OV-stapper Savelsbos: van Maastricht naar Eijsden OV-stapper Savelsbos: van Maastricht naar Eijsden
Limburg – OV-stapper – 24km

OV-stapper Savelsbos: van Maastricht naar Eijsden

OV-stapper Savelsbos: van Maastricht naar Eijsden OV-stapper Savelsbos: van Maastricht naar Eijsden
Limburg – OV-stapper – 24km

OV-stapper Savelsbos: van Maastricht naar Eijsden

Schitterende wandeling door Zuid-Limburgs Heuvelland. Over holle wegen slinger je door het gulle Limburgse land. Soms is het klimmen geblazen. Maar de beloning is altijd zoet: uitzichten om van te watertanden over weids boerenland en fruitige boomgaarden. Natuurreservaat Savelsbos, met z'n droompaadjes langs diepe erosiedalen, maakt het wandelfeest compleet.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Limburgs heuvelland
  • Holle wegen
  • Fraai natuurreservaat
  • Heerlijke onverharde paadjes
  • Eerste kilometers saai
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Saaie start

Om gelijk even te zeuren: jammer van de eerste 3 kilometer door de rafelranden van Maastricht met z'n saaie woonwijken. Haal daar een streep door (bijvoorbeeld door de bus te nemen) en je hebt een topwandeling. Overigens: voor wie de gehele route doet: die telt niet 21 maar liefst 24 kilometer.

Kalk & krijt

Na die 3 aanloopkilometers hou je het asfalt voor gezien en wordt de wandeling gelijk mooi. Langs akkers met mais en andere gewassen slinger je over een mooi halfverhard weggetje. Langs heuvels waar je goed kunt zien dat dit Limburgse land uit kalk en krijt is gebakken.

NS-wandeling / OV-stapper Savelsbos | Maastricht – Eijsden

Krijtlandpad

Een deel van de route voert ook over het Krijtlandpad. Toepasselijke naam. Hier en daar zie je kalk- en krijtrotsen aan de oppervlakte liggen. Vroeger werden deze gesteenten afgegraven. De kalksteen gebruikten ze voor de bouw van huizen en kastelen. En krijt gebruikten ze voor... ja waarvoor eigenlijk? Krijtjes?

And the winner is: natuur

In natuurreservaat Bemelen kom je langs uitgezaagde kalksteenwanden die nu helemaal zijn overwoekerd. Ook de groeve-ingang is heroverd door de natuur. En in het stelsel van ondergrondse gangen bieden ze ‘s winters een geweldige hangplek voor vleermuizen.

NS-wandeling / OV-stapper Savelsbos | Maastricht – Eijsden

Schitterende holle wegen

Voorbij Cadier en Keer wordt het mooier en mooier. Je komt over veel prachtige holle wegen, een genot om erover te wandelen. Onverharde weggetjes zijn het, met opvallende bermen van wel een paar meter hoog. Het lijkt net of deze paden zijn uitgegraven, maar ze zijn ontstaan door uitspoeling in de lengterichting van het dal. Door het jarenlange gebruik wordt de holle weg steeds holler. En ik help vandaag met veel plezier een handje ehhh voetje mee.

De laatste vlinders

Let in die hoge bermen even goed op de bijzonder rijke en gevarieerde flora. Vooral veel vlinders fladderen vandaag om m'n hoofd, op zoek naar de laatste bloemen van deze nazomer. Tjonge wat is het hier heerlijk, en zo lekker rustig!

NS-wandeling / OV-stapper Savelsbos | Maastricht – Eijsden

Natuurreservaat Savelsbos

Dan wandel ik iets bijzonders binnen: natuurreservaat Savelsbos. Dit aaneengesloten bosgebied slingert over de heuvels tussen Cadier en Keer en Eijsden. Oud bos is het. Omdat de steile hellingen niet geschikt waren voor landbouw, zochten de boeren elders hun heil. Het bos mocht bos blijven en ik zeg: hoera!

Heuvelland & grubben

Het Savelsbos ligt op een steile helling in het heuvelland. Dat heuvelland is miljoenen jaren geleden gevormd. Rivieren, beken en smeltwater hebben uitgestrekte dalen in het land uitgesleten. Het water dat van het plateau afstroomde, zorgde voor het ontstaan van de droogdalen, die ze in Limburg ‘grubben’ noemen. En juist die afwisseling van hoge heuvels en diepe dalen met paadjes erlangs maken deze wandeling zo mooi.

NS-wandeling / OV-stapper Savelsbos | Maastricht – Eijsden

Gebroeders Grimm

Je komt langs nogal wat hoge woudreuzen. Ze toveren het hellingbos om in een sprookjeswoud waar de gebroeders Grimm wel raad mee zouden weten. Die indruk wordt nog versterkt door alle omgevallen bomen begroeid met mos en zwammen. Het bos barst in het voorjaar van de bloemen. Nu, half september, beginnen de paddenstoelen terrein te winnen. Hier en daar pluk ik nog wat verloren bramen van prikstruiken. Zoeter dan zoet.

Pas op voor de put!

Diep in het bos, na een fikse klim, moet je oppassen dat je niet doorschiet in de Henkeput. Een gigantische groeve is het, met een gewelf van 15 meter doorsnee en een diepte van 12 meter. Zeg maar zo diep als een flatgebouw van 4 verdiepingen hoog is. In de put liggen flink wat dierlijke resten, waarschijnlijk van dieren die er in de loop van de eeuwen in zijn gevallen en er niet meer uitkwamen. Luguber. Mysterieus is die put wel, naar het ontstaan ervan kun je alleen maar gissen. Mogelijk wonnen de Romeinen hier kalk.

NS-wandeling / OV-stapper Savelsbos | Maastricht – Eijsden

Poele poele poele

Dan opent zich een breed dal en wandel je over een van de mooiste paadjes die ik ken met rechts bos en links een bijzonder vruchtbaar dal met sappige weiden. In de diepte grazen koeien rond verkoelende poeltjes. Die poeltjes komen niet alleen de koeien goed uit. Ze zijn van groot belang voor de vele diersoorten die in dit gebied hun territorium hebben. Met een beetje mazzel zie je padden, kikkers en salamanders rondscharrelen. Ook libellen en watertorren zijn vaste poelgasten.

Appels & peren

Hoewel je natuurlijk nooit appels met peren moet vergelijken, krijg je daar wel uitgebreid de kans voor tijdens deze wandeling. Uitgestrekte boomgaarden vind je langs het pad, en zo half september zijn ze net blozende appels en dikbuikige peertjes aan het oogsten. Tussen de hoogstambomen klinken allerlei plat-Limburgse gesprekken. Jammer dat ik er geen snars van versta.

NS-wandeling / OV-stapper Savelsbos | Maastricht – Eijsden NS-wandeling / OV-stapper Savelsbos | Maastricht – Eijsden

Belgische Ardennen in zicht

De laatste kilometers gaan door open landschap. In de verte zie ik de Sint Pietersberg waar ze nog steeds mergel winnen. 'Luik 20 km', staat op een bord. En ik krijg opeens ontiegelijk veel zin om door te stiefelen naar de Ardennen die ik heel in de verte zie oprijzen. Schitterende tocht al met al.

 

Mooiste natuurhuisjes van Limburg!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

De 10 leukste hotels van Limburg!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Limburg. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

Hotels >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
ns wandeling savelsbos maastricht-10
ns wandeling savelsbos maastricht-11
ns wandeling savelsbos maastricht-12
ns wandeling savelsbos maastricht-13
ns wandeling savelsbos maastricht-14
ns wandeling savelsbos maastricht-15
ns wandeling savelsbos maastricht-16
ns wandeling savelsbos maastricht-17
ns wandeling savelsbos maastricht-18
ns wandeling savelsbos maastricht-19
ns wandeling savelsbos maastricht-20
ns wandeling savelsbos maastricht-21
ns wandeling savelsbos maastricht-22
ns wandeling savelsbos maastricht-23
ns wandeling savelsbos maastricht-24
ns wandeling savelsbos maastricht-25
ns wandeling savelsbos maastricht-26
ns wandeling savelsbos maastricht-27
ns wandeling savelsbos maastricht-28
ns wandeling savelsbos maastricht-29

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Limburg!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Limburg? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Limburg >>

 

De 10 leukste hotels van Limburg!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Limburg. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

10 leukste hotels van Limburg >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy