Rijkmuseum voor Oudheden in Leiden en Het Valkhof in Nijmegen. Bekijk mijn overzicht van de etappes die ik gelopen heb.

Overzichtspagina Romeinse Limespad >>

 

Wandelgids Romeinse Limespad

Het Romeinse Limespad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
romeinse limespad katwijk leiden-10
romeinse limespad katwijk leiden-11
romeinse limespad katwijk leiden-12
romeinse limespad katwijk leiden-13
romeinse limespad katwijk leiden-14
romeinse limespad katwijk leiden-15
romeinse limespad katwijk leiden-16
romeinse limespad katwijk leiden-17
romeinse limespad katwijk leiden-18
romeinse limespad katwijk leiden-19
romeinse limespad katwijk leiden-20
romeinse limespad katwijk leiden-21
romeinse limespad katwijk leiden-22
romeinse limespad katwijk leiden-23
romeinse limespad katwijk leiden-24
romeinse limespad katwijk leiden-25

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy