Rondwandeling Wamel: tussen Waal & Dreumelsche Berg Rondwandeling Wamel: tussen Waal & Dreumelsche Berg
Gelderland – rondwandeling – 20km

Rondwandeling Wamel: tussen Waal & Dreumelsche Berg

Rondwandeling Wamel: tussen Waal & Dreumelsche Berg Rondwandeling Wamel: tussen Waal & Dreumelsche Berg
Gelderland – rondwandeling – 20km

Rondwandeling Wamel: tussen Waal & Dreumelsche Berg

Leuke wandeling door het rivierengebied. Op deze spatheldere, zonnige dag komt het oneindige laagland goed tot z’n recht. De wandeling gaat eerst langs akkers en weilanden over stille weggetjes. Halverwege verandert het karakter en struin je door de schitterende uiterwaarden van de Waal.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Fraai rivierenlandschap
  • Weidse vergezichten
  • Dreumelsche Berg
  • Horeca van 't Veerhuis
  • Ook wel saaie stukken
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Bijzonder landschap

Dat het Nederlandse rivierengebied toch echt bijzonder is merk je goed op deze wandeling. Waar anders vind je dit type landschap, met brede rivierdelta’s, verre zichten over uitgestrekte uiterwaarden en talloze foeragerende steltlopers en ganzen? Ik zou het niet weten. Uniek.

Tussen akkers & weilanden

Voor je bij dit unieke landschap komt, moet je wel even aan de bak. De eerste helft heeft namelijk een totaal ander karakter. Je loopt door puur agrarisch landschap, tussen akkers en weilanden. Best mooi, maar op een gegeven moment wordt het toch wat saai. Gelukkig zijn de (asfalt)weggetjes smal en stil.

Rondwandeling vanuit Wamel | Tussen Waal & Dreumelsche Berg

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Natuurgebied De Meren

Maar net als ik denk: heb ik daar 2 uur voor in trein en bus gezeten?, wandel ik het mooie natuurgebied De Meren binnen. En gelijk plakt de modder onder m’n poten. Heerlijk, dát wil ik! Schilderachtige oude linden en eiken, nat land waar zilverreigers en ganzen uit opvliegen.

Romeinse sporen

Dit langgerekte natuurgebiedje is een restant van een oude arm van de Maas, die in de Romeinse tijd nog goed bevaarbaar is geweest: langs de oevers zijn veel Romeinse sporen gevonden. Het natuurgebied combineert bos met drassige graslanden.

Rondwandeling vanuit Wamel | Tussen Waal & Dreumelsche Berg

Dreumelsche Berg

Over graspaden gaat de tocht langs weteringen, met in de verte zicht op de Dreumelsche Berg. Nou ja, berg... Veel meer dan een bultje in het landschap is het niet. Hij heeft zijn bestaan aan de Maas te danken. De Dreumelsche Berg is gevormd uit zand dat duizenden jaren geleden uit de rivierbedding is opgewaaid.

Over Dreumels & naaktfoto’s

In het wat saaie dorpje met de grappige naam Dreumel komt een groepje uitgelaten schoolmeisjes van een jaar of 10 me tegemoet. Een van hen spreekt me aan:
Meisje: “Meneer, bent u fotograaf?”
Ik: “Jazeker, ik ben de wandelende fotograaf!”
Meisje: “Kent u fotograaf Bart Jansen?”
Nee, die naam zegt me niets.
En dat zeg ik ook: “Nee, die naam zegt me niets.”
Meisje: “Hij maakt naaktfoto’s!”
Ik, geschrokken: “Nee toch?”
Meisje: “Jahaa! Nááktfoto’s! Van díéren! Hahahahaha!”
Ik, als een boer met kiespijn: “Hahahahaha!”

Rondwandeling vanuit Wamel | Tussen Waal & Dreumelsche Berg

Schitterende uiterwaarden

De Dreumels laat ik achter me en ik kom bij het hoogtepunt van deze tocht: de uiterwaarden van de Waal. En wat zijn ze mooi! Kilometerslang wandel ik over grassige paden met links de Waal en rechts een nevengeul van de rivier. Helemaal omgeven door water, met schitterende uitzichten over het oer-Hollandse landschap.

Wandelgeluk

Verderop schiet ik wat naaktfoto’s van een groepje ganzen. Hoog in de lucht cirkelt een buizerd. Over de rivier glijdt af en toe een groot vrachtschip. In de verte reikt de kerktoren van Tiel naar de hemel. Op een zandstrandje langs de kabbelende rivier peuzel ik m’n boterhammen op. Wandelgeluk.

Rondwandeling vanuit Wamel | Tussen Waal & Dreumelsche Berg Rondwandeling vanuit Wamel | Tussen Waal & Dreumelsche Berg

‘t Veerhuis

Bij ‘t Veerhuis strijk ik even neer op het ruime terras voor een koffie. En dan gaat het verder door de uiterwaarden waar ik maar geen genoeg van kan krijgen.

Rondwandeling vanuit Wamel | Tussen Waal & Dreumelsche Berg

Wamel

Het dorpje Wamel biedt weinig vertier. Vroeger was dit een echt landbouwdorp. Rond 1850 produceerden ze hier tabak, en het dorp telde veel klompenmakers. Eind 19e eeuw kwamen er scheepswerven, meubel- en steenfabrieken en fruitverwerkende industrie. Ja, dit is ook echt een fruitgebied: aan de overkant van de Waal begint De Betuwe.

Rondwandeling vanuit Wamel | Tussen Waal & Dreumelsche Berg

Overstromingen

Let aan het eind van de wandeling nog even op de ‘wielen’ waar je langskomt. Ze wijzen erop dat de streek regelmatig is geplaagd door overstromingen van de Waal. Alleen al in de 19e eeuw gebeurde dat 3 keer. In 1861 verdronken maar liefst 37 mensen. De laatste ramp was tijdens de nieuwjaarsnacht 1925-1926. Met die minder opbeurende wetenschap stap ik weer op de bus. Mooie tocht!

 

Wandelgids 'Wandelen door oneindig laagland'

De mooie gids waarin deze wandeling beschreven staat, is onmisbaar. Hij geeft je veel achtergrondinformatie over wat je allemaal tegenkomt onderweg. Plus handige kaartjes en foto's die je wandellust flink opwekken.

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
rondwandeling wamel-10
rondwandeling wamel-11
rondwandeling wamel-12
rondwandeling wamel-13
rondwandeling wamel-14
rondwandeling wamel-15
rondwandeling wamel-16
rondwandeling wamel-17
rondwandeling wamel-18
rondwandeling wamel-19
rondwandeling wamel-20
rondwandeling wamel-21
rondwandeling wamel-22
rondwandeling wamel-23
rondwandeling wamel-24
rondwandeling wamel-25
rondwandeling wamel-26
rondwandeling wamel-27
rondwandeling wamel-28
rondwandeling wamel-29
rondwandeling wamel-30
rondwandeling wamel-31
rondwandeling wamel-32

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy