Lekker gevarieerde rondwandeling door een van de mooiste streken van Gelderland. Onverharde paadjes leiden je door uitgestrekte bossen en het Bergpad op de Wageningse Berg biedt tussen de bomen fraaie vergezichten. Arboretum Belmonte en het Renkums beekdal zijn andere troeven. En dan is er ook nog een mooie uitspanning.
Deze route komt uit de wandelgids ‘Vorstelijk wandelen’ van Sietske de Vet en Ad Snelderwaard, met 12 wandelingen rondom historische plekken waar koningen en koninginnen woonden en wandelden (zie het kadertje onderaan deze pagina). Op deze wandeling is de hoofdrol voor een minder bekende koningin: Emma. Op de plek waar je start, Oranje Nassau’s Oord midden in de bossen bij Wageningen, stond ooit haar paleis Kortenburg.
Een prachtig gelegen paleis was het, tussen de Wageningse Berg en het Renkums beekdal. Haar echtgenote, koning Willem III, had het voor haar gekocht omdat het heuvelende landschap leek op de omgeving van het familieslot waar ze was opgegroeid in Duitsland. Daardoor zou ze misschien wat minder heimwee hebben. En prachtig is het hier, ook al bestaat het paleis niet meer: het werd in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest en daarna afgebroken.
Het verpleeghuis dat je bij de start ziet liggen, was in 1901 als eerste Nederlandse sanatorium gebouwd, speciaal voor lijders aan tuberculose (tbc). Koningin Emma financierde de bouw. En omdat ze vond dat ook arme mensen van het sanatorium gebruik moesten kunnen maken, richtte ze een fonds op om hun verpleegkosten te betalen: het Emmafonds. Tegenwoordig is het geen sanatorium meer maar een verpleeghuis voor dementerenden.
We wandelen om het gebouw heen. Let op de licht gebogen vorm. Daar is over nagedacht: langs een rechte wand kan tocht ontstaan, wat de lijders aan tuberculose zou kunnen schaden. We passeren een hertenkampje en enorme oude beuken. Een rustieke omgeving aan de rand van een groot bos.
Dat bos lopen we nu uit, over een bomenlaan. Na een oversteek van de provinciale weg gaan we klimmen. Hogerop komen we op het Bergpad, dat door de oude beuken en eiken fenomenale vergezichten biedt over de uiterwaarden van de Nederrijn. Een kudde koeien staat te grazen in de diepte, een schip glijdt langs plus een paar roeiers. Het pad kronkelt verder over de door een ijstijd opgeworpen stuwwal.
Nog iets hoger vinden we een van de mooist gelegen uitspanningen die je ooit hebt gezien: Hotel de Wageningsche Berg. Tijd voor koffie met (prima) taart op het beschaduwde terras vanwaar je uitgebreid van het uitzicht kunt genieten. Hier zou je gerust een paar uur kunnen zoetbrengen.
Na de koffie keert de route zich van de rivier af. Maar veel leuker is het om het ernaast gelegen arboretum Belmonte in te lopen. Kleine omweg, groot plezier: je vindt hier een uitgebreide collectie bomen en planten uit alle werelddelen, zoals sierkersen, magnolia’s en appels. En vanaf eind april kun je genieten van een bloemenfestijn: de ruim 800 verschillende soorten rododendrons zorgen dan voor een kleurexplosie die z’n weerga niet kent. Geen idee waarom de routemakers Belmonte links laten liggen. Misschien niet koninklijk genoeg?
Paadjes door Belmonte leiden ons – langs feeën in bomen – terug naar de route die we oppakken als hij het bos ingaat. Dat gaat over beukenlanen en over lekkere paadjes die af en toe langs open velden vol graan en bloemen leiden. We komen vrijwel geen andere wandelaars tegen op deze zonnige zondag. Een wijngaard komt op ons pad. Een fijn picknickbankje met uitzicht op een bloemenveld maakt het af. Luierend detecteren we valse kamille, vogelwikke, rapunzel, fraai streepzaad.
Boswachterij Oostereng heet het hier. Een populair Klompenpad en twee langeafstandspaden doorkruisen het, maar nog steeds geen wandelaar te bekennen. Drukker wordt het als we het noordelijkste puntje hebben bereikt en we afzakken naar het zuiden door het Renkums beekdal. We komen langs een stukje Afrika op landgoed Quadenoord: de beeldenexpositie van stichting African Art Promotion. Misschien niet een hele logische plek, maar wel verrassend. Hier is ook horeca.
Dan pak je een paadje dat de slingerende loop van het glasheldere beekje volgt. Modderig kan het hier zijn, al valt het vandaag mee. Het pad biedt voortdurend mooi zicht op het uitgestrekte beekdal. Paarden grazen op de bloemrijke weilanden en op een warme zomerdag kun je hier ook de ringslang vinden, zonnend op de beekoever.
Ooit zag ik hoog in een holle eik een uil dommelen. Dat geluk hebben we nu niet. Vogelrijk is het zeker in het Renkumse beekdal. De vissende ijsvogel voelt zich hier thuis. Maar ook de buizerd, de watersnip, de tureluur, de grote zilverreiger en de mandarijneend. Ze profiteren van de beschutte bosranden, natte weides, oude bossen met ondergroei en overvloedig stromend water. Op Oranje Nassau’s Oord zijn trouwens broedende raven gesignaleerd.
Na de provinciale weg gaan we dwars door het beekdal. Hier kan het zo kletsnat zijn dat ze vlonderpaden hebben aangelegd waar we overheen wandelen. Met fraai zicht naar beide zijden doorkruisen we het beekdal om aan de overzijde de bossen van Oranje Nassau’s Oord weer op te zoeken.
Het eindpunt is nu niet ver meer. We wandelen, even van de route af, nog naar de Ommuurde Tuin waar de routemakers over reppen. De moestuin is in 1890 aangelegd in opdracht van koning Willem III. De muur bood bescherming aan de gewassen die ongetwijfeld op het koninklijke bord belandden. Nu is het een biologische tuin waar ze 400 soorten groenten telen. Helaas is de tuin vandaag gesloten (openingstijden: woensdag en zaterdag van april tot en met oktober). Je kunt ook een leuk filmpje over de tuin bekijken van BinnensteBuiten.
Deze wandeling hebben we gedaan op zondag 23 juni 2024. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving en gps-track kun je gratis downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
In deze prachtige gids vind je twaalf wandelroutes rondom historische plekken waar de voorouders van onze koning woonden maar ook wandelden. Geniet van mooie verhalen en fraaie landgoederen. Ook een aanrader voor republikeinen!
De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!