Aangename wandeling waarbij je de grens overgaat. In Duitsland wandel je door de bossen van het Maas-Swalm-Nette Naturpark. In Limburg staan kasteel Holtmühle, kloosterdorp Steyl en – kers op de taart – de bloem- en vlinderrijke uiterwaarden van de Maas op het program. Aanrader!
Deze OV-stapper start officieel in Venlo en eindigt bij station Kaldenkirchen in Duitsland. Maar ik draai hem om, om twee redenen. Ten eerste gaat het boemeltje tussen Venlo en Kaldenkirchen maar eens per uur, heeft hij standaard minimaal een kwartier vertraging, of hij valt helemaal uit. Daar loop ik liever fris en fruitig bij de start tegenaan dan met 20 kilometer in vermoeide benen. Ten tweede lijken mij de uiterwaarden van de Maas het hoogtepunt van deze route, en die beloop ik weer liever aan het eind dan aan het begin.
En met de eerste reden heb ik tot mijn spijt vandaag gelijk. De treinvertraging loopt zelfs op tot een nagelbijtende drie kwartier. Gelukkig duurt het microritje (met een macroprijs van €4,20) maar vier minuten. Na dat kippeneindje stap ik als enige passagier uit op het vervallen stationnetje van Kaldenkirchen, dat in al z’n eenvoud iets fotogenieks heeft.
Datzelfde geldt voor het dorpje Kaldenkirchen, waar de route doorheen voert. Moeders mooiste is het niet, maar tegelijk heeft het ook weer wat. Bochtige straatjes, een parochiekerk uit 1672 aan een charmant plein met in het midden detonerende nieuwbouwhoreca die de charme weer teniet doet.
Via een steegje verlaat je het dorp, over stille weggetjes wandel je langs bloemrijke velden. Op de rustige asfaltweg die luistert naar de naam Knorrstrasse vind je even van de route af een ‘Geo-hydrologische watertuin’. De extra meters niet echt waard, tenzij je idolaat bent van Duitse waterlopen en Niederrhein-biotopen.
Mooier is het verderop gelegen langgerekte Galgenvenn. Het is ontstaan doordat bewoners in voorgaande eeuwen talrijke kuilen groeven, waarin ze de stengels van geoogste vlasplanten lieten gisten. De vlasvezels die zo loslieten, werden verwerkt tot linnen. Die putten zijn nu ideale hangplekken voor planten als dopheide, slank wollegras, bentgras en veenmossen. Ook vind je er verschillende soorten salamanders en libellen.
Vervolgens wandel je aangename kilometers door stille bossen. Zelf nam ik stiekem nog een kleine omweg over een slingerpad langs een open, bloemrijk veld (die omweg kun je volgen als je m’n GPS-track pakt). Een halfverhard klimmend pad leidt je langs de bosrand en een schilderachtige boerderij-ruïne naar de snelweg, die je over gaat.
Dan arriveer je bij Kasteel Holtmühle. Hoewel kasteel een te grootse benaming is voor wat niet veel meer is dan een uit de kluiten gewassen landhuis. Zeker niet onaardig, twee hoektorens proberen het kasteelcachet op te krikken. Jammer dat Bilderberg Hotel, dat Holtmühle exploiteert, er een nieuwbouwhotel aan vast heeft gemetseld. Maar dat de schoorsteen moet roken snap ik ook wel weer.
En het kasteelcomplex – met twee poorten, tuinen en slotgrachten – heeft ook zeker wel wat. Extra troef is de oude ‘tiendschuur’, waar vroeger de ‘belasting in natura’ van pachters werd opgeslagen. Het is een van de weinige geheel bewaard gebleven tiendschuren in Nederland.
Een niet al te spannend traject voert je naar iets bijzonders: het kloosterdorp Steyl. Dat bestond rond 1850 uit een handvol boerderijen en koopmanshuizen. Maar door de ‘Kulturkampf’ onder de Duitse kanselier Bismarck werd het dorpje vanaf 1875 een permanente schuilplaats voor vele religieuze vluchtelingen uit Duitsland. Leuk om even rond te lopen, de kloostergebouwen te bekijken of de botanische tuin Jochumhof te bezoeken.
Het pontje brengt me naar de overzijde van de Maas en daar blijkt dat ik alweer gelijk had 😁 want nu breekt het hoogtepunt van deze tocht aan. Je wandelt hier door de heerlijk bloemrijke uiterwaarden van de Maas. Kijk zeker af en toe ook achteruit, naar het indrukwekkende klooster van Steyl aan de overkant van de rivier.
De Romeinenweerd heet het gebied waar je nu doorheen wandelt. Het maakt deel uit van het ‘Plan Maascorridor’, waarbij de Maas over een traject van 25 kilometer in natuurlijke staat is hersteld.
Het natuurgebied is nog jong: het ontstond in 1996, toen ze de uiterwaarden bij Hout-Blerick afgroeven voor kleiwinning. Daarmee werden de dijken langs de Maas opgehoogd om de voortdurende overstromingen het hoofd te bieden. In de jaren daarna werd het gebied beplant met onder andere wilgen en lisdodden. Galloway runderen houden het gras kort en staan hierbij soms flink in de/mijn weg. Gelukkig zijn het goedzakken. Eentje neemt een verkwikkend bad in de Maas.
De uiterwaarden kleuren vandaag geel van het Jacobskruiskruid en er staan heel wat kruiden te bloeien, waaronder marjoraan en tijm. Een kleurrijk geheel dat veel vlinders en bijen trekt. Als je de natuur maar z’n gang laat gaan, komt veel vanzelf goed. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de eindeloze reeks waarnemingen van planten en dieren in dit gebied op Waarneming.nl. Ruim 1000 soorten zijn hier de afgelopen jaren gespot in bijna 16.000 waarnemingen.
Dan doemt Venlo weer op. Een snelweg, hoge flats en herrie verstoren de illusie dat je hier middenin de natuur wandelt. Maar alle hoogtepunten zijn dan inmiddels al ‘in the pocket’.
Mocht je nog tijd en fut hebben, kijk dan even rond in de binnenstad van Venlo – de route voert er ook deels doorheen. Al zijn veel gebouwen in de Tweede Wereldoorlog verwoest, het middeleeuwse stratenplan is nog goed herkenbaar en het prachtige 16de eeuwse stadhuis is gelukkig bewaard gebleven. Op een van de gezellige terrassen op de Oude Markt is het goed nagenieten van deze lange tocht.
Ben je een paar dagen in Venlo? Dan is ook de NS-wandeling Krickenbecker Seen een aanrader. Hij loopt eveneens van Kaldenkirchen naar Venlo, maar dan langs de andere kant van beide plaatsen. Samen vormen NS-wandeling en OV-stapper een rondwandeling van bijna 40 kilometer. Voor wie een uitdaging zoekt.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Limburg. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!