natuurhuisje banner 750px

Charming Chianti | Wandeling Strada in Chianti – Greve in Chianti (5/7)

Charming Chianti | Wandeling Strada in Chianti – Greve in Chianti (5/7) Na Strada in Chianti wordt de wandeling mooier en mooier. Vanaf de bergtoppen heb je zicht op een landschap waarin heuvels en dalen stuivertje wisselen zover het oog reikt.

Boek deze wandelvakantie in Chianti op Snp.nlBoek deze mooie vakantie!

Op Snp.nl kun je deze heerlijke vakantie bekijken en direct boeken. Ze hebben ook tal van andere vakanties in Toscane.

Bekijk deze wandelvakantie in Chianti >>

Hoe worden druiven geoogst?

Zwaar hangen de druiventrossen aan de wijnranken. Juist in deze tijd, de tweede helft van september, worden de druiven geoogst. Gek genoeg zien we nergens hoe ze hier de druiven plukken? Met machines? Met de hand? Waarom zien we die machines en die handen dan nergens, terwijl we de druiventrossen zo ongeveer horen smeken om geplukt te worden.

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling95 km

Wat voor soort wandeling?Wandelvakantie SNP

Startplaats of station van deze wandelingFlorence

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Handgepikte druifjes

Stiekem proef ik wat oogstrijpe druifjes. Heel klein zijn mijn handmatig gepikte druifjes, en heerlijk zoet. De olijven zijn nog niet eetbaar, merkt mijn zure mondje. Later hoor ik van een lokale Italiaanse dat de olijvenoogst pas eind oktober, begin november is.

Tussen Strada en Greve

Wat is het heerlijk wandelen tussen Strada en Greve. Overdadige natuur, kleine bospaadjes, geen mens op ons pad. Heel de Chianti hebben we hier voor onszelf. Bij een vervallen ruïne eten we de broodjes die we bij een bakkertje in Strada hebben gekocht.

Ontmoeting met de druivenboer

Vlak voor Greve zien we eindelijk iemand die zich om de druiven bekommert. Een boer op een tractor trekt een open wagen voort, boordevol blauwe druiven. Als ik er een foto van wil maken, stopt hij even, zodat ik zijn druiven beter kan kieken. We lachen naar elkaar en hij tuft weg met zijn druiven.

Hotel: koude douche

Greve valt aanvankelijk niet mee. We lopen door niet al te mooie wijken het stadje binnen, dat veel groter en drukker is dan we gedacht hadden. Na de mooie maar lange en zware wandeling (19 kilometer, 600 meter stijgen en dalen) arriveren we een beetje chagrijnig bij het hotel dat pal aan een druk plein ligt. Binnen oogt het hotel wat verlopen. Na de statige villa in Radda voelt dit als een koude douche.

'No room for you, hahaha'

“No room for you, they made a mistake,” zegt hotelier David tegen ons als we ons melden bij de balie. Verschrikt kijken we op. Grapje, lacht hij. Een beetje zuur lachen we mee. David zit boordevol grapjes, merken we al snel. Hij schatert er zelf het hardst om, z'n gasten lachen braaf mee. Het hotel is verder wel OK, maar een toppertje is het zeker niet.

Bijzonder mooi Piazza Mateotti

Later, als het chagrijn is weggetrokken, merken we dat het centrale marktplein van Greve bijzonder mooi is. Het trechtervormige Piazza Mateotti wordt omgeven door gebouwen van middeleeuwse oorsprong. Rondom beschermen loggia's de vele restaurants en mooie winkeltjes tegen de felle zon. Prominent op het plein staat het standbeeld van Giovanni da Verrazzano, een 16e eeuwse ontdekkingsreiziger uit Greve. Op de kop van het plein staat de kerk Santa Croce, oorspronkelijk uit de 11e eeuw en na brand gerenoveerd in 1325.

Wandeling van Strada in Chianti naar Greve in ChiantiVestingdorpje Montefioralle

Op onze rustdag maken we de rondwandeling uit de SNP-map. Een kleine maar schitterende wandeling. Over 'strade bianche' (steenslagwegen) klimmen we omhoog door de inmiddels vertrouwde wijngaarden. De hele route lang hebben we formidabel zicht op het vestingdorpje Montefioralle, dat vastgeplakt lijkt op de heuvel aan de overkant van het dal.

Mooiste dorpen van Italië

En dan moet het mooiste nog komen: via een oude poort loop je deze middeleeuwse 'borgo' binnen. Een buitengewoon fotogeniek dorpje waar toeristen van heinde en ver op afkomen als vliegen op een strooppot. Het vestingplaatsje staat bekend als een van de mooiste dorpen van Italië, en wij kunnen het ons voorstellen.

Wijnproeverij

Als wij er zijn is er net een wijnproeverij gaande. We zien talloze toeristen rondlopen met een wijnglas in een zakje op hun borst. Rare jongens, die toeristen.

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

Zin in een verre reis? FOX Verre Reizen van ANWB!

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Tags: wandelvakanties, SNP

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>