Op het Turfvelderpad is het ook op deze ijzige zaterdag middenin lockdown-tijd heerlijk rustig wandelen. Spectaculair is het allemaal niet, maar leuk wel. We wandelen over (modder)paadjes door de Gelderse Vallei. De Grebbelinie ligt op de route, landgoed Roodselaar en ook nog een kasteel. Aangename zaterdag.
Direct bij de start in hartje Ederveen krijgen we al een echt boerenlandgevoel. Hier staat namelijk het Marktgebouw, in 1925 gebouwd door een eierboer genaamd Piet Boer. De Ederveense eierboeren kwamen destijds elke vrijdag met hun mandje eieren naar de markt om ze te verhandelen. De eiermarkt werd in 1988 opgedoekt, maar nog steeds is hier elke maand een kleinveemarkt.
Dat boerengevoel houden we goed vast op de rest van dit leuke Klompenpad. We wandelen over rustige boerenweggetjes, karrensporen, kleine strompelpaadjes. En we trekken soms zelfs dwars door modderige weilanden. Heel stil is het onderweg niet: zware tractoren razen langs, er klinken zaag- en hamergeluiden. De boeren werken blijkbaar gewoon door in het weekend. Behalve op zondag natuurlijk, want we bevinden ons wel in het hart van de Biblebelt.
We klimmen een schilderachtig dijkje op, omzoomd door hoge eiken. Deze Slaperdijk tussen Veenendaal en Renswoude stamt al uit de 17de eeuw en is onderdeel van de beroemde Grebbelinie. Die legden ze aan om de vijand uit het oosten te dwarsbomen door het land onder water te zetten.
De Slaperdijk is ook bedoeld om water te keren als de verderop gelegen Rijndijk doorbreekt. Een soort tweede linie dus tegen het watermonster dat hier in vroeger tijden huishield. De laatste overstroming dateert alweer uit 1855. Toen stond er liefst een meter water in Ederveen.
We wandelen verder over het nieuw aangelegde landgoed Roodselaar. Een tikkeltje te aangeharkt naar onze smaak. Maar ook eeuwenoude landgoederen zijn natuurlijk ooit zo begonnen, dus we moeten maar wat geduld oefenen. Bovendien tref je aardige vennetjes. Oeverzwaluwen schijnen hier te broeden, maar die bivakkeren in de winter met z’n allen in warm Afrika. Geef ze eens ongelijk.
Een onzinnig lijkend omweggetje leidt ons rond een kale akker. Maar onzin is het toch niet: dit is namelijk ‘t Turfveld, de naamgever van dit Klompenpad. Onder andere hier kwamen de armste mensen uit Ede heen om turf te steken, die ze gebruikten om de kachel te stoken.
Verderop betreden we het echte boerenland weer. Boerenhoeves met dromerige schaapjes en guitige geitjes passeren onze revue. We klimmen een wankel hekje over en ploegen dwars door een modderig weiland. Schitterend licht zet een rij knotwilgen in vuur en vlam. Verderop zijn ze de wilgen aan het knotten, wat naar onze deskundige mening hoognodig is ;)
De Klompenpad-app attendeerde ons al op een heus kasteel langs het pad: Kasteel Bruinhorst. Kasteel is wel een wat grootse benaming voor een soort landhuis. Ooit heeft hier wel een echt kasteel gestaan, maar dat is afgebroken. En daarvoor in de plaats verrees in 1879 dit symmetrische gebouw. Ook mooi hoor.
Over modderpaadjes glibberen we langs de Munnikebeek en Fliertse Beek. Ze zorgen voor flink wat kluiten modder onder onze vibramzolen. Na een Klompenpad moet je altijd je schoenen afbikken en je huis stofzuigen. We komen langs een poel waar je in de zomer kunt genieten van oorverdovende kikkerconcerten, maar nu heerst hier een doodse stilte. En dan zien we in de verte Ederveen weer opdoemen.
Je zou verwachten dat in het christelijke Ederveen een grote kerk het dorpszicht zou domineren. Maar in plaats daarvan staat pontificaal middenin het dorp een enorme witte silo van een veevoederbedrijf. Geen idyllisch plaatje, maar toch heeft het wel wat. Let bij binnenkomst in het dorp op de schitterende Villa Ruimzicht.
En dan nog een fun fact: zanger en cabaretier Robert Long heeft zijn jeugd in Ederveen doorgebracht. In verschillende liedjes refereert hij aan de streng gereformeerde sfeer in het dorp van zijn jeugd. 'Fun' was het niet, maar het heeft wel mooie liedjes opgeleverd. Het melancholieke Perebloesem bijvoorbeeld (bekijk op YouTube).
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!