NS-wandeling Limburgs Plateau

NS-wandeling Limburgs Plateau | Spaubeek – Sittard Wauw, wat een lekkere nieuwe NS-wandeling! Van het dorpje Spaubeek wandelen we naar Sittard door zacht glooiend Limburgs landschap. Over slingerende holle paden en over idyllische landweggetjes gaan we, terwijl de uitzichten onze ogen strelen. Op de middeleeuwse Markt van Sittard kijken we mensen op een uitnodigend terras. Superdagje.

Elk voordeel...

Het enige nadeel van deze wandeling: je wandelt zeker niet alleen. De omgeving is zo mooi dat vele wandel- en fietsroutes het landschap doorkruisen. En 2 langeafstandspaden: het Pieterpad en het Pelgrimspad. Verder is het een wandeling om door een ringetje te halen.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

NS-wandeling Limburgs Plateau | Spaubeek – Sittard

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling11 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingSpaubeek (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 85/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Van het station van Spaubeek wandelen we al snel het mooie Stammenderbos in, een zogeheten hellingbos. En eigenlijk te snel, maar vooruit, gaan we aan de koffie op het terras van de leuke Gasterij Kasteel Terborgh.

11 kilometertjes

Ach, de wandeling telt maar 11 kilometertjes, dus we doen het rustig aan vandaag. Het is ook te warm om ons druk te maken. En Limburg nodigt sowieso uit tot onthaasten. Afijn, we hebben allemaal prima excuses om extra vroeg aan de appeltaart te gaan.

Motteburcht & bokkenrijders

Terwijl we genieten van Limburgse gemoedelijkheid lezen we over de enorme burcht die vroeger achter het 17de eeuwse Huis Terborgh lag. Die deed dienst als rechtbank. En leden van de Bokkenrijdersbende belandden hier in het gevang en op de pijnbank. Minder gemoedelijk.

Goudgele akkers & app met handige info

Na Terborgh komen we langs golvende goudgele akkers. Tarwe? Rogge? Haver? Wij stadskinderen herkennen dat alleen als onderdeel van onze granola van de Mar qt met een q. En als verwende stedelingen bedenken we hoe lekker het leven zou zijn als dat soort info gewoon op je smartphone zou verschijnen als je er langsloopt. Kunnen ze daar niet even een app voor ontwikkelen?

2 putten, 1 Puth

Richting het piepkleine dorpje Puth gaan we. Als je niet oplet ben je erdoorheen. Het is genoemd naar 2 diepe waterputten, de Onderste en de Bovenste Puth. Het boerendorp is al stokoud: het ontstond als nederzetting aan een Romeinse handelsweg tussen Duitsland en Maastricht.

 

Plateau van Doenrade

En rond Puth ontdekken we waarom deze wandeling ‘Limburgs Plateau’ heet: we wandelen hier over het hooggelegen Plateau van Doenrade, een van de verste uitlopers van de Ardennen. De akkerbouw gedijt hier goed, de grond is zeer vruchtbaar. We kijken uit over de prachtige omgeving.

Idyllische landweggetjes

De toch al mooie wandeling wordt mooier en mooier. Over van die heerlijke oude landweggetjes met afbrokkelend asfalt wandelen we. Waar we af en toe voor een hobbelende tractor moeten uitwijken: ze zijn hier de graanoogst (tarwe?, rogge? haver?, app!) aan het binnenhalen.

Wanenberg: toppie

We lopen via kruip-door-sluip-door-paadjes over een steile bosrand, vlak langs de Wanenberg, een heuvel van 100 meter hoogte. Bij wielrenners is de berg populair vanwege de beklimming, met een hellingspercentage tot 8 procent. En we zien groepjes fietsers met Formule 1-snelheid naar beneden zoeven.

Windraak: waar het altijd waait

In het gehuchtje Windraak kunnen we kiezen uit 2 horecatentjes: een eetcafé en een ijsboerderij. Wij kiezen voor het eetcafé, maar die ijsboerderij is een stuk mooier gelegen. Meer zeg ik niet. Overigens dankt Windraak z’n naam aan de Windrakerberg. Omdat het minidorp midden op deze ‘berg’ ligt, vangt het nogal wat wind. Is dat de verklaring voor de naam?

Wandelen is topsport

Vanaf het hooggelegen Windraak rollen we langzaam het dal weer in, langs een mooi gelegen klooster waar nu topsporters hun talent ontwikkelen in het Watersley Sports & Talent Park. Wij beproeven even verder ons wandeltalent op de Kollenberg.

Sint-Rosakapel & Voetvallen

Helemaal op het topje treffen we de mooie Sint-Rosakapel, gebouwd eind 17de eeuw, toen er een pestepidemie heerste. De Heilige Rosa van Lima bevrijdde Sittard van de Zwarte Dood en werd uitgeroepen tot beschermheilige van de stad. Nog steeds houden ze hier jaarlijks een processie om haar te eren. Langs de weg staan 7 wegkapelletjes, ‘De Voetvallen’, die het lijden van Jezus uitbeelden.

Maske Begrave & krombroodrapen

De Kollenberg is ook bekend vanwege het carnavalsritueel Maske Begrave, dat het einde van het carnaval inluidt. En vanwege het jaarlijkse krombroodrapen, halverwege de vastenperiode. Vanaf de helling werpen ze 15.000 krombroodjes (halvemaanbroodjes) naar de kinderen van Sittard, die staan te popelen om ze te verorberen. De folkloristische traditie verwijst naar de krombroodjes die de kerk vroeger uitdeelde aan armelui.

Mösje valle vaan ’t daak

Inmiddels is het om te smelten zo heet (‘de mösje valle vaan ’t daak’, zeggen ze hier) en wij hebben dus meer behoefte aan een drankje dan aan een gortdroog broodje, krom dan wel recht. Onze dorst kunnen we volop lessen op de mooie Markt van Sittard.

Café De Gats

We ploffen neer op het heerlijk beschaduwde terras van café De Gats, gevestigd in een opvallend geel vakwerkhuis uit de 16de eeuw. Verdomd, pal naast ons tafeltje staat een beeld van 2 kinderen met een krombroodje in hun hand.

Historie & mensen kijken

We genieten van het uitzicht op de 80 meter hoge toren uit 1518 van de St. Petruskerk. En op de St. Michielskerk, een Dominicaanse kloosterkerk, gebouwd in de stijl van de Zuid-Nederlandse barok. Maar vooral geven we ons over aan onze favoriete hobby: mensen kijken.


Kruisherenhotel MaastrichtMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Kruisherenhotel Maastricht

Kruisherenhotel Maastricht

Volgens gasten het mooiste hotel van Maastricht. Bijzonder designhotel in een voormalig klooster en monumentale kerk. Middeleeuwse buitenkant, spectaculaire designmeubelen, stijlvolle kamers. Krijgt van 1019 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 8,6: “Als je op de 1e dag direct bijboekt, zegt dat genoeg!” en “Het ultieme weekendje weg gevoel. Het totale plaatje was SUPER!!!!!

 

Foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

De 10 leukste hotels van Limburg!

De 10 leukste hotels van LimburgLekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Limburg. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

Tags: NS-wandelingen, 10-15 km, lijnwandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!