Krijtlandpad: Mariadorp - Slenaken | Etappe 2 Krijtlandpad: Mariadorp - Slenaken | Etappe 2
Limburg – Langeafstandspad – 18km

Krijtlandpad: Mariadorp - Slenaken | Etappe 2

Krijtlandpad: Mariadorp - Slenaken | Etappe 2 Krijtlandpad: Mariadorp - Slenaken | Etappe 2
Limburg – Langeafstandspad – 18km

Krijtlandpad: Mariadorp - Slenaken | Etappe 2

Met het stokoude boemeltje richting Luik bereik je al snel het startpunt: grensdorpje Eijsden. Na het oversteken van snelweg A2 kan het grote genieten beginnen: het Limburgse Heuvelland ligt aan je voeten. Onverharde paadjes en holle wegen voeren je door heuvels en valleien die in de lente vol bloemen staan. Pittoreske dorpjes zorgen voor nostalgie en het zicht op Slenaken is wonderschoon.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Door Limburgs Heuvelland
  • Veel leuke onverharde paadjes
  • Drie pittoreske dorpjes
  • Kasteel van Mheer
  • Schitterend zicht op Slenaken
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Vroenhof

Zelf maak ik nog even een rondje door het dorpje Eijsden, pal tegen de Belgische grens. De gids van het Krijtlandpad vertelt over het Vroenhof, ook wel het Hof van de Heren genoemd, een plein midden in het dorp met voorname patriciërshuizen. De route kwam er gisteren pal langs, maar deze onoplettende wandelaar moet er nu een kwartier voor teruglopen. Dat is het waard, het is beslist een mooi plein.

Krijtlandpad: Mariadorp - Slenaken | Etappe 2

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Verstilde ansicht

Nu ik toch weer vlak bij de Maas ben, wandel ik ook daar weer even heen. Een totaal andere sfeer dan gisteren. Het water is nu spiegelglad en biedt met het veerpontje en een zwanenpaar een verstilde ansicht. Via het kasteel – ook dat is een tweede bezoek waard – pik ik het Krijtlandpad weer op. Dat kasteel ziet er in de ochtendzon nog fraaier uit dan ik me van gister herinner.

Krijtlandpad: Mariadorp - Slenaken | Etappe 2 Krijtlandpad: Mariadorp - Slenaken | Etappe 2

Door heuvelland

Een taai asfalttraject door Mariadorp brengt je snelweg A2 over. Gelijk wordt het mooi, met het heuvelland in zicht. Holle weggetjes waar geen auto’s komen, gaan over in onverharde paden die je omhoog de heuvels op brengen, met uitzichten over weilanden, akkers die net zijn ingezaaid en fruitboomgaarden.

Krijtlandpad: Mariadorp - Slenaken | Etappe 2

Kerktoren van Mheer

Vanaf een heuveltop krijg je de kerktoren van het dorpje Mheer in het vizier, omgeven door bomen in alle tinten groen. Een fraai plaatje. Even later wandel je het dorp binnen over een asfaltweg die zo steil daalt dat je je schrap moet zetten. Het hele dorp heuvelt aan alle kanten. Racefietsers schieten langs je op kamikaze-snelheid.

Krijtlandpad: Mariadorp - Slenaken | Etappe 2

Harmonieorkest van wereldniveau

Als ik het dorp in marcheer, marcheert net het harmonieorkest het dorp uit, trommelend op het ritme van de voetstappen. Een tafereeltje dat nogal wat bekijks trekt. Ook alle hoofden op het terras van café Quanten volgen de trommelende leden van de Koninklijke Harmonie St. Cecilia Mheer, zoals de officiële naam luidt. Het orkest draait mee op wereldniveau, zo vertelt de eigen website.

Krijtlandpad: Mariadorp - Slenaken | Etappe 2

Op het terras

Dat laat ik even bezinken op het ruime terras, waar verschillende van mijn voorlopers van het Krijtlandpad al zijn neergestreken. Vandaag is het veel drukker op het pad dan gisteren. De meesten doen een dagtocht, aan de kleine rugzakjes te zien, maar er zijn ook grotere rugzakken bij: die van twee dames, een energiek ogend jong stel en een oudere maar fitte alleenloper. De kruisbessenvlaai is een aanrader, hoewel niet van wereldniveau. De nalopers druppelen een voor een binnen. En zo wordt het steeds gezelliger.

Kasteel uit 1314

De begraafplaats van de kerk, even verder, biedt mooi zicht op het naastgelegen kasteel, een beschermde historische buitenplaats die al stamt uit 1314. Het terrein van het kasteel kun je ook even op, maar het kasteel bezoeken is er niet bij: het wordt privé bewoond.

Krijtlandpad: Mariadorp - Slenaken | Etappe 2

Les Dames et du Vin

Een flinke klim brengt je het dorp uit. Eerst over een asfaltweggetje, maar al snel pak je via een draaihekje een smal aarden pad langs paardenweides, met vandaag jonge veulens die bij hun moeder drinken. Hier vind je ook de wijngaard Les Dames et du Vin: twee zussen maken hier eersteklas Merlot-wijn met dank aan de kalksteenbodem en de zonnige heuvel met een helling van 20%. En dat gebeurt allemaal heel circulair, vertelt een bordje: de eigen paarden leveren mest, de eigen handen plukken de druiven.

Krijtlandpad: Mariadorp - Slenaken | Etappe 2 Krijtlandpad: Mariadorp - Slenaken | Etappe 2 Krijtlandpad: Mariadorp - Slenaken | Etappe 2

Noorbeek met Brigida-den

Een lieflijk landschap is het. Je volgt het helemaal tot het dorpje Noorbeek, dan je net als Mheer al van verre ziet liggen. Hier piept ook een schattig kerkje tussen de hoge bomen uit. Maar Noorbeek doet er nog een schepje bovenop: naast de kerk rijst de beroemde Brigida-den op, de Noorbeekse variant op de meiboom die ze hier al sinds 1634 op de tweede zaterdag na Pasen planten.

Krijtlandpad: Mariadorp - Slenaken | Etappe 2

Mooiste dorp van Limburg

Als je de route volgt, mis je Noorbeek zelf, naar verluidt het mooiste dorp van Limburg. Wie het even inloopt, ontdekt zelf hoe mooi het is, met z’n smalle straatjes en vakwerkhuizen. Na een paar honderd meter kom je op het dorpsplein dat er nog zo uitziet als 350 jaar geleden. Afgezien dan van de tractor of streekbus die met passen en meten tussen de huizen van de bochtige Dorpsstraat door laveert. Je ziet een eeuwenoude plataan, de 13de eeuwse terpkerk en de devotiekapel van de patrones H. Brigida, met daarnaast dus die beroemde den.

Krijtlandpad: Mariadorp - Slenaken | Etappe 2

Schimmelligerweg

Je verlaat Noorbeek en voor je een stiltegebied dreigt binnen te lopen, sla je links de halfverharde Schimmelligerweg in. Een pittoresk weggetje dat tussen heggen en bomen doorschiet, even verder aan een afdaling begint en al meanderend langs weilanden en akkers slingert, links en rechts uitzicht biedend op fraai landschap. Ik zie een boer midden tussen zijn roodbruine koeien die met hun kalfjes in de wei staan, in de schaduw van bomen. Ik zie drie buizerds die miauwen in de lucht. Ik zie ontelbare bloemen in de bermen. En de Schimmelligerweg die idyllisch slingert door dromerig landschap.

Krijtlandpad: Mariadorp - Slenaken | Etappe 2 Krijtlandpad: Mariadorp - Slenaken | Etappe 2 Krijtlandpad: Mariadorp - Slenaken | Etappe 2

Bloemrijke weides

Het kan nóg mooier. Het weggetje gaat na een kruising over in een smal pad dat langzaam afdaalt langs fruitbomen, langs dalende bloemrijke weides omzoomd met heggen, langs af en toe een eenzame eik of bloeiende meidoorn. In de verte verrijzen bossen, een huisje klampt zich vast aan de helling.

Krijtlandpad: Mariadorp - Slenaken | Etappe 2

Zicht op Slenaken

Na wat slingers pak je de Maastrichterweg op. Die biedt het mooiste uitzicht van de dag: op het dorpje Slenaken in de diepte, omgeven door weides en fruitbomen, in het midden een pittoresk kerkje. Opeens komt het me heel bekend voor. Een beeld dat ik ooit schoot voor de oude NS-wandeling Heuvelland, en waarvan ik me jarenlang afvroeg welk dorp nou eigenlijk op de foto stond. Ik zoek het op op mijn eigen website, en vergelijk de foto met wat ik nu voor me zie. Bijna als twee druppels water, al stonden er destijds, hoewel later in het seizoen, meer fruitbomen in bloei.

Krijtlandpad: Mariadorp - Slenaken | Etappe 2 Krijtlandpad: Mariadorp - Slenaken | Etappe 2

Sint-Remigiuskerk

Slenaken is niet alleen wonderschoon van veraf, maar bekoort ook van dichtbij, merk ik even later. Met z’n mooie Sint-Remigiuskerk uit 1783 die zijn deur gewoon open heeft staan, zodat je het ook van binnen kunt bewonderen. Ook hier flankeert een meiboom de kerk. ‘s Avonds eet ik op het terras van gasterij Berg en Dal. Een aanrader: je zit er lekker, eet er prima voor niet te veel geld en krijgt hartelijke bediening. Op het terras zie ik diverse voor- en nalopers.

Krijtlandpad: Mariadorp - Slenaken | Etappe 2 Krijtlandpad: Mariadorp - Slenaken | Etappe 2

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik gedaan op dinsdag 30 april 2024. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je gratis downloaden op Wandelnet.nl.

Bekijk op Wandelnet.nl >>

Krijtlandpad met bagagevervoer!

Zin in deze schitterende tocht, maar wil je ook comfort? Kies dan voor het gemak van wandelen met Eigen-Wijze Reizen. Deze zesdaagse trektocht voert je van hotel naar hotel door het Limburgse Heuvelland, waarbij je bagage wordt vervoerd. Reizigers beoordelen deze reis met 4.5 uit 5 sterren!

Bekijk deze wandelvakantie >>

 

Fraaie wandelgids voor het Krijtlandpad

Het Krijtlandpad wandelen wordt een feestje met de mooie routegids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Wandelgids Krijtlandpad >>

 

 

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Olympus OM-1, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
krijtlandpad-2-mariadorp-slenaken-10
krijtlandpad-2-mariadorp-slenaken-11
krijtlandpad-2-mariadorp-slenaken-12
krijtlandpad-2-mariadorp-slenaken-13
krijtlandpad-2-mariadorp-slenaken-14
krijtlandpad-2-mariadorp-slenaken-15
krijtlandpad-2-mariadorp-slenaken-16
krijtlandpad-2-mariadorp-slenaken-17
krijtlandpad-2-mariadorp-slenaken-18
krijtlandpad-2-mariadorp-slenaken-19
krijtlandpad-2-mariadorp-slenaken-20
krijtlandpad-2-mariadorp-slenaken-21
krijtlandpad-2-mariadorp-slenaken-22
krijtlandpad-2-mariadorp-slenaken-23
krijtlandpad-2-mariadorp-slenaken-24
krijtlandpad-2-mariadorp-slenaken-25
krijtlandpad-2-mariadorp-slenaken-26
krijtlandpad-2-mariadorp-slenaken-27
krijtlandpad-2-mariadorp-slenaken-28
krijtlandpad-2-mariadorp-slenaken-29
krijtlandpad-2-mariadorp-slenaken-30
krijtlandpad-2-mariadorp-slenaken-31
krijtlandpad-2-mariadorp-slenaken-32
krijtlandpad-2-mariadorp-slenaken-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Limburg!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Limburg? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Limburg >>

 

De 10 leukste hotels van Limburg!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Limburg. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

10 leukste hotels van Limburg >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy