Groene Wissel Bunde (nr. 36): Geuller- & Bunderbos Groene Wissel Bunde (nr. 36): Geuller- & Bunderbos
Limburg – Groene Wissel – 16km

Groene Wissel Bunde (nr. 36): Geuller- & Bunderbos

Groene Wissel Bunde (nr. 36): Geuller- & Bunderbos Groene Wissel Bunde (nr. 36): Geuller- & Bunderbos
Limburg – Groene Wissel – 16km

Groene Wissel Bunde (nr. 36): Geuller- & Bunderbos

Deze schitterende wandeling voert grotendeels door het steilste hellingbos van Nederland: het Bunderbos. En dat zul je weten ook. Er zitten echte kuitenbijtertjes in, die je zelfs niet vaak in de Ardennen treft. En wat ook zo leuk is: het betoverende bos barst van de bruisende bronnen en beekjes. Waterdichte schoenen aan en gaan!

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Prachtige hellingbossen
  • Vergezichten
  • Wild spotten
  • Leuke kleine paadjes
  • Heel veel bloemen
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Donkere Bomen Bos

Het Bunderbos, ik had er nog nooit van gehoord. Klinkt ook een beetje als een bos uit de strips van Olivier B. Bommel. En een Donkere Bomen Bos is het zeker, met een mysterieuze sfeer. Een beetje spannend ook wel, op sommige plekken is het fluisterstil...

Hobbelige paadjes

Na het niet bijster spannende Bunde duik je het dichte Bunderbos in. En gelijk gaat het al op en neer, heen en weer, omhoog en omlaag. Over hobbelige, kronkelige paadjes.

Groene Wissel Bunde (nr. 36) | Geuller- & Bunderbos

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Klein Volkje

Zo hobbelig dat ik – terwijl ik kijk of ik een lid van Bommels Kleine Volkje tussen de takken kan ontwaren – een geniepig kuiltje over het hoofd zie en een halve salto maak. En bijna het steilste hellingbos van Nederland afrol. Een salto-bijna-mortale, en dat is geen sprookje.

Limburg aan je voeten

Wat is het hier steil. Af en toe kijk je recht de diepte in. Voor hoogtevrezers misschien wat minder fijn. Maar geweldig leuk voor stoere kerels (m/v) of voor wie z'n conditie op een hoger plan wil tillen. En soms brengt zo'n klim je bij uitzichten die niet te versmaden zijn. Heel Limburg ligt aan je voeten. Schitterend met een zachte G.

Groene Wissel Bunde (nr. 36) | Geuller- & Bunderbos

De ijstijd heeft het gedaan!

Het Bunderbos is eigenlijk niet één bos. Het bestaat uit een serie bossen op de oostelijke helling van het Maasdal. Zoals zoveel heuvels en bergen is het gebied ontstaan in de laatste ijstijd. Zo'n 10.000 jaar geleden namen de stroomsnelheid en de breedte van de Maas fors toe. En de rivier sneed diep in op het glooiende landschap.

Mooiste bronbossen van NL

Het Bunderbos kon altijd gewoon lekker bos blijven: vanwege het weerbarstige reliëf was het geen doen om het te ontginnen voor landbouw of woningbouw. “Daarom liggen hier nu de mooiste bronbossen van ons land”, zo scheppen ze erover op in Limburg.

Groene Wissel Bunde (nr. 36) | Geuller- & Bunderbos

Water & vuursalamander

En ik moet ze gelijk geven: het bos is een lust voor het oog. Uit de vele beekjes en bronnen die je kruist klatert kristalheldere water door verkoelende bossen die bruisen van het leven. Het Bunderbos biedt onderdak aan vele soorten planten en dieren, waaronder de zeer zeldzame vuursalamander.

Gezellige beestenboel

Ook nogal wat andere dieren voelen zich thuis in het zeiknatte bos. De alpenwatersalamander bijvoorbeeld, die het ook goed doet met scrabble. Typerende broedvogels van het Bunderbos zijn ijsvogel, boomvalk en gele kwikstaart. Zoogdieren als ree, vos, steenmarter, bunzing en rosse woelmuis zijn waargenomen. En één van Nederlands oudste dassenburchten is hier gevestigd. Een gezellige beestenboel al met al. Maar vandaag hebben ze zich, zoals altijd, weer goed verstopt tussen het weelderige struikgewas.

Groene Wissel Bunde (nr. 36) | Geuller- & Bunderbos

Spoorlijn Sittard – Maastricht

Wat extra sjeu aan de wandeling geeft: je blijft dicht bij de spoorlijn Sittard – Maastricht, die sinds 1865 dwars door het bos loopt. Af en toe een trein of een boemeltje die hoorbaar maar vaak onzichtbaar het bos doorkruist, het geeft mij een vakantiegevoel. Een fijn on-Nederlands sfeertje hangt hier.

Enge tunneltjes & vleermuizen

Ook leuk: soms daal je af en moet je – samen met een bruisend beekje – door een lang, eng, donker tunneltje het spoor onderdoor. Zo'n plek waar het in de winter volhangt met overwinterende vleermuizen. De zeldzame Brandts-vleermuis bijvoorbeeld. Of de baardvleermuis, de franjestaart, de rosse vleermuis, de laatvlieger en al die andere vliegende-muizen-met-kèkke-namen.

Groene Wissel Bunde (nr. 36) | Geuller- & Bunderbos

Ook leuk in het voorjaar!

Nu in de herfst is het hier schitterend. Maar maak deze tocht vooral ook eens in het voorjaar. Dan moet het hier een ware kleurexplosie zijn met rijkbloeiende sleutelbloem, bosanemoon, speenkruid, daslook en vele andere bijzondere soorten. Ik kom hier zeker nog eens terug!

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik gedaan in oktober 2016. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Provinciewandelgids Limburg Zuid

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Limburg Zuid van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen door de meest buitenlandse wandelprovincie van Nederland. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Limburg!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

De 10 leukste hotels van Limburg!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Limburg. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

Hotels >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
groene wissel bunde-10
groene wissel bunde-11
groene wissel bunde-12
groene wissel bunde-13
groene wissel bunde-14
groene wissel bunde-15
groene wissel bunde-17
groene wissel bunde-18
groene wissel bunde-19
groene wissel bunde-20
groene wissel bunde-21
groene wissel bunde-22
groene wissel bunde-23
groene wissel bunde-24
groene wissel bunde-25
groene wissel bunde-26
groene wissel bunde-27
groene wissel bunde-28
groene wissel bunde-29
groene wissel bunde-30

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Limburg!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Limburg? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Limburg >>

 

De 10 leukste hotels van Limburg!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Limburg. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

10 leukste hotels van Limburg >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy