Trage Tocht Wellerlooi | Landgoed De Hamert, Maas & Maasduinen

De mooiste actieve vakanties van ANWB

Trage Tocht Wellerlooi | Landgoed De Hamert, Maas & Maasduinen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingWellerlooi (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 84/100

Bekijk de wandelgidsBekijk de wandelgids

Deze Trage Tocht door Nationaal Park De Maasduinen in de kop van Limburg is een klassieke schoonheid. Glooiende heide, fluisterstille bossen en gevarieerd rivierenlandschap staan op het program. Het hooggelegen paadje langs de snelstromende beek van het Geldernsch-Nierskanaal is weggelopen uit een sprookje.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Lange reis & korte tip

Een reis was het wel: vanuit Amsterdam ben je een uur of 3 onderweg. Maar het was het bussen en treinen meer dan waard. Een tip: omdat de wandeling over veel heerlijke heide voert, is de beste tijd voor deze wandeling eind augustus, begin september.

Landgoed De Hamert

Na het wat ingedutte dorpje Wellerlooi (met horeca) en een aanloop door bescheiden bos valt opeens je mond wagenwijd open: vanaf een hoge heuvel, de Dikkenberg, ligt opeens het schitterende landgoed De Hamert aan je voeten. Weidse vergezichten over een immens landschap met heide en vennetjes.

Trage Tocht Wellerlooi | Landgoed De Hamert, Maas & Maasduinen

Nationaal Park De Maasduinen

Landgoed De Hamert maakt deel uit van Nationaal Park De Maasduinen in het kruintje van Limburg. Een langgerekt gebied: 20 km lang en zo'n 3 kilometer breed. Het park gooit hoge ogen op natuurgebied vanwege bijzondere landschapsvormen en plant- en diersoorten. Zo kent het park de langste rivierduingordel van Nederland en hebben de bever en de zeldzame knoflookpad hier hun draai gevonden.

Over de heuvelkam

Al die bijzondere natuur ga je straks verkennen. Maar eerst wandel je over een heerlijk, hooggelegen paadje op de kam van de heuvel. Aan de ene kant dicht bos, aan de andere kant dat betoverende uitzicht.

Trage Tocht Wellerlooi | Landgoed De Hamert, Maas & Maasduinen

Het dak van Nederland

Dit soort ‘kampaadjes’, ik ben er verzot op. En wat nou zo mooi is: deze wandeling barst ervan. Die paadjes, ze doen me denken aan bergpaadjes in de Ardennen of de Vogezen. Veel minder hoog natuurlijk, maar ze geven datzelfde gevoel: dat je over het dak van het land loopt.

Paraboolduinen & Maasduinen

De Dikkenberg is een paraboolduin: een stuifduin in de vorm van een groot hoefijzer, ontstaan door de werking van de wind. Aan het eind van de laatste ijstijd, 10.000 jaar geleden, heerste hier een koud en droog toendraklimaat. De harde westenwind voerde zand uit het kale Maasdal mee en zette dat af op terrassen: de hoger gelegen gronden langs de Maas. Zo ontstonden de stuifzandruggen en hoefijzervormige Maasduinen. En mooi dat ze zijn!

Trage Tocht Wellerlooi | Landgoed De Hamert, Maas & Maasduinen

Pleisterplaats voor kraanvogels

Dat gebied van vennen en vochtige heide in de diepte, daar is de kraanvogel verzot op. Op reis naar Spanje om te overwinteren vindt die zeldzame vogel dit een zalige pleisterplaats. Ook omdat het er doodstil is: kraanvogels hebben een broertje dood aan herrie. Het is zo bijzonder dat deze vogel in De Maasduinen pleistert, dat hij het logo van het nationaal park opsiert.

Lammetjes & vennetjes

Dan duik je de diepte in en ga je het gebied met heide en vennen van nabij bekijken. Daar, op de grote stille Looierheide, kom je bijna geen mens tegen. Wel een complete kudde schapen, met, toen ik er was, een overvloed aan schattige lammetjes. Heerlijk decoratief, die bolletjes wol die het landschap bespikkelen. Je komt ook langs drie vennetjes: het Heerenven, het Westernest en het Westermeerven. Neem bij dat laatste ven een kijkje bij de vogelkijkhut: je ziet een vogelrijk en spiegelglad meertje, bijzonder aangenaam voor de ogen.

Trage Tocht Wellerlooi | Landgoed De Hamert, Maas & Maasduinen Trage Tocht Wellerlooi | Landgoed De Hamert, Maas & Maasduinen

Snelstromend Geldernsch-Nierskanaal

Even verder kom je opeens bij iets totaal on-Nederlands: de kronkelende en snelstromende beek van het Geldernsch-Nierskanaal. Over een verrukkelijk hooggelegen paadje wandel je kilometers langs de beek die door een diep uitgesleten dal slingert. Het absolute hoogtepunt van deze wandeltocht. Echt een plek waar ijsvogels warm voor lopen, en die schijnen hier ook werkelijk veel te zitten (en te vissen).

Kronkelend kanaal, vreemd hoor

Is dat niet gek, een kanaal dat kronkelt? Inderdaad, een kanaal hoort natuurlijk kaarsrecht te zijn. En ook het Geldernsch-Nierskanaal kon je vroeger langs een liniaal leggen. Rond 1770 is het kanaal gegraven tussen de rivieren de Niers in Duitsland en de Maas in Nederland. Het Duitse deel van het kanaal is altijd gekanaliseerd gebleven, maar het Nederlandse deel werd de vrije loop gelaten en is gezellig gaan meanderen.

Trage Tocht Wellerlooi | Landgoed De Hamert, Maas & Maasduinen

Jachthut Op den Hamer: pannenkoeken!

De beek kronkelt naar iets waar je na al die indrukken wel aan toe bent: de beroemde pannenkoeken van Jachthut Op den Hamer. De Jachthut is tevens ontvangstlocatie van Nationaal Park De Maasduinen. Vanaf het grote terras heb je hier mooi zicht op de Maas in de verte. Enorme schepen en zeiljachtjes zag ik. En ook een idioot in een speedboot.

Duinen met fikse klimmetjes

Na je welverdiende pannenkoek is nog steeds de koek niet op: je gaat de heide weer op, maar nu zijn die heidevelden onderdeel van een waar duinengebied, met tal van die prachtige kampaadjes. Dit gebied deed me denken aan de prachtige duinen bij Bergen aan Zee, maar stiller nog. Heide, bos, stuifduinen, fikse klimmetjes die in je kuiten bijten.

Trage Tocht Wellerlooi | Landgoed De Hamert, Maas & Maasduinen

Ruige natuur in de uiterwaarden

Tot slot daal je af naar het Maasdal. Hier geniet je nog even van het zoveelste landschap van deze wandeling: de ruige natuur in de uiterwaarden langs de rivier waar Galloways lopen te grazen. Ze hadden net kleintjes gekregen. De lente hing volop in de lucht. Vrolijk en voldaan reisde ik in drie uur terug naar huis.

Wandelgids: Lopen door landelijk Limburg

Dit is een van de wandelroutes uit de heerlijke gids ‘Lopen door landelijk Limburg’ van Rob Wolfs. Met 18 dagtochten in de meest buitenlandse provincie van Nederland. Zandpadgarantie: 90%!

Bekijk deze gids >>

 

 

Foto’s van deze wandeling

trage tocht wellerlooi maasduinen-10
trage tocht wellerlooi maasduinen-11
trage tocht wellerlooi maasduinen-12
trage tocht wellerlooi maasduinen-13
trage tocht wellerlooi maasduinen-14
trage tocht wellerlooi maasduinen-15
trage tocht wellerlooi maasduinen-16
trage tocht wellerlooi maasduinen-17
trage tocht wellerlooi maasduinen-18
trage tocht wellerlooi maasduinen-19
trage tocht wellerlooi maasduinen-20
trage tocht wellerlooi maasduinen-21
trage tocht wellerlooi maasduinen-22
trage tocht wellerlooi maasduinen-23
trage tocht wellerlooi maasduinen-24
trage tocht wellerlooi maasduinen-25
trage tocht wellerlooi maasduinen-26
trage tocht wellerlooi maasduinen-27
trage tocht wellerlooi maasduinen-28
trage tocht wellerlooi maasduinen-29
trage tocht wellerlooi maasduinen-30
trage tocht wellerlooi maasduinen-31
trage tocht wellerlooi maasduinen-32

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland De 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

De 10 leukste hotels van Limburg!

De 10 leukste hotels van Limburg Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Limburg. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

10 leukste hotels van Limburg >>

 

rondwandelingen, Trage Tochten, 15-20 km

  • Hits: 17388

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy