natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Groningen (nr. 117) | Noorderplantsoen & Martinitoren

Groene Wissel Groningen (nr. 117) | Noorderplantsoen & Martinitoren

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling9 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingGroningen (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 75/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

De imposante Martinitoren kende ik natuurlijk, en met het Groninger Museum kan ik zowat lezen en schrijven. Maar wanneer kom je nou in het Noorderplantsoen? Of in de Noorderhaven? Of de rosse buurt. Nooit toch? Nu wel, met deze superleuke Groene Wissel die uitstekend te combineren is met een museumbezoek.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Scheepvaartmuseum

Voor museumfanaten: het Noordelijk Scheepvaartmuseum / Niemeyer Tabaksmuseum en Natuurmuseum liggen ook op de route.

Groninger Museum

Direct vanaf het Centraal Station voert de stadswandeling langs het Groninger Museum. Deze korte wandeling is uitstekend te combineren met een bezoek aan het museum, altijd weer een belevenis.

Groene Wissel Groningen (nr. 117) | Noorderplantsoen & Martinitoren

Topattractie

Met 200.000 bezoekers per jaar is het Groninger Museum een van de topattracties van de provincie. Het moderne museum is in 1994 gebouwd op de grondvesten van het 'Museum van Oudheden voor de Provincie Groningen' uit 1890, dankzij een schenking van 25 miljoen euro van de Gasunie.

Collecties

Uitgangspunt was dat het nieuwe gebouw moest passen bij de sfeer van de collecties van het Groninger Museum: archeologie en geschiedenis van Groningen, kunstnijverheid, oude en hedendaagse beeldende kunst.

Groene Wissel Groningen (nr. 117) | Noorderplantsoen & Martinitoren

Hoofdarchitect Alessandro Mendini

Het museumgebouw geldt als één van de hoogtepunten van het postmodernisme. De uitgangspunten van de Italiaanse hoofdarchitect Alessandro Mendini waren: geen hiërarchie in de kunstdisciplines, overvloedig gebruik van decoraties en samenwerken met gastontwerpers.

Mooi of spuuglelijk?

Het uiterlijk van het gebouw heeft wisselende reacties opgeroepen. Sommigen (onder wie cultuurbarbaren als Frankwandelt) vinden het spuuglelijk. Anderen bejubelen het. Maar over de collecties en exposities zijn de meningen minder verdeeld. Die behoren tot de top van Nederland. Heerlijk om doorheen te lopen, en bijvoorbeeld het nieuwe infocentrum te bezoeken, naar een ontwerp van de Spaanse kunstenaar-ontwerper Jaime Hayon. Echt wel mooi!

Groene Wissel Groningen (nr. 117) | Noorderplantsoen & Martinitoren

Noorderhaven

Na een leuk wandelingetje langs singels met prachtige huizen (let vooral op Huize Tavenier, een van de mooiste voorbeelden van Jugendstil-bouwstijl in Groningen) kom je bij de schilderachtige Noorderhaven. De haven is onderdeel van de Diepenring, zeg maar de grachtengordel van Groningen.

Pittoreske ansicht

In de Noorderhaven liggen vooral varende woonschepen, in de winter meren er ook wel schepen van de bruine vloot aan. De vele masten zorgen voor een pittoreske ansichtkaart. Heerlijk stukkie om traag te flaneren (laveren mag ook). Langs de Noorderhaven staan veertien rijksmonumenten. De haven is zelf ook een rijksmonument.

Groene Wissel Groningen (nr. 117) | Noorderplantsoen & Martinitoren

Brouwerij De Sleutel

In de 16e en 17e eeuw was de Noorderhaven de belangrijkste haven van de stad, vooral vanwege de handel op de West. De stadstimmerwerf bevond zich daarom hier. Ook de voormalige brouwerij De Sleutel (nu een café) bevindt zich aan de Noorderhaven. De brouwerij, die zijn water uit de haven haalde, was beroemd vanwege zijn kluinbier, dat ook heet geschonken werd (gátverrrrr).

Noorderplantsoen

Na de Noorderhaven loop je het verstilde Noorderplantsoen in. Het park ligt op de plaats waar in de 17e eeuw de verdedigingswallen van de stad werden gebouwd en werd geopend in 1880. De grachten zijn vervangen door vijvers en op de plaats waar de wallen stonden, ligt nu een park in Engelse stijl.

Groene Wissel Groningen (nr. 117) | Noorderplantsoen & Martinitoren

Spiegelende watertjes

Dat betekent heerlijk slingerende paden, spiegelende waterpartijen, hoogteverschillen, zacht glooiende grasvelden en bosschages die de suggestie wekken van een onbegrensde ruimte. Kortom: een heerlijk groen tochtje van een paar kilometer.

Lang, dun en lekker

Kenmerkend voor het Noorderplantsoen is de vorm: het park is lang maar ook smal. Je gelooft het nu niet meer, maar tot halverwege de jaren negentig werd het Noorderplantsoen doorsneden door een drukke weg. Bij een referendum in 1994 werd – met een nipte meerderheid – besloten deze weg af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer.

Groene Wissel Groningen (nr. 117) | Noorderplantsoen & Martinitoren

Sikkenspoortje

Let in het plantsoen ook even op de vele kunstwerken van onder anderen Jan van Baren, Gjalt Blaauw, Bas Lugthart, Thees Meesters en Wladimir de Vries. En sta even stil bij het 'Sikkenspoortje', dat verffabrikant Sikkens in de 18e eeuw gebruikte vanwege het constante klimaat. Nu is het om diezelfde reden een vleermuisonderkomen.

Festival Noorderzon

Het Noorderplantsoen is ook bekend vanwege z’n jaarlijkse evenementen, waarvan Noorderzon het bekendst is. Dit theater- en dansevenement wordt eind augustus gehouden. Groepen uit binnen- en buitenland vertonen op dit elfdaagse festival hun kunsten.

Groene Wissel Groningen (nr. 117) | Noorderplantsoen & Martinitoren

Martinitoren

Zo tegen het einde van de wandeling kom je langs de 96,8 meter hoge Martinitoren, onderdeel van de Martinikerk. De stadjers, de inwoners van de stad, noemen de toren ‘d'Olle Grieze’, Gronings voor de oude grijze. En grijs is-tie!

Martinikerkhof

Steven niet zomaar op die kerk af, let vooral ook even op het mooie Martinikerkhof. Het ligt daar zeer fotogeniek te wezen, en vormt een oase van rust voor je de drukte van de winkelstraten ingaat.

Groene Wissel Groningen (nr. 117) | Noorderplantsoen & Martinitoren

Groet donder ende blyxem

De Martinitoren heeft een aantal voorgangers. De eerste twee werden vernietigd door blikseminslag en brand als gevolg van een 'groet donder ende blyxem', aldus de kroniek van Sicke Benninghe.

Hoger dan de Domtoren?

De huidige toren heeft ook geen saai leven gehad. In 1469 startte de bouw van een toren die de groeiende macht van de stad Groningen duidelijk moest maken. De hoogte is altijd onderwerp van discussie geweest. Volgens een hardnekkige mythe zou de toren met 127 meter hoger geweest zijn dan de Domtoren (112 meter), maar dit lijkt onwaarschijnlijk.

Groene Wissel Groningen (nr. 117) | Noorderplantsoen & Martinitoren

Brandende pektonnen

Door het ontsteken van brandende pektonnen in de toren, uit vreugde na het vertrek van de Spaanse en Waalse troepen in 1577, vatte de toren vlam en stortte ze deels in. Volgens de kroniekschrijver Abel Eppens stortten daarbij de 17 beiaardklokken met donderend geraas naar beneden. Er bleef een hoogte van 69 meter bewaard. Door de woelingen van de Tachtigjarige Oorlog duurde het nog tot 1627 alvorens de toren kon worden hersteld. De nieuwe toren kreeg een hoogte van 96,8 meter.

Martinitoren: bijna gesloopt

Later is de toren nog meerdere malen beschadigd door natuurgeweld en oorlogen. In 1888 werd tijdens een discussie over de (zoveelste) restauratie van de toren tijdens een gemeenteraadsvergadering gediscussieerd over het herstellen of slopen van de Martinitoren. Godzijdank besloot de Raad tot restauratie.

Groene Wissel Groningen (nr. 117) | Noorderplantsoen & Martinitoren

Kogelgat uit WO II

De toren overleefde de Tweede Wereldoorlog bijna ongeschonden. In een van de klokken is nog altijd een kogelgat te zien, ontstaan bij de bevrijding van Groningen.

Salvator: klokje van 7850 kilo

In de Martinitoren hangt een gelui van twaalf klokken, het grootste in Nederland na dat van de Domtoren in Utrecht. De grootste klok weegt 7850 kilo, heeft een diameter van 2,23 meter en heeft als bijnaam ‘De Salvator’, Latijn voor 'Verlosser'.

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Tags: rondwandelingen, stadswandelingen, Groene Wissels, 5-10 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>