Groene Wissel Mook-Molenhoek (nr. 97): over de Mookerheide Groene Wissel Mook-Molenhoek (nr. 97): over de Mookerheide
Limburg – Groene Wissel – 13km

Groene Wissel Mook-Molenhoek (nr. 97): over de Mookerheide

Groene Wissel Mook-Molenhoek (nr. 97): over de Mookerheide Groene Wissel Mook-Molenhoek (nr. 97): over de Mookerheide
Limburg – Groene Wissel – 13km

Groene Wissel Mook-Molenhoek (nr. 97): over de Mookerheide

Misschien wel de mooiste wandeling over de Mookerheide. Wat is het hier in één woord schitterend! Deze Groene Wissel doet niet alleen de glooiende heidevelden aan, maar duikt ook de omliggende prachtige bossen in. En doet een heus kasteel aan. Hoeveel variatie kun jij aan?

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Heuvelachtige Mookerheide
  • Bloeiende heide in augustus
  • Schitterende vergezichten
  • Jachtslot Mookerheide
  • Lekkere paadjes door stille bossen
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Kuitenbijten

Hou je niet van klimmen? Laat deze Groene Wissel dan vooral links liggen. Er zitten een paar kuitenbijtertjes van jewelste in. Maar de beloning is altijd zoet: je krijgt overweldigend mooie uitzichten over oude bossen, uitgestrekte heide en de Maas in de verte.

Heumense Schans

Vrijwel direct vanuit de trein stap je de natuur in. Treinhalte Mook-Molenhoek ligt namelijk letterlijk aan de rand van de uitgestrekte Mookerheide. Via een kronkelend paadje klim je omhoog naar de Heumense Schans.

Groene Wissel Mook-Molenhoek (nr. 97) | Mookerheide

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Verdedigingswerk

Die Heumense Schans, ook wel Sterrenschans, is een voormalig verdedigingswerk, gebouwd in de tweede helft van de 17de eeuw in de vorm van een vijfpuntige ster. Je kijkt hier uit over de gevarieerde Heumenoordse bossen.

Adembenemend

Door die fluisterstille bossen wandel je naar de hooggelegen Mookerheide. Daar trek je overheen via piepkleine spoortjes. Vanaf de toppen kijk je uit over dit schitterende heidegebied. Tjonge, veel mooiere uitzichten zul je niet krijgen in Nederland. Adembenemend is het juiste woord.

Groene Wissel Mook-Molenhoek (nr. 97) | Mookerheide

Voor op je bucketlist

Die Mookerheide is zeker ook mooi als hij niet in bloei staat. In het voorjaar schildert bloeiende brem heldergele accenten in het weidse landschap. Half augustus, als de struikheide bloeit, komt dit gebied natuurlijk pas echt goed tot z’n recht. Zet hem alvast op je bucketlist!

Nijmeegse stuwwal

De Mookerheide balanceert op een uitloper van de Nijmeegse stuwwal. Nu en dan vang je ook glimpen op van de zilveren Maas. Een mij onbekend kasteeltje staat fier in de uiterwaarden. In zomer en winter begrazen Drentse heideschapen en Schotse Hooglanders de heide om vergrassing tegen te gaan.

Groene Wissel Mook-Molenhoek (nr. 97) | Mookerheide

Heibel op de heide

Behalve om z’n paarse pracht is de Mookerheide bekend om een beroemde veldslag tussen Hollanders en Spanjaarden (vandaar die Heumense Schans). Het huurlingenleger van Willem van Oranje moest in 1574 het onderspit delven tegen het Spaanse leger. In 1870 werd een massagraf van de gesneuvelden ontdekt. Ook de aanvoerders, de graven Hendrik en Lodewijk van Nassau, broers van Willem de Zwijger bliezen hier hun laatste adem uit.

Jachtslot Mookerheide

Door een afwisseling van bos en landelijk gebied voert de wandeling naar Jachtslot Mookerheide. Idyllisch is het hier, het prachtige witte jugendstil kasteel is omgeven door een weelderig groene tuin vol rododendrons en knotsen van beuken en eiken. Het jachtslot zelf is nog piepjong: het werd in 1902 gebouwd.

Groene Wissel Mook-Molenhoek (nr. 97) | Mookerheide

Dominicanessen & hotel-restaurant

In 1947 werd het aangekocht door de Dominicanessen van Bethanië. De zusters vingen op het landgoed uit huis geplaatste meisjes op en bouwden er ook woningen en een schoolgebouw. In 1986 gaf eigenaar Natuurmonumenten het slot voor 30 jaar in erfpacht uit aan de familie Van Hout. Zij vestigden er een luxe hotel-restaurant.

Heerlijke longdrinks (gaan aan mijn neus voorbij)

Na al die klimmetjes had ik me enorm verheugd op koele longdrinks op het beschaduwde terras van Het Jachtslot. Helaas: het staat compleet leeg (mei 2017). En ik stuit op een relletje dat via dagblad De Gelderlander is uitgevochten.

Groene Wissel Mook-Molenhoek (nr. 97) | Mookerheide

Na 30 jaar gesloten

Voormalig eigenaar Hennie van Hout sloot in april 2017 na 30 jaar de deuren van het hotel-restaurant. Natuurmonumenten wilde de pacht niet meer verlengen. Van Hout: “Ik vraag al jaren om zekerheid, maar die kunnen ze me niet geven. Ik weet niet precies waarom ze niet meer met mij verder willen.”

Natuurmonumenten verbaasd

Natuurmonumenten reageert verbaasd in De Gelderlander: “We zijn al jaren met elkaar in gesprek en hebben uiteindelijk samen besloten te stoppen.” Natuurmonumenten schetst drie hoofdredenen om niet meer met Van Hout in zee te gaan. Kort samengevat: hij is te oud, hij wil de renovatie niet betalen, en de horeca moet laagdrempeliger.

Groene Wissel Mook-Molenhoek (nr. 97) | Mookerheide

Goed nieuws voor wandelaars

Heel rot voor Hennie van Hout dat hij na 30 jaar moest stoppen. Maar laagdrempelige horeca op deze plek is natuurlijk wel goed nieuws voor ons wandelaars. Maakt deze al waanzinnig mooie tocht nog meer de moeite waard.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik gedaan in juni 2017. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Provinciewandelgids Limburg Noord en Midden

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Limburg Noord en Midden van Bart van der Schagt. Met 21 leuke rondwandelingen door de meest buitenlandse wandelprovincie van Nederland. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Limburg!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

De 10 leukste hotels van Limburg!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Limburg. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

Hotels >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
groene wissel mook-10
groene wissel mook-11
groene wissel mook-12
groene wissel mook-13
groene wissel mook-14
groene wissel mook-15
groene wissel mook-16
groene wissel mook-17
groene wissel mook-18
groene wissel mook-19
groene wissel mook-20
groene wissel mook-21
groene wissel mook-22
groene wissel mook-23
groene wissel mook-24
groene wissel mook-25
groene wissel mook-26
groene wissel mook-27
groene wissel mook-28
groene wissel mook-29

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Limburg!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Limburg? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Limburg >>

 

De 10 leukste hotels van Limburg!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Limburg. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

10 leukste hotels van Limburg >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy