natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Rondwandeling vanuit Wamel | Tussen Waal & Dreumelsche Berg

Rondwandeling vanuit Wamel | Tussen Waal & Dreumelsche Berg

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling20 km

Wat voor soort wandeling?Rondwandeling

Startplaats of station van deze wandelingWamel (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Leuke wandeling door het rivierengebied. Op deze spatheldere, zonnige dag komt het oneindige laagland goed tot z’n recht. De wandeling gaat eerst langs akkers en weilanden over stille weggetjes. Halverwege verandert het karakter en struin je door de schitterende uiterwaarden van de Waal.

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Bijzonder landschap

Dat het Nederlandse rivierengebied toch echt bijzonder is merk je goed op deze wandeling. Waar anders vind je dit type landschap, met brede rivierdelta’s, verre zichten over uitgestrekte uiterwaarden en talloze foeragerende steltlopers en ganzen? Ik zou het niet weten. Uniek.

Tussen akkers & weilanden

Voor je bij dit unieke landschap komt, moet je wel even aan de bak. De eerste helft heeft namelijk een totaal ander karakter. Je loopt door puur agrarisch landschap, tussen akkers en weilanden. Best mooi, maar op een gegeven moment wordt het toch wat saai. Gelukkig zijn de (asfalt)weggetjes smal en stil.

Rondwandeling vanuit Wamel | Tussen Waal & Dreumelsche Berg

Natuurgebied De Meren

Maar net als ik denk: heb ik daar 2 uur voor in trein en bus gezeten?, wandel ik het mooie natuurgebied De Meren binnen. En gelijk plakt de modder onder m’n poten. Heerlijk, dát wil ik! Schilderachtige oude linden en eiken, nat land waar zilverreigers en ganzen uit opvliegen.

Romeinse sporen

Dit langgerekte natuurgebiedje is een restant van een oude arm van de Maas, die in de Romeinse tijd nog goed bevaarbaar is geweest: langs de oevers zijn veel Romeinse sporen gevonden. Het natuurgebied combineert bos met drassige graslanden.

Rondwandeling vanuit Wamel | Tussen Waal & Dreumelsche Berg

Dreumelsche Berg

Over graspaden gaat de tocht langs weteringen, met in de verte zicht op de Dreumelsche Berg. Nou ja, berg... Veel meer dan een bultje in het landschap is het niet. Hij heeft zijn bestaan aan de Maas te danken. De Dreumelsche Berg is gevormd uit zand dat duizenden jaren geleden uit de rivierbedding is opgewaaid.

Over Dreumels & naaktfoto’s

In het wat saaie dorpje met de grappige naam Dreumel komt een groepje uitgelaten schoolmeisjes van een jaar of 10 me tegemoet. Een van hen spreekt me aan:
Meisje: “Meneer, bent u fotograaf?”
Ik: “Jazeker, ik ben de wandelende fotograaf!”
Meisje: “Kent u fotograaf Bart Jansen?”
Nee, die naam zegt me niets.
En dat zeg ik ook: “Nee, die naam zegt me niets.”
Meisje: “Hij maakt naaktfoto’s!”
Ik, geschrokken: “Nee toch?”
Meisje: “Jahaa! Nááktfoto’s! Van díéren! Hahahahaha!”
Ik, als een boer met kiespijn: “Hahahahaha!”

Rondwandeling vanuit Wamel | Tussen Waal & Dreumelsche Berg

Schitterende uiterwaarden

De Dreumels laat ik achter me en ik kom bij het hoogtepunt van deze tocht: de uiterwaarden van de Waal. En wat zijn ze mooi! Kilometerslang wandel ik over grassige paden met links de Waal en rechts een nevengeul van de rivier. Helemaal omgeven door water, met schitterende uitzichten over het oer-Hollandse landschap.

Wandelgeluk

Verderop schiet ik wat naaktfoto’s van een groepje ganzen. Hoog in de lucht cirkelt een buizerd. Over de rivier glijdt af en toe een groot vrachtschip. In de verte reikt de kerktoren van Tiel naar de hemel. Op een zandstrandje langs de kabbelende rivier peuzel ik m’n boterhammen op. Wandelgeluk.

Rondwandeling vanuit Wamel | Tussen Waal & Dreumelsche Berg Rondwandeling vanuit Wamel | Tussen Waal & Dreumelsche Berg

‘t Veerhuis

Bij ‘t Veerhuis strijk ik even neer op het ruime terras voor een koffie. En dan gaat het verder door de uiterwaarden waar ik maar geen genoeg van kan krijgen.

Rondwandeling vanuit Wamel | Tussen Waal & Dreumelsche Berg

Wamel

Het dorpje Wamel biedt weinig vertier. Vroeger was dit een echt landbouwdorp. Rond 1850 produceerden ze hier tabak, en het dorp telde veel klompenmakers. Eind 19e eeuw kwamen er scheepswerven, meubel- en steenfabrieken en fruitverwerkende industrie. Ja, dit is ook echt een fruitgebied: aan de overkant van de Waal begint De Betuwe.

Rondwandeling vanuit Wamel | Tussen Waal & Dreumelsche Berg

Overstromingen

Let aan het eind van de wandeling nog even op de ‘wielen’ waar je langskomt. Ze wijzen erop dat de streek regelmatig is geplaagd door overstromingen van de Waal. Alleen al in de 19e eeuw gebeurde dat 3 keer. In 1861 verdronken maar liefst 37 mensen. De laatste ramp was tijdens de nieuwjaarsnacht 1925-1926. Met die minder opbeurende wetenschap stap ik weer op de bus. Mooie tocht!

Wandelgids: 'Wandelen door oneindig laagland'

De mooie gids waarin deze wandeling beschreven staat, is onmisbaar. Hij geeft je veel achtergrondinformatie over wat je allemaal tegenkomt onderweg. Plus handige kaartjes en foto's die je wandellust flink opwekken.

Bekijk deze wandelgids >>

 

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

10 leukste hotels van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, NS-wandelingen, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>