Trage Tocht Wageningse Berg & Uiterwaarden | Wageningen | Rondwandeling vanuit Wageningen

Trage Tocht over Wageningse Berg en uiterwaarden

De eerste helft van deze Trage Tocht is fenomenaal. Na een prachtige wandeling door de uiterwaarden van de Nederrijn maak je een flinke klim. Via een smal kronkelpaadje loop je kilometers lang over de flanken van de Wageningse Berg. Oude eiken en reuzenbeuken gunnen je schitterende doorkijkjes op de uiterwaarden.

Uitwaaien in de uiterwaarden

Wat een bof had ik: het was zo’n knisperverse herfstdag. Zon alom. Fris maar aangenaam briesje. Lekker uitwaaien in de uiterwaarden. De weinige wandelaars op deze zaterdag waren vrolijk geluimd, en met elke stap steeg mijn stemming. Alleen vanwege wat saaiere stukken door bossen en het ontbreken van horeca is het geen topwandeling geworden. Frankwandelt-rating AAA+, tja dat is echt voor de lucky few...

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

  Trage Tocht over Wageningse Berg en uiterwaarden
 

Aan de wandel?

  Afstand van deze wandeling16 km
  Wat voor soort wandeling?Trage Tocht
  Startplaats of station van deze wandelingBusstation Wageningen
  rating Frankwandelt-rating: 85/100
  Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling
  Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Vanaf het sombere busstation van Wageningen zak ik binnen de kortste keren af naar de rust en de ruimte van de uiterwaarden. Stram klauter ik een hekje over. Bijna alsof ik illegaal de wildernis betreed, zo voelt het.

Steenfabriek De Bovenste Polder

Maar in de verte lonkt behalve de prachtige Nederrijn waarop een handvol zeilbootjes en kano’s dobbert, ook de skyline van Wageningen, geruststellend ver weg. En recht vooruit verrijst de steile stenen schoorsteen van de voormalige baksteenfabriek 'De Bovenste Polder'.

Wageningse Berg

Daarna is het klimmen geblazen, pufpuf, de Wageningse Berg op. Die Berg werd in de voorlaatste ijstijd gevormd door een ijslobbes die vanuit de Gelderse Vallei de bodem naar twee kanten wegdrukte. In het westen verrees de Grebbeberg, in het oosten de Wageningse Berg. Afijn, ik ben er blij mee, want ik loop me hier toch een partij te genieten van het uitzicht. Vanaf een afstandje ogen de uiterwaarden nog weidser, nog rustiger, nog prachtiger. Aan de einder wat plukjes paarden hier, een kuddetje koeien daar. Jaaaah, dit is leven! Toch?

Belmonte

Tegen het eind van de wandeling, bovenop de Wageningse Berg, wacht me nog iets heerlijks: het arboretum Belmonte, onderdeel van de botanische tuinen van de Universiteit Wageningen. Belmonte telt een indrukwekkende hoeveelheid verschillende bomen en planten. De tuin is beroemd om z’n collectie sierkersen, rododendrons, magnolia's en appels. En mocht je een romantisch wandelingetje met je lieffie willen maken, bezoek dan Belmonte! Geloof me, Frankwandelt is een expert op dat gebied...


Fletcher Hotel-Restaurant de Wageningsche Berg Mooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Fletcher Hotel-Restaurant de Wageningsche Berg

Echt een schitterend hotel op een toplocatie is Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg. Weergaloos uitzicht op Nederrijn en uiterwaarden. Krijgt van 726 gasten op Trivago.nl een 8,7: “Ruime en mooie moderne kamers, schitterende ligging. Het terras geeft een mooi uitzicht over de omgeving. Leuke wandelroute in het bos gelijk naast het hotel.”

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!