De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Wedde (nr. 417) | Stroomdal van de Ruiten-Aa

Groene Wissel Wedde (nr. 417) | Stroomdal van de Ruiten-Aa

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling15 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingWedde (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 75/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Bekijk wandelgids op Bol.comBekijk wandelgids op Bol.com

Ssssstttt! Een stillere streek dan de staart van Groningen vind je in Nederland niet. Wat een rust rond het kleine dorpje Wedde, waar ik een wandeling door het stroomdal van de Ruiten-Aa maak. Een idyllisch kerkje aan het begin, een versterkte burcht aan het eind, en daartussen: eíndeloze ruimte.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

Suikerbieten en aardappelen

Rond het vruchtbare stroomdal van de Ruiten-Aa wordt flink geboerd. De akkers liggen braak, eind oktober. Suikerbieten en aardappelen vormen bergen op het licht glooiende land. Een eenzame koe geniet nog even van de sappige wei voor ze weer op stal gaat voor de lange, donkere winter.

Groene Wissel Wedde (nr. 417) | Stroomdal van de Ruiten-Aa

Eerbetoon aan overleden moeder

Bart van der Schagt, de routier van de Groene Wissels, heeft deze wandeling beschreven op verzoek van een wandelaar. Diens moeder, afkomstig uit deze streek – Westerwolde in Zuidoost Groningen –, was overleden en hij vond dit een mooi eerbetoon aan haar.

Groene Wissel Wedde (nr. 417) | Stroomdal van de Ruiten-Aa Groene Wissel Wedde (nr. 417) | Stroomdal van de Ruiten-Aa

Balsem voor je ziel

Dat eerbetoon maakt deze prachtige tocht nog mooier. Het weidse esdorpenlandschap – met houtwallen, ruige graslanden en opbollende akkers aan de verre horizon – geeft ruimte in m’n hoofd. De natuur, zo las ik laatst, is als balsem voor je ziel. Niet alleen door de frisse lucht, maar ook door het ontbreken van de eindeloze reeks prikkels waar de stad je mee bombardeert.

Groene Wissel Wedde (nr. 417) | Stroomdal van de Ruiten-Aa

Superschattig kerkje

Wedde is een aardig dorpje. Zo’n plaatsje waar de spaarzame dorpelingen me vriendelijk groeten, ook al kennen ze me niet. Bij het dertiende eeuwse kerkje sta ik een tijdje stil. Dit gotische godshuisje ligt er superschattig bij in het najaarszonnetje. De grafstenen dragen schots en scheef bij aan de idylle. Of is dat vreemd om te zeggen van grafstenen?

Groene Wissel Wedde (nr. 417) | Stroomdal van de Ruiten-Aa

Burcht Wedde

Ook Burcht Wedde aan het eind van de tocht is bijzonder. Hier zetelde eeuwenlang het bestuur van Westerwolde. Rond de burcht woedde de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). En in 1672 sliep Bommen Berend hier voor hij Groningen platgooide. Lekker ding. Nu is het een hotel met twee viersterren kamers en een restaurant in de ridderzaal (bekijk Burcht Wedde op Trivago.nl).

Mocht je nog een leuk uitje in de buurt zoeken, ga dan naar Bourtange, een indrukwekkende vesting op een flinke steenworp (vier kilometer) afstand.

Groene Wissel Wedde (nr. 417) | Stroomdal van de Ruiten-Aa 

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

Groene Wissels & Trage Tochten: betaald per 2021

Groene Wissels en Trage Tochten waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde routes. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

Provinciewandelgids Groningen

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Groningen van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen door de mooie provincie Groningen. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van DrentheDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Drenthe >>

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>