Roots-wandeling Jachtslot Mookerheide Roots-wandeling Jachtslot Mookerheide
Limburg – Roots-wandeling – 16km

Roots-wandeling Jachtslot Mookerheide

Roots-wandeling Jachtslot Mookerheide Roots-wandeling Jachtslot Mookerheide
Limburg – Roots-wandeling – 16km

Roots-wandeling Jachtslot Mookerheide

Prachtige én pittige wandeling door het Rijk van Nijmegen en over de Mookerheide, die eind augustus vol in bloei staat. De uitzichten richting Maas en Duitsland zijn niet te versmaden, het Zevendal is een paradijs vol bloemen en vlinders. En Jachtslot Mookerheide is – normaal gesproken – een parel op de kroon.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Rijk van Nijmegen
  • Mookerheide
  • Schitterend jachtslot
  • Fraaie vergezichten
  • Mooiste dal van Limburg
  • Bekroond met de Frankwandelt-rating AAA+
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Starten bij het station

Officieel start deze Roots-wandeling bij Jachtslot Mookerheide. Maar kom je met de trein, dan haak je prima aan op deze route vanaf station Mook-Molenhoek. Groot voordeel, zo dacht ik vooraf: Jachtslot Mookerheide, een van de hoogtepunten van deze route, krijg je dan aan het eind van de route als heerlijk toetje. Slim bedacht, al zeg ik het zelf.

Klimmen naar de Heumense Schans

Vanaf het station klim je direct steil omhoog over kronkelende paadjes en soms een trap richting de Heumense Schans, een verdedigingswerk uit de zeventiende eeuw in de vorm van een vijfpuntige ster. Hier krijg je mooie uitzichten over de Heumenoordse bossen en zie je de eerste bloeiende heide.

Roots-wandeling Jachtslot Mookerheide | Heidewandeling

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

De Maas in de verte

Vanaf z’n tweelingbroer de Mookerschans, een wandelkilometertje verder, zijn de vergezichten nóg mooier, vooral als je de uitzichttoren beklimt. Heel in de verte vang je zelfs een glimp op van de Maas, verscholen tussen dichte bossen en versierd met dobberende bootjes.

Roots-wandeling Jachtslot Mookerheide | Heidewandeling

Nijmeegse stuwwal

Het heuvelachtige landschap waar deze wandeling doorheen voert, inclusief de Mookerheide, liggen op een uitloper van de Nijmeegse stuwwal die is ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. Dankzij dat ijs loop jij hier nu te zweten tijdens de talloze klimmetjes door hellingbossen.

Roots-wandeling Jachtslot Mookerheide | Heidewandeling

Mookerheide in zicht

Een lange klim over een holle weg voert je naar het hoogste punt van de bloeiende Mookerheide, die je al een tijdje door de bomen zag schemeren. Nu krijg je hem vol in beeld: golvende paarse heuvels, met hier en daar groepjes schilderachtige zomereiken en vliegdennen. Een schitterend beeld.

Roots-wandeling Jachtslot Mookerheide | Heidewandeling

Overdadige struikheide

Talloze wandelaars halen hun camera of telefoon tevoorschijn om het paarse goud vast te leggen. Toch is het hier een stuk minder druk dan op de Posbank, terwijl de overdadige struikheide hier net zo mooi bloeit in augustus en september. Drentse heideschapen en Schotse Hooglanders zetten zich in om vergrassing van de heide tegen te gaan.

Roots-wandeling Jachtslot Mookerheide | Heidewandeling

Maas & Reichswald

Je maakt een rondje over de Mookerheide en moet ook hier vermoeiende klimmetjes over mulle zandspoortjes voor lief nemen. Telkens weer voeren ze je naar toppen met adembenemende uitzichten. De Maas ligt op een steenworp afstand, en naar de andere kant kijk je uit over het Duitse Reichswald, dat hemelsbreed op een kilometer of tien ligt.

Roots-wandeling Jachtslot Mookerheide | Heidewandeling

Veldslag op de heide

De Mookerheide is niet alleen bekend vanwege z’n paarse pracht. Hier is ook nogal wat bloed gevloeid tijdens een beroemde veldslag. Het huurlingenleger van Willem van Oranje dolf in 1574 het onderspit tegen het Spaanse leger. Ook de aanvoerders, de graven Hendrik en Lodewijk van Nassau (broers van Willem de Zwijger) bliezen hier hun laatste adem uit.

Roots-wandeling Jachtslot Mookerheide | Heidewandeling

Zevendal: mooiste van Limburg

Je verlaat de Mookerheide en vervolgt je weg over onverharde paadjes door het bos. Even verder bereik je het Zevendal, dat ligt ingeklemd tussen de Sint Jansberg en de Mookerheide. Met z’n glooiende, bloemrijke velden langs bosranden staat het bekend als een van de mooiste dalen van Limburg. Zelf zou ik ook geen mooier dal weten.

Roots-wandeling Jachtslot Mookerheide | Heidewandeling

Sint Jansberg

De route voert aan de rand van het bos over een beschaduwd paadje langs het Zevendal, waar je telkens prachtig over uitkijkt. Aan het eind, vlak bij de Sint Jansberg, zijg ik neer op een bankje om van het natuurschoon te genieten en even te bekomen van het vele klimmen en dalen.

Roots-wandeling Jachtslot Mookerheide | Heidewandeling Roots-wandeling Jachtslot Mookerheide | Heidewandeling

Groesbeekse Bos

Verderop verlaat je het intieme Zevendal en voert de route door een heel ander landschap. Wandelend over een hooggelegen pad langs akkers en weilanden krijg je prachtige vergezichten. Een dalend zandpad leidt je naar het lekker stille Groesbeekse Bos, waar de tocht de komende kilometers doorheen voert.

Roots-wandeling Jachtslot Mookerheide | Heidewandeling

Hoogtepunt in zicht

Na wat omzwervingen door het bos kan naamgever en hoogtepunt Jachtslot Mookerheide nu elk moment opdoemen. Ooit heb ik het in vol ornaat gezien, gelegen in een weelderig groene tuin vol rododendrons en eeuwenoude beuken en eiken. En ik verheug me alvast op de aanblik die me straks wacht.

Roots-wandeling Jachtslot Mookerheide | Heidewandeling

Jachtslot in de steigers

Des te groter is de teleurstelling: Jachtslot Mookerheide staat in de steigers. En niet zo’n beetje, want van het hele Jachtslot is vrijwel niets meer te zien. Gelukkig is het voor een goed doel: het witte jugendstil kasteel wordt gerenoveerd door eigenaar Natuurmonumenten. Nodig is het zeker: Jachtslot Mookerheide was de laatste jaren meer Bouwval Mookerheide.

Gesammtkunstwerk

Het Jachtslot wordt van binnen en van buiten volledig opgeknapt en in oude luister hersteld. In 1902 is het ontworpen als een ‘Gesammtkunstwerk’, waarbij architectuur en interieur sterk met elkaar verweven zijn. Van de rijk gedecoreerde buitengevels tot het houtsnijwerk binnen, van dakpan tot inbouwkast: alles is onderdeel van het kunstwerk. Daarom heeft het complex een grote monumentale waarde en is het een rijksmonument. Hieronder zie je een foto uit 2017.

Roots-wandeling Jachtslot Mookerheide | Heidewandeling

Half 2023 afgerond

Voor de renovatie heeft Natuurmonumenten overigens nog geld nodig, want die kost 5,5 miljoen euro, en de helft van dat bedrag is pas binnen. Volgens planning is de renovatie half 2023 afgerond. Wil je meehelpen? Doe dan een donatie.

Doneer voor het Jachtslot >>

Voor herhaling vatbaar

Teleurgesteld maar toch ook gerustgesteld dat deze mooie plek behouden blijft, wandel ik verder. Eerst door nog meer bos en dan over nog een flink heideveld. Dan komt het station alweer in zicht. Deze route is voor herhaling vatbaar, zeker als het Jachtslot weer uit de steigers is.

 

Roots-gids 'De mooiste landgoedwandelingen'

Dit is een van de wandelingen uit de fraaie wandelgids ‘De mooiste landgoedwandelingen van Nederland’, uitgegeven door natuurmagazine Roots.

De Roots-gids telt 16 wandelroutes over schitterende landgoederen. De gids biedt duidelijke routebeschrijvingen en kaartjes, plus veel leuke informatie. Gratis GPS-tracks zijn beschikbaar. Inspirerend is de prachtige fotografie door natuurfotografen. Ook de 11 mooiste buitenplaatsen staan op een rij.

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Limburg!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

De 10 leukste hotels van Limburg!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Limburg. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

Hotels >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
roots wandeling jachtslot mookerheide-10
roots wandeling jachtslot mookerheide-11
roots wandeling jachtslot mookerheide-12
roots wandeling jachtslot mookerheide-13
roots wandeling jachtslot mookerheide-14
roots wandeling jachtslot mookerheide-15
roots wandeling jachtslot mookerheide-16
roots wandeling jachtslot mookerheide-17
roots wandeling jachtslot mookerheide-18
roots wandeling jachtslot mookerheide-19
roots wandeling jachtslot mookerheide-20
roots wandeling jachtslot mookerheide-21
roots wandeling jachtslot mookerheide-22
roots wandeling jachtslot mookerheide-23
roots wandeling jachtslot mookerheide-24
roots wandeling jachtslot mookerheide-25
roots wandeling jachtslot mookerheide-26
roots wandeling jachtslot mookerheide-27
roots wandeling jachtslot mookerheide-28
roots wandeling jachtslot mookerheide-29
roots wandeling jachtslot mookerheide-30
roots wandeling jachtslot mookerheide-31
roots wandeling jachtslot mookerheide-32
roots wandeling jachtslot mookerheide-33
roots wandeling jachtslot mookerheide-34
roots wandeling jachtslot mookerheide-35

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Limburg!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Limburg? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Limburg >>

 

De 10 leukste hotels van Limburg!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Limburg. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

10 leukste hotels van Limburg >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy