Groene Wissel Stroomdal van de Ruiten-Aa

Groene Wissel-wandeling door het stroomdal van de Ruiten-Aa Ssssstttt! Een stillere streek dan de staart van Groningen vind je in Nederland niet. Wat een rust rond het kleine dorpje Wedde, waar ik een wandeling door het stroomdal van de Ruiten-Aa maak. Een idyllisch kerkje aan het begin, een versterkte burcht aan het eind, en daartussen: eíndeloze ruimte.

Suikerbieten en aardappelen

Rond het vruchtbare stroomdal van de Ruiten-Aa wordt flink geboerd. De akkers liggen braak, eind oktober. Suikerbieten en aardappelen vormen bergen op het licht glooiende land. Een eenzame koe geniet nog even van de sappige wei voor ze weer op stal gaat voor de lange, donkere winter.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Groene Wissel-wandeling door het stroomdal van de Ruiten-Aa

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling15 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingWedde, bushalte

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 75/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingNaar de routebeschrijving

Bart van der Schagt, de routier van de Groene Wissels, heeft deze wandeling beschreven op verzoek van een wandelaar. Diens moeder, afkomstig uit deze streek – Westerwolde in Zuidoost Groningen –, was overleden en hij vond dit een mooi eerbetoon aan haar.

Balsem voor je ziel

Dat eerbetoon maakt deze prachtige tocht nog mooier. Het weidse esdorpenlandschap – met houtwallen, ruige graslanden en opbollende akkers aan de verre horizon – geeft ruimte in m’n hoofd. De natuur, zo las ik laatst, is als balsem voor je ziel. Niet alleen door de frisse lucht, maar ook door het ontbreken van de eindeloze reeks prikkels waar de stad je mee bombardeert.

Superschattig kerkje

Wedde is een aardig dorpje. Zo’n plaatsje waar de spaarzame dorpelingen me vriendelijk groeten, ook al kennen ze me niet. Bij het dertiende eeuwse kerkje sta ik een tijdje stil. Dit gotische godshuisje ligt er superschattig bij in het najaarszonnetje. De grafstenen dragen schots en scheef bij aan de idylle. Of is dat vreemd om te zeggen van grafstenen?

 

Burcht Wedde

Ook Burcht Wedde aan het eind van de tocht is bijzonder. Hier zetelde eeuwenlang het bestuur van Westerwolde. Rond de burcht woedde de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). En in 1672 sliep Bommen Berend hier voor hij Groningen platgooide. Lekker ding. Nu is het een hotel met twee viersterren kamers en een restaurant in de ridderzaal (bekijk Burcht Wedde op Trivago.nl).

Mocht je nog een leuk uitje in de buurt zoeken, ga dan naar Bourtange, een indrukwekkende vesting op een flinke steenworp (vier kilometer) afstand.


Burcht Wedde in WeddeMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een overnachting (of twee) in de unieke Burcht Wedde, vlakbij het startpunt van deze prachtige route!

Historisch kasteel: elegante kamers met bubbelbad en ruime tuin met een gracht. Je kunt er fietsen, kano's en roeiboten huren. Ook zeer geschikt voor verblijf met de kids. Krijgt van 43 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 9,4: “Een fantastische ervaring, die wij niet graag hadden gemist.”

Bekijk mijn foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!