NS-wandeling Meinweg | 2-daagse wandeltocht door Limburg & Duitsland

NS-wandeling Meinweg door Limburg & DuitslandNationaal Park De Meinweg, ik had er nog nooit van gehoord. Dit prachtige wandelgebied vlakbij Roermond grossiert in natuurschoon. Sprookjesachtige bossen, heuvelachtige heide, spiegelende vennetjes en uitgesleten beekdalen, je komt het allemaal tegen op deze tweedaagse NS-wandeling. Je loopt grotendeels door Duitsland, wij kregen daar echt een vakantiegevoel van. Een overnachting in het historische Brüggen maakt het wandelplezier compleet. Frankwandelt-rating AAA+.

Paspoort mee!

Een flink reisje was het al met al, vanuit het westen van het land. In Roermond moet je nog een minibusje nemen met te strak afgestelde vering. Hobbeldebobbel reden we, vergezeld van vier Limburgsen Op Leeftijd (LOL). Verstaan deden we ze niet, maar ze hadden vast een gezellig dagje in het verschiet: het gebep was niet van de lucht. Vergeet overigens je paspoort niet, want je gaat zwaar over de Duitse grens.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Dag 1: Herschoten – Brüggen

NS-wandeling Meinweg

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling18 + 18 km

Wat voor soort wandeling?Tweedaagse NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingHerkenbosch (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 90/100

Wandelkaartje dag 1Bekijk een kaartje van deze wandeling

Wandelkaartje dag 1Bekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Al vanaf de start bij het bezoekerscentrum van het Nationaal Park heb je het gevoel in Duitsland te lopen. Dat is niet zo, maar de bossen zijn hier anders dan je in Nederland gewend bent. Natuurlijker en avontuurlijker, vonden we. Alsof je door oerbos loopt. Wat ook al niet zo is: de bomen zijn aangeplant, om te dienen als stuthout in de mijnen of als brandstof voor de haard.

Vals plat

Pufpuf, zwetend vroegen we ons af waarom het nou zo zwaar lopen was. Toen merkten we het opeens: vals plat! Op m’n gps zag ik dat we op 50 meter boven NAP zaten, zo’n 20 meter hoger dan bij de start. De oorzaak ligt in de geologie van dit gebied.

Terrassenlandschap

Die geologie van De Meinweg is voor Nederland zeer bijzonder: het is een zogeheten terrassenlandschap. De terrassen zijn in de loop van tienduizenden jaren ontstaan door inschuringen van De Maas en verschuivingen in de aardkorst langs de drie breuklijnen die door het gebied lopen. Eén van deze breuklijnen is de bekende Peelrandbreuk, die in 1992 een aardbeving veroorzaakte. De vele beekdalen zorgen voor nog meer reliëf.

80 meter boven NAP

En dat merk je: tijdens de eerste wandeldag naar Brüggen stijg je in totaal zo’n 50 meter: van het Roerdal (30 meter boven NAP) tot het Beatrixplateau (80 meter boven NAP). Vermoeiend misschien, maar je krijgt een wonderschoon landschap als compensatie.

Spoorlijn IJzeren Rijn

Een paar kilometer gaans kom je opeens bij een overwoekerd spoorlijntje. Prachtig gezicht. Het is het tracé van de IJzeren Rijn, een spoorlijn uit 1879 van Antwerpen naar het Ruhrgebied. De lijn diende vooral voor de aanvoer van katoen voor de Duitse textielindustrie. Omdat het goederenvervoer steeds meer over de weg ging, werd de IJzeren Rijn steeds minder gebruikt. In 1991 viel het doek voor het lijntje.

Glooiende heidevelden

Een van de mooiste stukken voert vele kilometers over glooiende heidevelden die in schoonheid hun gelijke nauwelijks kennen in Nederland. Misschien kan alleen de Posbank ermee wedijveren. Je hebt telkens het gevoel dat je langs een ravijn loopt in een berggebied, met zicht op de heide en de bossen in het dal.

Grenspark Maas-Swalm-Nette

Nationaal Park De Meinweg ligt ten oosten van Roermond, wordt aan drie kanten omsloten door Duitsland. De Meinweg telt maar 1.800 hectare, en is daarmee het op 1 na kleinste Nationale Park van Nederland (we hebben er 20). En voor cijferfetisjisten: het kleinste Nationaal Park ‘De Groote Peel’ is 1.340 hectare groot; het grootste Nationaal Park ‘De Oosterschelde’ telt 37.000 hectare.

Adders & wilde zwijnen

Niet alleen de geologie van De Meinweg is bijzonder, ook de flora en fauna mogen er zijn. Zo is dit het enige gebied in Limburg waar de adder nog voorkomt. Vandaar dat deze slang in het logo van De Meinweg voorkomt. En wat dacht je van het wilde zwijn: naast de Veluwe is dit het enige gebied in Nederland waar ze nog rondscharrelen, zo’n 200 in getal. Immense beesten zijn het: het mannetje kan 120 kilo wegen, schoon aan de haak.

Oorverdovend gekwaak

Minder indrukwekkende dieren heb je hier ook: vos, das, bunzing, steenmarter, hermelijn en de wezel. Allemaal schuwe dieren, in tegenstelling tot de heikikker die niets liever doet dan de hele dag rondbazuinen dat hij hier bivakkeert. Oorverdovend gekwaak hoorden wij rond alle vennetjes en eigenlijk op elke plek waar maar een milliliter water te bekennen was.

Mysterieus bos

Na de overdosis heide duik je voor het stadje Brüggen nog een mysterieus bos in, langs de Elmpterbach, een diep ingesneden beekdal waar het drassig kan zijn. We liepen door een soort sprookjesbos met dooie bomen in de merkwaardigste vormen, witte bloementapijten die schemerden tussen al het stromende water en bomen die natte voetjes stonden te halen.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Bekijk een filmpje over Nationaal Park De Meinweg

De 10 leukste hotels van Limburg!

De 10 leukste hotels van LimburgLekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Limburg. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

Tags: NS-wandelingen, 30-40 km, tweedaagse wandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!