Leuke, pittige wandeling van het pittoreske Ransdorp (mooie stompe toren!) naar Amsterdam-Noord. Over modderige paadjes stamp je dwars door weilanden. Koeien komen je besnuffelen terwijl je over wankele plankjes slootjes-met-kroos oversteekt. Is dit nog wel Amsterdam? Jazeker: ook dit is Amsterdam.
Dit is etappe 2 uit de wandelgids ‘Buiten de binnenstad van Amsterdam’. In deze gids beschrijft routemaker Alex Buis een langeafstandswandeling van 227 kilometer in 14 etappes. Bijna een half Pieterpad lang dus, maar dan binnen de stadsgrenzen van de hoofdstad. De eerste drie etappes wandelde ik in 2015. In 2021 heb ik het pad weer opgepakt met de superleuke etappe 4.
Dat Ransdorp, dat is een heel mooi dorpje waar de tijd stil heeft gestaan. Houten huisjes langs een klinkerstraat. Slootjes met dobberende bootjes en witte ophaalbruggetjes. Een dorpskroeg die op deze vrijdagochtend natuurlijk gesloten is. En vooral: een zeer markante toren die van heinde en ver reclame maakt voor Ransdorp.
Ransdorp was ook geliefd bij schilder Rembrandt. Vanwege de prachtige lichtval, maar ook omdat hij er een liefje had: Geertje. Rembrandt had 7 jaar een verhouding met haar. Geertje was “klein van stuk maar welgemaakt van wezen en poezel van lichaam”. Zeg maar een lekker ding. Later kregen ze mot en liet Rembrandt haar opsluiten in een tuchthuis voor vrouwen. Love is a battlefield.
Buiten Ransdorp ben je gelijk op het platteland. Je wandelt door veenweidelandschap met zijn koeien, vogels, slootjes en weidse uitzichten over het Markermeer. Hoe Hollands wil je het hebben?
Tot Holysloot gaat de route over asfalt. Gelukkig komt daar weinig verkeer overheen. Holysloot, ook al zo'n prachtig dorpje. Wat een rust! En wat een gekke naam eigenlijk. Maar aan de plaatselijke sloot is niks heiligs. De naam betekent zoiets als 'laaggelegen gebied aan een sloot'.
Holysloot is ook een heel oud dorpje: de eerste bekende vermelding dateert uit de dertiende eeuw, toen graaf Floris V privileges verleende aan "die van Ransdorp en Hoolesloot". Aan het begin van het dorp heb je trouwens het leuke Drink & Eetlokaal Het Schoolhuis, met een sympathieke eigenaar en eigengemaakte taart.
Langs een hobbelig klinkerweggetje met houten huisjes verlaat je het dorp. Opeens sta je middenin de weilanden. Over smalle modderige paadjes loop je langs sloten, die je hier en daar via krakkemikkige bruggetjes over moet. Trek waterdichte schoenen aan!
Dan volgt een heerlijk stuk over de dijk langs het IJsselmeer. Weidse uitzichten, dobberende watervogels, wapperende zeilboten. In de verte een wazige Rembrandtoren. De flats van Almere rijzen als kwaaie fata morgana's uit het water.
Het 13de eeuwse gehuchtje Uitdam, schitterend gelegen in de oksel van de dijk, is de volgende stop. Hier kun je lekker zitten op stoeltjes en dromerig uitkijken over eindeloos water.
Via rustige weggetjes loop je weer terug naar het oosten. Monumentale boerderijen, horizon die slechts wordt onderbroken door dichtbije koeien-met-horens en kerktorentjes aan de einder. Toch is het wandelen hier wat eentonig en al dat asfalt knaagt je knieën aan gort.
Gelukkig wacht je nog een mooi onverhard stuk door de Volgermeerpolder. In de jaren 80 van de vorige eeuw lag hier de grootste gifbelt van Nederland. Een enorm gifschandaal volgde. Tienduizenden vaten chemisch afval hebben ze hier gedropt, waaronder het kankergoedje dioxine. Amsterdamse ambtenaren wisten ervan, maar knepen hun oogjes toe.
Toen ontstond het plan om de gifbelt om te toveren tot natuurgebied. Het gif werd ingekapseld en daarboven mag de natuur z'n heerlijke gang gaan. Zo'n 15 km kade werd aangelegd waardoor natte gebiedjes zijn ontstaan die wel wat weg hebben van sawa's: de bekende Indonesische rijstvelden met lage lemen walletjes.
De vogels lappen het gif aan hun laars, want het wemelt er van de ganzen, zwanen en weidevogels. Plots zie ik een ijsvogel wegvliegen. Felblauwe flits over het water. Schitterend gezicht.
Deze wandeling heb ik gedaan in 2015. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.