Trage Tocht Plasmolen | Zevendal, Mookerhei & St Jansberg

De mooiste actieve vakanties van ANWB

Trage Tocht Plasmolen | Zevendal, Mookerhei & St Jansberg

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling12 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingPlasmolen

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 84/100

Bekijk de wandelgidsBekijk de wandelgids

Topwandeling in het Rijk van Nijmegen. Het schitterende Zevendal, met z’n glooiende velden langs golvende bosranden. De Mookerheide, met z’n steile klimmetjes over verwilderde heide. Je beklimt Dutch Mountains, met uitzichten tot in Duitsland. En ook de bossen met bronbeekjes zijn niet te versmaden. Frankwandelt-rating AAA+.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Rijk van Nijmegen: beneemt me de adem

Je bent hier in het uiterste zuiden van het Rijk van Nijmegen, een heuvelachtige streek ten zuiden van Nijmegen die grossiert in adembenemend natuurschoon. Die heuvels spelen op deze Trage Tocht een hoofdrol. En dat merk ik: het zweet staat op m’n voorhoofd, ik hijg als een postpaard met longproblemen en de volgende dag voel ik m’n arme kuiten.

Zigzaggen naar beneden

Maar schitterend dat het hier is! Het Zevendal verlaat ik via een paadje zo steil dat ik zigzaggend naar beneden moet om niet op m’n snufferd te gaan. Het lijkt hier de Ardennen wel. Het paadje slingert me door dichte bossen. En als die bossen openbreken sta ik aan de rand van de weidse Mookerheide.

Trage Tocht Plasmolen | Zevendal, Mookerhei & St Jansberg

Zalige vergezichten

Daar trekt deze Trage Tocht overheen via piepkleine spoortjes. Vanaf de toppen krijg je zalige vergezichten: over heidegebied en omliggende bossen. Veel mooiere uitzichten vind je niet in Nederland.

Mookerheide: bloei vanaf half augustus

Die Mookerheide is het mooist als hij in bloei staat, meestal vanaf half augustus, maar dat verschilt van jaar tot jaar. Ook in het voorjaar is het hier een kleurrijk feest: dan schildert bloeiende brem heldergele accenten in het landschap.

Trage Tocht Plasmolen | Zevendal, Mookerhei & St Jansberg

Luierende schapen

Schapen en runderen begrazen de heide om vergrassing met het pijpenstrootje terug te dringen. Maar vandaag even niet. Als ik langsloop liggen ze te luieren in de schaduw van een wijdvertakte eik. Ik ben het met ze eens: vandaag is het veel te warm om te werken.

Slag op de Mookerheide

Tegenwoordig is alles pais en vree op de Mookerheide. Dat was anders tijdens de 80-jarige oorlog. In 1574 werd hier de Slag op de Mookerheide geleverd. Troepen van Lodewijk en Hendrik van Nassau, jongere broers van Willem van Oranje, kregen daar zwaar klop van de Spanjaarden. Ruim 3000 soldaten kwamen om. Lodewijk en Hendrik legden ook het loodje. In 1870 ontdekten ze een massagraf van de gesneuvelden.

Trage Tocht Plasmolen | Zevendal, Mookerhei & St Jansberg

Kiekberg beklimmen (80 meter)

De tocht vervolgt langs de hooggelegen rand van de heide met uitzicht over de laagvlakte. Dan daal je af naar het Zevendal en moet je weer aan de slag: je beklimt de Kiekberg (80 meter hoog). Met opnieuw prachtige panorama’s: je kijkt richting Groesbeek en het Duitse Emmerich.

Heldere bronbeekjes

Je daalt af naar de Sint Maartenshoeve. En nu staan de Sint Maartensberg (66 meter) en de Sint Jansberg (55 meter) op het program. Dat gaat allemaal via fraaie paadjes door oude loof- en naaldbossen, waar heldere bronbeekjes stromen.

Trage Tocht Plasmolen | Zevendal, Mookerhei & St Jansberg

Pannenkoekenrestaurant Den Tol

Langs de andere kant van het Zevendal loop je terug naar Plasmolen. Een wandeling die zoveel schoonheden kent, dat hij zich nestelt in m’n wandelgeheugen. Ongetwijfeld kom ik hier nog eens terug. Nu ga ik een verdiende pannenkoek eten op het aangename terras van Den Tol.

Trage Tocht Plasmolen | Zevendal, Mookerhei & St Jansberg

 

Wandelgids: Lopen door landelijk Limburg

Dit is een van de wandelroutes uit de heerlijke gids ‘Lopen door landelijk Limburg’ van Rob Wolfs. Met 18 dagtochten in de meest buitenlandse provincie van Nederland. Zandpadgarantie: 90%!

Bekijk deze gids >>

 

 

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

trage tocht plasmolen-10
trage tocht plasmolen-11
trage tocht plasmolen-12
trage tocht plasmolen-13
trage tocht plasmolen-14
trage tocht plasmolen-15
trage tocht plasmolen-16
trage tocht plasmolen-17
trage tocht plasmolen-18
trage tocht plasmolen-19
trage tocht plasmolen-20
trage tocht plasmolen-30
trage tocht plasmolen-31
trage tocht plasmolen-32
trage tocht plasmolen-33
trage tocht plasmolen-34
trage tocht plasmolen-35
trage tocht plasmolen-36
trage tocht plasmolen-37
trage tocht plasmolen-38
trage tocht plasmolen-39
trage tocht plasmolen-40
trage tocht plasmolen-41
trage tocht plasmolen-42
trage tocht plasmolen-43
trage tocht plasmolen-44
trage tocht plasmolen-45

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland De 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

De 10 leukste hotels van Limburg!

De 10 leukste hotels van Limburg Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Limburg. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

10 leukste hotels van Limburg >>

 

rondwandelingen, Trage Tochten, 10-15 km, Rijk van Nijmegen, Mookerheide

  • Hits: 17312

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy