NS-wandeling Paterswoldsemeer | Van Haren naar Groningen

NS-wandeling Paterswoldsemeer van Haren naar Groningen

Om direct met de deur in huis te vallen: de eerste 12 kilometer van deze wandeling kun je direct schrappen. Voor de wandeling een heel klein beetje mooi wordt, bij het Paterswoldsemeer, heb je al 6 kilometers saai asfalt gevreten. En de laatste kilometers naar Groningen gaan langs de lawaaiige snelweg. Het is dat de rondwandeling door Groningen veel goedmaakt. Een van de minste NS-wandelingen al met al.

Schrap deze tocht!

Deze tocht langs het Paterswoldsemeer is een van de 5 nieuwe NS-wandelingen van 2015. Hij volgt tussen Haren en Groningen het traject van het Pieterpad. Dat dat allerminst een garantie is voor lekker lopen, bewijst deze NS-wandeling ten volle. Ik zou dit misbaksel direct schrappen. Zo, ik heb gezegd.

Wat is er wél leuk aan deze wandeling?

NS-wandeling Paterswoldsemeer van Haren naar Groningen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling21 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingHaren

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 50/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Mocht je toch een deel van de wandeling willen lopen: maak dan de rondwandeling door de stad Groningen. Die is wel de moeite waard. En met z’n krap 7 kilometer mooi te combineren met een bezoek aan het Groninger Museum, dat altijd een bezoek waard is.

Wassenaar van het Noorden

Toch nog even over de eerste 12 kilometer vanaf Haren. Je maakt mij namelijk niet wijs dat er geen mooiere tocht door Haren uit te stippelen is. Laat dat saaie Burgemeester Boeremapark links liggen! Laat me vergapen aan de schitterende villa’s van dit Wassenaar van het Noorden! Maak me gek!

De Vennen & Het Groninger Landschap

Eén zo’n prachtige villa, het moet gezegd, kom je op deze wandeling wél tegen: De Vennen. Tegenwoordig zetelt hier het hoofdkantoor van Het Groninger Landschap. Vroeger was De Vennen het woonhuis van H.H. Niemeyer, directeur van de gelijknamige tabaksfabriek in Groningen (ooit rookte ik zijn Javaanse Jongens, met veel genoegen). Hij liet de villa in 1921 bouwen door architect Wittop Koning. Let vooral op de sobere, strakke tuin, ontworpen door de Groninger tuinarchitect Jan Vroom. Achterin kom je een fruitboomgaard tegen (verboden te plukken!) plus zoemende bijenkorfen.

Paterswoldsemeer

Na die villa kun je doorstampen op de automatische piloot. Ook het stuk langs het Paterswoldsemeer is weinig spannend. Op de keper beschouwd is het Paterswoldsemeer niet meer dan een flinke plens grijs water. Aan de overkant (weet ik van de mooie ANWB-wandeling Landgoederen Eelde) heb je nog wat interessante haventjes en mooie uitspanningen, zoals De Buitensociëteit en De Paalkoepel. Maar aan deze kant is het hoogtepunt de niet bijster boeiende molen De Helper.

 

Station van Groningen

Afijn, na nog een flink stuk langs een armoedige vaart en de snelweg arriveer je in Groningen bij het station. En dan is het gelijk feest. Ben je er nog nooit geweest, loop er dan even rond en geef je ogen de kost. Het is een prachtige toegangspoort tot de stad. In de grote stationshal vind je drie Jugendstil tegeltableaus, ontworpen door F.H. Bach uit Groningen. En als je je hoofd in de nek gooit, kun je je verlustigen aan het plafond, dat van een soort beschilderd papier-maché is gemaakt.

Grote Synagoge

Vanaf het station wandel je langs het Groninger Museum en door de Joodse wijk. Voor de oorlog telde Groningen 4000 Joodse inwoners, na de oorlog waren er nog 300 over. Je komt langs de Grote Synagoge uit 1906.

De Korenbeurs

Verderop tref je een bijzonder gebouw: de Korenbeurs, het neo-classisistische beursgebouw uit 1864. Vooral de gietijzeren dakconstructie is bijzonder: het is de eerste in zijn soort in Nederland. Je kunt het gebouw bezoeken.

Hoge en Lage der A

Een heerlijk stukje van deze wandeling voert over de Hoge en Lage der A: een van de mooiste stadsgezichten van Groningen. Ooit was dit de oudste haven van de stad, waar de Friese bewoners hun scheepjes hadden liggen. Van hieruit stroomde de Reitdiep naar zee. Naar zee? Jazeker, die was zo’n 1000 jaar geleden nog vlakbij, vóór alle inpolderingen, die vooral door grote kloosters werden verricht.

Noorderplantsoen & Provinciehuis

Via een mooi stukje door het Noorderplantsoen en wat omzwervingen door de binnenstad kom je via de Gardepoort vlakbij de Martinitoren. Aan de voorkant van de toren, op de Grote Markt, is het een drukte van jewelste, maar op het prachtige Martinikerkhof erachter heerst een heerlijke serene rust. Een plantsoentje met klinkerpaden, overschaduwd door oude kastanjes en toegeknikt door nog oudere huisjes. Pronkstuk van het plein is het Provinciehuis.

De Olle Grieze

De Martinikerk zelf is de oudste kerk van de stad. Al in 800 stond hier een klein houten kerkje. De huidige kerk kwam in etappes tot stand en was eind 15de eeuw gereed. Groningers noemen hem ook wel de Olle Grieze, veel kleur op de wangen heeft hij inderdaad niet. Met 97 meter hoogte behoort hij tot de hoogste kerktorens van Nederland. Mocht je puf hebben: je kunt hem beklimmen. Weids uitzicht zal je deel zijn, en misschien zie je de prachtige villawijken van Haren wel liggen.

Idee voor een NS-wandeling

Ik heb een briljant idee: voeg deze rondwandeling door de stad Groningen samen met de Groene Wissel Groningen (die nog mooier is) en je hebt een superstadswandeling. Dat zou een verrijking zijn van het aanbod aan NS-wandelingen. En dan kun je NS-wandeling Paterswoldsemeer direct schrappen. Of had ik dat al gezegd?


Hotel Prinsenhof in GroningenMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Hotel Prinsenhof in Groningen

Het Prinsenhof is gevestigd in een 15e-eeuws gebouw in het hart van Groningen en biedt schitterend ingerichte kamers. Krijgt van 1.037 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 9,4: “Wat een mooie locatie en hoe sfeervol verbouwd. Midden in het centrum van Groningen ervaar je dorpse stilte. Aanrader.”

Bekijk mijn foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: NS-wandelingen, 20-25 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!