Trage Tocht Wellerlooi | De Maasduinen, Landgoed De Hamert & de Maas

Trage Tocht Wellerlooi over Landgoed De Hamert

Deze Trage Tocht door Nationaal Park De Maasduinen in de kop van Limburg is een klassieke schoonheid. Al wandelend kom je ogen tekort. Uitgestrekte, glooiende heide met vennetjes wordt afgewisseld met fluisterstille bossen en gevarieerd rivierenlandschap. Soms waan je je in het buitenland, bijvoorbeeld op het hooggelegen paadje langs de snelstromende beek van het Geldernsch-Nierskanaal. Frankwandelt-rating AAA+.

Lange reis & korte tip

Een reis was het wel: vanuit Amsterdam ben je een uur of 3 onderweg. Maar het was het bussen en treinen meer dan waard. Een tip: omdat de wandeling over veel heerlijke heide voert, is de beste tijd voor deze wandeling eind augustus, begin september.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

  Trage Tocht Wellerlooi over Landgoed De Hamert
 

Aan de wandel?

  Afstand van deze wandeling17 km
  Wat voor soort wandeling?Trage Tocht
  Startplaats of station van deze wandelingWellerlooi
  Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 88/100
  Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling
  Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Na het wat ingedutte dorpje Wellerlooi (met horeca) en een aanloop door bescheiden bos valt opeens je mond wagenwijd open: vanaf een hoge heuvel, de Dikkenberg, ligt opeens het schitterende landgoed De Hamert aan je voeten. Weidse vergezichten over een immens landschap met heide en vennetjes.

Nationaal Park De Maasduinen

Landgoed De Hamert maakt deel uit van Nationaal Park De Maasduinen in het kruintje van Limburg. Een langgerekt gebied: 20 km lang en zo'n 3 kilometer breed. Het park gooit hoge ogen op natuurgebied vanwege bijzondere landschapsvormen en plant- en diersoorten. Zo kent het park de langste rivierduingordel van Nederland en hebben de bever en de zeldzame knoflookpad hier hun draai gevonden.

Over de heuvelkam

Al die bijzondere natuur ga je straks verkennen. Maar eerst wandel je over een heerlijk, hooggelegen paadje op de kam van de heuvel. Aan de ene kant dicht bos, aan de andere kant dat betoverende uitzicht.

Het dak van Nederland

Dit soort ‘kampaadjes’, ik ben er verzot op. En wat nou zo mooi is: deze wandeling barst ervan. Die paadjes, ze doen me denken aan bergpaadjes in de Ardennen of de Vogezen. Veel minder hoog natuurlijk, maar ze geven datzelfde gevoel: dat je over het dak van het land loopt.

Paraboolduinen & Maasduinen

De Dikkenberg is een paraboolduin: een stuifduin in de vorm van een groot hoefijzer, ontstaan door de werking van de wind. Aan het eind van de laatste ijstijd, 10.000 jaar geleden, heerste hier een koud en droog toendraklimaat. De harde westenwind voerde zand uit het kale Maasdal mee en zette dat af op terrassen: de hoger gelegen gronden langs de Maas. Zo ontstonden de stuifzandruggen en hoefijzervormige Maasduinen. En mooi dat ze zijn!

Pleisterplaats voor kraanvogels

Dat gebied van vennen en vochtige heide in de diepte, daar is de kraanvogel verzot op. Op reis naar Spanje om te overwinteren vindt die zeldzame vogel dit een zalige pleisterplaats. Ook omdat het er doodstil is: kraanvogels hebben een broertje dood aan herrie. Het is zo bijzonder dat deze vogel in De Maasduinen pleistert, dat hij het logo van het nationaal park opsiert.

Lammetjes & vennetjes

Dan duik je de diepte in en ga je het gebied met heide en vennen van nabij bekijken. Daar, op de grote stille Looierheide, kom je bijna geen mens tegen. Wel een complete kudde schapen, met, toen ik er was, een overvloed aan schattige lammetjes. Heerlijk decoratief, die bolletjes wol die het landschap bespikkelen. Je komt ook langs drie vennetjes: het Heerenven, het Westernest en het Westermeerven. Neem bij dat laatste ven een kijkje bij de vogelkijkhut: je ziet een vogelrijk en spiegelglad meertje, bijzonder aangenaam voor de ogen.

Snelstromend Geldernsch-Nierskanaal

Even verder kom je opeens bij iets totaal on-Nederlands: de kronkelende en snelstromende beek van het Geldernsch-Nierskanaal. Over een verrukkelijk hooggelegen paadje wandel je kilometers langs de beek die door een diep uitgesleten dal slingert. Het absolute hoogtepunt van deze wandeltocht. Echt een plek waar ijsvogels warm voor lopen, en die schijnen hier ook werkelijk veel te zitten (en te vissen).

Kronkelend kanaal, vreemd hoor

Is dat niet gek, een kanaal dat kronkelt? Inderdaad, een kanaal hoort natuurlijk kaarsrecht te zijn. En ook het Geldernsch-Nierskanaal kon je vroeger langs een liniaal leggen. Rond 1770 is het kanaal gegraven tussen de rivieren de Niers in Duitsland en de Maas in Nederland. Het Duitse deel van het kanaal is altijd gekanaliseerd gebleven, maar het Nederlandse deel werd de vrije loop gelaten en is gezellig gaan meanderen.

Jachthut Op den Hamer: pannenkoeken!

De beek kronkelt naar iets waar je na al die indrukken wel aan toe bent: de beroemde pannenkoeken van Jachthut Op den Hamer. De Jachthut is tevens ontvangstlocatie van Nationaal Park De Maasduinen. Vanaf het grote terras heb je hier mooi zicht op de Maas in de verte. Enorme schepen en zeiljachtjes zag ik. En ook een idioot in een speedboot.

Duinen met fikse klimmetjes

Na je welverdiende pannenkoek is nog steeds de koek niet op: je gaat de heide weer op, maar nu zijn die heidevelden onderdeel van een waar duinengebied, met tal van die prachtige kampaadjes. Dit gebied deed me denken aan de prachtige duinen bij Bergen aan Zee, maar stiller nog. Heide, bos, stuifduinen, fikse klimmetjes die in je kuiten bijten.

Ruige natuur in de uiterwaarden

Tot slot daal je af naar het Maasdal. Hier geniet je nog even van het zoveelste landschap van deze wandeling: de ruige natuur in de uiterwaarden langs de rivier waar Galloways lopen te grazen. Ze hadden net kleintjes gekregen. De lente hing volop in de lucht. Vrolijk en voldaan reisde ik in drie uur terug naar huis.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Bekijk een filmpje over Nationaal Park De Maasduinen

De 10 leukste hotels van Limburg!

De 10 leukste hotels van LimburgLekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Limburg. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!