Rondwandeling door de havens van Delfzijl Rondwandeling door de havens van Delfzijl
Groningen – havenwandeling – 10km

Rondwandeling door de havens van Delfzijl

Rondwandeling door de havens van Delfzijl Rondwandeling door de havens van Delfzijl
Groningen – havenwandeling – 10km

Rondwandeling door de havens van Delfzijl

In het uiterste noordoosten van Groningen vind je de vijfde haven van Nederland: die van het 13de eeuwse stadje Delfzijl. We wandelen langs kades, bewonderen zeeschepen en enorme havenkranen en kijken uit over het weidse water van rivier de Eems. Intrigerende stappen gaan door een verdwenen dorp. Ondanks wat saaie kilometers toch de moeite waard.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Ervaar het havengevoel
  • Zeeschepen, sluizen & pakhuizen
  • Fraai historisch wijkje
  • Door een verdwenen dorp
  • Ook saaie kilometers
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Fraai station

Je start bij het fraai gerestaureerde station uit 1884, dat samen met de aanleg van het Eemskanaal de groei van de haven een boost gaf. Rond het station is het wel een beetje een ratjetoe van rommelige gebouwen en wegen. Veel naoorlogse bouw vind je hier: in de Tweede Wereldoorlog is de binnenstad grotendeels verwoest.

Rondwandeling door de havens van Delfzijl

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Eemshotel op poten

Langs het ZeeAquarium en het Eemshotel dat op hoge poten in rivier de Eems staat, bereik je een aangelegd strandje. Al snel komt in zicht waarvoor je hier kwam: de haven van Delfzijl.

Rondwandeling door de havens van Delfzijl

Langs klotsend water

Die is zoals je je een zeehaven voorstelt: terwijl de geur van scheepsolie je neusvleugels doet trillen, hoor je het water klotsen tegen de kades. Immense kranen staan tussen kleurrijke pakhuizen. En je bewondert een mix van grote vrachtschepen, sleepboten en ook boten die zich niet makkelijk laten identificeren.

Rondwandeling door de havens van Delfzijl

Restaurant De Boegschroef

De Isaac Eslea bijvoorbeeld. Een futuristisch gevormde boot met een buitenproportionele voorsteven en hijskranen aan alle kanten, die ze bij nadere inspectie inzetten voor de zalmkwekerij. Bij restaurant De Boegschroef strijken we neer voor koffie met taart. Vanaf het terras met tropische palmbomen of vanuit de serre kun je alle havenactiviteiten mooi in de gaten houden.

Rondwandeling door de havens van Delfzijl Rondwandeling door de havens van Delfzijl

Grote Waterpoort

Verderop passeren we de Grote Waterpoort, een oude stadspoort annex stormvloedkering in de zeedijk. Verbazingwekkend hoe hoog het water hier heeft gestaan tijdens de laatste stormvloed op 1 november 2006: 4.83 meter boven NAP. Zonder zeedijk zou de laaggelegen binnenstad van Delfzijl compleet blank zijn gezet.

Rondwandeling door de havens van Delfzijl

Oude Zeesluis

We klimmen de zeedijk op en wandelen over een smal asfaltpad een flink stuk ‘op hoogte’, telkens met uitzichten over de haven aan de ene kant en de binnenstad van Delfzijl aan de andere. Het pad gaat over in een grasdijk met schapen en even later passeren we de Oude Zeesluis.

Rondwandeling door de havens van Delfzijl Rondwandeling door de havens van Delfzijl

Spookachtige gassilo’s

Dan volgt een traject door desolaat havengebied. Hier komen we op deze mooie Paaszondag niemand tegen. We passeren spookachtig oprijzende gassilo’s en grote buizen waarmee tankers hun lading kunnen lossen.

Rondwandeling door de havens van Delfzijl

Dramatische historie

Na de Nieuwe Zeesluis pakken we een fietspad langs een saaie verkeersweg. Een kleine kilometer verder slaan we af. Smalle klinkerpaden voeren ons langs heggetjes en knotwilgen door fraai landschap. Zou je niet beter weten, dan zou dit ook best een natuurgebiedje kunnen zijn, maar in werkelijkheid stap je door een dramatische verhaal.

Rondwandeling door de havens van Delfzijl

Wat rest van Weiwerd

De tocht voert namelijk door de resten van Weiwerd, een terpdorp dat moest wijken voor industrie, die er uiteindelijk niet kwam. Heel lang geleden, rond het begin van de jaartelling, woonden hier al mensen op een wierd. Deze kunstmatige heuvel hadden ze opgeworpen om bij hoog water droge voeten te houden.

Rondwandeling door de havens van Delfzijl

Vergisbom in het dorp

Het dorp zelf ontstond in de 11de eeuw. Door de eeuwen heen heeft Weiwerd pestepidemieën, watersnoodrampen en oorlogen doorstaan. Nog in de Tweede Wereldoorlog liet een geallieerde bommenwerper per abuis een bom midden in het dorp vallen, zeven huizen verwoestend.

Rondwandeling door de havens van Delfzijl

Vier verdwenen dorpen

Een schooltje, een witgepleisterde kerk, twee dorpscafés, wat winkels en ruim 400 inwoners. In een notendop was dat Weiwerd rond 1970. Maar voor Delfzijl en omgeving waren er grootscheepse plannen gemaakt: haven en industrie moesten fors uitbreiden. Vier dorpen, waaronder Weiwerd, zijn hiervoor opgeofferd. Toen de oliecrisis toesloeg, in 1973, belandden de plannen in de ijskast.

Rondwandeling door de havens van Delfzijl

Oude begraafplaats

Blijkbaar woont er toch nog een handvol mensen in Weiwerd, merken we als we door het voormalige dorp wandelen. We komen langs een rommelig erf met een vervallen schuur en een bewoonde boerderij. Funderingen van verdwenen huizen en boerderijen laten ons niet onberoerd. Tegenover de oude begraafplaats van het dorp pauzeren we op een bankje.

Rondwandeling door de havens van Delfzijl

Zeevaartschool

Over de terp van Farmsum en langs het Eemskanaal voert de route terug naar Delfzijl. Een molen komt op ons pad, een fraaie neoclassicistische kerk en een oude buurt met verrassend mooie huizen. Pronkstuk is hier de voormalige zeevaartschool Abel Tasman. In dit gebouw in Amsterdamse Schoolstijl huist nu het kantoor van een scheepvaartbedrijf. En zo is deze havenwandeling weer rond.

Rondwandeling door de havens van Delfzijl

Wandelgids 'Wandelen in Havensteden'

De wandelgids waarin deze wandeling beschreven staat, is onmisbaar: Wandelen in Havensteden van Hans & Kees Volkers. De gids bevat veel toegankelijk geschreven achtergrondinformatie en allerlei leuke weetjes over wat je onderweg allemaal tegenkomt. Ontdek al wandelend negen historische wandelsteden!

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T5, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
havenwandeling-delfzijl-10
havenwandeling-delfzijl-11
havenwandeling-delfzijl-12
havenwandeling-delfzijl-13
havenwandeling-delfzijl-14
havenwandeling-delfzijl-15
havenwandeling-delfzijl-16
havenwandeling-delfzijl-17
havenwandeling-delfzijl-18
havenwandeling-delfzijl-19
havenwandeling-delfzijl-20
havenwandeling-delfzijl-21
havenwandeling-delfzijl-22
havenwandeling-delfzijl-23
havenwandeling-delfzijl-24
havenwandeling-delfzijl-25
havenwandeling-delfzijl-26
havenwandeling-delfzijl-27
havenwandeling-delfzijl-28
havenwandeling-delfzijl-29
havenwandeling-delfzijl-30
havenwandeling-delfzijl-31
havenwandeling-delfzijl-32
havenwandeling-delfzijl-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Groningen!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Groningen? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Groningen >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy