Rondwandeling Allersmaborg bij het dorpje Ezinge Rondwandeling Allersmaborg bij het dorpje Ezinge
Groningen – rondwandeling – 12km

Rondwandeling Allersmaborg bij het dorpje Ezinge

Rondwandeling Allersmaborg bij het dorpje Ezinge Rondwandeling Allersmaborg bij het dorpje Ezinge
Groningen – rondwandeling – 12km

Rondwandeling Allersmaborg bij het dorpje Ezinge

Mooie rondwandeling met de Groningse Allersmaborg in de hoofdrol. Al van verre zie je in het vlakke land de groep oude bomen opdoemen waarachter deze middeleeuwse burcht zich verschuilt. Compleet met slotgracht, ophaalbrug en een prachtige Engelse tuin. Maar er is meer: je wandelt door het echte Groningse boerenland en doet dorpjes aan waar de tijd heeft stilgestaan.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Fraaie Allersmaborg
  • Boerenlandgevoel
  • Pittoresk dorpjes
  • Aangename horeca onderweg
  • Oude korenmolen
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groninger Borgenpad

Deze rondwandeling maakt deel uit van het Groninger Borgenpad. Dat bestaat uit een langeafstandspad van 240 kilometer langs alle Groninger borgen plus twaalf rondwandelingen met een borg in de hoofdrol.

Daar bij die molen

We starten bij korenmolen De Joeswerd uit 1855 in het dorpje Feerwerd. Vanuit de deuropening van z’n winkeltje vertelt molenaar Dirk Doeglas dat het graan dat hij maalt 100% biologisch is. Hij knikt naar grote papieren zakken met tarwe-, spelt- en roggemeel, terwijl hij intussen de brutale vrije-uitloopkippen van de buurman verjaagt die graag een biologisch graantje willen meepikken.

Rondwandeling Allersmaborg | Ezinge | Groninger Borgenpad

De sfeer van vroeger

In Feerwerd is de sfeer van vroeger voelbaar. Niet voor niets is het hele dorp aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Oude boerderijtjes omringen de Jacobuskerk uit de 13de eeuw die zo scheef staat als de toren van Pisa. Feerwerd vormde in 1979 het decor van de film ‘Het teken van het beest’, waarin veel dorpsbewoners figureerden.

Rondwandeling Allersmaborg | Ezinge | Groninger Borgenpad

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Drie borgen

Voorbij het dorp ontwaren we een bolling in het weiland waar vroeger één van de drie borgen van Feerwerd heeft gestaan. Er is er nog eentje over, en die is vandaag het stralend middelpunt van onze wandelroute: de Allersmaborg.

Bomen die je aankijken

We stevenen er langzaam op af over bochtige boerenweggetjes, langs lange rijen prachtige witte abelen. Dit zijn oude exemplaren: de bast vertoont patronen van ogen. Abelen worden daarom ook wel ‘oogjesbomen’ genoemd: ze lijken je aan te kijken.

Rondwandeling Allersmaborg | Ezinge | Groninger Borgenpad

Een wal van hoge bomen

Door vlak land wandelen we, met verspreid wat mooie boerderijen, maar ook een paar foeilelijke schuren. Een enkel kerktorentje houdt aan de horizon de wacht. Dan doemt een wal van hoge bomen op in het verder kale land. Daarin, zo vertelt de routebeschrijving, houdt de Allersmaborg zich schuil.

Rondwandeling Allersmaborg | Ezinge | Groninger Borgenpad

Middeleeuwse kloostermoppen

Het mooie huis is in de 13de eeuw gebouwd als ‘steenhuis’, maar ontwikkelde zich in de loop der eeuwen tot een voorname buitenplaats. In de gevelmuren steken nog oude Middeleeuwse kloostermoppen. De bewoners speelden destijds een rol in het waterschap. Zo hielden ze toezicht op de sluizen van de Feerwerdertocht naar het Reitdiep. De wandeling voert even verderop langs een aantal van deze sluizen.

Rondwandeling Allersmaborg | Ezinge | Groninger Borgenpad

Ontsnapt aan de sloophamer

Het is een wonder dat we nog van de Allersmaborg kunnen genieten. Begin 20ste eeuw was de borg zwaar vervallen en ontkwam hij ternauwernood aan de sloophamer. Het gebouw is nu eigendom van Staatsbosbeheer en in erfpacht uitgegeven aan de Rijksuniversiteit Groningen die het gebruikt voor conferenties. Je kunt er ook trouwen.

Rondwandeling Allersmaborg | Ezinge | Groninger Borgenpad

Eldorado voor broedvoegels

De route leidt ons langs de slotgracht en door de tuin. Die schijnt een eldorado voor broedvogels te zijn, maar half februari houden ze zich nog koest. Wel ontwaren we de eerste bloeiende stinsenplanten, mét hongerige bijen. Sneeuwklokjes, boerenkrokussen en winterakonieten gedijen uitstekend in dit soort beschutte tuinen.

Rondwandeling Allersmaborg | Ezinge | Groninger Borgenpad

Meanderende Reitdiep

We wandelen verder, langs en over de oude sluizen waar de bewoners van de Allersmaborg toezicht op hielden. Via een steile trap klimmen we de dijk op en we kijken uit over de Reitdiep die rietgekraagd door het landschap meandert.

Rondwandeling Allersmaborg | Ezinge | Groninger Borgenpad

Hobbelig klinkerstraatje

Verderop rijst de karakteristieke kerk van wierdedorp Garnwerd op uit de weilanden. Het dorpje schurkt aan tegen het Reitdiep, en is ook al gezegend met de status van beschermd dorpsgezicht. Vooral in de smalle Burgemeester Brouwersstraat lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Het hobbelige klinkerstraatje voert langs oude woonboerderijen en biedt mooi zicht op de 13e-eeuwse Sint-Ludgerkerk, die open blijkt voor bezoek.

Rondwandeling Allersmaborg | Ezinge | Groninger Borgenpad Rondwandeling Allersmaborg | Ezinge | Groninger Borgenpad

Café Hammingh

Op de dijk aan het Reitdiep vind je café Hammingh, een van de bekendste uitspanningen van de regio. Het café vormde vroeger een geliefd studieobject voor De Ploeg-schilders als Jan van der Zee, Johan Dijkstra en George Martens. Nu halen bezoekers er een Koffie to go aan de deur.

Rondwandeling Allersmaborg | Ezinge | Groninger Borgenpad

Klunen door de modder

Even buiten Garnwerd verruilen we voor het eerst tijdens deze tocht stenen ondergrond voor een onverhard pad. En het is gelijk goed onverhard, want we klunen hier door een über modderig weiland langs een vaart. Krijgen we toch nog klonten klei onder onze profielzolen.

Langs het Aduarderdiep

Lang duurt de modderworsteling niet, want even verderop klimmen we alweer naar een verhard weggetje. Een rustig pad langs het Aduarderdiep leidt ons terug naar korenmolen De Joeswerd, waar de kippen nog steeds naar het graan van molenaar Dirk Doeglas loeren.

Rondwandeling Allersmaborg | Ezinge | Groninger Borgenpad

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Nikon Z7 II, een fullframe systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
allersmaborg borgenpad-10
allersmaborg borgenpad-11
allersmaborg borgenpad-12
allersmaborg borgenpad-13
allersmaborg borgenpad-14
allersmaborg borgenpad-15
allersmaborg borgenpad-16
allersmaborg borgenpad-17
allersmaborg borgenpad-18
allersmaborg borgenpad-19
allersmaborg borgenpad-20
allersmaborg borgenpad-21
allersmaborg borgenpad-22
allersmaborg borgenpad-23
allersmaborg borgenpad-24
allersmaborg borgenpad-25
allersmaborg borgenpad-26
allersmaborg borgenpad-27
allersmaborg borgenpad-28
allersmaborg borgenpad-29
allersmaborg borgenpad-30
allersmaborg borgenpad-31
allersmaborg borgenpad-32
allersmaborg borgenpad-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Groningen!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Groningen? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Groningen >>


Copyright © 2023 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy