De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Bunde (nr. 36) | Geuller- & Bunderbos

Groene Wissel Bunde (nr. 36) | Geuller- & Bunderbos

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling16 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingBunde (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Bekijk wandelgids op Bol.comBekijk wandelgids op Bol.com

Deze schitterende wandeling voert grotendeels door het steilste hellingbos van Nederland: het Bunderbos. En dat zul je weten ook. Er zitten echte kuitenbijtertjes in, die je zelfs niet vaak in de Ardennen treft. En wat ook zo leuk is: het betoverende bos barst van de bruisende bronnen en beekjes. Waterdichte schoenen aan en gaan!

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Donkere Bomen Bos

Het Bunderbos, ik had er nog nooit van gehoord. Klinkt ook een beetje als een bos uit de strips van Olivier B. Bommel. En een Donkere Bomen Bos is het zeker, met een mysterieuze sfeer. Een beetje spannend ook wel, op sommige plekken is het fluisterstil...

Hobbelige paadjes

Na het niet bijster spannende Bunde duik je het dichte Bunderbos in. En gelijk gaat het al op en neer, heen en weer, omhoog en omlaag. Over hobbelige, kronkelige paadjes.

Groene Wissel Bunde (nr. 36) | Geuller- & Bunderbos

Klein Volkje

Zo hobbelig dat ik – terwijl ik kijk of ik een lid van Bommels Kleine Volkje tussen de takken kan ontwaren – een geniepig kuiltje over het hoofd zie en een halve salto maak. En bijna het steilste hellingbos van Nederland afrol. Een salto-bijna-mortale, en dat is geen sprookje.

Limburg aan je voeten

Wat is het hier steil. Af en toe kijk je recht de diepte in. Voor hoogtevrezers misschien wat minder fijn. Maar geweldig leuk voor stoere kerels (m/v) of voor wie z'n conditie op een hoger plan wil tillen. En soms brengt zo'n klim je bij uitzichten die niet te versmaden zijn. Heel Limburg ligt aan je voeten. Schitterend met een zachte G.

Groene Wissel Bunde (nr. 36) | Geuller- & Bunderbos

De ijstijd heeft het gedaan!

Het Bunderbos is eigenlijk niet één bos. Het bestaat uit een serie bossen op de oostelijke helling van het Maasdal. Zoals zoveel heuvels en bergen is het gebied ontstaan in de laatste ijstijd. Zo'n 10.000 jaar geleden namen de stroomsnelheid en de breedte van de Maas fors toe. En de rivier sneed diep in op het glooiende landschap.

Mooiste bronbossen van NL

Het Bunderbos kon altijd gewoon lekker bos blijven: vanwege het weerbarstige reliëf was het geen doen om het te ontginnen voor landbouw of woningbouw. “Daarom liggen hier nu de mooiste bronbossen van ons land”, zo scheppen ze erover op in Limburg.

Groene Wissel Bunde (nr. 36) | Geuller- & Bunderbos

Water & vuursalamander

En ik moet ze gelijk geven: het bos is een lust voor het oog. Uit de vele beekjes en bronnen die je kruist klatert kristalheldere water door verkoelende bossen die bruisen van het leven. Het Bunderbos biedt onderdak aan vele soorten planten en dieren, waaronder de zeer zeldzame vuursalamander.

Gezellige beestenboel

Ook nogal wat andere dieren voelen zich thuis in het zeiknatte bos. De alpenwatersalamander bijvoorbeeld, die het ook goed doet met scrabble. Typerende broedvogels van het Bunderbos zijn ijsvogel, boomvalk en gele kwikstaart. Zoogdieren als ree, vos, steenmarter, bunzing en rosse woelmuis zijn waargenomen. En één van Nederlands oudste dassenburchten is hier gevestigd. Een gezellige beestenboel al met al. Maar vandaag hebben ze zich, zoals altijd, weer goed verstopt tussen het weelderige struikgewas.

Groene Wissel Bunde (nr. 36) | Geuller- & Bunderbos

Spoorlijn Sittard – Maastricht

Wat extra sjeu aan de wandeling geeft: je blijft dicht bij de spoorlijn Sittard – Maastricht, die sinds 1865 dwars door het bos loopt. Af en toe een trein of een boemeltje die hoorbaar maar vaak onzichtbaar het bos doorkruist, het geeft mij een vakantiegevoel. Een fijn on-Nederlands sfeertje hangt hier.

Enge tunneltjes & vleermuizen

Ook leuk: soms daal je af en moet je – samen met een bruisend beekje – door een lang, eng, donker tunneltje het spoor onderdoor. Zo'n plek waar het in de winter volhangt met overwinterende vleermuizen. De zeldzame Brandts-vleermuis bijvoorbeeld. Of de baardvleermuis, de franjestaart, de rosse vleermuis, de laatvlieger en al die andere vliegende-muizen-met-kèkke-namen.

Groene Wissel Bunde (nr. 36) | Geuller- & Bunderbos

Ook leuk in het voorjaar!

Nu in de herfst is het hier schitterend. Maar maak deze tocht vooral ook eens in het voorjaar. Dan moet het hier een ware kleurexplosie zijn met rijkbloeiende sleutelbloem, bosanemoon, speenkruid, daslook en vele andere bijzondere soorten. Ik kom hier zeker nog eens terug!

Provinciewandelgids Limburg Zuid

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Limburg Zuid van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen door de meest buitenlandse wandelprovincie van Nederland. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

De 10 leukste hotels van Limburg!

De 10 leukste hotels van LimburgLekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Limburg. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

10 leukste hotels van Limburg >>

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels, Heuvelland

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>