Nederlands Kustpad: Brielle - Maassluis (etappe 10) Nederlands Kustpad: Brielle - Maassluis (etappe 10)
Zeeland – Nederlands Kustpad – 19km

Nederlands Kustpad: Brielle - Maassluis (etappe 10)

Nederlands Kustpad: Brielle - Maassluis (etappe 10) Nederlands Kustpad: Brielle - Maassluis (etappe 10)
Zeeland – Nederlands Kustpad – 19km

Nederlands Kustpad: Brielle - Maassluis (etappe 10)

Het duurt lang, te lang voordat het een beetje mooi wordt op deze etappe. Bijna 12 kilometer baan je je een weg door saai landschap met een wirwar van wegen, bruggen, tunnels, betonconstructies en zicht op zware industrie. Dan komt Maassluis in beeld, een schilderachtig havenstadje vol historie. De laatste kilometers gaan dwars door weilanden, waar wind en regen goed vat krijgen op de wandelaar.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Brielle: fraai vestingstadje
  • Windscherm Calandbrug: Betonprijs
  • Havens van Maassluis
  • Maasland: beschermd dorpsgezicht
  • Te veel saaie en taaie kilometers
  • Nogal wat horizonvervuiling
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Ondergekalkte ramen

Start je in het historisch centrum van Brielle, dan pak je nog even wat leuke kronkels door het oude binnenstadje mee. Genieten gaat lastig vandaag: een ijzige wind jaagt me voort door de klinkerstraten met oude geveltjes. Veel ramen zijn ondergekalkt met leuzen. “Een traditie die hoort bij onze 1 april-viering”, vertelt een oude dame die uit een van de huisjes stapt.

Nederlands Kustpad: Brielle - Maassluis (etappe 10) Nederlands Kustpad: Brielle - Maassluis (etappe 10)

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Geuzen en Spanjaarden

Deze 1 april was drukker dan ooit, vertelt de inwoonster. Met festiviteiten die Brielle voor een dagje terugplaatsten naar de tijd van de bevrijding, op 1 april 1572. En dus krioelde het plaatsje die dag van als Geuzen en Spanjaarden verklede bewoners, die met elkaar de strijd aangingen. Moet jij eens raden wie gewonnen heeft.

Nederlands Kustpad: Brielle - Maassluis (etappe 10)

Meestertje & Molenwiek

Verderop ontvlucht ik voor even de gevoelstemperatuur van 3 graden Celsius bij (warme) meesterbakker Voskamp waar ik broodjes voor onderweg insla: een Meestertje en een Molenwiek. Maar nu moet jullie verslaggever toch echt op pad. Asfaltweggetjes en later een fietspad nemen de wandelaar mee door landschap dat je met geen mogelijkheid mooi zou kunnen noemen. Schoorsteenpijpen hier, windmolens daar. Een plezierboothaventje naast een hondenlosloopgebied, recreatiegras naast een bedrijventerrein. En dat gaat kilometers lang zo door.

Nederlands Kustpad: Brielle - Maassluis (etappe 10)

Betonprijs 1985

Dan verandert het landschap, maar helaas niet ten goede. Het Kustpad baant zich een weg door een wirwar van snelwegen, tunnels, bruggen, somber binnenwater, betonnen constructies. Maar lelijk kan soms toch bijzonder zijn. Het opvallende windscherm bij de Calandbrug, een stalen hefbrug waar je overheen wandelt, heeft in 1985 de Betonprijs gewonnen, vertelt een verscholen bordje.

Nederlands Kustpad: Brielle - Maassluis (etappe 10) Nederlands Kustpad: Brielle - Maassluis (etappe 10)

Varen over de Scheur

Pas na 12 kilometer keert het tij: het pittoreske havenstadje Maassluis komt in zicht vanaf de veerpont over de Scheur, een korte rivier tussen de Nieuwe Maas en de Nieuwe Waterweg. Overigens kun je op de veerpont met je pinpas betalen, 66 cent voor een voetganger.

Nederlands Kustpad: Brielle - Maassluis (etappe 10) Nederlands Kustpad: Brielle - Maassluis (etappe 10)

Stoomsleepboot Furie

Het winderige vaartochtje brengt je in de mooie haven van Maassluis. Langs historische schepen en 17de eeuwse grachtenpanden gaan de stappen. Let even op stoomsleepboot Furie, waar je langsloopt. Dit schip sleepte jarenlang houtvlotten over de Oostzee. In 1976 kocht de AVRO het schip voor een rol in televisieserie Hollands Glorie.

Nederlands Kustpad: Brielle - Maassluis (etappe 10)

Sleepboothavenstad

Maassluis staat bekend als ‘sleepboothavenstad’ van Nederland met een rijke maritieme historie, waarover je meer te weten komt in het Nationaal Sleepvaart Museum. Na de haven wandel je door de pittoreske binnenstad waar je volop aangename horeca vindt.

Nederlands Kustpad: Brielle - Maassluis (etappe 10)

Monumentaal Maasland

Weer moet je een ruime kilometer doorbijten over een fietspad langs de trekvaart. Die neemt je mee snelweg A20 onderdoor. Heel mooi is het allemaal niet, al doet De Wippersmolen uit 1726 z’n best er nog wat van te maken. Gelukkig zet even later het dorpje Maasland z’n beste beentje voor: je wandelt over de klinkers van de Burgemeester van der Lelykade, met monumentale grachtenpanden, een grutterijmuseum, een boogbruggetje en drie raamkatten die je in de gaten houden.

Nederlands Kustpad: Brielle - Maassluis (etappe 10) Nederlands Kustpad: Brielle - Maassluis (etappe 10) Nederlands Kustpad: Brielle - Maassluis (etappe 10)

Geschiedenis van het kruidenierschap

Uit de wind voor Museum de Schilpen verschalk ik eindelijk Molenwiek en Meestertje die ik bij meesterbakker Voskamp in Brielle op de kop had getikt. Intussen lezend dat het (gesloten) museum “inzicht geeft in de geschiedenis van het kruidenierschap”. Dit deel van Maassluis is erg mooi, het is niet voor niets een beschermd dorpsgezicht.

Nederlands Kustpad: Brielle - Maassluis (etappe 10)

Eeuwenoud kerkenpad

Langs de Oude Kerk (uit 1440) die omringd wordt door fraaie huisjes wandel je het dorp uit. En na alle verharde stappen wordt het opeens wel heel erg onverhard onder je schoenzolen. Het Dijkpolderpad, een eeuwenoud kerkenpad, leidt je een weiland binnen. Eerst over een smal pad met grote stenen, maar na wat slingers en sloten is er van een pad geen sprake meer. Je struint dwars door het gras, van bruggetje naar bruggetje. De horizon is niet al te fraai, met een snelweg aan het ene einde en industrie aan het andere. Daartussen ploppen nog wat molentjes uit de weilanden op, een oude boerderij, wat woonhuizen.

Nederlands Kustpad: Brielle - Maassluis (etappe 10)

De elementen

De stevige ijswind van vandaag is in deze open vlakte volkomen in z’n element, en haalt deze eenzame wandelaar juist uit z’n element. Luchten die eerst dreigden, schakelen plotseling over op doen: een onaangename cocktail van regen en hagel kletst in m’n gezicht en in een mum van tijd is m’n broek doorweekt. Maar dan is opeens de finish bij de bushalte in zicht. Wandelnet zelf loopt nog een kilometer door, waarom is mij een raadsel want wat mij betreft heeft deze etappe lang genoeg geduurd. Uiteraard rijdt de bus net voor m’n neus weg.

Nederlands Kustpad: Brielle - Maassluis (etappe 10)

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik gedaan op dinsdag 9 april 2024. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je gratis downloaden op Wandelnet.nl. De informatieve gids met fraaie foto’s is een aanrader (zie het kadertje hieronder)

Bekijk op Wandelnet.nl >>

 

Fraaie wandelgids voor het Kustpad

Het Nederlands Kustpad wandelen wordt een feestje met de mooie routegids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Kustpad Deel 1 Zeeland – Zuid-Holland >>

 

 

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Olympus OM-1, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
kustpad-brielle-maassluis-10
kustpad-brielle-maassluis-11
kustpad-brielle-maassluis-12
kustpad-brielle-maassluis-13
kustpad-brielle-maassluis-14
kustpad-brielle-maassluis-15
kustpad-brielle-maassluis-16
kustpad-brielle-maassluis-17
kustpad-brielle-maassluis-18
kustpad-brielle-maassluis-19
kustpad-brielle-maassluis-20
kustpad-brielle-maassluis-21
kustpad-brielle-maassluis-22
kustpad-brielle-maassluis-23
kustpad-brielle-maassluis-24
kustpad-brielle-maassluis-25
kustpad-brielle-maassluis-26
kustpad-brielle-maassluis-27
kustpad-brielle-maassluis-28
kustpad-brielle-maassluis-29
kustpad-brielle-maassluis-30
kustpad-brielle-maassluis-31

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Zeeland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Zeeland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Zeeland >> 

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy