Roots-wandeling Lauwersmeer: over de oude zeebodem Roots-wandeling Lauwersmeer: over de oude zeebodem
Groningen – Roots-wandeling – 10km

Roots-wandeling Lauwersmeer: over de oude zeebodem

Roots-wandeling Lauwersmeer: over de oude zeebodem Roots-wandeling Lauwersmeer: over de oude zeebodem
Groningen – Roots-wandeling – 10km

Roots-wandeling Lauwersmeer: over de oude zeebodem

Vandaag wandelen we over een oude zeebodem op de grens van Groningen en Friesland: het Lauwersmeer. Met z’n ligging langs de hoofdsnelweg van de vogeltrek – van de poolcirkel naar de Zuid-Afrikaanse kust – passeren hier jaarlijks miljoenen vogels. Wij genieten van vergezichten over het Oude Robbengat, de wildernis van het nog jonge Ballastplaatbos en de vele bloemen en vlinders.

Aan de wandel
 • 10km
 • Roots-wandeling
 • Activiteitencentrum Lauwersnest (parkeerplaats)
 • Frankwandelt-rating: 75/100
 • Naar routebeschrijving

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
 • Kronkelpaadjes door Ballastplaatbos
 • Veel bloemen en vlinders
 • Kans om de blauwborst te spotten
 • Uitzichten over Oude Robbengat
 • Observatietoren Achter de Zwarten
 • Te kort
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Door de jungle

Vanaf Activiteitencentrum Lauwersnest wandelen we al snel het dichte Ballastplaatbos in. Slingerpaadjes volgen eerst nog een kabouterroute voor kinderen, maar al snel krijgt het bos meer trekken van een overvloedig begroeide jungle. Heerlijk rustig is het hier, en wat goed uitkomt op deze dag midden in een hittegolf: we lopen in de schaduw.

Late guldenroede en parnassia

Voor een dag midden in de zomer vallen de vele bloemen en vlinders op. We spotten moerasliefhebber koninginnekruid en wilde peen, die door z’n vorm ook wel vogelnestje wordt genoemd. De gouden pluimen van de late gulderroede wuiven mee met het riet. En even verder ontwaren we een zeldzaam plantje dat we alleen uit de duinen kennen: parnassia.

Roots-wandeling Lauwersmeer Roots-wandeling Lauwersmeer

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Het Booze Wijf

Ons pad slingert verder door het Ballastplaatbos dat natuurlijk oogt maar dat niet is: het is aangelegd op de bodem van Lauwerszee die in 1969 werd afgesloten, waardoor het Lauwersmeer ontstond. Reden was de veiligheid nadat de waterwolf z’n klauwen had uitgeslagen tijdens de watersnoodramp van 1953. Waar Lauwerszee en Waddenzee op elkaar botsten vond je vroeger een diepe geul en een gevaarlijk gebied dat zeelui wel ‘Het Booze Wijf’ noemden.

Twaalf soorten orchideeën

Veel wilgen en populieren vind je hier, de bosranden worden opgevrolijkt door de feloranje besjes van de duindoorn. In de lente bloeien hier wel twaalf soorten orchideeën zoals de rietorchis. En boven de struiken kun je dan nog iets kleurrijks ontwaren: de blauwborst. Het mannetje probeert met z’n felblauwe borst en parachuutachtige duikvlucht vrouwtjes te imponeren.

Roots-wandeling Lauwersmeer

Schotse hooglanders en konikpaarden

Samen met twee medewandelaars genieten we op een hooggelegen bankje van het uitzicht. In de verte schittert de zon op het water van het oude Robbengat. Een kudde grote grazers zoekt daar verkoeling met de pootjes in het water. Zo’n 250 Schotse hooglanders en 150 konikpaarden houden dit gebied open, anders zouden de bossen het al snel overnemen. Zeehondjes schijnen hier ook regelmatig aan te meren.

Roots-wandeling Lauwersmeer

Observatietoren Achter de Zwarten

Verderop kunnen we van nog meer uitzicht genieten vanaf observatietoren Achter de Zwarten. Een geliefde plek voor vogelspotters, want het Lauwersmeer is een belangrijke vogelhotspot. Veel watervogels leven hier, zoals lepelaars, grutto's en tureluurs. Roofvogels als de blauwe kiekendief en de slechtvalk bezorgen de muis een zwaar leven. Zelfs de zeearend – a.k.a. de vliegende deur – is hier neergestreken. En in het najaar foerageren hier duizenden wilde zwanen en brandganzen. De natuur is hier zo waardevol dat het Lauwersmeer in 2002 werd uitgeroepen tot Nationaal Park.

Roots-wandeling Lauwersmeer Roots-wandeling Lauwersmeer

Dark Sky Park

Als we op de toren willen plaatsnemen op een uitklapbaar bankje, blijkt dat een ander doel te dienen: liggend op een schuin aflopende plank kun je hier de nachtelijke sterrenhemel bewonderen. Want het Lauwersmeer is door de International Dark Sky Association uitgeroepen tot Dark Sky Park: een gebied waar het ‘s nachts zo donker is dat je zelfs de melkweg kunt ontwaren. De benoeming is bijzonder, omdat Nederland behoort tot een van de landen met de meeste lichtvervuiling ter wereld.

Roots-wandeling Lauwersmeer

Nieuwe Robbengat

Onder de brandende zon wandelen we over een slingerend pad langs natuurgebied Achter de Zwarten en even verder langs het weidse water van het Nieuwe Robbengat, dat behalve vogels ook recreanten trekt. Aan het klotsende water ploffen we tussen zwijgzame vissers neer voor de lunch. Intussen genietend van een verkoelend briesje dat ook de zeilen van de bootjes doet klapperen.

Roots-wandeling Lauwersmeer

Te kort...

We slaan weer af naar het Ballastplaatbos. Lopen over een wankel vlonderpad naar de zwaluwwand, waarvan we ons veel hadden voorgesteld maar waar we niets anders zien dan heel veel riet. En via rustige paadjes door natuurgebiedjes bereiken we veel te snel Activiteitencentrum Lauwersnest. Nadeel van deze wandeling is dat-ie zo kort is.

Roots-gids 'Mooiste wandelingen door nationale parken'

Dit is een van de wandelingen uit de fraaie wandelgids ‘De 21 mooiste wandelingen door de nationale parken van Nederland’, uitgegeven door natuurmagazine Roots.

Deze wandelgids met 21 rondwandelingen nodigt uit om alle parken te bezoeken, van het ruige waddeneiland Schiermonnikoog tot het bosrijke De Meinweg in Limburg. De mooie gids heeft ruim aandacht voor alle natuurschoon én de iconische dieren en planten die je onderweg tegenkomt.

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
roots-wandeling-lauwersmeer-10
roots-wandeling-lauwersmeer-11
roots-wandeling-lauwersmeer-12
roots-wandeling-lauwersmeer-13
roots-wandeling-lauwersmeer-14
roots-wandeling-lauwersmeer-15
roots-wandeling-lauwersmeer-16
roots-wandeling-lauwersmeer-17
roots-wandeling-lauwersmeer-18
roots-wandeling-lauwersmeer-19
roots-wandeling-lauwersmeer-20
roots-wandeling-lauwersmeer-21
roots-wandeling-lauwersmeer-22
roots-wandeling-lauwersmeer-23
roots-wandeling-lauwersmeer-24
roots-wandeling-lauwersmeer-25
roots-wandeling-lauwersmeer-26
roots-wandeling-lauwersmeer-27
roots-wandeling-lauwersmeer-28
roots-wandeling-lauwersmeer-29

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Groningen!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Groningen? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Groningen >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy