NS-wandeling Maastricht & Sint-Pietersberg NS-wandeling Maastricht & Sint-Pietersberg
Limburg – NS-wandeling – 14km

NS-wandeling Maastricht & Sint-Pietersberg

NS-wandeling Maastricht & Sint-Pietersberg NS-wandeling Maastricht & Sint-Pietersberg
Limburg – NS-wandeling – 14km

NS-wandeling Maastricht & Sint-Pietersberg

Schitterende stad, heerlijke heuvels, uitmuntende uitzichten: deze wandeling heeft het allemaal. Dat Zuid-Limburg prachtig is, wist ik wel van andere bezoeken. De 14 kilometers van deze wandeling geven daar een uitstekende indruk van. Ga 'm snel doen, deze NS-route door de meest buitenlandse provincie van Nederland! Frankwandelt-rating AAA+.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Binnenstad van Maastricht
  • Heuvels en vergezichten
  • Betoverend Jekerdal
  • Sint-Pietersberg
  • Kasteel Neercanne
  • Bekroond met de Frankwandelt-rating AAA+
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Waarom is Limburg zo ver?

Zwaar nadeel van Limburg: het ligt zo gruwelijk ver weg van waar ik woon (Amsterdam). Ik reis niet graag 5 uur voor een wandeling van 14 kilometer. Spijt heb ik er niet van: ik teer al een week op zoete wandelherinneringen. Door z'n beperkte lengte heb je ook meer tijd om Maastricht te beleven. Want tegenwoordig bén je niet ergens. Of zíe je niet iets. Nee: je belééft het. Beleef je even met me mee?

Prachtig Maastricht

Vanaf het station wandel je over de Sint Servaasbrug hartje Maastricht binnen. Mooi dat het hier is! Vooral 's ochtends, als het nog rustig is, kun je in de heerlijke nauwe straatjes genieten van monumenten en winkeltjes-van-vroeger.

NS-wandeling Sint-Pietersberg | Rondwandeling vanuit Maastricht

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Slow walking

Ik pak een terrasje, laat me verwennen met een latte met vlaai (natuurlijk!) en raak gelijk in hogere/zuidelijke sferen. De kilometers door het centrum van Maastricht moet je echt even aan slow walking doen, anders loop je al het mooie mis.

Basiliek van Onze Lieve Vrouw

Dus sta even stil bij de Basiliek van Onze Lieve Vrouw, een indrukwekkende romaanse kerk uit de 11de eeuw. Neem vooral een kijkje in de kapel ernaast met het 15de-eeuwse genadebeeld van de Sterre der Zee waar Maastrichtenaren kaarsjes komen branden. Het Mariabeeld dragen ze mee in de grote stadsprocessie op de feestdag van Sint Servaas (13 mei). Via de kapel kun je de basiliek bezoeken.

NS-wandeling Sint-Pietersberg | Rondwandeling vanuit Maastricht

Bisschopsmolen maalt speltmeel

Verderop kom je langs de Bisschopsmolen uit de 7de eeuw. Leuk om een blik in deze oude watermolen te werpen. Hij maalt nog elke dag graan van boeren uit de buurt. Misschien nog wel leuker om straks aan het eind van de dag in de populaire molenwinkel een overheerlijke vlaai voor thuis te scoren. Ze bakken ze hier van speltmeel. Door en door gezond dus!

Stad uit, heuvels in

Met moeite neem ik afscheid van de vele geneugten van Maastricht, in de gelukkige wetenschap dat ik er aan het eind van de wandeling weer zal terugkeren. De heimweeën ben ik ook zo kwijt, want ik loop gelijk de mooie heuvels ten zuiden van de stad binnen.

NS-wandeling Sint-Pietersberg | Rondwandeling vanuit Maastricht

Fransozen bombarderen

Puf puf, even klimmen is het wel richting Fort Sint Pieter, gebouwd in 1702 om Maastricht tegen aanvallen uit het zuiden te verdedigen. En op die heuvel staand kun je je voorstellen dat je de Fransozen hier goed in de smiezen kunt houden. En lekker kunt bestoken met je kanonnen.

Pieterpadlopers in het vizier

Nu is het vooral het kleine legertje Pieterpadlopers dat je op zonnige weekenddagen in je vizier krijgt. Al dan niet bewapend met hun onvermijdelijke Nordic Walking Sticks. Je bewandelt hier namelijk het laatste deel van het beroemdste langeafstandspad van Nederland en omstreken.

NS-wandeling Sint-Pietersberg | Rondwandeling vanuit Maastricht

Pieterpad: 492 kilometer lang & lekker

Neem even diep je pet af, want ze hebben vanuit het Groningse Pieterburen net 492 kilometer achter hun wandelkiezen. Geen wonder dat ze er zo vermoeid en stoffig uitzien, met hun blik op oneindig.

Jekerdal & wauw-momentjes

Lekker fris klim ik nog verder. En wauw, wat een uitzichten krijg ik voorgeschoteld over het betoverende Jekerdal en de zacht glooiende heuvels erachter. Op een bankje zit ik stil te genieten van het bijzonder bloemrijke dal en het zicht op het prachtig gelegen kasteel Neercanne aan de overzijde.

NS-wandeling Sint-Pietersberg | Rondwandeling vanuit Maastricht

Sint-Pietersberg

Dan kom ik bij het officiële eindpunt van het Pieterpad: de Sint-Pietersberg. Door de bosjes schemeren de wat desolate afgravingen en fabrieken van de ENCI. Sinds 1926 winnen ze hier mergel waarmee ze cement maken. Niet lang meer trouwens: in 2018 valt het doek voor de mergelwinning. En een gelukkie voor ons wandelaars: het terrein buiten de fabriek geven ze grotendeels terug aan de natuur. Hiephoi!

Kasteel Neercanne

Over mooie paadjes door bossen en open gebied slinger ik verder langs berg en dal (zonder hoorngeschal). In een dromerige toestand arriveer ik aan de poorten van Kasteel Neercanne, waar ik eerder zo mooi op uitkeek.

NS-wandeling Sint-Pietersberg | Rondwandeling vanuit Maastricht

Enige terrassenkasteel van NL

Kasteel Neercanne is het enige terrassenkasteel van Nederland, in 1698 gebouwd op een kunstmatig terras tegen de helling van de Cannerberg. De mergelstenen muren rond de zuidelijke boomgaarden van het kasteel vormden vroeger de landsgrens tussen België en Nederland. Van deze muren staan nog wat delen overeind.

Restaurant met Michelinster

Je kunt er lunchen in de 'auberge' en ze serveren koffie met 'kasteelpatisserie' op het schitterende terras. Wil je eens flink in de bus blazen? Dat kan ook: het kasteel (dat zich liever chateau noemt) heeft een restaurant met Michelinster.

NS-wandeling Sint-Pietersberg | Rondwandeling vanuit Maastricht

Fraaie baroktuinen

Helaas is er net als ik er ben een familiefeest gaande. En de koffie met kasteelpatisserie kan ik op m'n buik schrijven, dat heb ik weer. Werp even een blik over de chateau-muren: in de diepte liggen fraaie baroktuinen die beschermd worden door UNESCO.

Jekerdalpark & wijngaarden

De terugtocht voert door het Jekerdalpark, een jong natuurgebied langs het riviertje de Jeker. Je wandelt langs de prachtige watermolen Nekum waar je het klaterende riviertje oversteekt. Hoog op de heuvels liggen uitgestrekte wijngaarden. Mooi on-Nederlands gezicht.

NS-wandeling Sint-Pietersberg | Rondwandeling vanuit Maastricht

Lekker gezond

Langzaam nadert het lonkende Maastricht. Aan het eind van de dag zitten de terrassen lekker vol. Ik scoor nog even een speltvlaai bij de Bisschopsmolen. Ik moet wel aan m'n gezondheid denken natuurlijk...

De Vriethof (ook wel: het Vrijthof)

O ja: de wandeling voert (heel raar) niet langs het Vrijthof. Loop er even heen als je nog tijd hebt. Het is een prachtig plein van internationale allure. In Maastricht zeggen ze 'de Vriethof', maar dat moeten zij weten. Het plein is vooral bekend vanwege de vele monumenten - waaronder een voor Nederland unieke 'kerkentweeling' -, het grote aantal caféterrassen en de evenementen die er regelmatig plaatsvinden. Het evenement André Rieu bijvoorbeeld.

 

Mooiste natuurhuisjes van Limburg!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

De 10 leukste hotels van Limburg!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Limburg. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

Hotels >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
ns wandeling maastricht-10
ns wandeling maastricht-11
ns wandeling maastricht-12
ns wandeling maastricht-13
ns wandeling maastricht-14
ns wandeling maastricht-15
ns wandeling maastricht-16
ns wandeling maastricht-17
ns wandeling maastricht-18
ns wandeling maastricht-19
ns wandeling maastricht-20
ns wandeling maastricht-21
ns wandeling maastricht-22
ns wandeling maastricht-23
ns wandeling maastricht-24
ns wandeling maastricht-25
ns wandeling maastricht-26
ns wandeling maastricht-27
ns wandeling maastricht-28
ns wandeling maastricht-29
ns wandeling maastricht-30
ns wandeling maastricht-31
ns wandeling maastricht-32
ns wandeling maastricht-33
ns wandeling maastricht-34
ns wandeling maastricht-35
ns wandeling maastricht-36
ns wandeling maastricht-37
ns wandeling maastricht-38
ns wandeling maastricht-39
ns wandeling maastricht-40
ns wandeling maastricht-41

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Limburg!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Limburg? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Limburg >>

 

De 10 leukste hotels van Limburg!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Limburg. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

10 leukste hotels van Limburg >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy