De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Plasmolen | Zevendal, Mookerhei & St Jansberg

Trage Tocht Plasmolen | Zevendal, Mookerhei & St Jansberg

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling12 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingPlasmolen

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 90/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Topwandeling in het Rijk van Nijmegen. Het schitterende Zevendal, met z’n glooiende velden langs golvende bosranden. De Mookerheide, met z’n steile klimmetjes over verwilderde heide. Je beklimt Dutch Mountains, met uitzichten tot in Duitsland. En ook de bossen met bronbeekjes zijn niet te versmaden. Frankwandelt-rating AAA+.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Rijk van Nijmegen: beneemt me de adem

Je bent hier in het uiterste zuiden van het Rijk van Nijmegen, een heuvelachtige streek ten zuiden van Nijmegen die grossiert in adembenemend natuurschoon. Die heuvels spelen op deze Trage Tocht een hoofdrol. En dat merk ik: het zweet staat op m’n voorhoofd, ik hijg als een postpaard met longproblemen en de volgende dag voel ik m’n arme kuiten.

Zigzaggen naar beneden

Maar schitterend dat het hier is! Het Zevendal verlaat ik via een paadje zo steil dat ik zigzaggend naar beneden moet om niet op m’n snufferd te gaan. Het lijkt hier de Ardennen wel. Het paadje slingert me door dichte bossen. En als die bossen openbreken sta ik aan de rand van de weidse Mookerheide.

Trage Tocht Plasmolen | Zevendal, Mookerhei & St Jansberg

Zalige vergezichten

Daar trekt deze Trage Tocht overheen via piepkleine spoortjes. Vanaf de toppen krijg je zalige vergezichten: over heidegebied en omliggende bossen. Veel mooiere uitzichten vind je niet in Nederland.

Mookerheide: bloei vanaf half augustus

Die Mookerheide is het mooist als hij in bloei staat, meestal vanaf half augustus, maar dat verschilt van jaar tot jaar. Ook in het voorjaar is het hier een kleurrijk feest: dan schildert bloeiende brem heldergele accenten in het landschap.

Trage Tocht Plasmolen | Zevendal, Mookerhei & St Jansberg

Luierende schapen

Schapen en runderen begrazen de heide om vergrassing met het pijpenstrootje terug te dringen. Maar vandaag even niet. Als ik langsloop liggen ze te luieren in de schaduw van een wijdvertakte eik. Ik ben het met ze eens: vandaag is het veel te warm om te werken.

Slag op de Mookerheide

Tegenwoordig is alles pais en vree op de Mookerheide. Dat was anders tijdens de 80-jarige oorlog. In 1574 werd hier de Slag op de Mookerheide geleverd. Troepen van Lodewijk en Hendrik van Nassau, jongere broers van Willem van Oranje, kregen daar zwaar klop van de Spanjaarden. Ruim 3000 soldaten kwamen om. Lodewijk en Hendrik legden ook het loodje. In 1870 ontdekten ze een massagraf van de gesneuvelden.

Trage Tocht Plasmolen | Zevendal, Mookerhei & St Jansberg

Kiekberg beklimmen (80 meter)

De tocht vervolgt langs de hooggelegen rand van de heide met uitzicht over de laagvlakte. Dan daal je af naar het Zevendal en moet je weer aan de slag: je beklimt de Kiekberg (80 meter hoog). Met opnieuw prachtige panorama’s: je kijkt richting Groesbeek en het Duitse Emmerich.

Heldere bronbeekjes

Je daalt af naar de Sint Maartenshoeve. En nu staan de Sint Maartensberg (66 meter) en de Sint Jansberg (55 meter) op het program. Dat gaat allemaal via fraaie paadjes door oude loof- en naaldbossen, waar heldere bronbeekjes stromen.

Trage Tocht Plasmolen | Zevendal, Mookerhei & St Jansberg

Pannenkoekenrestaurant Den Tol

Langs de andere kant van het Zevendal loop je terug naar Plasmolen. Een wandeling die zoveel schoonheden kent, dat hij zich nestelt in m’n wandelgeheugen. Ongetwijfeld kom ik hier nog eens terug. Nu ga ik een verdiende pannenkoek eten op het aangename terras van Den Tol.

Trage Tocht Plasmolen | Zevendal, Mookerhei & St Jansberg

 

Trage Tocht Plasmolen | Zevendal, Mookerhei & St JansbergNóg een Trage Tocht vanuit Plasmolen!

Trage Tocht Plasmolen kent maar één nadeel: hij is met 12 kilometer nogal kort. Maar wat een feest: er is nog een tweede Trage Tocht vanuit Plasmolen, van ongeveer dezelfde afstand. Die heb ik na m’n verdiende pannenkoek gelopen. En ik moet zeggen: met het warme weer en alle steile klimmetjes was m’n wandeltank daarna wel zo goed als leeg.

‘Binnenste Buitenland’

Deze Trage Tocht ‘Binnenste Buitenland’ haalt niet het niveau van bovenstaande tocht, maar hij is zeer zeker fraai. Ook deze tocht komt door het Zevendal, maar dan net via een ander (nog mooier) paadje.

Wijngaard & bloemrijke graslanden

Deze wandeling kent daarnaast wat saaiere stukken. Maar komt wel weer langs de mooie wijngaard Klein Amerika, waar je aan lange tafels tussen de wijnranken beschaduwd kunt uitrusten. En je maakt een geweldig leuke slinger dwars door bloemrijke graslanden. Tientallen vlinders gezien!

Deze Trage Tocht op Wandelzoekpagina >>

 

Snel prachtig wandelen? Alle Trage Tochten >>

Trage Tochten & Groene Wissels: betaald per 2021

Trage Tochten en Groene Wissels waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde routes geworden. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

 

Bekijk de wandelreizen van SNPPlan je wandelvakantie bij SNP voor 2021

Actieve wandelreizen: SNP Natuurreizen is erin gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen. Bekijk de mogelijkheden voor als we weer mogen!

Vakantieplannen maken

Uiteraard houdt SNP zich aan het advies om tot medio maart 2021 niet naar het buitenland op vakantie te gaan. Maar plannen maken voor daarna mag natuurlijk wel. Dat kan zonder zorgen: je mag bij SNP tot 30 dagen voor vertrek je reis kosteloos omboeken of annuleren. En ze vragen géén aanbetaling. Zo kun jij met een goed gevoel nu al je vakantie voor 2021 boeken.

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 leukste hotels van Limburg!

De 10 leukste hotels van LimburgLekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Limburg. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

10 leukste hotels van Limburg >>

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 10-15 km, Rijk van Nijmegen, Mookerheide

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>