De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Turfvelderpad: leuk Klompenpad vanuit Ederveen

Turfvelderpad | Leuk Klompenpad vanuit Ederveen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling13 km

Wat voor soort wandeling?Klompenpad

Startplaats of station van deze wandelingEderveen (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 75/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Op het Turfvelderpad is het ook op deze ijzige zaterdag middenin lockdown-tijd heerlijk rustig wandelen. Spectaculair is het allemaal niet, maar leuk wel. We wandelen over (modder)paadjes door de Gelderse Vallei. De Grebbelinie ligt op de route, landgoed Roodselaar en ook nog een kasteel. Aangename zaterdag.

Boerenlandgevoel

Direct bij de start in hartje Ederveen krijgen we al een echt boerenlandgevoel. Hier staat namelijk het Marktgebouw, in 1925 gebouwd door een eierboer genaamd Piet Boer. De Ederveense eierboeren kwamen destijds elke vrijdag met hun mandje eieren naar de markt om ze te verhandelen. De eiermarkt werd in 1988 opgedoekt, maar nog steeds is hier elke maand een kleinveemarkt.

Turfvelderpad | Leuk Klompenpad vanuit Ederveen

Modderige weilanden

Dat boerengevoel houden we goed vast op de rest van dit leuke Klompenpad. We wandelen over rustige boerenweggetjes, karrensporen, kleine strompelpaadjes. En we trekken soms zelfs dwars door modderige weilanden. Heel stil is het onderweg niet: zware tractoren razen langs, er klinken zaag- en hamergeluiden. De boeren werken blijkbaar gewoon door in het weekend. Behalve op zondag natuurlijk, want we bevinden ons wel in het hart van de Biblebelt.

Turfvelderpad | Leuk Klompenpad vanuit Ederveen De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Slaperdijk uit de 17de eeuw

We klimmen een schilderachtig dijkje op, omzoomd door hoge eiken. Deze Slaperdijk tussen Veenendaal en Renswoude stamt al uit de 17de eeuw en is onderdeel van de beroemde Grebbelinie. Die legden ze aan om de vijand uit het oosten te dwarsbomen door het land onder water te zetten.

Een meter water in Ederveen

De Slaperdijk is ook bedoeld om water te keren als de verderop gelegen Rijndijk doorbreekt. Een soort tweede linie dus tegen het watermonster dat hier in vroeger tijden huishield. De laatste overstroming dateert alweer uit 1855. Toen stond er liefst een meter water in Ederveen.

Turfvelderpad | Leuk Klompenpad vanuit Ederveen

Landgoed Roodselaar

We wandelen verder over het nieuw aangelegde landgoed Roodselaar. Een tikkeltje te aangeharkt naar onze smaak. Maar ook eeuwenoude landgoederen zijn natuurlijk ooit zo begonnen, dus we moeten maar wat geduld oefenen. Bovendien tref je aardige vennetjes. Oeverzwaluwen schijnen hier te broeden, maar die bivakkeren in de winter met z’n allen in warm Afrika. Geef ze eens ongelijk.

Turf voor de kachel

Een onzinnig lijkend omweggetje leidt ons rond een kale akker. Maar onzin is het toch niet: dit is namelijk ‘t Turfveld, de naamgever van dit Klompenpad. Onder andere hier kwamen de armste mensen uit Ede heen om turf te steken, die ze gebruikten om de kachel te stoken.

Turfvelderpad | Leuk Klompenpad vanuit Ederveen

Schapen, geiten & knotwilgen

Verderop betreden we het echte boerenland weer. Boerenhoeves met dromerige schaapjes en guitige geitjes passeren onze revue. We klimmen een wankel hekje over en ploegen dwars door een modderig weiland. Schitterend licht zet een rij knotwilgen in vuur en vlam. Verderop zijn ze de wilgen aan het knotten, wat naar onze deskundige mening hoognodig is ;)

Kasteel Bruinhorst

De Klompenpad-app attendeerde ons al op een heus kasteel langs het pad: Kasteel Bruinhorst. Kasteel is wel een wat grootse benaming voor een soort landhuis. Ooit heeft hier wel een echt kasteel gestaan, maar dat is afgebroken. En daarvoor in de plaats verrees in 1879 dit symmetrische gebouw. Ook mooi hoor.

Turfvelderpad | Leuk Klompenpad vanuit Ederveen

Munnikebeek & Fliertse Beek

Over modderpaadjes glibberen we langs de Munnikebeek en Fliertse Beek. Ze zorgen voor flink wat kluiten modder onder onze vibramzolen. Na een Klompenpad moet je altijd je schoenen afbikken en je huis stofzuigen. We komen langs een poel waar je in de zomer kunt genieten van oorverdovende kikkerconcerten, maar nu heerst hier een doodse stilte. En dan zien we in de verte Ederveen weer opdoemen.

Turfvelderpad | Leuk Klompenpad vanuit Ederveen

Villa Ruimzicht

Je zou verwachten dat in het christelijke Ederveen een grote kerk het dorpszicht zou domineren. Maar in plaats daarvan staat pontificaal middenin het dorp een enorme witte silo van een veevoederbedrijf. Geen idyllisch plaatje, maar toch heeft het wel wat. Let bij binnenkomst in het dorp op de schitterende Villa Ruimzicht.

Turfvelderpad | Leuk Klompenpad vanuit Ederveen

Robert Long

En dan nog een fun fact: zanger en cabaretier Robert Long heeft zijn jeugd in Ederveen doorgebracht. In verschillende liedjes refereert hij aan de streng gereformeerde sfeer in het dorp van zijn jeugd. 'Fun' was het niet, maar het heeft wel mooie liedjes opgeleverd. Het melancholieke Perebloesem bijvoorbeeld (bekijk op YouTube).

Over Klompenpaden

Klompenpaden zijn rondwandelingen in Utrecht en Gelderland. Ze gaan zoveel mogelijk over onverharde paden en over een historisch tracé. Op dit moment zijn er 117 gemarkeerde Klompenpaden. Benieuwd?

Ga naar Klompenpaden.nl >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van GelderlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, 10-15 km, Klompenpaden

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>