Groene Wissel Mook-Molenhoek (nr. 97) | Mookerheide
Aan de wandel?
13 km
Groene Wissel
Mook-Molenhoek (station)
Frankwandelt-rating: 82/100
Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

Kuitenbijten
Hou je niet van klimmen? Laat deze Groene Wissel dan vooral links liggen. Er zitten een paar kuitenbijtertjes van jewelste in. Maar de beloning is altijd zoet: je krijgt overweldigend mooie uitzichten over oude bossen, uitgestrekte heide en de Maas in de verte.
Heumense Schans
Vrijwel direct vanuit de trein stap je de natuur in. Treinhalte Mook-Molenhoek ligt namelijk letterlijk aan de rand van de uitgestrekte Mookerheide. Via een kronkelend paadje klim je omhoog naar de Heumense Schans.
Verdedigingswerk
Die Heumense Schans, ook wel Sterrenschans, is een voormalig verdedigingswerk, gebouwd in de tweede helft van de 17de eeuw in de vorm van een vijfpuntige ster. Je kijkt hier uit over de gevarieerde Heumenoordse bossen.
Adembenemend
Door die fluisterstille bossen wandel je naar de hooggelegen Mookerheide. Daar trek je overheen via piepkleine spoortjes. Vanaf de toppen kijk je uit over dit schitterende heidegebied. Tjonge, veel mooiere uitzichten zul je niet krijgen in Nederland. Adembenemend is het juiste woord.
Voor op je bucketlist
Die Mookerheide is zeker ook mooi als hij niet in bloei staat. In het voorjaar schildert bloeiende brem heldergele accenten in het weidse landschap. Half augustus, als de struikheide bloeit, komt dit gebied natuurlijk pas echt goed tot z’n recht. Zet hem alvast op je bucketlist!
Nijmeegse stuwwal
De Mookerheide balanceert op een uitloper van de Nijmeegse stuwwal. Nu en dan vang je ook glimpen op van de zilveren Maas. Een mij onbekend kasteeltje staat fier in de uiterwaarden. In zomer en winter begrazen Drentse heideschapen en Schotse Hooglanders de heide om vergrassing tegen te gaan.
Heibel op de heide
Behalve om z’n paarse pracht is de Mookerheide bekend om een beroemde veldslag tussen Hollanders en Spanjaarden (vandaar die Heumense Schans). Het huurlingenleger van Willem van Oranje moest in 1574 het onderspit delven tegen het Spaanse leger. In 1870 werd een massagraf van de gesneuvelden ontdekt. Ook de aanvoerders, de graven Hendrik en Lodewijk van Nassau, broers van Willem de Zwijger bliezen hier hun laatste adem uit.
Jachtslot Mookerheide
Door een afwisseling van bos en landelijk gebied voert de wandeling naar Jachtslot Mookerheide. Idyllisch is het hier, het prachtige witte jugendstil kasteel is omgeven door een weelderig groene tuin vol rododendrons en knotsen van beuken en eiken. Het jachtslot zelf is nog piepjong: het werd in 1902 gebouwd.
Dominicanessen & hotel-restaurant
In 1947 werd het aangekocht door de Dominicanessen van Bethanië. De zusters vingen op het landgoed uit huis geplaatste meisjes op en bouwden er ook woningen en een schoolgebouw. In 1986 gaf eigenaar Natuurmonumenten het slot voor 30 jaar in erfpacht uit aan de familie Van Hout. Zij vestigden er een luxe hotel-restaurant.
Heerlijke longdrinks (gaan aan mijn neus voorbij)
Na al die klimmetjes had ik me enorm verheugd op koele longdrinks op het beschaduwde terras van Het Jachtslot. Helaas: het staat compleet leeg (mei 2017). En ik stuit op een relletje dat via dagblad De Gelderlander is uitgevochten.
Na 30 jaar gesloten
Voormalig eigenaar Hennie van Hout sloot in april 2017 na 30 jaar de deuren van het hotel-restaurant. Natuurmonumenten wilde de pacht niet meer verlengen. Van Hout: “Ik vraag al jaren om zekerheid, maar die kunnen ze me niet geven. Ik weet niet precies waarom ze niet meer met mij verder willen.”
Natuurmonumenten verbaasd
Natuurmonumenten reageert verbaasd in De Gelderlander: “We zijn al jaren met elkaar in gesprek en hebben uiteindelijk samen besloten te stoppen.” Natuurmonumenten schetst drie hoofdredenen om niet meer met Van Hout in zee te gaan. Kort samengevat: hij is te oud, hij wil de renovatie niet betalen, en de horeca moet laagdrempeliger.
Goed nieuws voor wandelaars
Heel rot voor Hennie van Hout dat hij na 30 jaar moest stoppen. Maar laagdrempelige horeca op deze plek is natuurlijk wel goed nieuws voor ons wandelaars. Maakt deze al waanzinnig mooie tocht nog meer de moeite waard.
Wandelgids Limburg Noord en Midden
Mooiste wandelingen in het Rijk van Nijmegen
- N70-wandeling vanuit Beek-Ubbergen | Lengte: 16km | Frankwandelt-rating: 95/100
- NS-wandeling Zeven Heuvelen vanuit Groesbeek | Lengte: 18km | Frankwandelt-rating: 85/100
- NS-wandeling Mookerheide | Lengte: 16+16km | Frankwandelt-rating: 88/100
- GPS-wandeling Zevenheuvelen vanuit Beek-Ubbergen | Lengte: 19km | Frankwandelt-rating: 85/100
Mooiste huisjes middenin de natuur
Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!
Foto’s van deze wandeling
Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
De beste camera’s en verrekijkers!
Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.
De 10 leukste hotels van Limburg!
Tags: rondwandelingen, Groene Wissels, 10-15 km