Rondwandeling Fraeylemaborg in Slochteren Rondwandeling Fraeylemaborg in Slochteren
Groningen – rondwandeling – 11km

Rondwandeling Fraeylemaborg in Slochteren

Rondwandeling Fraeylemaborg in Slochteren Rondwandeling Fraeylemaborg in Slochteren
Groningen – rondwandeling – 11km

Rondwandeling Fraeylemaborg in Slochteren

Mooie wandeling rond de Fraeylemaborg, een van de zestien versterkte burchten die de provincie Groningen rijk is. Je wandelt langs het imposante huis en door het borgpark, met bijzondere bomen en grappige ‘follies’. Daarna verken je het weidse Groningse landschap rond het dorp Slochteren. Ook natuurgebied De Baggerputten staat op het program.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Fraaie Fraeylemaborg
  • Borgpark met bijzondere bomen
  • Grappige follies
  • Boerenlandgevoel
  • Romaans kerkje van Slochteren
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groninger Borgenpad

De wandeling maakt deel uit van het Groninger Borgenpad. Dat bestaat uit een langeafstandspad van 240 kilometer langs alle Groninger borgen plus twaalf rondwandelingen met een borg in de hoofdrol.

Imposante burcht

Deze rondwandeling start direct bij de Fraeylemaborg, een imposant burcht omgeven door een slotgracht. Wanneer de borg gebouwd is, is onbekend, maar waarschijnlijk vóór het jaar 1300. Dat valt af te leiden uit de dikte van de muren, tot wel 70 centimeter dik, en uit de gebruikte baksteen.

Rondwandeling Fraeylemaborg in Slochteren

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Langste familienaam van NL

In de loop van de eeuwen is er nogal wat aan de borg vertimmerd, wat je kunt zien aan de verschillende soorten metselwerk. Tot 1971 werd de borg bewoond door de familie Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren, trotse dragers van de langste familienaam van Nederland. De laatste bewoonster had ook al niet bezuinigd op voornamen: Geertruida Hermanna Louisa Christina, al mocht je haar gewoon Louise noemen.

Stijlkamers uit vroeger eeuwen

De borg is te bezichtigen. Behalve als wij er zijn, want we verkeren in de donkere krochten van een lockdown. De borg is ingericht met stijlkamers die een beeld geven van hoe de bewoners hier eeuwenlang vertoefden, en dat willen we zien. We zijn daarom zeker van plan om nog eens langs te gaan in virusvrije tijden.

Rondwandeling Fraeylemaborg in Slochteren

BinnensteBuiten kwam langs

De Fraeylemaborg figureert overigens in een aflevering van het tv-programma BinnensteBuiten. Jonkvrouwe Mieke van Panhhuys, die hier van jongs af aan heeft gewoond, neemt je mee in de verhalen uit haar jeugd. Leuk om te bekijken (11 minuten).

Bekijk deze aflevering >>

Engelse landschapstuin

We lopen om de borg heen en wandelen door het prachtige park erachter, 20 hectare groot en ook wel Slochterbos genoemd. Oorspronkelijk was het een classicistische tuin, maar in de 19de eeuw is het omgevormd tot een Engelse landschapstuin, met eeuwenoude bomen, kronkelpaadjes, heuvels en vijvers met romantische bruggetjes eroverheen.

Rondwandeling Fraeylemaborg in Slochteren

Follies van kunstenaars

Leuk zijn de vele follies die je tegenkomt. Die staan hier al van oudsher: merkwaardige bouwsels zonder enig nut die in een Engelse landschapspark de belevingswaarde moesten verhogen. De oude follies zijn allemaal verdwenen, maar daarvoor in de plaats zie je tal van follies van hedendaagse kunstenaars.

Van bus noar bos

Zoals ‘Koetshuisje’ van kunstenaar Haiko Meijer, een sculptuur waarvan de huid bestaat uit door branden geconserveerd hout. Of ‘Secret oak’ van René van Zuuk: een folly met als middelpunt een eeuwenoude eik. De leukste vinden we ‘Van bus noar bos’: een complete stadsbus met bijbehorende bushalte middenin het parkbos. Vervreemdend.

Rondwandeling Fraeylemaborg in Slochteren

Flink klimmen

We vermaken ons kostelijk terwijl we het rondje door het park wandelen, waarbij we nog even flink klimmen om vanaf een hoge heuvel mooi zicht te hebben op de burcht en een handvol doldwaze follies.

Groningse platteland

Dan verruilen we het gecultiveerde park voor het Groningse platteland. En plat is dat zeker. We krijgen fraaie vergezichten over winterkale akkers. Hier en daar steekt een kerktorentje boven het maaiveld. Plus wat onvermijdelijke windmolens. Decoratieve bergen suikerbieten zouden net zo goed een folly kunnen zijn, maar ze zorgen straks voor zeer reële suikerstroop over je pannenkoek.

Rondwandeling Fraeylemaborg in Slochteren

De Baggerputten

We wandelen verder, helaas veel over asfalt, dat is een minpuntje van deze wandeling. Gelukkig baggeren we even later door vers uitgereden gier ;) Om vervolgens bij ‘De Baggerputten’ aan te komen. Klinkt niet aanlokkelijk, maar ze zijn prachtig.

Plankjes onder de schoenen

In dit natte laagveengebied wonnen ze in de 17e eeuw baggerturf. Het veen werd opgebaggerd uit het water en op zogeheten zetwallen gedroogd. De werklui sneden de turf vervolgens in plakken, waarbij ze plankjes onder hun schoenen hadden om niet weg te zakken in het veen.

Rondwandeling Fraeylemaborg in Slochteren

Deinende grond

Je loopt over smalle, modderige paden door dit natuurgebied, bestaande uit langgerekte veenplassen, bos, rietkragen, weilanden en struiken. Op de paadjes kun je nog duidelijk merken dat dit een veengebied is: de grond is verzadigd met water. Als je op en neer springt, voel je de grond deinen.

Toverchampignons & plooirokjes

De Baggerputten kent een grote biodiversiteit. Zo zijn er 20 vlinder- en 25 libellensoorten aangetroffen, waaronder de Glassnijder en Vroege Glazenmaker, beide bedreigde soorten. Ook bijzondere plantensoorten komen er voor, zoals de Grote Ratelaar en de Kleine Zonnedauw. En paddenstoelen met vrolijk stemmende namen als toverchampignons en plooirokjes.

Rondwandeling Fraeylemaborg in Slochteren

Romaans kerkje van Slochteren

In Slochteren komt de wandeling langs het prachtige romaanse kerkje uit de dertiende eeuw. Je maakt een rondje om de kerk, zodat je het aan alle kanten kunt bewonderen. Even verder passeer je de monumentale boerderij Westerplaats die hier en daar gestut wordt. Aardbevingsschade?

Rondwandeling Fraeylemaborg in Slochteren

Terwijl de schemering valt wandelen we terug naar de Fraeylemaborg, die er romantisch bijligt in het laatste avondlicht. Voor herhaling vatbaar deze wandeling.

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
borgenpad fraeylemaborg-10
borgenpad fraeylemaborg-11
borgenpad fraeylemaborg-12
borgenpad fraeylemaborg-13
borgenpad fraeylemaborg-14
borgenpad fraeylemaborg-15
borgenpad fraeylemaborg-16
borgenpad fraeylemaborg-17
borgenpad fraeylemaborg-18
borgenpad fraeylemaborg-19
borgenpad fraeylemaborg-20
borgenpad fraeylemaborg-21
borgenpad fraeylemaborg-22
borgenpad fraeylemaborg-23
borgenpad fraeylemaborg-24
borgenpad fraeylemaborg-25
borgenpad fraeylemaborg-26
borgenpad fraeylemaborg-27
borgenpad fraeylemaborg-28
borgenpad fraeylemaborg-29
borgenpad fraeylemaborg-30
borgenpad fraeylemaborg-31
borgenpad fraeylemaborg-32

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Groningen!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Groningen? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Groningen >>


Copyright © 2023 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy