Nederlands Kustpad: Cadzand-Bad - Vlissingen (etappe 2) Nederlands Kustpad: Cadzand-Bad - Vlissingen (etappe 2)
Zeeland – Nederlands Kustpad – 16km

Nederlands Kustpad: Cadzand-Bad - Vlissingen (etappe 2)

Nederlands Kustpad: Cadzand-Bad - Vlissingen (etappe 2) Nederlands Kustpad: Cadzand-Bad - Vlissingen (etappe 2)
Zeeland – Nederlands Kustpad – 16km

Nederlands Kustpad: Cadzand-Bad - Vlissingen (etappe 2)

Een lenteweek was voorspeld, maar de zonnigste provincie van Nederland schotelt vandaag regen en ijzige wind voor. Die krijgen goed vat op de wandelaar, want veel beschutting krijg je niet langs de kustlijn van Zeeuws-Vlaanderen. Hoogtepunt is de Verdronken Zwarte Polder, een intiem natuurgebied met verscholen paadjes. Taaie kilometers over asfaltfietspaden krijg je ook.

Aan de wandel
  • 16km (exclusief bootvaart van 7km)
  • Nederlands Kustpad
  • Cadzand-Bad (bushalte)
  • Frankwandelt-rating: 66/100
  • Naar routebeschrijving

Mijn GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Uitzichten over strand en zee
  • Verdronken Zwarte Polder
  • Leuke duinpaadjes
  • Veel strandtenten onderweg
  • Ook veel taaie kilometers
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Te lange etappe

Nog een klacht: de etappe die Wandelnet bedacht heeft, is te lang: bijna 30 kilometer. Een flinke verkoudheid dwingt me hem te splitsen en vandaag van Cadzand-Bad naar Vlissingen te lopen/varen. Zo’n 16 snotterige wandelkilometers zijn echt genoeg. De resterende 13 kilometer van Vlissingen naar Zoutelande wandel ik dan de volgende keer. Betere afstanden, en ook nog logischer, omdat Vlissingen met z’n treinstation goed bereikbaar is.

Langste zeeboulevard van NL

Op pad dan maar, met tegenwind langs de boulevard van Cadzand-Bad. Op wat hondenuitlaters na is het strand verlaten. Weer voor een wandeling is het vandaag helemaal niet. Voordeel bij een nadeel: het is lekker stil langs de Westerschelde, waardoor ik de langste zeeboulevard van Nederland bijna voor mezelf heb.

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Veel strandtenten

Grote schepen passeren aan de horizon, en soms heel dichtbij. Over de zee hangt een grauwsluier, de lucht erboven is loodgrijs, de noordwesten wind scrubt m’n gezicht met regen. Die mix maakt het wel heel verleidelijk om een van de vele strandtenten op te zoeken voor een koffie verkeerd. De eigenaresse en ik zijn het roerend met elkaar eens: het weer valt weer eens zwaar tegen.

Vakantie-eiland

Op zo’n dag als vandaag lijken die vele strandtenten nogal overdone. Maar kom je hier op een zonnige zomerdag, dan zijn boulevard en strand afgeladen met honderdduizenden vakantiegangers die hier jaarlijks naartoe trekken voor zon, zee en strand.

Fotogenieke paalhoofden

Als je ogen toch over het strand dwalen, let dan even op de vele golfbrekers. De Zeeuwen breken de golven niet alleen met doodlopende paden van zwarte keien, maar ook met rijen houten palen die aan weerszijden van de keienpaden zijn geplaatst. Paalhoofden heten dit soort golfbrekers, en ze laten de golven spectaculair uit elkaar spatten. Fotografen weten er wel raad mee.

Keizer Karel V

Hier in Zeeland gaan ze de golven al een half millennium lang met paalhoofden te lijf. Keizer Karel V kwam destijds nog speciaal over om de eerste 22 paalgolfbrekers op Walcheren te aanschouwen. Inmiddels telt Zeeland er ruim 200. Omdat ze zo karakteristiek zijn voor de Zeeuwse kustlijn, behoren ze tot het cultureel erfgoed van de provincie.

Verdronken Zwarte Polder

Het Kustpad verlaat de boulevard en trekt een fraai natuurgebied in: de Verdronken Zwarte Polder, onderdeel van Natura 2000-gebied ‘Westerschelde en Saeftinghe’. Verscholen paadjes bieden beschutting tegen de wind, en langs het pad vind je ware bloembedden. Een hap nemend van wilde winterpostelein – bomvol vitamine C – schrik ik een koppeltje winterkoninkjes op. Toeval of staat dit groentetje ook op hun menu?

Zeldzame planten

De naam van deze polder komt niet uit de lucht vallen: de Zwarte Polder die hier in 1623 was aangelegd, overstroomde in 1802 tijdens een stormvloed. Dat hebben ze toen maar zo gelaten. Zout zeewater stroomt bij springtij dit gebied binnen, waardoor kreken, slikken en schorren zijn ontstaan. Zeldzame planten vind je hier, en het is een broedgebied voor nachtegaal, roodborsttapuit, strandplevier en scholekster.

Kleine Polder

Taaie kilometers volgen als je een omweg neemt rond de Kleine Polder. Via een trekpontje steekt de route een kreek over. En dan wandel je een paar kilometer over een saai asfaltfietspad. Leuk is weer wel dat dichter en politicus Jacob Cats – “Kinderen zijn hinderen, zei vader Cats” – aan de wieg heeft gestaan van deze polder.

Zwarte Gat

Even later doorkruis je een gloednieuw natuurgebied, de Waterdunen, dat in 2022 is aangelegd. Het is een nogal kale vlakte maar even verder wordt het gelukkig mooier als je een waterrijk gebied binnenloopt, rondom een zilte kreek die luistert naar de naam Zwarte Gat. Extreem veel vogelkijkschermen doen vermoeden dat je hier zowel bijzondere vogels als veel vogelspotters kunt spotten. En verdraaid, verderop roert een eenzame lepelaar met z’n snavel door het water.

Skyline van Vlissingen

Je koerst weer aan op de Westerschelde, waar je vanaf de hooggelegen duinen goed zicht krijgt op het scheepsverkeer. In de verte, aan de overzijde van de Westerschelde, schemert de skyline van Vlissingen. En links daarvan zie je de hoge duinen die je gaat beklimmen als je deze etappe volgt tot Zoutelande. Maar dat deel bewaar ik voor een volgende keer.

 

Fraaie wandelgids voor het Kustpad

Het Nederlands Kustpad wandelen wordt een feestje met de mooie routegids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Kustpad Deel 1 Zeeland – Zuid-Holland >>

 

 

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T5, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
kustpad-cadzand-vlissingen-etappe-2-010
kustpad-cadzand-vlissingen-etappe-2-011
kustpad-cadzand-vlissingen-etappe-2-012
kustpad-cadzand-vlissingen-etappe-2-013
kustpad-cadzand-vlissingen-etappe-2-014
kustpad-cadzand-vlissingen-etappe-2-015
kustpad-cadzand-vlissingen-etappe-2-016
kustpad-cadzand-vlissingen-etappe-2-017
kustpad-cadzand-vlissingen-etappe-2-018
kustpad-cadzand-vlissingen-etappe-2-019
kustpad-cadzand-vlissingen-etappe-2-020
kustpad-cadzand-vlissingen-etappe-2-021
kustpad-cadzand-vlissingen-etappe-2-022
kustpad-cadzand-vlissingen-etappe-2-023
kustpad-cadzand-vlissingen-etappe-2-024
kustpad-cadzand-vlissingen-etappe-2-025
kustpad-cadzand-vlissingen-etappe-2-026
kustpad-cadzand-vlissingen-etappe-2-027
kustpad-cadzand-vlissingen-etappe-2-028
kustpad-cadzand-vlissingen-etappe-2-029
kustpad-cadzand-vlissingen-etappe-2-030

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Zeeland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Zeeland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Zeeland >> 

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy