Topwandeling in het Rijk van Nijmegen. Het schitterende Zevendal, met z’n glooiende velden langs golvende bosranden. De Mookerheide, met z’n steile klimmetjes over verwilderde heide. Je beklimt Dutch Mountains, met uitzichten tot in Duitsland. En ook de bossen met bronbeekjes zijn niet te versmaden.
Je bent hier in het uiterste zuiden van het Rijk van Nijmegen, een heuvelachtige streek ten zuiden van Nijmegen die grossiert in adembenemend natuurschoon. Die heuvels spelen op deze Trage Tocht een hoofdrol. En dat merk ik: het zweet staat op m’n voorhoofd, ik hijg als een postpaard met longproblemen en de volgende dag voel ik m’n arme kuiten.
Maar schitterend dat het hier is! Het Zevendal verlaat ik via een paadje zo steil dat ik zigzaggend naar beneden moet om niet op m’n snufferd te gaan. Het lijkt hier de Ardennen wel. Het paadje slingert me door dichte bossen. En als die bossen openbreken sta ik aan de rand van de weidse Mookerheide.
Daar trekt deze Trage Tocht overheen via piepkleine spoortjes. Vanaf de toppen krijg je zalige vergezichten: over heidegebied en omliggende bossen. Veel mooiere uitzichten vind je niet in Nederland.
Die Mookerheide is het mooist als hij in bloei staat, meestal vanaf half augustus, maar dat verschilt van jaar tot jaar. Ook in het voorjaar is het hier een kleurrijk feest: dan schildert bloeiende brem heldergele accenten in het landschap.
Schapen en runderen begrazen de heide om vergrassing met het pijpenstrootje terug te dringen. Maar vandaag even niet. Als ik langsloop liggen ze te luieren in de schaduw van een wijdvertakte eik. Ik ben het met ze eens: vandaag is het veel te warm om te werken.
Tegenwoordig is alles pais en vree op de Mookerheide. Dat was anders tijdens de 80-jarige oorlog. In 1574 werd hier de Slag op de Mookerheide geleverd. Troepen van Lodewijk en Hendrik van Nassau, jongere broers van Willem van Oranje, kregen daar zwaar klop van de Spanjaarden. Ruim 3000 soldaten kwamen om. Lodewijk en Hendrik legden ook het loodje. In 1870 ontdekten ze een massagraf van de gesneuvelden.
De tocht vervolgt langs de hooggelegen rand van de heide met uitzicht over de laagvlakte. Dan daal je af naar het Zevendal en moet je weer aan de slag: je beklimt de Kiekberg (80 meter hoog). Met opnieuw prachtige panorama’s: je kijkt richting Groesbeek en het Duitse Emmerich.
Je daalt af naar de Sint Maartenshoeve. En nu staan de Sint Maartensberg (66 meter) en de Sint Jansberg (55 meter) op het program. Dat gaat allemaal via fraaie paadjes door oude loof- en naaldbossen, waar heldere bronbeekjes stromen.
Langs de andere kant van het Zevendal loop je terug naar Plasmolen. Een wandeling die zoveel schoonheden kent, dat hij zich nestelt in m’n wandelgeheugen. Ongetwijfeld kom ik hier nog eens terug. Nu ga ik een verdiende pannenkoek eten op het aangename terras van Den Tol.
Deze wandeling heb ik langer dan drie jaar geleden gedaan. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Limburg. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!