natuurhuisje banner 750px

Charming Chianti | Wandeling Greve in Chianti – Radda in Chianti (6/7)

Charming Chianti | Wandeling Greve in Chianti – Radda in Chianti (6/7) In een busje snellen we over een kronkelende asfaltweg van Greve in Chianti naar het kleine bergdorpje Badiaccia, het startpunt van vandaag. Kraakhelder najaarsweer. We starten goedgemutst met een espresso doppio op het terras van de lokale taveerne.

Boek deze wandelvakantie in Chianti op Snp.nlBoek deze mooie vakantie!

Op Snp.nl kun je deze heerlijke vakantie bekijken en direct boeken. Ze hebben ook tal van andere vakanties in Toscane.

Bekijk deze wandelvakantie in Chianti >>

Beren op het pad

Geleidelijk dalen we af door een prachtige, beboste vallei. Steeds dieper zakken we weg in het dichte bos en opeens horen we een soort gebrom uit het bos komen. Beren zitten hier niet, weet ik uit de SNP-documentatie. Bronstig hert misschien? Dan klinkt een gezellig geknor uit de diepte. Wild zwijn! Voor de zekerheid pak ik een tak om een tik te kunnen uitdelen.

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling95 km

Wat voor soort wandeling?Wandelvakantie SNP

Startplaats of station van deze wandelingFlorence

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Volpaia: juweeltje

Na een flink klimmetje komt Volpaia in zicht, een juweel van een middeleeuws dorpje met een indrukwekkend kasteel dat al uit de 10de eeuw dateert. Zittend bij de oude waterput genieten we van het zicht op het mooie plein met aanlokkelijke restaurants, een enoteca (wijnproeverij) en het kasteel.

Chianti Classico uit Volpaia

Door de aderen van de inwoners van Volpaia stroomt waarschijnlijk geen bloed maar wijn. Al sinds jaar en dag maken ze hier de prachtigste Chianti-wijnen. Keldermeester Cotarella is meerdere malen onderscheiden als wijnmaker van het jaar. Een paar dagen later zien we een Chianti Classico uit Volpaia op de wijnkaart staan en die bestellen we natuurlijk subito pronto presto.

Paradijs op aarde

Over een adembenemend mooie laan van cipressen wandelen we Volpaia weer uit, de zonovergoten wijn- en olijfgaarden in die het dorpje omringen. Als het paradijs bestaat moet het er ongeveer zo uitzien.

Santa Maria Novella

Nog meer paradijselijks treffen we een paar kilometer verder, bij de bijzondere kerk van Santa Maria Novella die al genoemd werd in het jaar 1010. We ploffen neer in het hoge gras bij een enorme knotwilg die hier ook al sinds Sint Juttemis staat, voor een verlate lunch.

Radda in Chianti in zicht (maar nog ver)

Over alweer een mooie laan, nu gechaperonneerd door olijfbomen, lopen we verder. Onze eindbestemming, Radda in Chianti, ligt in de verte al voor het grijpen. Schijn bedriegt, want het is nog een aardig eind naar dit middeleeuwse vestingstadje.

Kuitenbijtertje

Het laatste stuk naar Radda gaat over een zeer steile asfaltweg. Met een stijgingspercentage van 15 is het een echt kuitenbijtertje zo op het eind van een pittige wandeling. Maar dan lopen we te langen leste alweer een prachtig dorpje binnen. Het is druk in de smalle straatjes, maar absoluut niet vergeven van de toeristen.

Gallo nero: de zwarte haan

Radda was in de 13de eeuw het hoofdkwartier van de 'Chianti-liga' die door het machtige Florence was opgericht. Doel: het opkomende Siena beteugelen in zijn expansiedrift. Het embleem van deze liga was de zwarte haan ('gallo nero'), die nu de Chianti Classico wijnflessen siert. Deze geschiedenis zie je nog terug in de oude vestingmuren die het dorp omgeven.

Wandeling van Greve in Chianti naar Radda in ChiantiPrachtig stadhuis

Opvallendste gebouw is het 15de eeuwse stadhuis, waar de gouverneur van Florence zitting had. Let op de voorgevel die gesierd wordt met talloze wapenschilden van regenten uit het verleden. De fresco's in het voorportaal behoren tot de School van Florence. In de Romaanse kerk van San Niccolò tegenover het stadhuis vind je nog een bijzondere houten crucifix uit de 15de eeuw.

Ons paleisje

We kloppen aan bij de poorten van ons paleis, want we overnachten in Palazzo Sint Nicolai, gelegen aan het centrale plein. Vanuit dit heerlijke hotel – enorme kamer, gastvrije ontvangst – maken we de volgende dag de rondwandeling uit het SNP-pakket. Geen superwandeling, en op een paar punten raken we de draad ook een beetje kwijt.

Heerlijk eten bij Flavio

Wil je trouwens heerlijk eten? In La Botte di Bacco serveren ze fantastische lokale gerechten. Eigenaar en kok Flavio D'Auria – Herman den Blijker-lookalike – is op zich al een attractie. Flavio wervelt breed lachend door het restaurant, bedient mee, en trakteert al z'n gasten op hartelijke woorden en wat zachte schouderklopjes.

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

Zin in een verre reis? FOX Verre Reizen van ANWB!

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Tags: wandelvakanties, SNP

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>