Nederlands Kustpad: Domburg - Neeltje Jans (etappe 4) Nederlands Kustpad: Domburg - Neeltje Jans (etappe 4)
Zeeland – Nederlands Kustpad – 26km

Nederlands Kustpad: Domburg - Neeltje Jans (etappe 4)

Nederlands Kustpad: Domburg - Neeltje Jans (etappe 4) Nederlands Kustpad: Domburg - Neeltje Jans (etappe 4)
Zeeland – Nederlands Kustpad – 26km

Nederlands Kustpad: Domburg - Neeltje Jans (etappe 4)

De indrukwekkende Oosterscheldekering is het hoogtepunt van deze etappe van het Kustpad. Maar starten in het leuke dorpje Dombug is zeker ook niet verkeerd. En dan krijg je nog Kasteel Westhove en het unieke eikenbos Mantinge op je pad. Ook saaiere stukken, dat wel.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Kuur- en badplaats Domburg
  • Imposante Oosterscheldekering
  • Fraaie vergezichten over strand en zee
  • Kasteel Westhove
  • Manteling van Walcheren: uniek eikenbos
  • Ook saaiere delen over asfalt
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Domburgsche Bier- en Melksalon

Bij de Domburgsche Bier- en Melksalon is het ‘s ochtends vroeg goed biologisch ontbijten met vriendelijke bediening. Daarna volgt een steile klim naar de hooggelegen boulevard. Terwijl op het strand de eerste kleurige parasols en windschermen alweer worden opgezet – september biedt fraai nazomerweer – wandel ik langs het markante Badpaviljoen, riant gelegen aan zee.

Nederlands Kustpad: Domburg - Neeltje Jans (etappe 4)

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Lezende heren, kletsende dames

Dit rijksmonument in neorenaissance-stijl is gebouwd in 1889. Destijds kon je er concerten en dansavonden bijwonen. Heren kwamen er om te lezen en te biljarten, dames om de laatste roddels door te nemen in de damessalon. Het is een van de gebouwen die herinneren aan het rijke kuurverleden van Domburg.

Nederlands Kustpad: Domburg - Neeltje Jans (etappe 4)

Kunstenaarsdorp

Domburg is de oudste badplaats aan de Walcherse kust. Begin 20e eeuw streek hier ook een kunstenaarskolonie neer, met grote namen als Piet Mondriaan en Jan Toorop. Zij woonden en werkten in Domburg en lieten zich inspireren door het Zeeuwse licht en de weidse vergezichten.

Nederlands Kustpad: Domburg - Neeltje Jans (etappe 4)

Heilzame Zeebadplaats

Gezond is het hier ook, want sinds 2013 mag Domburg het predicaat 'Heilzame Zeebadplaats' dragen. Dat het in Domburg goed toeven is, wisten ze hier trouwens al heel lang. De beau monde kwam hier in de 19de eeuw heen om te kuren, Domburg was destijds een mondaine badplaats. En er is zelfs een badhuis uit de Romeinse tijd gevonden.

Nederlands Kustpad: Domburg - Neeltje Jans (etappe 4)

Manteling van Walcheren

Na de boulevard verruil je zee en strand voor de intieme bossen van ‘De Manteling van Walcheren’: een verzameling buitenplaatsen met behalve bos ook duinen, statige lanen en slingerpaadjes. Van de 17e tot de 19e eeuw woonde de Middelburgse elite hier in de zomer.

Nederlands Kustpad: Domburg - Neeltje Jans (etappe 4)

Eikenbos aan zee

Een uniek bos, want vrijwel nergens anders in Europa groeien loofbomen zó dicht bij de kust. Je vindt er ook een van de weinige eikenbossen direct aan zee. Het bos werd aangeplant om Walcheren te beschermen tegen ijskoude zeewind. Let op de bomen die door die wind typische vormen hebben gekregen en op hun oude dag soms ook een steuntje nodig hebben.

Nederlands Kustpad: Domburg - Neeltje Jans (etappe 4)

Kasteel Westhove

De bossen openen zich en je staat opeens oog in oog met Kasteel Westhove. Ooit is het een machtig kasteel geweest, maar van het oorspronkelijke middeleeuwse slot uit 1300 is weinig meer over. Het bouwwerk is vele malen flink toegetakeld en weer opgebouwd. Nu fungeert het als Stayokay-hostel, dus voor een klein bedrag kun je je een nachtje kasteelheer wanen.

Nederlands Kustpad: Domburg - Neeltje Jans (etappe 4)

Strandwandeling

Nu volgt een wat minder traject, vaak over asfalt- en klinkerweggetjes. Die moet ik vandaag delen met een flinke stoet e-bikers, vooral ouderen en Duitse toeristen. Het weggetje buigt af naar het noorden door duingebied Oranjezon en koerst weer af op het strand dat hier ontzettend breed is. Een paar kilometer verandert het Kustpad in een strandwandeling. Stranddouches waar je ook vers water kunt tappen zijn welkom op deze warme dag.

Nederlands Kustpad: Domburg - Neeltje Jans (etappe 4) Nederlands Kustpad: Domburg - Neeltje Jans (etappe 4) Nederlands Kustpad: Domburg - Neeltje Jans (etappe 4)

Deltawerken

Na het mulle strand volgen wederom kilometers over het asfalt van de Veerse Dam, waarbij je aan je linkerhand uitkijkt over zee en aan je rechter over het Veerse Meer. De dam verbindt Walcheren met Noord-Beveland en is onderdeel van de grootschalige Deltawerken die Nederland na de Watersnoodramp van 1953 moeten beschermen tegen overstromingen.

Nederlands Kustpad: Domburg - Neeltje Jans (etappe 4)

Oosterscheldekering

Helaas werden hierbij diverse zeearmen afgesneden van zee, waardoor zoetwatermeren ontstonden. Dat het ook anders kan, bewijst het hoogtepunt van deze etappe dat zich nu voor je uitstrekt: de Oosterscheldekering.

Nederlands Kustpad: Domburg - Neeltje Jans (etappe 4)

63 enorme schuiven

Je wandelt over de imposante zeekering met 63 enorme schuiven die het zeewater doorlaten. In geval van nood – bij een waterstand van 3 meter boven NAP – laten ze de schuiven zakken. Zo is de Oosterschelde goed beschermd maar blijft het toch een gebied met een zoutwatermilieu, met mossel- en oesterteelt en met getijdewerking.

Nederlands Kustpad: Domburg - Neeltje Jans (etappe 4)

Vijf stormvloedkeringen

Alles bij elkaar zijn de Deltawerken Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen de woeste oprispingen van de zee. De uitvoering nam 43 jaar in beslag. Zes dammen, vijf stormvloedkeringen, twee sluizen en vijf miljard euro verder is Nederland goed beschermd tegen hoogwater. Voorlopig tenminste. Of het genoeg is, zal de toekomst uitwijzen.

Nederlands Kustpad: Domburg - Neeltje Jans (etappe 4)

Natuurgebied Neeltje Jans

Over een brede plak asfalt gaan je stappen nu. Nog even schiet je de onverharde slingerpaadjes in van het ruige natuurgebied op Neeltje Jans. Ooit was dit een zandplaat in de monding van de Oosterschelde. Door het op te hogen fungeerde het als werkeiland voor de Oosterscheldekering.

Nederlands Kustpad: Domburg - Neeltje Jans (etappe 4)

Sprinten naar de bus

Mulle zandpaadjes voeren je naar het eindpunt van deze etappe, althans volgens de gps-track van Wandelnet die oplost in the middle of nowhere. Onverwachts helaas, want ik dacht ruim op tijd bij de bushalte te eindigen. Die ligt helaas zo’n 800 meter verderop. En dat betekent: een sprintje trekken, want de bus gaat maar één keer per uur. Op het nippertje haal ik hem. Mijn gps-track leidt je trouwens wél naar de bushalte 😉

 

Fraaie wandelgids voor het Kustpad

Het Nederlands Kustpad wandelen wordt een feestje met de mooie routegids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Kustpad Deel 1 Zeeland – Zuid-Holland >>

 

 

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T5, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
kustpad-domburg-neeltje-jans-10
kustpad-domburg-neeltje-jans-11
kustpad-domburg-neeltje-jans-12
kustpad-domburg-neeltje-jans-13
kustpad-domburg-neeltje-jans-14
kustpad-domburg-neeltje-jans-15
kustpad-domburg-neeltje-jans-16
kustpad-domburg-neeltje-jans-17
kustpad-domburg-neeltje-jans-18
kustpad-domburg-neeltje-jans-19
kustpad-domburg-neeltje-jans-20
kustpad-domburg-neeltje-jans-21
kustpad-domburg-neeltje-jans-22
kustpad-domburg-neeltje-jans-23
kustpad-domburg-neeltje-jans-24
kustpad-domburg-neeltje-jans-25
kustpad-domburg-neeltje-jans-26
kustpad-domburg-neeltje-jans-27
kustpad-domburg-neeltje-jans-28
kustpad-domburg-neeltje-jans-29
kustpad-domburg-neeltje-jans-30
kustpad-domburg-neeltje-jans-31

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Zeeland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Zeeland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Zeeland >> 

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy