Van het pittoreske dorpje Goedereede wandel je naar de haven van Stellendam, waar je zeelucht kunt opsnuiven terwijl je visserskotters bekijkt. Dan dwingen de machtige spuisluizen van de Haringvlietdam bewondering af, ze staan ook bekend als ‘de kraan van Europa’. Weidse uitzichten over het Haringvliet verruil je even later voor strand en duinen. Veel stappen gaan over asfalt.
In de vroege ochtendzon ligt Goedereede er nog mooier bij dan gisteravond toen de zonsondergang een gouden gloed over het dorpje drapeerde. De klok- en halsgevels van de 16de eeuwse panden aan de markt schurken aan tegen het statige voormalig raadhuis en de oude pastorie waar de latere paus Adrianus VI woonde. Daarachter verrijst de domtoren, die nog tot 1912 als vuurtoren dienstdeed, waarvoor zelfs echte vuren werden gestookt.
Het haventje, het marktplein en de smalle, beklinkerde straten met scheefgezakte huisjes zijn vrijwel uitgestorven. Met een beetje fantasie zou je je kunnen voorstellen dat de klok hier ergens in een vroegere eeuw is stilgezet. Moet je natuurlijk wel alle geparkeerde auto’s even wegdenken.
Het is lastig wegstappen uit deze idylle. De eerste kilometers gaan langs de Nieuwe Waterweg. Het kanaal oogt nu iel, maar werd ooit bevaren door grote koopvaardijschepen en vissersboten voordat grote hoeveelheden rivierslib voor noodlottige verzanding zorgde. Het aardige traject, weliswaar over een fietspad, leidt je naar het dorpje Havenhoofd.
Tot de afsluiting van het Haringvliet in 1970 vormde dit de toegangspoort tot de haven van Goedereede, dat door die verzanding niet langer bereikbaar was voor grote boten. Op de kademuur herinnert het beeld van een visserman met een grote mand op zijn schouders aan de wijze waarop nog tot 1950 vis aan wal werd gebracht.
Inmiddels is het ook hier uitgestorven. Wat meer leven in de brouwerij vind je pas verderop, in de havens van Stellendam, die je bereikt via een mooi pad over een grasdijk – een van de weinige onverharde kilometers van vandaag.
Hier in Stellendam kun je visserskotters bewonderen, en zelfs een vers visje verschalken in een van de eettentjes aan de haven. Zo’n vissershaven is altijd gevuld met de meest wonderlijke voorwerpen. Oude visnetten, enorme rollen met scheepstouw, roestige kettingen en ankers – een kleurrijke geheel.
Langs een drukke weg koers je nu af op de Haringvlietdam, maar om moed te verzamelen kan het een idee zijn om koffie met appeltaart te gaan eten bij restaurant Zoet en Zout, ideaal gelegen aan het Haringvliet. Een uitstekend gekozen naam, want het Haringvliet is weliswaar afgesloten van de zee, maar er kan toch zout water in en uit dankzij de spuisluizen. De (zoete) appeltaart is trouwens niet te versmaden, evenmin als het uitzicht vanaf het ruime terras.
Van dat uitzicht kun je ook genieten terwijl je wandelt over de dam die het Haringvliet sinds 1970 afsluit, in het kader van de Deltawerken. De afsluiting is niet volledig: een indrukwekkend stelsel van sluizen reguleert de waterstromen. Bij storm of hoogwater sluiten ze het Haringvliet af, en bij overvloedig rivierwater in Maas en Rijn gaan ze juist op een kier. Ook bij extreme droogte gaan ze dicht, om zoet rivierwater vast te houden.
Hier kijk je ver over het brakke water, heel in de verte zie je het eiland Tiengemeten, waar je trouwens ook mooi kunt wandelen (bekijk een mooie wandeling op Tiengemeten). De voormalige zeearm van de Noordzee heet trouwens niet voor niets Haringvliet: vroeger wemelde het hier van de jonge haringen. Haring wordt weliswaar op zee geboren, maar de larve trekt richting de voedselrijke kustwateren en de overgang tussen zoet en zout water om op te groeien. De volwassen haringen trekken weer naar de zee om te paaien.
Je keert je rug naar het water, steekt de weg onderdoor en dan verandert de tocht in een strandwandeling. Leuk om even langs de vloedlijn te lopen, krijsende meeuwen verjagend. Het Kustpad trekt de duinen in, die hier bijzonder stil zijn. Rode besjes en duindoorn zetten het gebied in herfsttooi.
Asfalt neemt het weer over, en nu is het een kwestie van uitlopen tot de bushalte in Rockanje. Omdat er een loos half uur overschiet voor de bus arriveert, doorkruis ik het dorp met de bijzondere naam, tevergeefs op zoek naar een oud centrum. De Nederlands Hervormde Kerk is aardig, en staat ook op de lijst van Rijksmonumenten, maar pittoresk als in Goedereede wordt het nergens.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.