De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Uddelermeerpad | Klompenpad rond Uddel

Uddelermeerpad | Klompenpad rond Uddel

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling16 km

Wat voor soort wandeling?Klompenpad

Startplaats of station van deze wandelingUddel (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 72/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Een topper is het Uddelermeerpad niet, maar het is best een aardig Klompenpad op de Zuidwest Veluwe. Je wandelt over het boerenland rond het dorpje Uddel en door de uitgestrekte bossen van Kroondomein Het Loo. Uiteraard kom je ook langs de naamgever van deze route: het Uddelermeer, waar Koningin Wilhelmina ooit kwam om te schilderen.

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Theehuis Uddelermeer

Het Uddelermeer, waar dit Klompenpad begint en eindigt, is zeker schilderachtig. Al moet je wel de vrij drukke provinciale autoweg even uit je blikveld bannen. Buiten de lockdown kun je trouwens heerlijk vertoeven op de terrassen met uitzicht van een fantastisch theehuis uit 1923 dat niet verrassend Theehuis Uddelermeer heet.

Wilhelmina te paard

Leuk weetje is dat Koningin Wilhelmina dit theehuis liet bouwen. Ze wilde graag een uitspanning waar de dames uit Uddel en omstreken elkaar konden ontmoeten. Zelf nam ze schildersezel en penseel ter hand om het Uddelermeer in al z’n schoonheid te vereeuwigen. Vanaf Paleis Het Loo kwam ze dan aangereden, waarbij ze zelf paard-en-wagen mende.

Uddelermeerpad | Klompenpad rond Uddel

Jachthuis van Willem III

Met die wetenschap op zak begin ik aan m’n Klompenpad. Waarbij me direct opvalt dat de Klompenpad-app me iets anders wil laten doen dan de Klompenpad-bordjes. Volg liever de app, want dan kom je langs een mooi jachthuis van stadhouder prins Willem III uit 1698.

Uddelermeerpad | Klompenpad rond Uddel

Wild afknallen

Die mocht graag wild afknallen in de bossen van Kroondomein Het Loo. Iets wat z’n achterachterkleinkind Willem-Alexander nog steeds graag doet. Reden waarom wij simpele wandelaars elk jaar maandenlang Kroondomein Het Loo niet in mogen. Maar dit geheel terzijde.

Meertjes & ijsvogels (zeggen ze)

De wandeling voert door een wat rommelig gebied op landgoed Staverden. Is het bos? Is het boerenland? In ieder geval is er een grote camping. En wat meertjes, die zo verscholen liggen dat je er bar weinig van ziet. Hier schijnen ijsvogels te zitten, maar ook die verstoppen zich voor me. Gelukkig zie ik wel een eend met jongen.

Uddelermeerpad | Klompenpad rond Uddel

Boerenland

Verderop wordt het wat mooier. Hier kijk je uit over het weidse boerenland, dat er kaal en werkeloos bij ligt op deze grauwe winterdag. ‘Nederland is de Weg kwijt’ meldt een spandoek langs het pad. Even later heeft een christelijke minibieb een positievere boodschap: ‘Zoekt en gij zult vinden’. Sowieso is het onmogelijk te verdwalen op een Klompenpad, dankzij de prima bordjes en de uitmuntende gratis app.

Uddelermeerpad | Klompenpad rond Uddel Uddelermeerpad | Klompenpad rond Uddel

Kroondomein Het Loo

Na het wat saaie dorpje Uddel wandel je Kroondomein Het Loo in. Dat klinkt mooier dan het is. Dit Klompenpad volgt niet de meest spannende paadjes door het dichte bos, maar een soort halfverhard hoofdpad. Het bos zelf is in de winter natuurlijk ook weinig avontuurlijk, dat kan het Klompenpad niet helpen.

Uddelermeerpad | Klompenpad rond Uddel

Mecklenburgs jachthuis

Middenin het bos van de Oranjes vind je wel De Heegte, een 19de eeuws jachthuis in Mecklenburgse stijl. Op nog meer plekken langs de route zie je dit soort prachtige vakwerkhuizen. Ze zijn gebouwd in opdracht van Prins Hendrik, die geboren is in het Noord-Duitse Mecklenburg.

Uddelermeerpad | Klompenpad rond Uddel

Sneeuwlandschap

Dan verruil je bos voor heide, in de winter natuurlijk intens kaal en kleurloos. Een gure wind kruipt brutaal onder m’n jas terwijl sneeuwvlokjes op m’n wandelmuts dwarrelen. Mooi gezicht die sneeuw, ik was al bijna vergeten hoe die eruitzag.

Uddelermeerpad | Klompenpad rond Uddel

Groot Zeilmeer

Je wandelt langs een handvol rietgekraagde meertjes aan de bosrand. Ze luisteren naar grappige namen als ‘t Eitje, Mottenkuil en Groot Zeilmeer. Dat laatste is het mooiste. Geen zeilboot te bekennen. En groot is het ook al niet. Geen idee dus waar die naam vandaan komt, maar dat mag de pret niet drukken.

Uddelermeerpad | Klompenpad rond Uddel

’t Vossegat met Koffie to go

Verderop, bij Herberg ‘t Vossegat, warm ik op met een ‘Koffie to go’ bij een vuurkorf. De slimme ondernemer heeft hier tijdens de lockdown z’n nering naar de buitenlucht verkast en verkoopt onder andere biologische kroketten, saucijzenbroodjes, patat en appeltaart. Alleen op vrijdag en zaterdag, ‘t is maar dat je het weet.

Uddelermeerpad | Klompenpad rond Uddel

Pleisterplaats van vroeger

Let trouwens even op het aanpalende ‘t Vossegat, een prachtige 17de eeuwse boerderij, met op het erf een bakhuis, waterpomp en bijenstal. Van oudsher is dit een belangrijke pleisterplaats langs de doorgaande route van Arnhem naar Harderwijk.

Uddelermeerpad | Klompenpad rond Uddel

Klompenpadgevoel

En dan breekt eindelijk het echte Klompenpadgevoel door. Want achter ‘t Vossekuil klim je een hekje over en wandel je dwars door weilanden. Waarbij je al hordelopend hekje na hekje neemt. Aangenaam.

Uddelermeerpad | Klompenpad rond Uddel

Uddelermeer in zicht

Het Uddelermeer komt weer in zicht, en het half dichtgevroren meer ligt er verdraaid mooi bij. Ik zou zelfs zeggen schilderachtig. Had ik een ezel en een penseel bij me, dan zou ik het wel weten...

Uddelermeerpad | Klompenpad rond Uddel

Pingoruïne

Het meer is trouwens, net als de andere meren waar je langskomt, een pingoruïne. Dat is een cirkelvormig meer, een overblijfsel van een ijsheuvel uit de laatste ijstijd, het Weichselien. Weet je dat ook weer.

Middeleeuwse Hunneschans

Het Klompenpad maakt nog een niet te missen omweggetje over de middeleeuwse Hunneschans, een hoefijzervormige aarden wal. Dit verdedigingswerk is rond 900 na christus aangelegd om de handelsroute vanaf de Veluwe naar de Noordzee te kunnen bewaken. Het bouwwerk heeft overigens niets met de Hunnen te maken.

Uddelermeerpad | Klompenpad rond Uddel

Aanrader?

Is het Uddelermeerpad een aanrader? Zeker wel, er is genoeg interessants te zien, de meertjes zijn mooi, de heide lekker weids en in lente of herfst komt Kroondomein Het Loo ook beter tot z’n recht. De reacties op Klompenpaden.nl zijn ook grotendeels zeer positief.

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van GelderlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Klompenpaden

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>